HER 2 dodatni, ER i PR ujemny, zajęte węzły. Jeżeli miałaś podobne wyniki napisz tu.
Majinka (offline) |
Post #1 23-05-2015 - 19:41:26 |
Czechy |
Witam. Zaczęłam ten wątek, ponieważ bardzo mi zależy na wymianie doświadczeń i spostrzeżeń. Pokażmy ile nas jest. Porozmawiajmy, podyskutujmy.
Moje wyniki to: CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM, MAMMAE, 9mm, GRADE 2, pT1b N1M0,Ki67 50-70% , ER negative, PR negative, HER2:+++ positive , Terapia: AC + T + Herceptin + radioterapia Wyciętych 9 węzłów, zajęta 1 sentinelowa-wartownicza. Jestem po mastektomii lewej piersi i profilaktycznie prawej. Mam mutację genu BRCA1. |
Wandka (offline) |
Post #5 23-05-2015 - 22:17:07 |
Warszawa |
Fajnie, że ten wątek został założony.
Witam serdecznie, Ja właśnie mam HER2 +++, PGR -, ER -. Do tego rak zapalny. Jak do tej pory nie znam osoby z tym rakiem. Jestem osamotniona na forum. Obecnie w trakcie leczenia przedoperacyjnego (badania kliniczne biopodobny-herceptyna 8 wlewów przed i 10 z herceptyny po operacji). Przeszłam już 4 cykle. Miałam robione kilka dni temu USG. Pani radiolog powiedziała -regresja znaczna. Bardzo pocieszające dziewczyny to co napisałyście. Bardzo buduje we mnie nadzieję. ŻYCZĘ dalszych lat w zdrowiu i szczęściu. ![]() |
małgonia (offline) |
Post #7 24-05-2015 - 09:43:09 |
Niepołomice |
Ja też witam ,węzły czyste her 100 % +++ reszte ujemne leczenie, operacja, chemia AC radioretapia i herceptyna przez rok i.....po 2 latach wznowa w węźle i znowu operacja chemia i radioterapia i narazie OK i mam nadzieję że już tak zostanie
![]() |
Kuba (offline) |
Post #8 24-05-2015 - 09:56:04 |
Gogolin |
Rak zapalny to wariant raka miejscowo zaawansowanego, prawie zawsze przewodowego NST. Różni się tym, że nie można wyczuć palpacyjnie guza tylko widać zmianę wywołaną licznymi zatorami z komórek nowotworowych w drobnych naczyniach skóry (przypominającą wyglądem zapalenie) i od razu manifestuje się w III stadium zaawansowania. Twój przypadek, czyli rak HER-dodatni nieluminalny jest procentowo najczęstszym molekularnym podtypem objawiającym się jako rak zapalny, drugim co do częstości jest rak bazalny potrójnie ujemny, a najrzadszym luminalny B. Nie ma co owijać w bawełnę, wystarczy spojrzeć jakie podtypy molekularne występują tu najczęściej, że jest to postać agresywna. Z tego co wiem, to jest kilka dziewczyn na forum z tym rakiem, ale nie wiem czy się jeszcze udzielają i żyją już ponad 5 lat. Czemu tak mało? Bo to względnei rzadka postać raka (poniżej 5%). U Ciebie bardzo na korzyść przemawia fakt, że guz świetnie reaguje na leczenie ![]() |
Kuba (offline) |
Post #11 24-05-2015 - 12:00:14 |
Gogolin |
5% w raku piersi? Nawet w stadium IV 5-letnie przeżycie to przedział 15-30%. Dlaczego statystyki są do kitu? One tylko wyrażają jakąś średnią i absolutnie nie dotyczą konkretnego przypadku. Skoro np. średnie 5-letnie przeżycie w stadium III raka piersi wynosi 40-70% to znaczy że ponad połowa chorych przeżywa ten okres ![]() ![]() |
magda2411 (offline) |
Post #13 24-05-2015 - 20:33:19 |
Olsztyn |
Kuba, statystyki są do kitu, bo to tylko liczby. Nigdy nie wiemy, w której grupie będziemy. Jestem na forum 8 lat, odeszły Kobiety, które miały o wiele lepsze rokowania ode mnie, a ja żyję i mam się dobrze. One potrzebne są urzędnikom, nie nam. To forum pacjentów, gdzie dajemy sobie nadzieję, a nie straszymy statystykami.
Tak, 5% - to moje szanse na początku. Stopień IIIb, młody wiek (29), słaba reakcja na chemię. Nie lubię do tego wracać, ale widać mi nie wierzysz. |
hanka_59 (offline) |
Post #14 24-05-2015 - 20:41:17 |
Reda |
Carcinoma ductale G-2 invasivum mamm multifocakale, HER 2 +++, ER i PR ujemne, 8 węzłów zajętych z naciekaniem torebki oraz zatorami w naczyniach limfatycznych pachy
mastektomia radykalna - styczeń 2011, potem 4 x AC, 4 x Docetaxel, 25 x Radio, Herceptyna. Zaczęłam piąty rok i nadal żyję. Mogę dodać, że jestem pod stałą kontrolą jako uczestniczka programu badań klinicznych AMGEN 359. |
Kuba (offline) |
Post #15 24-05-2015 - 20:47:11 |
Gogolin |
Ale przecież mówiłem, że statystyki nie odnoszą się do konkretnego przypadku. |
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #17 04-06-2015 - 03:48:15 |
|
Dziewczyny dajecie nadzieję! Dziękuję Wam bardzo!
![]() Witaj Magdo 2411! Super, że u Ciebie jest tak dobrze. Moja siostra niestety ma zajęte węzły i ogniska meta w śledzionie i najprawdopodobniej w wątrobie. Dodatkowo zaatakował jej aortę brzuszną. Ma ucisk na żyłę wrotną i żyłę główną. To mnie bardzo niepokoi edit: scalono posty; w przypadku gdy nie minie 15 minut od ostatnio napisanego postu a chcemy coś dopisać, bądź poprawić używamy funkcji zmień ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-06-2015 - 06:57:46 przez myszka. |
aga66 (offline) |
Post #18 08-06-2015 - 12:39:20 |
Warszawa |
Jestem po operacji oszczędzjącej w marcu 2011 r. Węzły co prawda miałam czyste, ale także ER-, PR-, G3, Her 2 3 +, Ki 67% nie znam, bo cztery lata temu nie badali. Leczenie 3xFEC100, 3XDTX100, 23 lampy i 18 Herceptyn
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
nanet (offline) |
Post #25 03-10-2015 - 18:21:57 |
Konstancin/Góra Kalwaria |
W takim razie i ja się wpisuje. Mój skorupiak to: carcinoma ductale invasivum mammae, grade 3, PR-, ER-, Her-2 w pierwszym badaniu na 2+, po FISH dodatni. Ki-67 - ok.20%
Mastektomia 20.09.2012 roku, usunęli mi 13 węzłów wszystkie czyste, zatory w naczyniach limfatycznych, 6xAC, 18 herceptin w badaniu klinicznym Safehere. Brak mutacji, i jak na razie.............................odpukać. „Gdy tkwisz głęboko w ciemnym wąwozie bólu, stajesz się głuchy na słowa. Ukojenie i schronienie przynosi wówczas tylko ciepło dotyku i ramiona innych osób”. John O’Donohue |
Kuba (offline) |
Post #29 17-10-2015 - 15:53:52 |
Gogolin |
No, jest to rzadkie. Podobnie jak w przypadku raka luminalnego, praktycznie wszystkie przypadki G3 należą do podtypu luminalnego B (wg IHC oczywiście), bo Ki67 jest większe od 20%. Ale różne ciekawostki się trafiają, jak np. G1 z indeksem 40%, czy G2 z indeksem 70% ![]() ![]() |