Receptory potrójnie ujemne

Wysłane przez Amazonki.net 

AnnA84 (offline)

Post #1

07-06-2019 - 12:05:57

Knurów 

Ingun
AnnA84 - dziękuję za odpowiedź. We wtorek mam spotkanie w poradni genetyki, a w środę pierwszą chemię. O profesorze już czytałam, trafiłam nawet na wywiad: [www.polskieradio.pl]. Wspomina on, że cisplatynę najlepiej podać jako pierwszą. Z pewnością o wszystko się wypytam przy najbliższych wizytach u mnie w WCO. Boję się jednak opóźniać rozpoczęcia leczenia chemią (nawet te 2-3 tygodnie w oczekiwaniu na wyniki testu), bo guz mi strasznie szybko rośnie sad smiley
Mój też rósł szybko, baaaardzo szybko. Więc podejrzewam, że będziesz miała to co ja smiling smiley nie przejmuj się, wbrew temu co mówią lekarze, przy trójujemnych z BRCA1 rokowania są lepsze, działaj szybko, pytaj i nie zgadzaj się na wszystko co będą Ci proponować. Nie reaguj zbyt emocjonalnie. Koniecznie zrób testy i jeżeli wyjdzie dodatni, skontaktuj się z profesorem Lubińskim, fantastyczny człowiek smiling smiley

Ingun (offline)

Post #2

07-06-2019 - 14:30:24

Poznań 

AnnA84 - a miałaś już podawaną jakąś chemię? Jaki schemat leczenia został Ci zaproponowany (jeśli oczywiście mogę zapytać)?

tiflufnu (offline)

Post #3

17-06-2019 - 11:10:53

Wrocław 

Dlaczego w mutacji BRCA1 prognozy są lepsze niż bez mutacji? ????

Invasive carcinoma NST G3 KI67: 80%, Potrójnie ujemny. cT2cN0 - IIa. . 13/08/2019 Operacja oszczędzająca z wycięciem 5 węzłów wartowniczych. 26/08/2019 Wynik histopatologiczny: Brak utkania raka po leczeniu indukcyjnym. Zatory z komorek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza nieobecne. Liczba zbadanych węzłów chłonnych: 5. Liczba węzłów chłonnych bez komórek raka: 5/5.
stadium po operacji: ypT0pN0pMx

Agaba190 (offline)

Post #4

17-06-2019 - 18:12:37

k/Warszawy 

tiflufnu

A możesz podać źródło tej informacji?.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

tiflufnu (offline)

Post #5

19-06-2019 - 10:37:22

Wrocław 

Agaba190

A możesz podać źródło tej informacji?.

No właśnie pare postów wyżej taj napisała AnnA84:

AnnA84
AnnA84 - dziękuję za odpowiedź. We wtorek mam spotkanie w poradni genetyki, a w środę pierwszą chemię. O profesorze już czytałam, trafiłam nawet na wywiad: [www.polskieradio.pl]. Wspomina on, że cisplatynę najlepiej podać jako pierwszą. Z pewnością o wszystko się wypytam przy najbliższych wizytach u mnie w WCO. Boję się jednak opóźniać rozpoczęcia leczenia chemią (nawet te 2-3 tygodnie w oczekiwaniu na wyniki testu), bo guz mi strasznie szybko rośnie sad smiley
Mój też rósł szybko, baaaardzo szybko. Więc podejrzewam, że będziesz miała to co ja smiling smiley nie przejmuj się, wbrew temu co mówią lekarze, przy trójujemnych z BRCA1 rokowania są lepsze, działaj szybko, pytaj i nie zgadzaj się na wszystko co będą Ci proponować. Nie reaguj zbyt emocjonalnie. Koniecznie zrób testy i jeżeli wyjdzie dodatni, skontaktuj się z profesorem Lubińskim, fantastyczny człowiek smiling smiley

I sie zestresowałem.

Invasive carcinoma NST G3 KI67: 80%, Potrójnie ujemny. cT2cN0 - IIa. . 13/08/2019 Operacja oszczędzająca z wycięciem 5 węzłów wartowniczych. 26/08/2019 Wynik histopatologiczny: Brak utkania raka po leczeniu indukcyjnym. Zatory z komorek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza nieobecne. Liczba zbadanych węzłów chłonnych: 5. Liczba węzłów chłonnych bez komórek raka: 5/5.

Agaba190 (offline)

Post #6

20-06-2019 - 09:40:34

k/Warszawy 

Nie stresuj się. To co cytujesz to zdanie AnnA84. Chodziło mi o coś bardzie "naukowego" uśmiech .
Owszem prawda jest, że dla zmutowanych są dodatkowe leki. Ale to nie daje podstaw do stwierdzenie, że lepiej mieć mutację niż jej nie mieć.
...." Badania przeżywalności pacjentek prowadzono m.in. wśród populacyjnie obciążonych omawianymi mutacjami Żydów aszkenazyjskich. Wykazały one, że mimo odmiennych cech histopatologicznych nowotworów wywoływanych przez te mutacje, ich nosiciele mają takie same prognozy, jak chorujący na nowotwory sporadyczne..."
To cytat z artykułu [www.medonet.pl]

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

tiflufnu (offline)

Post #7

26-06-2019 - 01:16:00

Wrocław 

<3

Robi (offline)

Post #8

09-08-2019 - 00:45:13

Warszawa 

Pojawiło się nowe badanie kliniczne do TNBC w szpitalu w Krakowie pod nadzorem prof.Wysockiego.Jest to badanie kliniczne immunoferezy,niefarmaceutycznego rozwiązania leczenia raka z przerzutami w stadium IV za pomocą urzadzenia firmy Immunnicom nagrodzonego przez FDA,jako produkt przełomowy w leczeniu.Technologia polega na filtrowaniu krwi,czyli usuwaniu wytwarzanych przez nowotwór białek sTNF-Rs,które hamują odpowiedż immunologczną poprzez wiązanie i blokowanie aktywności TNF,cząsteczki znanej z działania przeciwnowotworowego.W badaniu będzie porównanie samej immunoferezy i jej stosowanie z chemioterapią,opis badania znajduje się na stronie szpitala.

Tomasz. (offline)

Post #9

09-08-2019 - 08:51:23

Pruszków 

Brawo dla profesora za innowacyjne metody. Plazmafereza jest stosowana od ok. 30 lat w chorobach z autoagresji np. toczeń układowy do usuwania kompleksów immunologiimmunologicznego które sieją spustoszenie np. W naczyniach krwionośnych. Niestety samych prZeciwciał nie usuwa- ale nie są one tak patogenne jak kompleksy. W razie skutecznosci Napewno to lepsza metoda od prewencyjnych podań Xelody

Ingun (offline)

Post #10

27-08-2019 - 16:51:28

Poznań 

Czy ktoś słyszał o przyjmowaniu kwasu acetylosalicylowego po zakończeniu leczenia raka trójujemnego w celu minimalizacji ryzyka wystąpienia przerzutów?

blankaIn (offline)

Post #11

27-08-2019 - 17:11:50

Warszawa 

Czyli jakoby aspiryna miałby zapobiegać przerzutom??

pozdr.

Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%.
Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018wnerwiony, kontynuacja Letrozole i Zometa.

renatar (offline)

Post #12

27-08-2019 - 17:25:15

sieradz 

Coś dzisiaj na facebuku czytałam że prof. Wysocki też zaleca branie acardu [chyba chodzi o działanie przeciwzakrzepowe, tak sobie myślę].

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Ingun (offline)

Post #13

27-08-2019 - 17:30:57

Poznań 

Na razie wygrzebałam to: [www.ncbi.nlm.nih.gov] oraz to: [www.cancerresearchuk.org]

Jeszcze nie za bardzo miałam czas zglębić temat. Podobno prof. Wysocki rekomenduje dla trójumniaków przyjmowanie akardu (czyli np. po zakończeniu chemi, operacji i radio).

Ingun (offline)

Post #14

27-08-2019 - 17:31:39

Poznań 

renatar - chyba to samo czytamy winking smiley

renatar (offline)

Post #15

27-08-2019 - 19:16:09

sieradz 

Ingun o aspirynie też mi się obiło o uszy ale faktycznie dzisiaj był wpis dziewczyny która niedawno dostała takie zalecenia [acard].

Tomasz. (offline)

Post #16

27-08-2019 - 20:23:30

Pruszków 

blankaIn
Czyli jakoby aspiryna miałby zapobiegać przerzutom??pozdr.
Cudów nie ma. Jeśli przerzuty poszły do momentu operacji to nic już im nie zapobiegnie. Chodzi o możliwość zahamowania rozwoju przerzutów i - jeśli to tylko możliwe- nad eliminacją komórek nowotworowych z ustroju.
Tęgie głowy myślą jak poprawić możliwość ich eliminacji przez rozpoznanie komórek raka przez własny układ immunologiczny. Czyli nad tym, co w zdrowym organizmie być powinno, a co w jakiś sposób organizmowi "nie wyszło". Sporo się dzieje- a to plazamfereza, a to kwas acetylosalicylowy a to kapecytabina w małych dawkach. Warto próbować, obciążenia ustroju są po kwasie acetylosalicylowym nieduże (a i rozpiętość dawek duża- znałem osobę chorą na RZS leczoną dawkami 4200 mg Aspiryny na dobę). Z resztą działanie kwasu acetylosalicylowego było w pierwszej kolejności wykorzystane do chorób reumatoidalnych. Wiele, wiele lat później dostrzeżono działanie p.płytkowe (p. agregacyjne). Mogą się te dane potwierdzić, mogą i nie. Była jakiś czas temu opcja podawania chorym na raka leków heparynopodobnych. Nie wiem- czy się nie sprawdziła, czy też za duże były koszty finansowe dla płatnika NFZ, lub za duze koszty dla organizmu. Może uczeni szukają leków tańszych i łatwiejszych do stosowania? Łatwiej połknąć tabletkę, niż robić sobie codziennie zastrzyki.

Al_la (offline)

Post #17

31-08-2019 - 15:17:28

k/Warszawy 

Tomasz.
Warto próbować, obciążenia ustroju są po kwasie acetylosalicylowym nieduże (a i rozpiętość dawek duża- znałem osobę chorą na RZS leczoną dawkami 4200 mg Aspiryny na dobę).

Przecież przy takiej dawce można nabawić się dziur w żołądku. Ja (przy swojej nadkwaśności) nie odważyłabym się regularnie zażywać dużych dawek tego leku. Musi mi wystarczyć Polocard 75.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

tiflufnu (offline)

Post #18

05-09-2019 - 23:07:05

Wrocław 

mama po chemii ma pełną odpowiedź na leczenie w wyniku histopato smiling smiley Czy ktoś wie, jakie są rokowania w takim przypadku? Jakie jest ryzyko nawrotu? I czy pełna odpowiedź zwiększa jakoś szanse, że nawrotu nie będzie? pozdrawiam mocno wszystkie panie/panów(?) z TNBC!

Kuba (offline)

Post #19

06-09-2019 - 13:31:36

Gogolin 

Oczywiście, że zwiększa. Po kompletnej odpowiedzi, rokowania są bardzo dobre. Jeżeli po 2-3 latach nic się nie wydarzy, a nie powinno, możecie spać spokojnie smiling smiley

Tomasz. (offline)

Post #20

06-09-2019 - 15:47:14

Pruszków 

Al_la
Przecież przy takiej dawce można nabawić się dziur w żołądku. Ja (przy swojej nadkwaśności) nie odważyłabym się regularnie zażywać dużych dawek tego leku. Musi mi wystarczyć Polocard 75.
Samą nadkwaśność łatwo można usunąć przez dołączenie węglanu wapnia (taka była np. Calcypiryna). Problem może być i z dawkami rzędu 75 mg, jeśli ktoś ma alergię na kwas acetylosalicylowy lub tendencję do niezależnych owrzodzeń. Ojciec miał duże tendencje do owrzodzeń, nowością były 13 lat temu prazole (omeprazol, pantoprazol) - miał zapisaną famotydynę. Coś poszło jednak nie tak, bo dostał krwotoku od żołądka (wymioty typu "fusy od kawy" ). Miał później omeprazol (w szpitalu) podawany w pompie infuzyjnej we wlewie ciągłym. Jeśli ktoś nie miał tendencji do owrzodzeń to zażywał (jak i sąsiadka) dawki 4200 mg Calcypiryny i cieszył się ze zmniejszenia bólu. W książce Podlewskich z 1991 roku są dawki max. 3000 mg. Sąsiadka stale narzekała na poczucie gorąca i poty. Dziś, w dobie silnych NLPZ-tów nikt takich dawek kwasu acetylosalicylowego nie stosuje. Poza tym to powoduje niedobór kwasu askorbinowego (Wit. C).

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-09-2019 - 15:47:44 przez Tomasz..

Al_la (offline)

Post #21

30-09-2019 - 14:48:22

k/Warszawy 

tiflufnu
mama po chemii ma pełną odpowiedź na leczenie w wyniku histopato smiling smiley Czy ktoś wie, jakie są rokowania w takim przypadku? Jakie jest ryzyko nawrotu? I czy pełna odpowiedź zwiększa jakoś szanse, że nawrotu nie będzie? pozdrawiam mocno wszystkie panie/panów(?) z TNBC!

Miałam TNBC i pełną odpowiedź na chemię. Za 3 dni minie 16 lat od I chemii uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

tiflufnu (offline)

Post #22

21-10-2019 - 15:53:44

Wrocław 

Wow smiling smiley super, @Al_la! Piękny wynik! Swojej mamie życzę takiego samego smiling smiley)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-10-2019 - 15:54:33 przez tiflufnu.

benia1960 (offline)

Post #23

21-10-2019 - 17:27:09

Szczecin 

Ja tez trojujemna, całkowita odpowiedz na leczenie w styczniu minie 6 l,at.

tiflufnu (offline)

Post #24

23-10-2019 - 03:13:22

Wrocław 

Wow, pieknie Beniu smiling smiley) I wielu wielu lat wiecej w zdrowiu!

nataliaa241289 (offline)

Post #25

17-11-2019 - 19:32:25

Witajcie! Jestem po chemii przedoperacyjnej oraz operacji, doszło do całkowitej remisji.

renatar (offline)

Post #26

17-11-2019 - 20:14:00

sieradz 

Natalio to super i wiadomo życzenia długich lat w zdrowiu, powrotu do normalności i do synka.

aneta77 (offline)

Post #27

21-11-2019 - 20:49:21

Warszawa 

Ja się melduję.
Jestem jeszcze przed leczeniem bezradny

dziubas (offline)

Post #28

21-11-2019 - 20:52:26

Gdańsk 

anetko!!! serce nie bojaj! pociesza

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Ingun (offline)

Post #29

21-11-2019 - 21:10:15

Poznań 

Melduje się trójujemniak. Jestem całym serduchem z Tobą smiling smiley serce

(dzubasek, jak się ostatnio uaktywniłaś na forum serce)

aneta77 (offline)

Post #30

22-11-2019 - 23:00:38

Warszawa 

2 grudnia mam konsultacje w sprawie chemioterapii w szpitalu na wawelskiej 15 w Warszawie. Dr Ewa Markiewicz. Staram sie o tym nie myśleć za wiele.
Więc póki co usunęłam stracha na bok.Niestety przeczytałam kilka głupot w internecie i 2 dni nie moglam sobie znaleźć miejsca ale teraz jest ok.
Dzieki .
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 644
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022