Receptory potrójnie ujemne
nataliaa241289 (offline) |
Post #1 18-05-2020 - 23:41:40 |
|
Dziękuję za informację
![]() ![]() |
renatar (offline) |
Post #2 19-05-2020 - 10:08:53 |
sieradz |
Natali wczoraj była na grupie amazonek na fb konfferencja z Joanną Kufel Grabowską i stwierdziła że nawet trójujemne mają zakaz htz, chyba że pod ścisłą współpracą onkologa i ginekologa.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Tomasz. (offline) |
Post #3 19-05-2020 - 11:49:21 |
Pruszków |
Byłbym b. ostrożny odnośnie HTZ po 3- raku jednej piersi, chyba, że jest profilaktycznie usunięta tkanka gruczołowa z obu piersi (operacja wyprzedzajaca). Dopiero wtedy można być pewnym, że terapia ta nie zaszkodzi. Pisują tu chore obustronne, które miały o różnej receptorowości po jednej i drugiej stronie.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Mroczkowska (offline) |
Post #4 19-05-2020 - 21:35:51 |
USA |
Ja jeszcze przez rok po zakonczeniu leczenia onkologicznego bylam na HZT - tyle mi zajelo wejsce "bezbolesne" w menopause (powoli chormony zmniejszali).
Hanna Przewodowy, invazyjny, G3, TNBC, cT2NOMO, chemia przedoper. 4AC + 12Taxol, Oper. oszczed (VII 2016 r.)., ypT1aN0, radiacja |
nataliaa241289 (offline) |
Post #5 20-05-2020 - 18:25:06 |
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ❤
|
Al_la (offline) |
Post #6 31-05-2020 - 19:37:20 |
k/Warszawy |
A ja usłyszałam, że po raku trójujemnym nie można stosować HTZ - tym bardziej jeśli ma się jeszcze pierś/piersi.
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
macko (offline) |
Post #7 06-08-2020 - 15:32:42 |
|
I ja dołączę do Waszego zacnego grona, umieszczając tu swoją żonę
![]() Od czasu diagnozy, czyli ponad 2 mies. regularnie czytam Wasze forum i jestem pełen podziwu dla Waszej energii, optymizmu i ogromnej wiedzy ![]() Mnie samemu trochę zajęło, żeby przełamać swój wewnętrzny lęk i mówić otwarcie o chorobie żony. Zwracam się jednak do Was z prośbą o pomoc/poradę w doborze właściwego leczenia (trójujemniak z potwierdzonym BRCA1, T1cN0M0, G3 (3+3+3)Ki-67: 85%, dodatnie wyniki cytokeratynin odpowiadających za podtyp bazalny) - stan po obustronnej mastektomii. Obecnie zaproponowano nam 4xAC i koniec. Zważywszy na tak wysoki indeks proliferacyjny KI i najwyższą możliwą ocenę złośliwości nie wiem co myśleć o tym wszystkim. Z jednej strony wiem, że guz niewielki, wcześnie wykryty. Z drugiej tak wysokie KI, obciążenie rodzinne (trójujemny rak i śmierć siostry żony) i ta duża złośliwość. Może znajdzie się jakaś dobra duszyczka, które zechce porozmawiać, podzielić się swoimi doświadczeniami? ![]() Pozdrawiam Was i jeszcze raz gratuluję, bo wykonujecie super robotę! |
Tomasz. (offline) |
Post #8 06-08-2020 - 17:54:15 |
Pruszków |
Przy mutacji BRCA należy stosować leki niespecyficzne dla fazy z okręgu pochodnych platyny. Szczególnie cisplatyna. Cyklofosfamid ma znikomą skuteczność. Może też być użyta karboplatyna z nieco mniejszą skutecznością. Do pochodnych platyny albo adriamycyna albo któryś z taksanów. Forsownosc wynika też z tego, że jest max. punktacja (G3) Blooma-Richardsona- 9/9 pkt.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
macko (offline) |
Post #9 07-08-2020 - 13:23:38 |
|
Tomaszu, bardzo dziękuję za Twoją odpowiedź.
Co do pochodnych platyny - słyszałem, że w Polsce podaje się je przy chemii przedoperacyjnej i w kolejnych liniach leczenia chemioterapią. Czyli jeżeli dobrze rozumiem, w pierwszej linii, po operacji, nie możemy na nią liczyć? Czy może się mylę ![]() W naszym przypadku żona jest już po operacji. Guz był przez cały czas mały - niecałe 1,5 cm (przez 2 miesiące urósł 2 mm). Więc nie było sensu stosować chemii przedoperacyjnej. Teraz zastanawiam się czy zgodzić się na schemat 4xAC z reseligo, czy może szukać innych metod? Walczyć o więcej wlewów (np. doklitakselem czy paklitakselem)? Jestem absolutnym laikiem jeśli chodzi o schematy leczenia, jak i rodzaje leków, więc chciałem też spytać o jakieś opinie ![]() |
Tomasz. (offline) |
Post #11 07-08-2020 - 16:26:26 |
Pruszków |
Można się konsultować u prof. Jana Lubinskiego. On robił badania chemioterapii w mutacjach BRCA. Ja, dla siebie w Twojej sytuacji, nie zgodził bym się na CTX.
tiflufnu (offline) |
Post #12 03-10-2020 - 03:44:08 |
Wrocław |
Czy ten czas (2-3lata) liczony jest od diagnozy, od końca chemii czy od operacji? Pozdrawiam Invasive carcinoma NST G3 KI67: 80%, Potrójnie ujemny. cT2cN0 - IIa. . 13/08/2019 Operacja oszczędzająca z wycięciem 5 węzłów wartowniczych. 26/08/2019 Wynik histopatologiczny: Brak utkania raka po leczeniu indukcyjnym. Zatory z komorek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza nieobecne. Liczba zbadanych węzłów chłonnych: 5. Liczba węzłów chłonnych bez komórek raka: 5/5. stadium po operacji: ypT0pN0pMx |
tiflufnu (offline) |
Post #14 04-10-2020 - 04:54:44 |
Wrocław |
Chodzi mi o to czy ktokolwiek potrafi odpowiedziec na to pytanie... Czy jeśli przez 2-3 od (zauważenia guzka/ diagnozy/ pierwszej chemii/ ostatniej chemii) nic się nie stanie to można spać spokojnie. Od którego momentu należy liczyć ten czas? Czy coś złego stało się z Kubą? :/ Pozdrawiam serdecznie wszystkich
Invasive carcinoma NST G3 KI67: 80%, Potrójnie ujemny. cT2cN0 - IIa. . 13/08/2019 Operacja oszczędzająca z wycięciem 5 węzłów wartowniczych. 26/08/2019 Wynik histopatologiczny: Brak utkania raka po leczeniu indukcyjnym. Zatory z komorek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza nieobecne. Liczba zbadanych węzłów chłonnych: 5. Liczba węzłów chłonnych bez komórek raka: 5/5. stadium po operacji: ypT0pN0pMx |
tiflufnu (offline) |
Post #16 04-10-2020 - 12:51:30 |
Wrocław |
O Boże
![]() Invasive carcinoma NST G3 KI67: 80%, Potrójnie ujemny. cT2cN0 - IIa. . 13/08/2019 Operacja oszczędzająca z wycięciem 5 węzłów wartowniczych. 26/08/2019 Wynik histopatologiczny: Brak utkania raka po leczeniu indukcyjnym. Zatory z komorek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza nieobecne. Liczba zbadanych węzłów chłonnych: 5. Liczba węzłów chłonnych bez komórek raka: 5/5. stadium po operacji: ypT0pN0pMx |
Tomasz. (offline) |
Post #17 04-10-2020 - 14:32:14 |
Pruszków |
Osoba która przeszła przez raka inwazyjnego tak do końca to całymi latami spać spokojnie nie będzie. To nie dość, że choroba ciężka to dodatkowo naznaczająca. Mówi się, że w raku bezreceptorowym- jeśli już- to przerzuty uwidoczniają się do 3 lat po zakończeniu leczenia. Po operacji bądź chemioterapii czy radioterapii. Ale to tylko statystyka. Szczególnie to widać w rakach które nie mają receptorów ER, PgR i HER2 (niektórzy mówią że trójujemne) ale mają receptory AR. Na razie nie ma leków które działają na te receptory- ale ich obecność poprawia rokowanie. A nikt z odpowiadajacych aktywnie latami na Forum nie bawi się w statystyki. Mamy naoczne przykłady, że rak rządzi się swoimi prawami. Znam przypadek, gdzie chora mając potwierdzone receptory ER jest leczona fulwestrantem (najsilniejsza forma leczenia antyhormonami- przerzuty) a jest progresja mimo dodania chemioterapii. Renatar z wypowiedzi sprzed kilku dni. Miała (ma?) antyhormony przy 10% ilości komórek z receptorami ER. Więc potencjalnie mała ochrona. A ma się dobrze. Na dodatek w czasie chemioterapii guz nie zmalał- a wzrósł. Widać, co daje statystyka. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-10-2020 - 14:32:50 przez Tomasz.. |
tiflufnu (offline) |
Post #18 04-10-2020 - 15:00:35 |
Wrocław |
Dziękuje za odpowiedz, Tomasz! Jestem wdzięczny!
Invasive carcinoma NST G3 KI67: 80%, Potrójnie ujemny. cT2cN0 - IIa. . 13/08/2019 Operacja oszczędzająca z wycięciem 5 węzłów wartowniczych. 26/08/2019 Wynik histopatologiczny: Brak utkania raka po leczeniu indukcyjnym. Zatory z komorek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza nieobecne. Liczba zbadanych węzłów chłonnych: 5. Liczba węzłów chłonnych bez komórek raka: 5/5. stadium po operacji: ypT0pN0pMx |
Potrójnamama (offline) |
Post #19 14-10-2020 - 22:35:14 |
okolice Warszawy |
Podczytuję czasami forum, ale dopiero dzisiaj odnalazłam "swój" wątek. Jestem potrójnie ujemna, nowotwór mnie dopadł na 40-ste urodziny.
Wynik BG z 30 września (ER,PgR,HER2(-), ki67 -50%, guz 29x23 mm, węzły pachowe atypowe, niespecyficzne z zatokami)), potem poszło wszystko ekspresowo. 1 października wizyta,, 5 października TK z kontrastem, 6 października przyjęłam pierwszą chemię. W zasadzie większość informacji zrozumiałam, ale nie rozumiem co oznacza schemat 4xAC wg modyfikacji DD (czy chodzi o przyjmowanie jej ambulatoryjnie w ciągu jednego dnia?), chemię mam co 2 tygodnie, potem mam mieć co tydzień 12xPXL. Czekam jeszcze na wynik scyntygrafii kości, ale niepokoi mnie ten wynik TK z kontrastem, konkretnie płuca i wątroba: płuca: guzek przy szczelinie skośnej PP w segm 6 ok 1,5mm, w segm 8 2mm wątroba: niepowiększona, prawidłowej gęstości miąższu, z kilkoma drobnymi hypodensyjnymi zmianami ogniskowymi, zmiana w segm. 3 3mm ma cechy torbieli, pozostałe wyższe wartości gęstości od płynu, np. w segm.7 6mm, w segm8 obwodowo 8mm, niejednoznaczne, do dalszej kontroli. Ww wnioskach nie uwidoczniono pewnych zmian o charakterze meta, drobne guzki w PP i zmiany w wątrobie do dalszej kontroli, do rozważenia ocena wątroby w USG/ew.naczyniaki . Onkolog, która mi dała wynik TK nie była zaniepokojona, stwierdziła, że w płucach to wygląda na starą chorobę (miałam rzeczywiście ciężkie zapalenie płuc w wieku 16 lat), a co do wątroby, że na późniejszym etapie zrobimy usg. To wszystko jest dla mnie bardzo nowe i czuję się zagubiona i już sama nie wiem czy się niepotrzebnie nie nakręcam, a z drugiej strony boję się czegokolwiek przegapić... |
Mroczkowska (offline) |
Post #22 17-10-2020 - 03:44:37 |
USA |
Dokladnie mialam taki sam schemat leczenia. Chemia przedoperacyjna 4 AC co 2 tygodnie, i 12 bialej chemii co tydzien. Potem operacja i naswietlania.
Hanna Przewodowy, invazyjny, G3, TNBC, cT2NOMO, chemia przedoper. 4AC + 12Taxol, Oper. oszczed (VII 2016 r.)., ypT1aN0, radiacja |
Potrójnamama (offline) |
Post #23 19-10-2020 - 17:25:22 |
okolice Warszawy |
Dziękuję za odpowiedź, powoli zaczynam ogarniać trochę to wszystko. Jutro druga chemia. Gdzieś wyczytałam, że w trakcie chemii robi się kontrolne usg guza. Kiedy robi się takie usg?
|
Mroczkowska (offline) |
Post #24 19-10-2020 - 22:14:33 |
USA |
Powinno sie zrobic zeby zobaczyc czy chemia jest dobrze dobrana I czy guz sie zmniejsza pod jej wplywem. Mi akurat nie robili bo juz po 2 chemii czerwonej dotykowo wyczuwali ze sie zmniejsza a po 4 guz byl nie wyczuwalny. Mysle ze powinni zrobic po czerwonej (tak u mnie planowali). I jak nie ma reakcji tzn. wielkosc guza jest b.z. to zmiana chemii. Mnie ta piers bolala w tym miejsccu gdzie jest guz, to nie byl duzy bol ale takie pobolewanie I swedziala. Zglosilam to lekarzowi o powiedzieli ze to dobry znak. Wiec zycze Ci zeby cie ten guz swedzial jak najwiecej !!!!
paweLek (offline) |
Post #25 26-12-2020 - 16:30:22 |
Łódź |
Witam serdecznie
U mojej mamy zdiagnozowano Nowotwór złośliwy piersi Wyniki biopsji: stopień złośliwości G2 białko p63 (-) ER(-) PR(-) HER2 (-) KI67- 70proc USG wykazalo wielkość guza 8x7mm Jakie Ją czeka leczenie? jakie sa rokowania w takim przypadku? Prosze o jakieś podpowiedzi i sugestie. Dziekuję i pozdrawiam |
Tomasz. (offline) |
Post #26 26-12-2020 - 17:29:30 |
Pruszków |
Wszystkie raki inwazyjne wymagają leczenia uzupełniającego. W raku bez receptorów ER, PGR, HER2 tym leczeniem jest chemioterapia wielolekowa. Raki te są wrażliwe na chemioterapię. Wskazane USG po 2 wlewach. Brak zmniejszenia guza jest pilnym wskazaniem do weryfikacji planu leczenia. Są ośrodki, które proponują leczenie pooperacyjne małymi dawkami Xelody. Na razie brak szerszych opracowania odnośnie skuteczności i celowości. Choć marker proliferacji jest b. wysoki to jednak jest typowy dla tego raka. Zlecił bym badanie odnośnie RECEPTORÓW AR. Ich obecność poprawia rokowania.
paweLek (offline) |
Post #27 11-01-2021 - 21:51:01 |
Łódź |
Mam dylemat odnośnie wyników pooperacyjnych.
Mianowicie podczas operacji oszczedzającej zostały pobrane 2 wezły wartownicze, a w wyniki pooperacyjnym mamy ,że zostały zbadane 3 wezły z czego w jednym jest przerzut 5mm. Podczas Klasyfikacji wpisane jest ![]() Jak nalezy rozumieć ten wynik? |
Tomasz. (offline) |
Post #28 11-01-2021 - 23:56:40 |
Pruszków |
Stwierdzenie pojedynczego przerzutu do węzła nosi ocenę N1. Teraz albo reoperacja i wycięcie wszystkich węzłów lub radioterapia na okolicę pachy. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
paweLek (offline) |
Post #29 12-01-2021 - 18:03:12 |
Łódź |
Panie Tomaszu dziekuje bardzo za odpowiedź.
Chodzi mi mianowicie o interpretacje wyniku gdyz zastanawiam sie czy histopatolog popełnił błąd czy wynik jest opisany prawidłowo. Powtórze : Podczas operacji wycieto guz 8x7x7mm wraz z marginesami oraz 2 wezły wartownicze (dostarczone do badania w innym pojemniku).W wyniku histopatologicznym mamy ze badane byly 3 wezły (skąd 3 skoro byly wyciete 2 wartownicze?). Jeden wezeł byl zajety z przerzutem 5mm. Lecz w badaniu histopatologicznym mamy stan Klasyfikacji: T1b PN0 Wiec mamy wpisane ,że wezły czyste (stan N0) a w badaniu mamy ze jeden zajety. Czy Osoba opisujaca wynik pomylila sie i zamiast N1 wpisala N0 czy poprostu jest stan N0 gdyż te 2 wezły byly czyste a ten trzeci ktory byl zajety i wział sie nie wiadomo skad nie ma znaczenia na stan N?Może napisałem troche chaotycznie ale sam nie rozumiem tego wyniku a wiadomo ze N0 a N1 to duża różnica w tej chorobie |
dziubas (offline) |
Post #30 12-01-2021 - 18:06:15 |
Gdańsk |
Paweł!
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |