Receptor Her-2 (++)
Amazonki.net (offline) |
Post #1 16-02-2010 - 20:13:08 |
Forumowo |
|
Lonia (offline) |
Post #2 10-04-2010 - 16:08:29 |
...na skraju Puszczy Noteckiej ;))) |
Tak , ja miałam takiego guza _ oznaczono białko Hercep Test TM firmy DAKO.
Score=2+ Wynik badania Immunohistochemicznego: -odczyn imunohistochemiczny na receptory estrogenów dodatni -odczyn imunohistochemiczny na receptory progesteronu dodatni W moim przypadku nie można było oznaczyć Her 2 metodą FISCH _ odp. zła jakość materiału. Był to rok 2006 w roku 2007 w końcu napisano cyt" BRAK AMMPLIKACJI Genu HER-2" Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-04-2010 - 16:09:16 przez Lonia. |
Monia_B (offline) |
Post #3 21-05-2010 - 20:22:28 |
Łódź |
odebrałam dziś wyniki : HER-2 niejednoznaczny, dlatego też wykonano test FISH
(szkoda że nie otwierają się te linki do stron - myślałam, że będę mogła coś więcej przeczytać na ten temat) Ocena genu metodą FISH: RATIO HER2/CEN17=1,2 średnia liczba HER2/komórkę=3,2 średnia liczba CEN17/komórkę=2,66 Wynik badania negatywny. Brak amplifikacji genu HER2 moja tfu rczość blogowa |
historyczka (offline) |
Post #5 16-07-2010 - 20:35:11 |
włoszczowa |
nie wiem czy mogę się tu zapisać mam HER2+ ujemny i tak na prawdwę nie wiem czy to dobrze czy nie Napiszcie jak wiecie
|
Al_la (offline) |
Post #6 16-07-2010 - 20:52:16 |
k/Warszawy |
Jeśli HER-2 masz ujemny to bardzo dobrze, więc nie ma dla Ciebie wątku, bo nie ma problemu, ani leczenia
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Janina.S (offline) |
Post #7 22-07-2010 - 21:35:35 |
widły Soły i Wisły |
....jeszcze ja jako ta niezdecydowana dołożę swoje 3 grosze - to już 4,5 roku od operacji a wynik mojego Her też na /++/ był.
nie miałam Fisha bo w Cieszynie gdzie poszedł mój "r" nie zrobiono tego badania a 2 lata po mastek. kiedy zaczęłam stukać i pukać do wszystkich drzwi i prosić o to badanie wszyscy odpowiadali "to zbyteczne' i tak do dzisiaj nie wiem czy mogę się zapisać do klubu 'potrójnie ujemnych" ale w duchu to tak sobie wykombinowałam że skoro w kilku przypadkach u dziewczyn które miały /++/ potem Fish wykazał że są na /-/ to ja też się zapisuję do tego grona bo dobrze mi z tym i z taka świadomością że jednak "minusowa" jestem. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Al_la (offline) |
Post #9 22-07-2010 - 23:08:32 |
k/Warszawy |
FISH powinien być zrobiony z dwóch powodów:
1. Jeśli kobieta może dostać Herceptynę (guz jest powyżej 1 cm lub zajęte węzły chłonne) 2. Jeśli pojawią się przyrzuty. W przypadku punktu pierwszego od razu wiadomo, czy warto robić badania. Na drugi przypadek zawsze jest czas Pocieszające jest to, że teraz wszystkim robią. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
krysiaka2010 (offline) |
Post #10 01-08-2010 - 09:57:25 |
Będzin |
Mój wynik po operacji HER++/badanie Fish brak amplifikacji Stosunek HER-2/Cen17:1,31 Polisomia 17
Operację miałam 20.02.2009.potem radioterapia i hormonoterapia.Może któraś z koleżanek miała podobny wynik |
Małgośka (offline) |
Post #12 13-10-2010 - 15:35:40 |
Warszawa |
No to i we mnie wstąpiła nadzieja, bo wstępnie mam taki wynik, jak ty Moniu i teraz jest on dookreślany FISHem. Myślałam, że jak są 2++, to pójdzie w kierunku +++. A tu może być jeszcze różnie. Może dobre myśli wszystkich moich przyjaciół i znajomych "przegonią" te plusyA jak nie,to przeniosę się do innych postów |
b_angel (offline) |
Post #16 13-10-2010 - 18:19:10 |
radom |
mgiełko jak CI już mówiłam to tyle trwa u nas.
sprawdziłam na swoim wyniku: operacje miałam 30 grudnia na wyniku mam datę 15 stycznia a jeszcze ten wynik przecież muszą przesłać z wawy do naszej wsi czyli wynik był po około 2 miesiącach od zabiegu . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
mgiełka (offline) |
Post #17 13-10-2010 - 21:14:11 |
Radom |
Siedem lat temu mój wynik (już po dokładce FISH) był po miesiącu, może kilka dni więcej. Ale teraz to pewnie się zmieniło - dlatego zapytałam ile się oczekuje ostatnio na wynik, na jak długie czekanie się nastawiać. Bo pani chirurg tylko podaje krótko: za dwa tygodnie do mnie... Bezdyskusyjnie. I w efekcie dziewczyna krąży pomiędzy szpitalami, między chemioterapeutą a chirurgiem...
ps. A ja to się już stara robię i cierpliwości mi brak Z amazonki.net od 2006 roku. |
córka_anna (offline) |
Post #24 18-04-2011 - 13:04:52 |
|
moja mama odebrała wyniki FISH
wynik badania negatywny, brak amplifikacji genu HER 2 HER2/CEN17=1.10 czy t o dobre wyniki ?? czy to znaczy, że nie będzie potrzebna herceptyna ? |
Al_la (offline) |
Post #25 18-04-2011 - 13:07:21 |
k/Warszawy |
Tak, jeśli wynik jest negatywny, to znaczy, ze nie ma nadekspresji receptora HER-2.
Herceptyny nie będzie W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
córka_anna (offline) |
Post #26 18-04-2011 - 13:14:27 |
|
Super, mama szczęśliwa, dziękujemy za błyskawiczną odpowiedź Pozdrawiamy
|
diar3 (offline) |
Post #28 02-11-2011 - 16:05:53 |
|
Ja też mam HER2 ++ i będę miała robiony FISH. Lekarka coś mówiła, że gdyby HER okazał się dodatni to będzie trzeba zastanowić się nad chemioterapią. I tym mnie zszokowała, ale dalej nie chciała ze mną rozmawiać !!!!! Stąd pytanie do Was - o jakiej chemioterapii ona mówiła??!! Czyżby miała na myśli Herceptynę? Z tego co tutaj wyczytałam, to nie łapałabym się na to leczenie - guz 0,8cm, węzły czyste. Może jakaś tradycyjna chemioterapia??? Mój obcy - G1T1bN0M0, lat 35. Co o tym myślicie?
|
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #29 02-11-2011 - 16:11:58 |
|
Jeśli hery będą na plusie to myślę że coś Ci zaserwują ze względu na młody wiek.Mój lekarz mówił że do 35 r.ż i gdy her jest 3+ to wtedy rak jest bardziej agresywny i podaje się chemię.Ale poczekaj na wynik.Ja też z początku miałam 2++ a po teście fish wyszlo że amplifikacji genu nie stwierdzono.Ale chemię mialam.Ale ja trójujemna,to dlatego.
|