Receptor HER-2 dodatni
Al_la (offline) |
Post #2 27-11-2012 - 14:54:22 |
k/Warszawy |
To ja widziałam, ale ten dokument jest z 2010, a pan dr powołuje się na zarządzenie z 2011. Ja go nie znalazłam, ale się za bardzo nie przyłożyłam do szukania
![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
b_angel (offline) |
Post #3 27-11-2012 - 15:03:19 |
radom |
Zalecenia terapeutyczne to jedna rzecz a wytyczne NFZ do refundacji druga
[www.forum-onkologiczne.com.pl] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
ika.13 (offline) |
Post #10 12-02-2013 - 11:51:37 |
|
Dzięki Aniele
![]() Na konsultację jadę w przyszły poniedziałek i chyba wtedy dowiem czegoś więcej. Wiem, że będzie naświetlanie metodą niestandardową(prawdopodobnie brachyterapia), ale tego dopiero się dowiem. Jestem ciekawa, czy później będzie wdrożone leczenie farmakologiczne? Ogólnie jestem nastawiona pozytywnie i tak też staram się myśleć.Z ręką też jest calkiem dobrze, bo ćwiczę i jest w dobrej kondycji.Byłam u Amazonek w moim mieście i będę z nimi chodziła na gimnastykę i basen(nauczę się pływac) ![]() ![]() Pozdrawiam. |
mag_dag (offline) |
Post #11 12-02-2013 - 12:20:41 |
Sosnowiec |
iko, przy receptorach dodatnich będzie leczenie farmakologiczne - 5 lat, by zablokować wytwarzanie hormonów, którymi żywił się guz,
jeśli jesteś przed 40, to jeszcze zoladeks na dwa lata - równolegle Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
ika.13 (offline) |
Post #12 12-02-2013 - 13:47:24 |
|
mam 52 lata i w najbliższej perspektywie usunięcie macicy z przydatkami, ze względu na spore mięśniaki. To jest stanowcze plecenie onkologa.Więc to może dużo zmienić w sposobie leczenia. Jak sądzisz?
28 marca mam wizytę u ginekologa i dowiem się kiedy będzie operacja. Przez całe życie nie chorowałam, to teraz mam z grubej rury ![]() może przez to będzei lżej. |
mag_dag (offline) |
Post #13 12-02-2013 - 13:57:02 |
Sosnowiec |
iko, w takim układzie zoladeks Cię ominie - dostaniesz tylko 5 letnią hormonoterapię,
lekarz na pewno na kolejnej wizycie powie jakie to będą tabletki, usunięcie dołu niewiele zmienia, bo hormony nie tylko tam nam się wytwarzają ![]() brak chorób współistniejących na pewno pomaga, ja też nie chorowałam przed rakiem, teraz mi zaś kręgosłup nawala, ale to już ze starości ![]() i skoro jesteś HER ujemna, to zapraszam do innych wątków na forum, na przykład Hormonoterapia: [amazonki.net] Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 12-02-2013 - 13:59:51 przez mag_dag. |
ika.13 (offline) |
Post #14 12-02-2013 - 16:31:32 |
|
Dziękuję mag, napewno tam zajrzę
![]() Strasznie się boję przyrostu wagi, bo jestem malutka i jak się roztyję, to będę sie toczyć ![]() ![]() To tak działa? Nie chce tez przedwcześnie panikować, bo jak czytałam to różnie z tym bywa, więc może boje się na wyrost. No dobra. Powiem to wprost: jestem wystrachana jalk diabli. Idę czytać... . ![]() |
aga66 (offline) |
Post #18 05-04-2013 - 11:06:25 |
Warszawa |
Nie jest źle, bo jest czym leczyć
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Al_la (offline) |
Post #21 11-04-2013 - 19:54:24 |
k/Warszawy |
Kuna, Ty się ciesz, że miałaś takiego małego guzka i że węzły były czyste.
Po co Ci ta Herceptyna. Przecież masz bardzo dobre rokowania! ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
kuna13 (offline) |
Post #22 11-04-2013 - 20:22:42 |
|
bo ciągle tylko słyszę, że jak Her2 dodatni to herceptyna, i że jak Her2 dodatni to rokowania gorsze... Jestem po 4 cyklach FAC ( ostatni 11 marca) i teraz zaczęłam brać Tamoxifen i Lucrin. 25 kwietnia jadę na pierwszą kontrolę do onkologa, zobaczymy jak to będzie, boję się...........
|
Izabela29 (offline) |
Post #24 19-05-2013 - 21:57:32 |
|
Ja też miałam HER2 (3+). Receptory hormonalene ujemne. Jestem po mastektomii podskórnej z wszczepieniem implantu... i na tym moje leczenie się zakończyło. Lekarz twierdzi, że guz (3 cm-Carcinoma intraductale intermediate grade (G2) partim high grade (G3, comedo) cum microinvasione) i ognisko inwazyjne (1,5 cm-carcinoma ductale invasivum - dominacja komponety DCIS w ok. 75% powierzchni) były w bardzo wczesnym stadium i leczenie uzupełniające nie jest konieczne. Mam nadzieję, że to słuszna decyzja...
|
Al_la (offline) |
Post #26 05-06-2013 - 11:36:07 |
k/Warszawy |
Izabelo, ja bym się poradziła jeszcze innego onkologa, bo miałaś również ognisko z mikroinwazją.
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
aga66 (offline) |
Post #29 18-08-2013 - 19:12:30 |
Warszawa |
Wcale nie wiem, czy poznanie wyniku Ki 67 jest do końca takie dobre. W przypadku gdy jest wysokie wprowadza niepotrzebnie dodatkowy bodziec stresowy. Ja wiem, że można to samo powiedzieć o każdym innym wyniku, ale to Ki jednak jest jakies mało fajne. Angel8383, ja też byłam her2 3+, niezależna od hormonów oraz G3. Dwa i pół roku temu Ki jeszcze nie badano standardowo, więc nie wiem jaki mam i w sumie dobrze mi z tym
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |