Receptor HER-2 dodatni
hanka_59 (offline) |
Post #1 26-08-2013 - 12:53:17 |
Reda |
Ja miałam tak samo przeszłam mastektomie radykalną, 4 AC, 4 Docetaxel, 25 lamp, 17 Herceptyn i w programie badan klinicznych dostaję przez 5 lat ( jeszcze 3) denusomab ale żyję i to pełną piersią ( co prawda jedną ) Uszy do góry i myśl pozytywnie |
malgoss (offline) |
Post #2 03-09-2013 - 16:34:17 |
|
Cześć Dziewczyny,
Mam 47 lat. Dwa tygodnie temu wycieto mi raka z lewej piersi. Czekam na operację powtórną, która ma odbyć się za 2 dni- 05.09. Lekarz prowadzący zaproponował operację oszczędzającą z wycięciem węzłów chlonnych. Jednak w momencie składania tej propozycji, nie było wyników histopatologii wyciętego guza. Dostałam je przed chwilą: Carcinoma lobulare invasivum G2. Diameter2 cm. Angioinvasio absens. Receptory estrogenowe i progesteronowe dodatnie po 8 pkt. wg Allred każdy. HER2 dodatni (+2) Ki67 > 10% Podtyp biologiczny luminalnyB (HER2 dodatni). Mam dwa pytania: 1. Czy w związku z HER2 dodatnim, lepszym rozwiazaniem nie będzie jednak całkowita mastektomia? Badania FISH juz przed operacją nie zrobię, żeby potwierdzić HER2 dodatni. 2. Domyślam się, ze określene rokowań bez informacji o zajętości węzłów chłonnych, nie będzie mozliwe, ale czy wiadomo jak procentowo HER 2 dodatni wpływa na pogorszenie tych rokowań? Rtg płuc i jamy brzusznej w porządku, w mammografii: skóra, tkanka poskórna bez zmian, w lewym dole pachowym pojedyncze, drobne węzły chłonne. Piersi o gęstym utkaniu gruczołowym. Pojedyncze zwapnienia dysplastyczne BI-RADS 2. USG piersi robione w kwietniu nie pokazało zmian, w czerwcu znalazłam guza palpitacyjnie. Pozdrawiam. |
magda2411 (offline) |
Post #3 03-09-2013 - 16:44:03 |
Olsztyn |
malgoss, witaj na forum
1. Bez FISH tak naprawdę nie wiadomo, czy jest HER+++. Potrzeba weryfikacji. 2. Miałam HER2+++ - zajęte węzły, chemioterapię przed operacją (duży stopień zaawansowania choroby) i wyzdrowiałam, chorowałam 6 lat temu. Procentów nie znam, ale moim zdaniem nie warto się nimi przejmować. Trzeba zakładać zawsze, że wyzdrowiejemy. HER2, nawet dodatni +++ nie ma wpływu na rodzaj operacji. On decyduje o dalszym leczeniu (czy na przykład potrzebna jest Herceptyna). Jeśli lekarz proponuje operację oszczędzającą to chyba trzeba mu zaufać. |
Al_la (offline) |
Post #4 03-09-2013 - 19:01:34 |
k/Warszawy |
Lekarz widzi wszystkie Twoje wyniki i położenie guza.
Jeśli uważa, ze można zrobić operację oszczędzającą to korzystaj. Na razie o HER-2 nie myśl. Będzie dodatnie, to dostaniesz odpowiednie leczenie. Popisałam sobie, co myślę, ale decyzję i tak musisz podjąć sama. Wybrałam radykalną, ale ja to tchórz jestem W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
ewunia80 (offline) |
Post #6 05-09-2013 - 10:32:54 |
Warszawa |
Witajcie! Jestem świeżakiem i muszę dołączyć do Waszego grona. Samo czytanie tej strony pomaga bardzo to wszystko przetrwać. Ja mam właśnie Her2 dodatni. A te hormonalne oba ujemne. Czy to źle? Lekarka powiedziała, że nie jest za ciekawie, ale jest wyleczlny. I tego się trzymam. Chciałabym jednak usłyszeć coś od Was.
Pozdrawiam |
Al_la (offline) |
Post #7 05-09-2013 - 11:29:52 |
k/Warszawy |
Ewuniu, każdy rak jest inny i każdy organizm inny. Nie można twierdzić, że wszyscy z HER-2 dodatnim mają złe rokowania.
Znam mnóstwo osób, które z takimi wynikami jak Twoje żyją i mają się dobrze. Bądź z nami, a na pewno pomożemy Ci w to uwierzyć. Zobacz, ile nas tu jest W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-09-2013 - 11:30:17 przez Al_la. |
b_angel (offline) |
Post #16 06-09-2013 - 10:34:52 |
radom |
raki dzielą się na hormonozależne czyli te, które do wzrostu potrzebuję estrogenu i progesteronu i niehormonozależne czyli te , które tych hormonów nie potrzebują
teoretycznie raki niehormonozależne są gorzej rokujące - ale to tylko teoria ja też miałm niehormonozależnego i niedługo stuknie mi 9 lat od operacji . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
ewunia80 (offline) |
Post #19 06-09-2013 - 16:56:51 |
Warszawa |
To jeszcze raz ja. Oczywiście zapomniałam dodać chyba najważniejsze że jestem z G3. czy to ma wpływ na te moje wcześniejsze informacje? Ja tak uczepiłam się tego słowa lekarki że jest do wyleczenia i Waszych DOBRYCH wieści, że wszystko przetrwam i od czasu do czasu będę tu zaglądała. Te słowa działają jak balsam
|
magda2411 (offline) |
Post #20 06-09-2013 - 19:57:40 |
Olsztyn |
Wpływu na powyższe informacje nie ma. G3 to rodzaj raka w trzystopniowej skali złośliwości. Poczytaj tu: [amazonki.net]
Dużo na Forum kobiet z G3 i mają się dobrze... |
Waldemar (offline) |
Post #25 16-09-2013 - 13:14:34 |
|
Witajcie dziewczynki.Dzisiaj odebralem wyniki mojej kochanej kobietki z badania receptorow SUTEK LEWY.........bardzo prosze napiszcie cos o tym co napisze ponizej,co to jest jak do tego podejsc i jak sie zabrac za to zeby skonczylo sie pomyslnie............napisze teraz wynik histopato.............
Carcinoma ductale invasivum.BlommII Badanie na obecnosc receptorow w jadrach komorek nowotworowych progesteronowych i estrogenowych ujemne. Bialko HER2 na 3(+)-reakcja pozytywna. Ki67 dodatnie w 30% komorek nowotworowych. Podtyp biologiczny naciekajacego raka piersi HER-2 dodatni (nieluminalny) Bede wdzieczny WAM bardzo wdzieczny jak mnie uswiadomicie w tym co to za gad ktory wszedl bez zaproszenia do trojkata a nam w sumie ciasno w trojkacie i chielibysmy sie go jak najszybciej pozbyc aby wszystko zakonczylo sie szczesliwie' MACIE BUZIAKA OD ŁOBUZIAKA Dopóki walczysz,jesteś zwycięzcą........... |
Al_la (offline) |
Post #26 16-09-2013 - 13:25:00 |
k/Warszawy |
Waldemarze,
rak jest przewodowy, inwazyjny, czyli najbardziej popularny. II stopień złośliwości w 3-stopniowej skali, więc średniak. HER-2 dodatni, więc rak należy do bardziej agresywnych - powinno być leczenie Herceptyną. Receptory hormonalne ujemne, to oznacza, że rak nie żywił się progesteronem i estrogenem, więc nie będzie leczenia antyhormonalnego. Ki67 - 30% to wskaźnik podziału komórek nowotworowych, im niższy (najlepszy do 15%), tym lepszy. To jest dalszy ciąg wyniku biopsji gruboigłowej? A na kiedy wyznaczyli termin operacji? W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Waldemar (offline) |
Post #27 16-09-2013 - 13:38:22 |
|
Sliczne dzieki Al_la to juz cos mowi juz jestem madrzejszy i wiem ze ucze sie cale zycie i dobrze mi z tym.
Tak to jest dalszy ciag wyniku biopsji gruboiglowej.Poki co nic nie wiemy o operacji Al_la,dzisiaj idziemy do onkologa z tymi wynikami ktore przez dwa miesiace zesmy zgromadzili kosztem badan przeprowadzonych na mojej kochanej dziewczynce.Zobaczymy co nam powie doktor Miller w Katowicach na Raciborskiej Dopóki walczysz,jesteś zwycięzcą........... |