Receptor HER-2 dodatni

Wysłane przez Amazonki.net 

ewapatrycja (offline)

Post #1

11-10-2016 - 08:02:57

Wrocław 

troszkę mi lepiej po przeczytaniu tego wątku,ale najbardziej martwi mnie to,że mama nie wytrzymała całej serii herceptyny,ale jak widzę są tu Panie,które nie miały podanej hercepyty i są w świetnej formie,więc pozostaje mi tylko trzymać się tego i myśleć pozytywnie

Jolpro (offline)

Post #2

28-11-2016 - 19:35:59

Łódź 

Ja też mam HER2 +++, ale widzę, że z tym się żyje i z tego wychodzi. Jestem po operacji oszczędzającej i wycięciu wszystkich (?) węzłów (najpierw znaleziono to świństwo w 3 wartownikach). Teraz czekam na wynik węzłów. Już wiem, że na pewno będzie radioterapia i herceptyna i w zależności od wyniku węzłów - chemia tylko nie wiem jaka. Mam potężnego pietra, ale widzę, że nie jestem sama.przewraca_oczy

lulu (offline)

Post #3

28-11-2016 - 20:16:29

k/Kwidzyna 

A ja powoli zbliżam się do końca herci, jutro jadę na wlew i jeszcze tylko dwa razy i koniec, i mam nadzieję, ze gadzina zniknie raz na zawsze z mojego życia.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Asinus (offline)

Post #4

24-01-2017 - 01:45:28

Witajcie smiling smiley
to i ja zapisuję się do Was z HER2 +++, ki67 8%, Er i Pr negatywne.
W piątek konsylium. Lekarka zdążyła mi tylko powiedzieć, że będzie chemia i hercia.
Pozdrawiam ciepło!

edith_88 (offline)

Post #5

09-04-2017 - 21:46:25

Warszawa 

Również dopisuję się do HER2: 3+, ER 90%, PGR 20%, Ki67: 40%, G2. Jestem po konsylium i pierwszej wizycie u chemiczki. Mój schemat leczenia będzie wyglądał następująco: chemioterapia+herceptyna, operacja (zapewniają mnie, że oszczędzająca, guz ma 2,4cm, powiększone węzły), miesiąc radioterapii, rok herceptyny i 5 lat hormonoterapii. W środę pierwsza chemia.Mam przejść 4 czerwone i 12 białych. Czekam jeszcze na wyniki badań genetycznych, wtedy będzie wiadomo co jeszcze dołączyć, pani chemiczka wspominała o karboplatynie.

Imari (offline)

Post #6

08-06-2017 - 12:39:20

Łódź 

To i ja się dopiszę do grona Her-2+++, ER-, Pr-, Ki67 - 60%. Guzek miał ok 3x2cm ale po dwóch AC już niewiele z niego zostało.smiling smiley Teraz czuję jak chemia obrabia mi węzeł chłonny, mam nadzieję, ze wypucuje go jak granulki kreta odpływ w zlewie. grinning smiley

Yaga (offline)

Post #7

07-07-2017 - 14:40:02

Niestety ja też należę do grupy HER2+++płacze Piszę niestety bo od wczoraj mam mega dół! Jestem w trakcie chemii (taxol) i herceptyna podskórnie. Wczoraj byłam na chemii. Spotkałam młodą kobietę 41 lat. Przerzuty raka piersi po 6 latach. Dobiło mnie jak powiedziała " Ta herceptyna nic nie pomogła"sad smiley Zachorowała w tym samym wieku co ja i też herówka. Wiadomo jakie myśli w głowie. Oj ciężko.

Słyszałem twoją modlitwę,
widziałem twoje łzy. Uzdrowię cię. (Iz 38,5)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-07-2017 - 14:40:44 przez Yaga.

Asia122 (offline)

Post #8

07-07-2017 - 18:02:00

Warszawa 

Witaj Yaga, proszę nie myśl tak. Ty to ty a ta dziewczyna co ją spotkałaś to inny przypadek. Każda z was ma inny organizm i to co jednemu pomoże to drugiemu zaszkodzi. Nie patrz na to w jakim kto jest wieku. Nie wiesz czy miała przezuty i jakie było jej Ki itp. Jest wiele tu dziewczyn które były też w młodym wieku i wgrały i żyją i są z nami. Głowa do góry i pozytywne nastawienie ☺

Yaga (offline)

Post #9

07-07-2017 - 20:55:34

Niby to wszystko wiem. Lekarz też mówi ile ludzi tyle przypadków, ale ciężko wyłączyć myślenie. Staram się być silna dla dzieci, męża ale bywają gorsze dni. Ok koniec biadolenia!

Wandka (offline)

Post #10

08-07-2017 - 00:03:15

Warszawa 

Nigdy nie patrz na innych. Każdy przypadek jest inny. Nie możesz sugerować się tym, że koleżanka miała HER+++. HER+++ nie oznacza, że musi być taki sam jak inne HER+++. Daj na luz i żyj dla siebie i bliskich. Nie myśl, że się leczenie nie powiedzie. Powiedzie się, uwierz mi. Wiara i dobra psychika czyni cuda + herceptynabuzki

jagodula (offline)

Post #11

08-07-2017 - 22:08:27

Sławkow 

jablkoYaga, lada co minie mi 5 lat z her +++! Pokochaj her...batkę zielonąchichot

Wusia (offline)

Post #12

01-08-2017 - 12:18:58

A czy po chemi i potem operacji mama nie powinna mieć oznaczonego ponownie her2.? Z biopsji wyszło her2- 0 czyli ujemne. Ale widzę ze nieraz pierw wychodzi np ujemne a w innym badaniu dodatnie. I co wtedy? Nie miała w hitopacie tego badanegowstydniś a tak zawsze możliwość podania herceptyny jest.

Al_la (offline)

Post #13

01-08-2017 - 19:20:50

k/Warszawy 

Wszystkie badania histopatologiczne robi się przed chemioterapią. Po chemioterapii komórki nowotworowe mogą być uszkodzone, albo całkowite zniszczone.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Wusia (offline)

Post #14

01-08-2017 - 20:00:03

U mamy chemia przedoperacyjna zadziałała , chociaz nie całkiem zniszczyla guza. Liczyłam, że zbadają chociaż her2 po mastektomi .No ale miejmy nadzieje ze z biopsji dobrze zbadali i faktycznie jest Her 2 -0 , chociaz biopsja i operacja robiona w dwóch innych szpitalach. buzki

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-08-2017 - 20:01:42 przez Wusia.

KasiaK78 (offline)

Post #15

17-09-2017 - 17:16:40

Gorlice 

I ja melduję się z moim Her2 +++. Obecnie jestem w trakcie chemioterapii (TCH) plus herceptyna podskórna, przede mną radio i hormonoterapia. Guz miał 1,5 cm, G1, wycięty (operacja oszczędzająca) w maju br, wartowniki czyste. Jakoś ten her dodatni mi nie wadzi, szczególnie że herceptyna podskórna to tych podań prawie nie zauważam, bardziej skupiłam się na tym że jestem G1, i tej myśli się trzymam, że z tego wyjdę cała i zdrowa :-)

NST, Er 95%, Pr 90%, HER2+++, Ki67 50%; T1c, G1, Ia
BCT, 6 x TCH + 11 x herceptyna, radioterapia,17 m-cy tamoxifen + reseligo, od 27.03.'19 symex + reseligo

lulu (offline)

Post #16

18-09-2017 - 07:05:37

k/Kwidzyna 

Moja koleżanka daaaawno temu zachorowała, jeszcze wtedy nie badali HER. Jak się głośno zrobiło o HER, to dała sobie zbadać swój bloczek z materiałem. Okazało się że jest dodatnia, a minęło już kilkanaście lat, a Ona jest zdrowa i ma się dobrze.

Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

KasiaK78 (offline)

Post #17

22-09-2017 - 10:10:51

Gorlice 

Widzisz Yaga przykład znajomej lulu to najlepszy dowód na to że her+++ dają radę!

BCT, 6 x TCH + 11 x herceptyna, radioterapia,17 m-cy tamoxifen + reseligo, od 27.03.'19 symex + reseligo

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-09-2017 - 10:12:24 przez KasiaK78.

lulu (offline)

Post #18

24-09-2017 - 17:44:47

k/Kwidzyna 

Ta znajoma jest tu na forum, to DanaPar.

je

Yaga (offline)

Post #19

24-09-2017 - 20:29:36

Wiem o historii DanaPar. Jak atakuje mnie natłok złych myśli to myślę o niej. Pomagatak

Dragan (offline)

Post #20

01-01-2018 - 19:20:34

Warszawa 

Cześć, to wyniki mojej biopsji gruboigłowej.
Ja mam właściwie dwa raki, o różnej wrażliwości receptorowej.

1. Rak inwazyjny, typ NST, G2
Ogniska DCIS obecne, liczne typu high grade. W niektorych cechy inwazji podścieliska.
Inwazja naczyniowa: nie
Inwazja perineunarna: nie
Martwica: nie
Utkanie raka obecne we weszystkich wałeczkach.

Charakterystyka immunohistochemiczna nowotworu:
CK5/6: wyraźne wybarwienie komórek myoepiletalnych w ogniskach DCiS-HG
receptor estregonowy: 100% PS3+IS3=TS wynik pozytywny
receptor progesteronowy: PS3+IS1=TS4 wynik pozytywny
HER2 1+ wynik negatywny
Ki67>30% wynik pozytywny
Podtyp biologiczny: Luminalny B, HER2 ujemny

Uwaga! ekspresja receptorów w ognisku DCIS różni się od cech raka inwazyjnego:
receptor estregonowy: <50% PS3+IS2=TS5 wynik pozytywny zarówno w jądrach komórek z dysplazją H-g jak i w komórkach myoepiletalnych
receptor progesteronowy: >30% PS3+IS3=TS3 wynik pozytywny ale głównie w jądrach komórek myoepiletalnych, w nablonku rakowym 10% (ogniskowo)
HER2 3+ wynik pozytywny
Ki67 <14% wynik pozytywny, niski

Komentarz: obecność licznych ognisk DCIS w obu materiałach rodzi przypuszczenie, że jest to główny powód powstania raka inwazyjnego

Mam dwa guzy w prawej piersi, raka inwazyjnego, (Her dodatniego) oraz całą pierś utkaną w raku DCIS (Her ujemnym).
Na ten moment węzły czyste, podczas operacji będę miała biopsję węzła wartowniczego. Wtedy w zależności od wyników (czysty/zajęty) chirurg zdecyduje o usunięciu bądź to tylko wartownika, bądź o usunięciu całości węzłów.
Mam umowioną mastektomię podskórną z jednoczesną rekonstrukcją na 18 stycznia br. Zastanawiam się jednak nad operacją radykalną. Boję się też tego czekania. Ja czekam a on rośnie. Ja czekam a on się sieje. Niemniej jednak nie bardzo mam na to wpływ.

Rozumiem z wyników że:
DCIS: Her ujemny, hormonozależny, o stosunkowo wysokim czynniku podziału komórek
NST: Her dodatni, hormonozalezny(??? dobrze czytam?), o stosunkowo niskim czynniku podziału komórek, średniozlośliwy (G2 w skali trójstopniowej).

Czy coś doczytujecie w tych wynikach, co pominęłam, coś warto dopowiedziec?

Zastanawiam się jak zbadac lewą pierś - w diagnostyce obrazkowej tego DCIS nie było widac, ostatnie usg miałam w kwietniu, u bardzo skrupulatnej lekarki, było czysto. Na początku listopada wymacałam sobie zgrubienie, to był już ten inwazyjny NST. Co ciekawe, po zrobieniu mammografii po usg opis miałam BIRADS 2- że nie wykazuje zmian wskazujących na złośliwość.
Więc skoro tego raka, czy też tych raków nie widać w diagnostyce obrazkowej, to jak zbadac lewą pierś? Istnieje obawa że rezonansie nic też się nie pokaże.

Nie wiem jakie będę miała leczenie. Zastanawiam się czy leki odpowiednie terapeutycznie dla raka dodatniego są - w najlepszym wypadku - obojętne na ujemnego? Czy też wpływają na niego niekorzystnie..

magena85 (offline)

Post #21

14-04-2018 - 23:57:58

Mysłowice 

Moje Kochane her-owki smiling smiley napiszcie prosze jaka chemie czerwona dostawalyscie?
Ja jestem po 3 AC i teraz gdzies "wygooglalam", ze dla her +++ jest lepsza TCH czyli taka jaka miala Kasia :* i nie powiem... troche sie zmartwilam sad smiley nie wiem czy jest sens na ten temat rozmawoac z chemiczka i starac sie zmienic ostatnia czerwona... o ile to w ogole mozliwe?

marzusia (offline)

Post #22

15-04-2018 - 00:35:13

Cieszyn 

a czy po AC masz przewidziane taksany?

magena85 (offline)

Post #23

15-04-2018 - 08:02:07

Mysłowice 

Tak marzusia 4T z herceptyna tez co 3 tygodnie :/

Wandka (offline)

Post #24

15-04-2018 - 10:38:19

Warszawa 

Mageno ja miałam w pierwszym rzucie 4xDocetaxek + Herceptyna a następnie 4xFEC + Herceptyna oczywiście przed operacją.

marzusia (offline)

Post #25

15-04-2018 - 11:04:51

Cieszyn 

Czyli masz schemat taki jak Wanda tylko w odwrotnej kolejności. Większość dziewczyn z herceptyną ma taki zestaw chemioterapii jak Ty

Wandka (offline)

Post #26

15-04-2018 - 14:21:55

Warszawa 

Właśnie mnie zastanawia czemu zwykle podawany jest zestaw odwrotny do mojego ???

KasiaK78 (offline)

Post #27

15-04-2018 - 18:58:13

Gorlice 

magena85
Moje Kochane her-owki smiling smiley napiszcie prosze jaka chemie czerwona dostawalyscie?
Ja jestem po 3 AC i teraz gdzies "wygooglalam", ze dla her +++ jest lepsza TCH czyli taka jaka miala Kasia :* i nie powiem... troche sie zmartwilam sad smiley nie wiem czy jest sens na ten temat rozmawoac z chemiczka i starac sie zmienic ostatnia czerwona... o ile to w ogole mozliwe?

Z tego co się orientuję (oczywiście mogę się mylić) schemat AC plus taksany plus herceptyna jest stosowana dla herówek które mają większe guzy lub zajęte węzły - nie pamiętam (mój mózg i pamięć nie wróciły w ogóle do normy po chemii) Magena jak ty miałaś? Schetam TCH jest mniej obciążający dla serca dlatego można od razu podać herceptynę, a AC to serce obciąża bardziej więc herceptyna jest dopiero potem. W testach porównujących skuteczność obu schematów wyszło że TCH ma minimalnie mniejszy odsetek przeżyć całkowitych w porównaniu z AC (o ile dobrze pamiętam). Tankuj swoją ostatnią AC i nie myśl o TCH smiling smiley

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-04-2018 - 19:01:33 przez KasiaK78.

doria (offline)

Post #28

15-04-2018 - 19:40:29

Kraków 

Będąc HER-óweczką też miałam 4x AC, ale nie miałam taksanów (niestety do dzisiaj nie wiem dlaczego), ale na szczęście od tamtego czasu za chwilę minie 5 latek nowego życia , a więc chwilo trwaj. Jestem dobrej myśli i Wam Kochane również życzę jak najlepszych myśli.
buzki

magena85 (offline)

Post #29

16-04-2018 - 09:33:38

Mysłowice 

Dzieki kobitki.
Kurcze czlowiek taki glupi ze wszystkiego na poczatku drogi...
Teraz troche zaluje ze nie mam tego "ciut lepszego" schematu no ale coz...
Mialam Kasiu guzka 11x18 wezly nie podejrzane no ale te nieszczesne +++ no i Ki 80%

KasiaK78 (offline)

Post #30

16-04-2018 - 16:01:01

Gorlice 

Ja miałam Ki na poziomie 50% (oznaczone tylko z biopsji, pooperacyjnie juz się nie pofatygowali powtórzyć badania). Może ze względu na to Ki wysokie masz AC.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 735
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024