Receptor HER-2 dodatni

Wysłane przez Amazonki.net 

marzusia (offline)

Post #1

16-04-2018 - 20:42:20

Cieszyn 

Zarówno wysokie ki67 jak i przede wszystkim her2 dodatni zadecydowały o chemioterapii

KasiaK78 (offline)

Post #2

16-04-2018 - 20:59:48

Gorlice 

Tak Marzusiu oczywiście masz rację, bez chemii w takim przypadku ani rusz, my się tylko zastanawiałyśmy dlaczego AC a nie TCH.

NST, Er 95%, Pr 90%, HER2+++, Ki67 50%; T1c, G1, Ia
BCT, 6 x TCH + 11 x herceptyna, radioterapia,17 m-cy tamoxifen + reseligo, od 27.03.'19 symex + reseligo

katja2407 (offline)

Post #3

24-06-2018 - 15:55:27

Cześć dziewczyny! W poniedziałek odebrałam wynik FISH i niestety też jestem Her2 dodatnia. Wyniki mam z biopsji gruboigłowej: Rak przewodowy naciekający NST, G1, ER 70%, PR 50%, Ki67 ok.25%. Czy po wycięciu guza wyniki hist-pat mogą ulec zmianie (poza st. zaawansowania)? Pytam, bo chciałabym wiedzieć, czy lekarz może już dobrać mi schemat chemii czy muszę czekać na wyniki hist-pat. Pozdrawiam buzki

renatar (offline)

Post #4

24-06-2018 - 16:23:17

sieradz 

Katja żeby dostać herceptynę musisz mieć chemioterapię i guzka powyźej 1cm [dokładnie nie wiem bo jestem ujemna]. Moja znajoma dostała tylko 4AC i herceptynę ale ona jest powyżej pięćdziesiątki.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

katja2407 (offline)

Post #5

24-06-2018 - 16:48:22

Mój guz ma 2,5 cm, ale w opisie biopsji mam napisane, że w biopacie o całkowitej dł. 2 cm znaleziono naciek z największą średnicą 1 cm, czyli jeśli dobrze to rozumiem, to niecały guz jest rakiem?

KasiaK78 (offline)

Post #6

01-07-2018 - 17:49:59

Gorlice 

Katja jesteś trójdodatnia jak ja. Niewiele nas tu takich, tym bardziej że masz złośliwość G1 a to przy dodatnim her2+ to już w ogóle nieczęsto się spotyka (ja też taką miałam i o ile dobrze pamiętam nie spotkałam tu na forum drugiego takiego przypadku).

NST, Er 95%, Pr 90%, HER2+++, Ki67 50%; T1c, G1, Ia
BCT, 6 x TCH + 11 x herceptyna, radioterapia,17 m-cy tamoxifen + reseligo, od 27.03.'19 symex + reseligo

katja2407 (offline)

Post #7

02-07-2018 - 13:36:28

Mam nadzieję, że to G1 nie zmieni mi się po badaniu histopatologicznym. Teraz czekam na wyniki .bezradny

katja2407 (offline)

Post #8

27-07-2018 - 18:15:57

Odebrałam dziś wyniki i niestety "awansowałam" na G3 załamka

anbie (offline)

Post #9

07-02-2019 - 22:17:52

Gdynia 

Katja - witamy w klubie. Wczoraj odebraliśmy wyniki żony po operacji usunięcia guza oraz 2 pięter węzłów:

pT2N1Mx
Guz G3
CK14 (-)
ER 93%
PR 83%
HER2 +++
Ki67 50%

Lekarz stwierdził że przed nami masektomia + r ekonstukcja (robiliśmy BCT ale nie udało się uzyskać margiensu cięcia) a potem herceptyna i chyba chemia - na ten moment jeszcze nikt nam konkretnie nie powiedział co po masektomii.

Tomasz. (offline)

Post #10

07-02-2019 - 23:45:45

Pruszków 

anbie
Katja - witamy w klubie. Wczoraj odebraliśmy wyniki żony po operacji usunięcia guza oraz 2 pięter węzłów:
pT2N1Mx
Guz G3
CK14 (-)
ER 93%
PR 83%
HER2 +++
Ki67 50%
Lekarz stwierdził że przed nami masektomia + r ekonstukcja (robiliśmy BCT ale nie udało się uzyskać margiensu cięcia) a potem herceptyna i chyba chemia - na ten moment jeszcze nikt nam konkretnie nie powiedział co po masektomii.
Już samo stwierdzenie nieradykalności zabiegu (brak marginesów wolnych od choroby) jest wskazaniem do chemioterapii. A zwłaszcza, ze nie podaje się leków blokujących nadekspresję HER2 bez chemioterapii.

anbie (offline)

Post #11

21-02-2019 - 09:27:10

Gdynia 

No i jesteśmy już w domu po poniedziałkowej masektomii.

Od razu w środę udałem się do onkologa żeby wbić się na wizytę, bo nasz chirurg uważa, że skoro jest po masektmomii i jest expander to nie ma co czekać. Onkolog popatrzył na wyniki i stwierdził, że co prawda rak HER+++ ale jest wysoce zalezny od hormonów więc cytując "nie jest taki najgorszy". Plan leczenia jaki nam zaproponowano to:

- chemia AC (czerwona) - 4 cykle co 3 tygodnie
- chemia biała+ herceptyna - 12 cykli co tydzień
- radioterpaia + herceptyna + horomonoterapia - łącznie rok

Tak więc przed nami 18 miesięcy walki. Ale wiecie co - nie poddamy się. Będzie trudno, przejdziemy przez to piekło ale się nie poddamy!!!

Krynia58 (offline)

Post #12

24-02-2019 - 20:18:10

Warszawa 

Anbie, jeśli hormonoterapia, to dłużej niż rok uśmiech co najmniej pięć lat.
Bardzo Wam kibicuję. Powodzenia ok

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-02-2019 - 20:20:38 przez Krynia58.

Atanerw69 (offline)

Post #13

19-09-2019 - 12:28:41

Witajcie! Ja też jestem Her3+, a do tego NST G3 ki67 50 i niestety 9 zajętych węzłów co bardzo mnie martwi.Niby jestem pozytywnie nastawiona ale jak o tym pomyśle to łapie doła????Sześć lat temu pierwszy raz zachorowałam i wtedy był rak zrazikowy o innej biologii niż teraz i obyło się bez chemioterapii.W tej chwili jestem w trakcie chemioterapii potem herceptyne, radioterapia i hormonoterapia i mam nadzieję że będę zdrowa????

Anna córka Kasi (offline)

Post #14

19-09-2019 - 13:15:58

Warszawa 

Atanewr, wiem, że się martwisz, wiem, że łapiesz doła (jak każdy z nas - setek zarejestrowanych na tym forum chorych i ich najblizszych), ale spójrz, jak wszystko Ci się powoli, choć w bólach, układa. Najpierw, Twoja onkolog mówiła, że rak jest nieoperacyjny - jednak nie, operacja była- przetrwałaś brawo Później martwiłaś się powtórką chemii, ale też, z tego co piszesz, radzisz sobie, jest nieźle i do przodu!
Będziesz zdrowa, ale jeszcze musisz trochę powalczyć.
Nie wiem jaka jest recepta, na przejście tego wszystkiego. Może po prostu realizować kolejne etapy, odhaczać przebyte formy leczenia i liczyć ile jeszcze zostało do całkowitego wyleczenia.
A drugie, to trzeba mieć nadzieję, że każdy nowy dzień może skończyć się odkryciem nowego leku, nową refundacją (może nie tak iluzoryczną, jak ostatnia).
Nie jesteś sama. Powodzenia ok

Atanerw69 (offline)

Post #15

19-09-2019 - 13:38:40

Dziękuję za wsparcie, to bardzo pomaga.Tak właśnie robię ,że odliczam etapy leczenia i cieszę się wręcz z każdego cyklu chemioterapii ,bo wierze ,że dzięki temu będę zdrowa.Jak zauważyłaś bardzo pod górkę miałam na początku leczenia.Najpierw uważano że guz jest nieoperacyjny a jak jednak przeprowadzono operacje to wynik okazał się dużo gorszy niż ten z biopsji.Teraz kiedy już jest leczenie trochę się uspokoiłam i staram się myśleć pozytywnie.

Anna córka Kasi (offline)

Post #16

19-09-2019 - 14:00:25

Warszawa 

I tak trzymaj! buziak

smithmachinist725 (offline)

Post #17

15-02-2021 - 11:57:28

Paychex Flex Login is one of the best providers of human resources and payrolls. It lets you, your team and your employer communicate through this platform. If you want to stay connected with your manager and keep yourself updated with the payroll, then you must log in to the Paychex Flex platform.
Paychex Flex Login | Verizon Email Login | Publix Passport login | SunPass Login | Yahoo Mail Login Problems | Ace Elite login | HotSchedules Login | SunPass login | Roadrunner email login | Bitdefender Login | Charter Email Login | COX Email Login | Frontier mail login | GMX Mail login issues | MCHSI Email Login account | Zoomtown email login | WildBlue email login | TWC email login | facebook login Frontier mail yahoo | Cash App login | Cash App login | Cash App login | aol mail uk login | aol mail uk login | Comcast email login | comcast.net email login | comcast my account | aol desktop gold | Webroot.com/safe | Mcafee.com/activate | Mcafee login Spectrum email login | Garmin express Update | Mcafee Removal tool | youtube.com/activate | www.youtube.com/activate | youtube.com/activate | youtube.com/activate | youtube.com/activate | www.Amazon.com/mytv | Amazon.com/mytv | Espn.com/activate | Espn.com/activate | espn.com/activate | amazon.com/mytv login | turbotax login | Kaspersky login | Kaspersky login | Kaspersky sign in | Kaspersky sign in | Malwarebytes adwcleaner | Malwarebytes adwcleaner | Malwarebytes login | Malwarebytes login | aol desktop gold | aol desktop gold | Malwarebytes adwcleaner | PBSkids.org/activate | AIM Mail Login | plex.tv/link | roku.com/link | paypal login |paypal login | paypal login | ebay login | ebay login | amazon Login | www.amazon.com/mytv | netflix login | Spectrum email login | linksys smart wifi login | cash app support | cash app support | www.hulu.com/activate | hulu live tv | mail.aol.com | QuickBooks Online login | QuickBooks Online login | QuickBooks Online login | turbotax login | turbotax login | netgear router login | netgear router login | router login | asus router login | asus router login | linksys router login | linksys smart wifi | cable one email login | epson printer driver | msn login | hotmail login | msn hotmail | hotmail login | hotmail login | craigslist phoenix | Foxnews.com/connect | Foxnews.com/connect | skype login | cashapp login | aol mail sign in | aol games | ourtime login | godaddy email login | godaddy email login | godaddy email login | mcafee.com/activate | | epson printer drivers | paypal customer service | paypal customer service | | amazon gift card paypal asus router Login | linksys smart wifi |
asus router Login | amazon gift card |asus router Login | linksys router Login | netgear router login | netgear router login | aol mail login | aol mail login | aol mail login | aol mail login | | | office.com/setup |
| paypal login | paypal login | paypal login | paypal login | mcafee.com/activate | turbotax login | garmin connect login | spectrum email login | mcafee.com/activate | Netflix login | how to buy bitcoin | aol mail login

norton.com/setup | norton.com/setup | mcafee.com/activate | office.com/setup | turbotax support number

KlaudiaBeata (offline)

Post #18

14-07-2022 - 23:17:08

Witam!
Czy ktoś tu jeszcze zagląda? Mam 35 lat, męża i wspanialych, malutkich 2 synków.
3 tygodnie temu dostałam skierowanie na usg piersi, myślałam że mam zator mleczny. Karmiłam kiersią 3miesięczniaczka. Zmiana urosła bardzo szybko. Podczas laktacji piersi się zmieniły ale nie wyczuwałam zadnych guzów.
Wtedy machina ruszyla. Mam dziada Her2 dodatniego, miejscowo zaawansowany i DCIS g3. Rozmiar około 6cm obu razem, nie wiedzą ile wtym raka a ile dcis. Duży. Sprawdzają już trzeci raz węzeł chlonny, jest powiększony ale dwie biopsje nic nie wykazaly. Ponoć powiekszony może być od stanu zapalnego przy karmieniu. Reszta ciała czysta bez przerzutów widocznych dla ct szkieletu i klatki piersiowej, narządów.
Muszę dodać że leczę się w Norwegii, tu mieszkam od 13 lat. Dziś dostałam pierwszą chemię. Mam dostać 4x Epirurubicyne+Cyklofosfamid w 3tygogniowych odstępach. Później 6 cykli co dwa tygodnie Herceptyne z chemią i jeszcze jednym lekiem. Wstawiono markery. Po tych 6 miesiącach przewidują operację, raczej całościowa amputacja, tak bym też wolala plus usunięcie węzłów chłonnych, nie wiem jeszcze ilu. Po operacji jesli uda się usunąć gada, herceotyna i naswietlania. A jesli niestety nie wszystko zostanie usunięte to jeszcze raz chemia.
Dziś przyjełam pierwszą chemię, godz. 13. Póki co czuję się.
Lekarka mowi, że plan jest taki bym wyzdrowiała. Modlę się o to od tych 3 tygodni ????
Ktoś w podobnej sytuacji był, jest? Rady dla świeżaka? Czy osoby z wiedzą medyczną myślą, że leczenie wydaje się być odpowiednie?
Przepraszam, wiem że nie mam okreskonej choroby jak wy w tych oznaczeniach ale chyba nawet wolę nie wiedzieć ... Nie wiem.
Dziękuję za przyjęcie do grupy. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia sobie i Wam ❤️

Tomasz. (offline)

Post #19

15-07-2022 - 05:40:23

Pruszków 

Od razu widać, kto jest zza granicy. Wobec działania kardiodepresyjnego leków blokujących nadekspresję (trastuzumab+pertuzumab) dostałaś korzystny dla serca schemat z epirubicyną a nie- jak u nas- z doxorubicyną. A ta ostatnia jest bardziej kardiotoksyczna, a stosuje się ją bo jest dużo tańsza.
Nie wiem, jakie standardy są w leczeniu w Norwegii, na pewno będziesz monitorowana. Ale jeśli guz został dobrze oszacowany na 6 cm, to operacja częściowa to rzecz dość ryzykowna. Ja bym rozważał operację radykalną z jednoczasową operacją odtwórczą. W Polsce to jest dostępne, więc w Norwegii- tym bardziej.
W Polsce- jeśli są potwierdzenia odnośnie metastazy w węzłach- usuwa się je wszystkie dostępne (z 3 pięter). Jeśli niepokoju nie ma- to usuwa się węzły wartownicze (od 2 do 5 węzłów- zależy od anatomii). Nie napisałaś nic obecności receptorów steroidowych. Ich obecność wpływa na ogólnie szacowane rokowania i dodatkowe opcje terapeutyczne.

KlaudiaBeata (offline)

Post #20

15-07-2022 - 08:53:15

Bardzo dziękuję za odpowiedź Tomaszu. Niestety żadnej odpowiedzi na receptory hormonalne nie ma.
Moja onkolog również stwierdziła, że wyglad piersi nie jest najważniejszy i o tym jeszcze będziemy rozmawiać. Jest jeszcze kwestia tego, czy ten rak wlasciwy nie zaczepił się na miesniu pod piersią. Jesli tak to potorna operacja odtworzenia/stworzenia piersi czekała by mnie w terminie pozniejszym. Oby tak nie bylo, bo wtedy też będą musieli glebiej ciąć aby zachować marginesy.
Nie podali mi też Ki67 ale chyba wolę nie wiedzieć. Podejrzewam, że może być wysokie skoro tak szybko urosl...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-07-2022 - 08:58:08 przez KlaudiaBeata.

sewevi2907 (offline)

Post #21

05-08-2022 - 08:08:35

The cash app is a known app that is known for providing a secure platform to transfer money and the information of the users is secured by the layers of protection on the platform.
cash app login
cash app login
PayPal using the correct paypal login details, then you should first update your PayPal mobile application as it helps eliminate some common issues with the app.
paypal login
paypal login
SaitaMask wallet is one of the renowned distributed application (dApp) browsers. It is the best and widely used digital currency wallet to trade and manage cryptocurrencies.
saitamask

If you have the details that you need to fill up your Uphold sign-up form then you need to jump to the next section to start the sign-up and login process.
uphold login
Kraken is considered one of the most preferred crypto exchanges for Bitcoin trading. Trading Bitcoin kraken is safer on this exchange.
kraken login
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 425
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024