Receptor HER-2 dodatni
Jolar (offline) |
Post #1 22-11-2014 - 20:18:14 |
niedaleko Warszawy |
Na pewno się uda
![]() ![]() ![]() " Nie daj się ludzie niech swoje myślą... Nie daj się z diabłem do piekła wyślą... Nie daj się warto być zawsze tylko sobą..." |
Krynia58 (offline) |
Post #4 22-11-2014 - 20:48:36 |
Warszawa |
Małgoniu
![]() ![]() ![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Al_la (offline) |
Post #7 28-11-2014 - 15:23:31 |
k/Warszawy |
Raczej nic nie zrobisz, bo takie są wytyczne NFZ.
Póki co ciesz się, że nie musisz brać Herceptyny, bo guz był mały ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
aquila (offline) |
Post #13 30-11-2014 - 22:21:40 |
|
no właśnie, pytanie czy to kwestia tylko przepisów czy faktycznych wskazań lub ich braku; czy NFZ nie refunduje, bo oszczędza na pacjentach, czy badania wskazują na skuteczność herceptyny tylko w przypadku większych guzów ? o to można przycisnąć onka; dobrze się dowiedzieć jak to jest za granicą (w sensie w krajach cywilizowanych ![]() It's just a ride ... |
Daga Czarna (offline) |
Post #14 15-12-2014 - 14:47:14 |
Wrocław |
Kurka...a co ja mam zrobić??? też jestem posiadaczką Her 2 +++, rak pageta sutka i guzek wielkości ok 1 cm...też herceptyny nie dostanę???
![]() ![]() |
aga66 (offline) |
Post #16 15-12-2014 - 19:42:37 |
Warszawa |
Podejrzewam, że nie chodzi o to, że herceptyna nie pomaga przy mniejszych guzkach, tylko wychodzą pewnie z założenia, że mały guzek się nie zdążył "rozsiać", więc lek bądź co bądź kardiotoksyczny nie spełni swojego zadania, czyli nie utłucze w krioobiegu żadnego niechcianego hera, a podstawowym założeniem leczenia onkologicznego jest to, żeby terapia nie była bardziej uciążliwa od samej choroby. A że przy okazji NFZ zaoszczędzi, to już zupełnie insza inszość
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-12-2014 - 19:43:22 przez aga66. |
Rudziutka84 (offline) |
Post #17 02-01-2015 - 23:00:02 |
Warszawa |
Witam!!! Też dodatnia n na (3+) teraz chemia potem radio i po radio Herceptyna
|
Rudziutka84 (offline) |
Post #18 02-01-2015 - 23:06:59 |
Warszawa |
Daga Czarna głowa do góry ja też tak miałam , ze nie mogłam spać ale trzeba myśleć pozytywnie.Jestem też po operacji oszczędzającej i nie jesteś źle poważnie poza tym jak Dana napisała nie przejmuj się statystykami i nikt nie zasądził , że nie dostaniesz Herceptyny .Ja mam 30 lat ale nie mam zamiaru się załamywać życię toczy się dalej i zobacz ile tu nas jest, które wspieramy się nawzajem więc głowa do góry !!! Wyrzucą cholere i będzie coraz lepiej
![]() ![]() ![]() |
Agnessja (offline) |
Post #20 07-03-2015 - 11:32:45 |
Zielona Góra |
Witam wszystkich. Ja też mam Her2 (+++), guza powyżej 5 cm no i niestety zajęte węzły chłonne pachowe i podobojczykowe. Jestem w tej tzw. "ulubionej grupie NFZ", której nie nalezy sie leczenie herceptyną.
Jestem w trakcie chemii przedoperacyjnej (4xAC a potem 12x paklitaksel Moja pani onkolog uważa że powinnam juz przed oparacją przyjmować herceptynę. Niestety nie jest łatwo ją zdobyć. i tutaj moja proźba. Czy któraś z Was zakładała może konto w jakiejś fundacji aby samemu zbierać pieniądze na lek. jak to wyglada i co zrobic.... ??? jakies durne przepisy NFZ nie mogą mi odebrać szansy na pokonanie tego paskudnego raka... |
ania87 (offline) |
Post #22 25-03-2015 - 14:44:43 |
|
witam, również mam her2 3+++. Zaproponowano mi leczenie standardowe lub udział w badaniu klincznym. jeżeli zdecyduje sie na badanie kliniczne to najpierw dostane 4 wlewy AC a później 4 razy taksan albo z herceptyną albo z lekiem biopodobnym o nazwie ABP 980. Nie będe wiedziec co dostaje ani ja ani mój lekarz ponieważ bedzie to losowo dobrane. Po tym wszystkim operacja jeszcze niewiadomo jaka ale ja bym chciał pozbyć sie wszystkiego od razu. Zaczynam w poniedziałek od renonansu a we wtorek chemia
|
joanka_p (offline) |
Post #23 17-05-2015 - 21:38:31 |
|
No to i ja się tu wpiszę mam HER-2 (3+) pozytywny w skali 0 do 3+
Carcinoma ductale invasivum G2 (a w biopsji gruboigłowej miałam G1 ![]() Ki67 > 20% Wysłałam zapytanie do eksperta bo wizytę u onkologa mam dopiero na 21 maja, węzły chłonne miałam czyste więc chyba ogólnie rokowania dobre, najgorsze jak zwykle jest to czekanie... Czytam więc sobie forum ale niestety nie piszę za dużo bo jak zbyt długo siedzę to ręka daje się we znaki więc idę ćwiczyć, masować itp. Chciałabym już wrócić do normalnego życia albo zacząć leczenie a nie tak czekać i czekać... Przed fontannami perłowymi noc winogrona gwiazd rozdaje Znów wędrujemy ciepłą ziemią, znów wędrujemy ciepłym krajem... K.K. Baczyński |
DanaPar (offline) |
Post #24 17-05-2015 - 22:50:19 |
Police |
Jestem na forum od dawna, ale niezbyt aktywna, więc się tu nie wpisałam. Dziś przeczytałam cały wątek i wtrącam 3 grosze, ku pokrzepieniu dla tych, które nie dostaną herceptyny dlatego, że guz mały.
Mój guz 1,5 cm, dwa węzły zajęte, GII, Her+++, bez herceptyny i mam się dobrze ponad 9 lat. Her na własne życzenie zbadałam jakiś czas po skończonym leczeniu, a gdy się leczyłam, nie było jej w standardzie. Joanko spokojnie, 21 maj, to jest niemalże natychmiast. Ze mnie nie należy brać przykładu, ale by Cię uspokoić, napiszę: w lipcu biopsja węzła (wyniku nie odebrałam) wezwanie we wrześniu, by stawić się pilnie, początek leczenia w październiku. Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 17-05-2015 - 22:53:32 przez DanaPar. |
joanka_p (offline) |
Post #25 17-05-2015 - 23:13:19 |
|
Witaj DanaPar
![]() Z tym czekaniem to bardziej chodzi mi o to: "wyniki będą za tydzień, proszę dzwonić", po tygodniu "jeszcze nie ma, proszę dzownić w poniedziałek", w poniedziałek: "przecież mówiłam, że będą w środę, proszę dzwonić", w środę: "jeszcze nie ma ale chyba będą po południu" itp. itd. Człowiek się nastawia, a później te emocje mu się kumulują. Wiem, że czasowo to u mnie wylgąda nawet dobrze, oby z leczeniem też było tak dobrze... Na herceptynę mam szansę bo mój guz miał 2,5 x 1,7 cm, do tego siedzi już sobie gdzieś tam w słoiczku i niech tam zostanie. Przed fontannami perłowymi noc winogrona gwiazd rozdaje Znów wędrujemy ciepłą ziemią, znów wędrujemy ciepłym krajem... K.K. Baczyński |
Majinka (offline) |
Post #26 01-06-2015 - 22:16:52 |
Czechy |
Chciałam się zapytać czy w przypadku badania HER2 metodą FISH robi się standardowo badanie genu TOP2A. Wiem, że oba te geny leżą na tym samym chromosomie - chromosomie 17. U mnie metodą FISH został znaleziny HER2 i gen TOP2A. Stosunek liczby kopii genu, a chromosomu 17 u HER 2 wynosi 2,12 a genu TOP2A jest 2,18. Nie wiem co to znaczy ale podobno dobrze, że TOP2 jest pozytywny bo wtedy pacientka lepiej reaguje na inhibitory typoizomerazy II ( nie wiem co to znaczy) włącznie z antracyklinami.
|
libra1 (offline) |
Post #27 01-06-2015 - 23:55:27 |
|
Wedlug mnie ten inhibitor to doksorubicyna czyli literka A w chemii AC zatem to bardzo dobra wiadomosc. U nas tego rutynowo nie robia. Jesli sie myle, to mam nadzieje, ze ktos sprostuje. Jesli mam racje, to jest to znakomita wiadomosc. Nie dziwi mnie mozliwosc silniejszej reakcji raka na antracykliny, bo jest to udowodnione, ze my z BRCA 1 silniej na nie odpowiadamy, za to mamy slabsza odpowiedz na taksany.
|
libra1 (offline) |
Post #30 02-06-2015 - 23:03:54 |
|
Rzeczywiscie dogrzebalam sie do jednego badania w ktorym stwierdzono, ze w przypadku Her dodatnich BRCA1 nie ma zadnej roznicy w odpowiedzi na taksole w porownaniu z brakiem mutacji ok 30 % PCR czyli wysoka odpowiedz. Dzieki Kuba juz mi kiedys zwracales na to uwage i wtedy tak jak i teraz poprawilo mi to humor
![]() |