Re: prosze o interpretacje

Wysłane przez adamalika74 

adamalika74 (offline)

Post #1

09-06-2010 - 21:38:10

Szczecin 

Bardzo prosze o przełożenie na język zrozumiały

1.( Wycinek z guza) Carcinoma ductale invasium post chemiotherapiam et DCIS G3. Stwierdza się naciekanie tkanki tłuszczowej przez komórki rakowe. W utkaniu guza ok.50% powierzchni stanowi tkanka łączna włóknista.
2.( Głęboka granica cięcia) bez nacieku raka
3. ( sutek poza guzem) Laesiones fibroso-cysticae mammae: fibrosis , ductectasiae, metaplasia apocrinalis. Brodawka: fibropapilloma minutum
4. ( węzły chłonne) W żadnym z 19 znalezionych węzłów chłonnych nie przerzutów raka nie stwierdza się . W 5 węzłach chłonnych widać rozległe pola włóknienia oraz nacieki z histiocytów ( najprawdopodobniej miejsce po przerzutach) ale zachowanego utkania nowotworowego nie stwierdza się .

Dziękuje . Jutro zamierzam podskoczyć do onkolożki, jak oczywiście się wyrobie przed rehabilitacją, bo ostatnio jakaś zaspana chodze....smiling smiley

mag_dag (offline)

Post #2

09-06-2010 - 21:46:27

Sosnowiec 

Ado, po mojemu to jest bardzo dobry wynik - rak przewodowy inwazyjny po chemioterapii, z komponentą wewnątrzprzewodową, stopień złośliwości 3 (najwyższy)
granice czyste - to bardzo ładnie
na 19 w 5 węzłach są ślady po przerzutach, ale już bez komórek nowotworowych - czyste znaczy

pierś poza guzem cystowo-włóknista - znaczy mastopatyczna

oznacza to, że chemia zadziałała na medal - gratulacje

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

b_angel (offline)

Post #3

10-06-2010 - 09:58:32

radom 

dodam, że skoro "wyszła" Ci mastopatia to musisz bardzo skrupulatnie kontrolować drugą pierś - ponieważ mastopatia jest traktowana jako potencjalne zagrożenie rakiem

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

ToJa (offline)

Post #4

10-06-2010 - 10:51:42

noooo Ada....macac sie na okrąglo trza duży uśmiech
hehe pamietam jak mi tak b.angel ponad dwa lata temu napisała.......
tez mam mastopatie........ i macam sie.......i macam sie.....i macam sie chichot

lidziaz (offline)

Post #5

14-06-2010 - 15:34:26

Tomaszów Maz 

byłam na badaniu RTG klatki piersiowej , podczas badania technik podejrzał od razu moje płucka , wypytał o implantację cycocha , o metodę i mówił , że wszystko gra , że mogę być spokojna. Dziś odebrałam wynik na piśmie : Płuca bez zmian ogniskowych. Zmniejszenie przejrzystości prawego środkowego pola płucnego , raczej z tkanek miękkich. Sylwetka serca niepowiększona. Kąty wolne. Przepona gładka.

Czy może mnie ktosik mądry oświecić? Niepokój zawitał w mojej głowinie i nie mogę o niczym innym myśleć. O kurza dupa!!!!!!

lulu (offline)

Post #6

14-06-2010 - 15:38:07

k/Kwidzyna 

A ta mała przejrzystość prawego środkowego płuca to nie ten nowy cycuch, pewnie tak i po co się martwić.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

lidziaz (offline)

Post #7

14-06-2010 - 15:47:26

Tomaszów Maz 

Lulu mam nadzieję , że tak , że właśnie to jest to , ale jak to sprawdzić ? Do lekarza mam jechać dopiero 30 sierpnia , w piątek muszę toto (wynik ów) pokazać rodzinnej , chociaż moja rodzinna mam wrażenie mniej obcykana ode mnie winking smiley