stopień II R-B
Wysłane przez Dysanka
Dysanka (offline) |
Post #1 05-08-2010 - 12:25:12 |
Świnoujście |
moja siostra jest po operacji, wycięto guzek 7 mm i wyniki po operacji niestety nie są pomyślne. Pisze że pierś wolna od nacieków , natomiast są nacieki w węzłach chłonnych - zabieg usuniecia mamy na 12 sierpień. Prosze o informację co dalej sie będzie działo ? O jaką terapię najlepiej się upominać.
|
Al_la (offline) |
Post #2 05-08-2010 - 12:42:18 |
k/Warszawy |
Na razie nie ma się o co upominać. Trzeba poczekać na operację i resztę wyników.
Muszą być zbadane receptory hormonalne i receptor HER-2. Na pewno będzie chemioterapia. Następne leczenie będzie uzależnione od wyników. A dlaczego piszesz, że wyniki nie są pomyślne? Nacieki w węzłach chłonnych nie przesądzają o rokowaniach. Teraz dużo zależy od chemioterapii, która jest w stanie zniszczyć komórki nowotworowe, które przedostały się do organizmu. Na forum jest dużo osób z zajętymi węzłami i żyją bez problemów - jedna z nas już 19 lat ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Dysanka (offline) |
Post #3 26-08-2010 - 17:47:03 |
Świnoujście |
Al-la, mamy wyniki, spośród 11 wyciętych węzłów tylko jeden był nieprawidłowy, reszta była prawidłowa. Jeśli teraz zgłosimy się do lekarza, to czy powinien nas skierować na badanie receptorów ? Co powinno być po kolei teraz wykonywana, bardzo proszę o podpowiedź bo gubimy sie w tym wszystkim . Bardzo dziekuję za odpowiedź
![]() |
b_angel (offline) |
Post #4 26-08-2010 - 18:00:12 |
radom |
Na wyniku histopatologicznym powinien znaleźć się:
"wynik" receptorów hormonalnych (ER i PGR) "wynik" receptora Her 2 stan węzłów chłonnych oraz stopień złośliwości Z takim wynikiem należy udać się do chemio terapeuty, który zaplanuje dalsze leczenie . poczytaj tutaj: [archiwum2.amazonki.net] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
Dysanka (offline) |
Post #5 27-08-2010 - 11:43:13 |
Świnoujście |
jestem przerażona, siostra dostała 6 czerwonych chemii
![]() |
b_angel (offline) |
Post #6 27-08-2010 - 12:23:57 |
radom |
Nie ma się czego przerażać
6 czerwonych to standard W dziale POBIERZ jest Poradnik Pacjenta - polecam Zajrzyj też tu: [amazonki.net] [amazonki.net] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |