Proszę o interpretację wyników
ktosiak (offline) |
Post #1 14-02-2014 - 08:34:33 |
100 km od Wrocawia |
Kochane Amazonki proszę o wyjaśnienie wyników mojej mamy. Wiek 66 lat.
Guz wielkości 2,2cm na g 9, 0 cm od brodawki sudkowej, węzły chłonne patologiczne 14mm. Cechy zmiany litej w USG: odgraniczenie: źle zarysy: nieregularne echa wewnętrzne: niejednorodne efekt za zmiana: brak Wynik biopsji gruboigłowej: carcinoma ductale invasium G II. W wyniku biopsji nic więcej nie napisali, śledziłam interpretację wyników innych formułowiczek i im podali HER i jakieś inne symbole (przepraszam ale to dla mnie nowy temat i nie bardzo się znam) a nam nic. O czym to świadczy? Leczymy się na Hirszfelda we Wrocławiu. Teraz czekamy na telefon ze szpitala na operację. O chemii przed operacją lekarz nic nie mówił. Proszę napiszcie co prawdopodobnie nas czeka? Boje sie strasznie, że są przerzuty do kości, mama ostatnio narzeka na kręgosłup, kilka razy wypadła jej miednica, kilka lat wcześniej złamana ręka a później noga ![]() |
magda2411 (offline) |
Post #2 14-02-2014 - 08:44:03 |
Olsztyn |
carcinoma ductale invasium - rak inwazyjny przewodowy (najczęściej występujący)
G II - stopień złośliwości - drugi (w trzystopniowej skali G1-G3) Pewnie mama miała biopsję cienkoigłową,a wówczas jest mało materiału i nie bada się innych parametrów raka (HER2, PR, ER). Dlatego ich nie podano w wyniku. Więcej będzie wiadomo z badań histopatologicznych po operacji. Chemioterapia przed operacją jest zazwyczaj zlecana w chorobie bardziej zaawansowanej. W Waszym przypadku pewnie tak nie jest i dlatego lekarze zdecydowali, że najpierw operacja. Przerzuty do kości - powiem tak - w pewnym wieku musi coś boleć - większość z nas (ze mną włącznie) ma takie dolegliwości i nie są one związane z chorobą onkologiczną. Powodzenia ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-02-2014 - 08:44:55 przez magda2411. |
ktosiak (offline) |
Post #3 14-02-2014 - 09:07:23 |
100 km od Wrocawia |
magda2411 dziękuje bardzo za szybką odpowiedź
![]() Mama na pewno miała robioną biopsję gruboigłową pod kontrolą USG. A co oznacza Cechy zmiany litej w USG: odgraniczenie: źle zarysy: nieregularne echa wewnętrzne: niejednorodne efekt za zmiana: brak czy to dobrze czy źle...? |
magda2411 (offline) |
Post #4 14-02-2014 - 09:37:02 |
Olsztyn |
Ktosiaku, ani dobrze, ani źle - normalnie - tak w usg wygląda rak naciekający...
Czemu w biopsji gruboigłowej nie zbadali innych parametrów tego nie wiem. Może dlatego, że najpierw planowana jest operacja i w wyniku histopatologicznym po będzie komplet. Serdecznie pozdrawiam, ![]() Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 14-02-2014 - 09:38:58 przez magda2411. |
Al_la (offline) |
Post #7 14-02-2014 - 11:15:05 |
k/Warszawy |
Ktosiak, na palcach jednej ręki na tym forum można policzyć osoby, które miały raka nieinwazyjnego.
To nie jest dramat, że inwazyjny ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
monika14 (offline) |
Post #9 14-02-2014 - 12:31:54 |
|
ktosia, to czekanie jest właśnie najgorsze
![]() Ciężkie chwile przed Wam, ale wszystko jest do przejścia. Musisz wspierać mamę bo będzie tego bardzo potrzebowała. Ale dacie radę, takich diagnoz na tym forum jest mnóstwo. Pozdrawiam |
ktosiak (offline) |
Post #10 14-02-2014 - 12:34:09 |
100 km od Wrocawia |
Pewnie mama miała biopsję cienkoigłową,a wówczas jest mało materiału i nie bada się innych parametrów raka (HER2, PR, ER). Dlatego ich nie podano w wyniku. Więcej będzie wiadomo z badań histopatologicznych po operacji.
Tak sobie teraz myślę, że to troche bez sensu, bo mama mówiła, że kuli ją 5 razy, więc chyba materiału mieli dość do określenia innych parametrów...sama już nie wiem. Któraś z Was leczyła się we Wrocławiu? |