BIRADS 4
Wysłane przez moni71
moni71 (offline) |
Post #1 18-08-2010 - 20:22:33 |
Warszawa |
Witam,
Ja także proszę o pomoc w interpretacji opisów badań Mammograficznego i USG. Mammografia: Piersi o utkaniu gruczołowo-włóknisto-tłuszczowym. W piersi lewej na granicy wewnętrznych kwadrantów guzowate zagęszczenie łagodne ok. 14 mm, wskazana ocena charakteru zmiany w usg. Innych zmian ogniskowych, ani podejrzanych o złośliwość nie stwierdzam. Skóra, brodawki sutkowe i doły pachowe bez zmian. Wskazana kontrola za 2 lata. Dostałam skierowanie na USG: Sutki o utkaniu gruczołowo-tłuszczowym dysplastycznym. W sutku lewym na G 10 guzek lity ok. 14 x 12 x 5 mm z przestrzeniami płynowymi wewnątrz - obraz wskazuje raczej na FA, w KGW dwa obszary po ok. 3-4 mm mogące sugerować torbiele z zagęszczoną treścią lub FA. W sutku prawym na KGZ obszar hypoecho nieregularny ze zwapnieniami ok. 16 x 6 mm podobny na G 12 ok. 12 x 6 mm - obraz sugeruje zmiany dysplastyczne lub FA do rozważenia BAC, poza tym w KGZ kilka zmian litych do 8 x 3 mm FA? i drobne zmiany torbielowate poza tym bez zmian ogniskowych. Przewody mlekowe w okolicach brodawek do 3 mm. W dołach pachowych nie stwierdzam cech patologicznych węzłów chłonnych. BIRDS 4 Lekarz, który wykonywał USG stwierdził, że mam "misz masz w piersiach". Dodam jeszcze, że 17 lat temu znalazłam w lewej piesi guzek, który dwa lata później (po porodzie) został usunięty - fibroadenoma. Teraz mam skierowanie na biopsję z USG, po jednym z guzków z obu piersi. Co mam o tym sądzić? Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
mag_dag (offline) |
Post #2 18-08-2010 - 20:53:12 |
Sosnowiec |
moni, lekarz wyraźnie podejrzewa, że wszystkie te zmiany to fibroadenoma - czyli gruczolakowłókniaki
przemawia za tym faktem to, że jest ich tak dużo - nie wyglądają one jednak niepokojąco zaproponował biopsje zmian opisanych jako lite - ja bym te biopsje dla pewności zrobiła musisz pamiętać jednak, że biopsja cienkoigłowa nie jest w 100% pewnym badaniem ale pamiętaj też o tym, że tylko niewielki procent zmian w piersiach to nowotwory złośliwe BIRADS 4 - to w języku lekarskim "zmiana podejrzana" - dlatego zostałaś skierowana na dalszą diagnostykę ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
moni71 (offline) |
Post #3 19-08-2010 - 18:41:47 |
Warszawa |
Dziękuję za odpowiedź.
![]() A co po biopsji? Przykładowo: stwierdzą, że to fibroadenoma i co dalej? Takich ilości chyba nie usuwają? A, w ogóle, to może lepiej "ukłuć" wszystkie, a nie po jednej? Pytania zapewne zadaję śmieszne, ale .... w sumie to niewiele wiem. Pozdrawiam |
Al_la (offline) |
Post #4 19-08-2010 - 19:16:11 |
k/Warszawy |
Moni, mamy na forum eksperta - lekarza.
Zadaj pytanie, co w takiej sytuacji zrobić ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |