Wyniki biopsji - poproszę o pomoc

Wysłane przez Joanna62 

Joanna62 (offline)

Post #1

10-05-2016 - 11:50:29

Wczoraj odebrałam wyniki biopsji gruboigłowej:

CA B5b
Receptory:
ER 100%, PS-5, IS 3
PGR 100%, PS-5, IS-3
HER 1+
Ki 67 około 15%

Usłyszałam, że operacja. Na temat wyniku nic.

Poproszę o pomoc w interpretacji.

Tomasz. (offline)

Post #2

10-05-2016 - 12:03:42

Pruszków 

Joanna62
Wczoraj odebrałam wyniki biopsji gruboigłowej:

CA B5b
Receptory:
ER 100%, PS-5, IS 3
PGR 100%, PS-5, IS-3
HER 1+
Ki 67 około 15%

Usłyszałam, że operacja. Na temat wyniku nic.

Poproszę o pomoc w interpretacji.

Trudno orzec o wyniku, ponieważ nie jest podana wielkość guza (stopień zaawansowania) i nie ma podanego Gradigu (stopnia złośliwości).
Te wyniki mówią tylko, że jest to rak luminalny A o granicznej wartości markera proliferacji Ki67 15%, wybitnie hormonozależny (cecha korzystna). Brak jest nadekspresji HER2 (dobrze), To co można powiedzieć, to to, że będzie zastosowana hormonoterapia przez co najmniej 5 lat po operacji. W razie operacji częściowej- radioterapia na sutek i lożę po guzie. W razie, gdyby linia cięcia w operacji przeszła przez nowotwór czy w wartownikach byłyby stwierdzony przerzut- chemioterapia.

Joanna62 (offline)

Post #3

11-05-2016 - 13:18:07

Dziękuję.

Joanna62 (offline)

Post #4

25-05-2016 - 12:10:46

Na forum od:
03-05-2016

Teraz ja, tak jak niedawno kamyczek58, muszę, do poniedziałku, zdecydować się na wybór leczenia. Byłam wczoraj w CO. Zaproponowano mi udział w badaniu klinicznym prowadzonym metodą podwójnej ślepej próby badanie fazy II, oceniającym stosowanie letrozolu i preparatu GDC-0032 w porównaniu do stosowania letrozolu i placebo w leczeniu neoadjuwantowym u kobiet po menopauzie z ER-dodatnim/HER2-ujemnym rakiem piersi we wczesnym stadium.
Nie wiem co mam robić1
Jeśli zdecyduję się to 4 tygodnie badań kwalifikacyjnych. Potem ewentualnie 16 tygodni podawania leków, następnie operacja.
Po zakwalifikowaniu się nigdy nie wiadomo, gdzie się trafi, czy do grupy letrozol +GDC-0032, czy do letrozol i placebo.
Podobno 95 % guzów reaguje zmniejszeniem w czasie programu. No i w kazdej chwili mogę przerwać udział w badaniu.
Wyniki biopsji powyżej, guz ma 27x34mm.
Poproszę o pomoc w podjęciu decyzji.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-05-2016 - 12:11:17 przez Joanna62.

Tomasz. (offline)

Post #5

25-05-2016 - 20:07:56

Pruszków 

Była biopsja węzła wartowniczego? Jest on czysty? Czemu to leczenie ma służyć?- chodzi o poprawę efektu kosmetycznego (mała pierś w stosunku do rozmiarów guza)??
W czasie tego programu nie pozostaniesz bez leków. Hormonozależność jest wybitna, więc w razie trafienia tylko w sam letrozol- też jest to działanie terapeutyczne w Twoim przypadku. Ja bym się poddał pod warunkami- czyste węzły wartownicze i wykonanie tomografii (lub rezonansu) piersi z dokładnym określeniem rozmiarów guza na start i nie później niż po 6-8 tygodniach programu. W razie braku regresji choroby (nie wspominając o progresji) decydowałbym się na odstąpienie od programu i leczenie operacyjne. Guz mały nie jest, więc trzeba zachować wzmożoną czujność onkologiczną.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-05-2016 - 20:09:53 przez Tomasz..

Joanna62 (offline)

Post #6

04-06-2016 - 08:32:34

Wynik kolejnego badania:

MR Mammografia z kontrastem

Sutki o budowie tłuszczowo-gruczołowej. Wzmocnienie elementów gruczołowych typu "tła" umiarkowanego stopnia, jednorodne, symetryczne.
Sutek prawy bez zmian ogniskowych.
Sutek lewy:
guz położony w linii brodawki centralnie w odległości 30 mmm od brodawki, spikularny o wymiarach 25x20 mm. Guz wzmacnia się heterogennie, silnie. Wzmocnienie w pierwszej minucie do 150%, następnie krzywa tylu 3-go (z wash-out). Guz nacieka podścieliskowo, powoduje wciąganie brodawki. BI-RADS 5. Guz wykazuje wyraźne cechy ograniczenia dyfyzji w DWI. Drugi guz położony poniżej na godz. 7 o wymiarach 8x7 mm gładkich zarysach zewnętrznych, z jednorodnym wzmocnieniem wg krzywej typu 3-go (wzmocnienie w pierwszej minucie do 11%). BI-RADS-5.
Węzły pachowe i przymostkowe nie są podejrzane.
Wnioski:
Dwie zmiany ogniskowe w SL.

Co to znaczy? Czy jest bardzo źle?

Tomasz. (offline)

Post #7

04-06-2016 - 08:48:55

Pruszków 

Są dwa guzy, jeden (główny) ma cechy ekspansywne (naciekanie podścieliska, wciąganie brodawki), drugi ma łagodniejsze cechy morfologiczne, poza tym jest mniejszy.
Trzeba sobie powiedzieć wyraźnie- mimo potencjalnie korzystnych cech histopatologicznych (m.in. obecność receptorów steroidowych i brak nadekspresji HER2) to jednak jest to rak inwazyjny z cechami ekspansji i zasadniczą metodą leczenia jest operacja. Jej odwlekanie- w sytuacji gdy wykonanie jej jest mozłiwe) to strata czasu.
Ja bym się decydował na operację radykalną (oszczędzająca z racji naciekania podścieliska raczej nie będzie zastosowana) z procedurą wyciecia wartowników i tzw. hormonoterapia tamoxyfenem, a po 2 latach przejscie na inhibitory aromatazy (wspomniany letrozol). Ki67 duży nie jest, ale 15% to wielkość graniczna pomiędzy rakiem luminalnym A i B.

Swoją drogą ciekawe jest to, czemu to leczenie ze ślepą próbą ma służyć. Bardziej celowość takiego leczenia widziałbym w procedurach paliatywnych a nie tam, gdzie jest nastawienie na wyleczenie i są ku temu realne przesłanki.

Joanna62 (offline)

Post #8

04-06-2016 - 08:59:47

Dziękuję Tomasz.
Dużo myślałam na temat udziału w BK. Zdecydowałam się na to gdyż ilość dodatkowych badań jest spora. I miałam troszkę "szczęścia w nieszczęściu". Dzięki zgodzie na udział w programie miałam zrobiony rezonans. Wcześniej nikt mi tego nie zaproponował. Drugi guz "nie wyszedł" w mammografii i usg. Dopiero w MR.
9 czerwca zgłaszam się do Centrum Onkologii, operacja planowana na 10 czerwca.

Joanna62 (offline)

Post #9

04-06-2016 - 09:47:05

Poprawka - drugi guz - wzmocnienie w pierwszej minucie do 110%.

xiouken (offline)

Post #10

03-10-2024 - 19:34:24

xiouken (offline)

Post #11

08-11-2024 - 18:00:06

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо

xiouken (offline)

Post #12

08-01-2025 - 20:05:22

xiouken (offline)

Post #13

08-02-2025 - 19:10:00

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 495
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024