Wynik biopsji cienkoigłowej.
kamila6677 (offline) |
Post #1 20-05-2016 - 16:51:34 |
|
Witam.
Jestem nowa na forum, jak pewnie zauważyłyście ![]() 2 miesiące temu miałam robioną mammografię, która wykazała guzek 16 mm w lewej piersi oraz liczne torbiele. Po mammografii zrobiono USG, które potwierdziło to wszystko. Skierowano mnie na biopsję cienkoigłową. Dzisiaj, po 2 tygodniach odebrałam wyniki. Lekarz powiedział, że z guza w każdej chwili może się rozwinąć rak, dlatego należy go wyciąć. Dostałam również skierowanie do dowolnego szpitala na wycięcie. Poniżej wstawię rozpoznanie z wyniku. Jeżeli ktoś miałby chwilę wolnego czasu i chęci to może mógłby mi napisać co oznaczają dokładnie te wszystkie pojęcia? Z czym konkretnie mam do czynienia? " Grupy komórek nabłonka gruczołowego część w układach brodawkowatych z umiarkowanym pleomorfizmem. Obraz sugeruje rozrosty wewnątrzprzewodowe - zmiana do weryfikacji histopatologicznej." |
kamila6677 (offline) |
Post #2 20-05-2016 - 17:15:02 |
|
Przepraszam za nowy post, ale już nie mogę edytować poprzedniego.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale wynik mammografii był opisany jako BIRADS 3. |
dziubas (offline) |
Post #4 21-05-2016 - 11:40:46 |
Gdańsk |
Masz wskazanie lekarskie do wyciecia i wycinaj! Odwagi! żaba w wodzie nie bodzie!
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
kamila6677 (offline) |
Post #5 21-05-2016 - 13:26:24 |
|
To, że trzeba to wyciąć to wiem. Nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby to zostawiać
![]() |
dziubas (offline) |
Post #6 21-05-2016 - 13:37:15 |
Gdańsk |
Kamila! Poczekaj moze "nasze chłopaki" albo dziewczyny coś Ci mądrego napiszą...
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Tomasz. (offline) |
Post #7 21-05-2016 - 14:20:56 |
Pruszków |
Zmiany mają charakter nowotworowy, ale ponieważ nie ma tam metaplazji czy anaplazji (zezłośliwienia)- więc na razie nie jest to rak. Więc leczenie polega na wycięciu zmiany z zachowaniem marginesów, przebadaniu dokładnym wycietej zmiany -i na tym koniec leczenia. Pozostaje obserwacja obu sutków- najlepiej w poradni chorób sutka co jakiś czas (co 6-12 miesięcy).
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
kamila6677 (offline) |
Post #8 21-05-2016 - 14:51:01 |
|
Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie
![]() |