Wynik biopsji cienkoigłowej.

Wysłane przez kamila6677 

kamila6677 (offline)

Post #1

20-05-2016 - 16:51:34

Witam.
Jestem nowa na forum, jak pewnie zauważyłyście winking smiley
2 miesiące temu miałam robioną mammografię, która wykazała guzek 16 mm w lewej piersi oraz liczne torbiele. Po mammografii zrobiono USG, które potwierdziło to wszystko. Skierowano mnie na biopsję cienkoigłową. Dzisiaj, po 2 tygodniach odebrałam wyniki. Lekarz powiedział, że z guza w każdej chwili może się rozwinąć rak, dlatego należy go wyciąć. Dostałam również skierowanie do dowolnego szpitala na wycięcie.
Poniżej wstawię rozpoznanie z wyniku. Jeżeli ktoś miałby chwilę wolnego czasu i chęci to może mógłby mi napisać co oznaczają dokładnie te wszystkie pojęcia? Z czym konkretnie mam do czynienia?

" Grupy komórek nabłonka gruczołowego część w układach brodawkowatych z umiarkowanym pleomorfizmem. Obraz sugeruje rozrosty wewnątrzprzewodowe - zmiana do weryfikacji histopatologicznej."

kamila6677 (offline)

Post #2

20-05-2016 - 17:15:02

Przepraszam za nowy post, ale już nie mogę edytować poprzedniego.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale wynik mammografii był opisany jako BIRADS 3.

iwonaxk (offline)

Post #3

21-05-2016 - 11:28:22

Łódź 

wycinaj

dziubas (offline)

Post #4

21-05-2016 - 11:40:46

Gdańsk 

Masz wskazanie lekarskie do wyciecia i wycinaj! Odwagi! żaba w wodzie nie bodzie! językduży uśmiech

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

kamila6677 (offline)

Post #5

21-05-2016 - 13:26:24

To, że trzeba to wyciąć to wiem. Nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby to zostawiać smiling smiley Ale chciałam po prostu się dowiedzieć co to jest, co oznaczają te wszystkie terminy. Lekarz, który mnie przyjmował był średnio miły, a ja też zestresowana i nawet nie wypytałam dokładnie...

dziubas (offline)

Post #6

21-05-2016 - 13:37:15

Gdańsk 

Kamila! Poczekaj moze "nasze chłopaki" albo dziewczyny coś Ci mądrego napiszą...takduży uśmiech

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Tomasz. (offline)

Post #7

21-05-2016 - 14:20:56

Pruszków 

Zmiany mają charakter nowotworowy, ale ponieważ nie ma tam metaplazji czy anaplazji (zezłośliwienia)- więc na razie nie jest to rak. Więc leczenie polega na wycięciu zmiany z zachowaniem marginesów, przebadaniu dokładnym wycietej zmiany -i na tym koniec leczenia. Pozostaje obserwacja obu sutków- najlepiej w poradni chorób sutka co jakiś czas (co 6-12 miesięcy).

kamila6677 (offline)

Post #8

21-05-2016 - 14:51:01

Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie uśmiech
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 903
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022