Proszę o pomoc w interpretacji
ian (offline) |
Post #1 16-06-2016 - 18:51:58 |
|
Witam wszystkich u mojej mamy wykryto guza piersi, proszę o pomoc w interpretacji.
Cześć rzeczy już jest dla mnie zrozumiałe ale nie wszystko, proszę także o informacje na temat późniejszego leczenia. Wyniki histopatologi: Mama miała wykonane 2 badania his-pat jedno okolica sutka, drugie gruczoł piersiowy. (badanie z sutka) - rak naciekający, prawdopodobnie inwazyjny, bez specjalnego typu (invasive carcinoma of no special type) - Notthingham his grade. (cewki -3, polimorfizm jąder -3 aktywność mitoz/10HFP - 2) - suma 8, wiem że to nie jest najlepszy wynik. - stwierdzono cechy inwazji naczyń - utkanie raka wewnątrzprzewodowego G2, typ lity (nie wiem co to znaczy) - Nie stwierdzono mikro zwapnień - Kategoria B5 zmiana złośliwa (Badanie z gruczołu piersiowego) - Immunohistochemiczne komórki nie wykazują eksprecji receptora estrogenowego ani progestronowego (ekspresja negatywna) - Her2 ujemny (1+) Wiem że receptor ma wartość dodatnią ale nie do końca rozumiem co to dokładnie oznacza? - Ki67 - 44,6% (to chyba dość duzo) - podtyp molekularny - trójujemny - wiem że to też nie jest dobra wiadomość. W usg guz wyszedł 24x36mm leżący na powierzchni mięśnia piersiowego większego. Mama ma 74 lata, raczej jak na ten wiek w dobrej formie, nie zażywa żadnych leków poza lekami na ciśnienie. Lekarz zakwalifikował do operacji oszczędzającej z wycięciem wszystkich węzłów. Mama ma być operowana w Krakowie w Breast unit. Proszę o informacje na temat przyszłego leczenia i rokowań, czy jest aż tak żle? Lekarz coś wspominał że ze względu na wiek chemia może być nie wskazana, i jest plan żeby wykonywać tylko naświetlanie. pozdrawiam i dziękuje. |
Tomasz. (offline) |
Post #2 16-06-2016 - 20:26:47 |
Pruszków |
Rak bez specjalnego podtypu, bez obu receptorów steroidowych i braku nadekspresji HER2. Typowy rak trójujemny 9trzy minusy)- co w wieku 74 lat nie zdarza się często.
To, co mnie dziwi to proponowanie operacji oszczędzającej w tym wieku, gdy guz leży na (czy blisko) powięzi. I na dodatek ze wszystkimi węzłami. Radziłbym odwrotnie- operacja radykalna a wycięcie tylko wartowników. U osób młodych - gdzie taki rak najczęściej występuje- stosuje się chemioterapię i radioterapię. Trudno orzec co lekarze zaproponują. Ki67 jest wysoki, 8 pkt to w zasadzie G3 (najwyższa złośłiwość) a nie G2. Więc chemioterapia byłaby wskazana. Może taxol z cyklofosfamidem?? Radioterapia już nie jest taka obciążająca dla ustroju. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Maura (offline) |
Post #3 16-06-2016 - 21:49:18 |
wroclaw |
Jezeli bedzie mastektomia z procedura wezla wartowniczego moze sie okazac ze wezly ocaleja i radia nie trzeba bedzie. W wieku Pana mamy to calkiem prawdopodobne.Nasze starsze organizmy funkcjonuja juz wolniej wiec i rak tez dziala wolniej.A chemia moze zaczac od Pklitakselu co tydzien(jest mniej obciazajaca organizm ) i obserwowac co bedzie.Jezeli mama nie ma powaznych chorob towarzyszacych moze sie udac calkiem dobrze.Moja znajoma w wieku zblizonym do Pana mamy przy wsparciu farmakologicznym i uwaznym monitorowaniu organizmu przeszla 12 biale i 3 AC. My staruszkowie mozemy jeszcze zadziwic.pozdrawiam
Ja tez 3- i mialam tylko mastektomie prosta +wartowniki...i chemia.Nie bylo zle i prawie zadnych skutkow ubocznych. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-06-2016 - 21:51:31 przez Maura. |
Kuba (offline) |
Post #4 17-06-2016 - 19:46:07 |
Gogolin |
Coś pomieszane jest w wynikach. Jak sądzę, rak wewnątrzprzewodowy wykazuje umiarkowany stopień atypii NG2, natomiast komponent naciekający posiada trzeci, najwyższy stopień złośliwości. Co do chemii: radziłbym rozważyć schemat TC: docetaksel plus cyklofosfamid. Schemat na pewno skuteczniejszy niż stosowana kiedyś u osób w wieku podeszłym monoterapia kapecytabiną.
|
ian (offline) |
Post #5 19-06-2016 - 20:36:41 |
|
Dziękuje za odpowiedzi.
Dlaczego trój ujemny nie zdarza się często w tym wieku? W opisie mama ma opisane jako G2, natomiast w ocenie Nottingham his. grade. 3. rozumiem że to pewnie błąd w opisie. Trudno mi powiedzieć dlaczego zaproponowano taki rodzaj zabiegu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z szpitalem w Krakowie przy Kopernika? Maura bardzo dziękuje za odpowiedź, pójdę jutro na klinikę i zapytać dlaczego taki rodzaj zabiegu zaproponowano. Czy taka operacja jest bardzo niebezpieczna dla organizmu? Mama się tego bardzo boi.? Jeśli chodzi o chemie i leczenie to coś zostanie pewnie zaproponowane po zabiegu, czy radio bardzo wyniszcza organizm? Dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi. |
Betii (offline) |
Post #7 19-06-2016 - 22:03:16 |
Tychy |
Również miałam operacje i rekostrukcje na Kopernika. Jak masz pytania, śmiało pisz.
Życie jest piękne.Szczęśliwa i zadowolona z życia i oby tak było dalej. Mam jedno maleńkie marzenie i myśle,że za niedługo się spełni. "Śpieszmy się kochać ludzi,tak szybko odchodzą" Ks.Jan Twardowski. Moja Kochana Mamusia (*)(*)(*) 03.06.2017 |
Tomasz. (offline) |
Post #8 20-06-2016 - 10:31:43 |
Pruszków |
Radio nie wyniszcza organizmu, gdyż to działanie miejscowe. Z tego powodu lepiej dokonać operacji radykalnej- wtedy naświetlania są tylko w razie masowych przerzutów do węzłów. Operacja jest nieobciążająca i to pryszcz w porównaniu z toraktomiami czy nawet laparotomiami. Chemioterapia systemowa (tylko taka moze tu zostać zaproponowana) obciąza organizm i stąd ważny jest jej profil, aby nie obciążać za bardzo serca i szpiku.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Maura (offline) |
Post #9 20-06-2016 - 11:39:59 |
wroclaw |
Dlatego przed chemia konieczne jest zrobienie.... echa serca i sprawdzenie frakcji wyrzutowej lewej komory.Mozna bedzie pozniej monitorowac serce i miec do czego porownywac spadek.
Komplikacje po zabiegu moga sie zdarzyc zawsze.Z tym trzeba sie liczyc i swiadomie podpisac zgode.Ale popatrz ile nas to przeszlo i to naprawde najlzejszy element leczenia.Mastektomia w srode a w piatek rano bylam w domu. Przy masowych przerzutach do wezlow lepiej je usunac ale to jest czynnik negatywny...wskazuje na ewentualny rozsiew i dobrze jest zrobic badania w tym kierunku...Scyntgrafia-kosci,pluca i watroba. |
Kuba (offline) |
Post #10 20-06-2016 - 19:06:05 |
Gogolin |
Nie wiadomo. Jedyne, co jest pewne, to to, że spadek częstości występowania podtypów HER-2 dodatniego i TNBC jest odwrotnie proporcjonalny do wieku. Można to prześledzić na poniższym diagramie. Mała uwaga: TNBC utożsamiono tu z umownym podtypem molekularnym "basal-like" Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-06-2016 - 19:08:03 przez Kuba. |
ian (offline) |
Post #11 20-06-2016 - 20:31:09 |
|
Dziękuje za odpowiedzi.
Proszę jeszcze o informacje na temat wielkości guza i jego operacyjności, mama ma prawie 4 cm w najszerszym miejscu, wiem że są metody że wcześniej się guza farmakologiczne zmniejsza, a następnie operuje. Mama ma mieć operacje za 2 miesiące od biopsji, czy w tym czasie guz może stać się większy? Czy biopsja grubo igłowa przyspiesza jego wzrost? czy robi się usg guza przed zabiegiem? |
Maura (offline) |
Post #12 20-06-2016 - 21:14:18 |
wroclaw |
Jezeli chirurg stwierdzil ze jest operacjny - to dobrze. Do malych nie nalezy moj byl troche mnieszy i ladnie wszystko im poszlo.Ogolnie uwaza sie ze do 5cm sa operacjne.Zalezy jeszcze od umiejscowienia.
Farmakologiczne zmniejszanie guza - to chemia.Przy TN silna...AC ,Paxlitaksel,Docetaxel....neoadjuwantowa. Ja uwazam ze 2 m-ce to stanowczo za dlugo. Poza tym z natury swojej raki TN sa bardzo agreswne i moga wzrastac szybko.Jezeli u mamy podstawa to operacja a chemia w znaku zapytania staralabym sie przyspieszyc. Czas sie tu liczy.I ta swiadomosc dla mama ze ma w piersi takiego wroga....moze byc dla niej ciezka. Przed zabiegiem bezposrednio jeszcze raz mialam USG piersi i wezlow.Chirurg o to prosil. Biopsja to naruszenie guza i ciaglosci tkanki okolicznej.Moze miec wplw na przemieszczanie sie komorek raka w okoliczne tkanki.Nie mowi sie o tym powszechnie-koniecznosc takiego badania- ale ...to logiczne. Czas ma wplw na wzrost...czasem bardzo niewielki. |
Maura (offline) |
Post #14 20-06-2016 - 22:04:05 |
wroclaw |
U mnie oszczedzajaca nie wchodzila w gre z zalozenia. nie ten rozmiar piersi niestety.Ale i tak chcialam mastektomie.W moim wieku ...bezpieczniej ze marginesy beda odpowiednie i znowu docinka jak nie... Ian...pacjent ma prawo glosu i jego zgoda jest kluczowa.Jezeli mama wystapi o mastektomie nie maja prawa odmowic.Taka jest jej preferencja i na calym cwilizowanym swiecie to honoruja.Tez sie nie zgodzilam na proponowane leczenie i musieli ustapic. U mamy wchodzi w gre mastektomia z procedura wezla wartowniczego i ew.docinka I i II pietra wezlow chlonnch.I to nie za 2 m-ce.Szybciutko szukaj innego osrodka..pacjent ma wybor.....Tu naprawde za 2 m-ce moze byc niemila niespodzianka...nieoperacyjnosc.Jakie mama miala badania na ew. przerzuty?Klatka piersiowa,scyntygrafia,USG brzucha?
|
Tomasz. (offline) |
Post #20 21-06-2016 - 09:29:17 |
Pruszków |
Ja tylko dodam, że duży guz to nie tylko kwestia samej operacyjności ale i dokonania przerzutów. W guzach dużych dochodzi do angioinwazji, a na dodatek jeszcze niedokrwione komórki guza łatwo się odrywają od guza.
Tak jak to było napisane- operacja powinna być wykonana bezzwłocznie. Należy szukać ośrodków z chirurgią onkologiczną gwarantujących w miarę szybką operację. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
ian (offline) |
Post #21 12-07-2016 - 13:32:20 |
|
Mama jest już po zabiegu, wykonano operacje oszczędzającą z wycięciem węzłów.
Po tygodniu został zdjęty dren natomiast kazali jej co 3 dni jeździć na ściąganie chłonki. Mamy już wyniki his-pat, niestety są przerzuty do 3 węzłów, rozumiem że w tym przypadku rak mógł pójść dalej, w jakich badaniach można to stwierdzić? (scyntygrafia?) Mama przed zabiegiem miała dobre wyniki z krwi usg i TK. [zapodaj.net] <--- tutaj wynik badania. Czy ktoś może wyjaśnić opis marginesów oraz ew. sposób leczenia, czy będzie wymagana docinka? (rozumiem że bez chemii się raczej nie obejdzie) Mama ma w poniedziałek wizytę u onkologa i chcielibyśmy być do niej najlepiej przygotowani, bo na Kopernika nikt z nią tych wyników nie omawiał. Dziakuje |