Proszę o interpretację wyników

Wysłane przez ewapatrycja 

ewapatrycja (offline)

Post #1

24-08-2016 - 15:02:07

Wrocław 

Opis mikroskopowy:
1) inwazyjny rak NST,NHG2 (3+3+1),0 mitoz/10hpf, pole widzenia 0,44 mm. Obszar zajęty przez raka inwazyjnego mierzy 1,4 cm i składa się z ogniska inwazji (0,5cm)oraz ognisk mikroinwazji .90% guza to DCIS typu sitowatego o wysokiej atypii jądrowej ,bez martwicy,ze zwapnieniami, Van Nuys G3

Kuba (offline)

Post #2

24-08-2016 - 19:51:23

Gogolin 

ewapatrycja
Opis mikroskopowy:
1) inwazyjny rak NST,NHG2 (3+3+1),0 mitoz/10hpf, pole widzenia 0,44 mm. Obszar zajęty przez raka inwazyjnego mierzy 1,4 cm i składa się z ogniska inwazji (0,5cm)oraz ognisk mikroinwazji .90% guza to DCIS typu sitowatego o wysokiej atypii jądrowej ,bez martwicy,ze zwapnieniami, Van Nuys G3
Rak naciekający bez specjalnego typu o pośrednim stopniu złośliwości, o znikomej aktywności mitotycznej, ale o znacznym pleomorfizmie i niskiej tendencji do tworzenia cewek. Guz jest względnie nieduży, ponadto komponent naciekający to jedynie 10% utkania, pozostałe 90% to rak nieinwazyjny o histologii sitowatej, o dużej złośliwości jądrowej. Chyba tyleuśmiech

ewapatrycja (offline)

Post #3

24-08-2016 - 19:59:07

Wrocław 

ta duża złośliwość jądrowa to co to takiego? Przepraszam,ale jestem w tym temacie zupełnie zielona....

Kuba (offline)

Post #4

24-08-2016 - 20:07:32

Gogolin 

ewapatrycja
ta duża złośliwość jądrowa to co to takiego? Przepraszam,ale jestem w tym temacie zupełnie zielona....
O to, że komórka nowotworowa bardzo różni się budową od komórki prawidłowej. Zawiera wiele jąder różnej wielkości i często o nieregularnych kształtach.

ewapatrycja (offline)

Post #5

24-08-2016 - 20:33:13

Wrocław 

Dziękuję bardzo kwiatek

ewapatrycja (offline)

Post #6

09-10-2016 - 11:07:38

Wrocław 

to ja jeszcze dopytam jeśli można,dodam do tego HER-2 dodatnie (9 wlewów herceptyny-mama musiała przerwać ze względu na słabą pracę serca,bierze teraz nolvadex),po tych wynikach jakie są rokowania?

Tomasz. (offline)

Post #7

09-10-2016 - 11:18:42

Pruszków 

Nie da się rokowania określić, za dużo zmiennych. Osłabienie serca po trastuzumabie i przerwanie jego podawania pogarsza rokowanie, ale nie jest to czynnik determinujący. Determinujące są przerzuty odległe stwierdzone odpowiednim badaniem obrazowym.

ewapatrycja (offline)

Post #8

09-10-2016 - 12:06:35

Wrocław 

Tomasz Pani onkolog stwierdziła,że nawet taka ilość herceptyny powinna być wystarczająca.....przerzutów nie ma-czekamy na badanie PET,ostatni RM wykazał zmiany zwyrodnieniowe

xiouken (online)

Post #10

08-11-2024 - 18:49:51

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 896
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024