DCIS G3 z mikro przerzutem do węzła
IRENKA52 (offline) |
Post #1 12-08-2017 - 13:03:44 |
Śląsk |
WITAM MAM KILKA PYTAŃ KTÓRE MNIE GNĘBIĄ A MIANOWICIE ''MOJA DIAGNOZA PRZED OPERACJĄ TO DCIS G3 PIERSI PRAWEJ tis NO MO PIERŚ ZOSTAŁA ZAMPUTOWANA Z POWODU ROZLEGŁEGO DCIS ,A POZA TYM OBAWIANO SIĘ IŻ WŚRÓD DCIS MOŻE ZNAJDOWAĆ SIĘ INWAZYJNY DODATKOWO OKREŚLENIE WARTOWNIKA ŚRÓD OPERACYJNIE PONIEWAŻ BYŁ G3 ,PO PROSTEJ AMPUTACJI PIERSI WYNIK DCIS tis NOMO ,STAN PO AMPUTACJI PIERSI Z SNB [N1a] I TU MOJE PYTANIE DCIS NIE DAJE PRZERZUTÓW WIĘC SKĄD MIKRO PRZERZUT?? PANI DOKTOR POLECIŁA ZBADAĆ JESZCZE RAZ MATERIAŁ POOPERACYJNY PONIEWAŻ BYŁA PRZEKONANA ŻE MUSIAŁ BYĆ WSRÓD DCIS INWAZYJNY ORAZ POLECIŁA OKREŚLENIE RECEPTORÓW,WYNIK PRZYSZEDŁ DCIS G3 Z TRZEMA PLUSAMI.BARDZO PROSZĘ O WYJAŚNIENIE SKĄD MIKRO PRZERZUT?? JAKIE SĄ ROKOWANIA Z TAKĄ DIAGNOZĄ?? DODAM ŻE DOSTAŁAM TAMOXIFEN NA 5LAT I OBECNIE SIĘ NAŚWIETLAM PRZEZ 5 TYGODNI CZY TO WYSTARCZY ?NIEPOKOJE SIĘ BARDZO MIAŁO BYĆ DOBRZE A WYSZŁO JAK ZWYKLE .POZDRAWIAM SERDECZNIE,IRENA,
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-08-2017 - 18:49:57 przez myszka. |
blankaIn (offline) |
Post #5 13-08-2017 - 10:55:28 |
Warszawa |
Irena, zapodaj wyniki histpatu, masz tylko napisane że DCIS i G3?
DCIS z zasady nie daje przerzutów ale to nie znaczy, że nie daje. Myslę, że przerzuty wiążą się - obok zaawansowania choroby - z niskim stopniem zróżnicowania (u ciebie G3). Może była jednak jakaś mikroinwazja? Teraz to radioterapia i Tamoxifen 5 lat. Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018, kontynuacja Letrozole i Zometa. |
IRENKA52 (offline) |
Post #7 13-08-2017 - 21:07:19 |
Śląsk |
PODAŁAM DIAGNOZĘ ;DCISpiersi prawej Tis NOMO.Stan po amutacji piersi z SNB[N1a] i to wszystko nic więcej nie piszą mam jeszcze rozpoznanie konsultacyjne UTKANIE RAKA NACIEKAJĄCEGO NIE STWIERDZA SIĘ ,BADANIE IMMUNOHISTOCHEMICZNE TO;SMMS PLUS,PRPROGRESONRECEPTOR TRZY PLUSY[95%SILNA REAKCJA] ERESTROGEN RECEPTOR TRZY PLUSY[90%SILNA REAKCJA] Tyle mam z wyników .
|
blankaIn (offline) |
Post #9 14-08-2017 - 19:13:41 |
Warszawa |
Irena, ochłoń troche i zacznij pisać po polsku, bo ni ładu ni składu...
"DODAM ŻE DOSTAŁAM TAMOXIFEN NA 5LAT I OBECNIE SIĘ NAŚWIETLAM PRZEZ 5 TYGODNI CZY TO WYSTARCZY ?" No i wszystko się zgadza. Potem obserwacja i badania co 6 miesięcy przez 5 lat, potem co 12 miesięcy. Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018, kontynuacja Letrozole i Zometa. |
Tomasz. (offline) |
Post #12 14-08-2017 - 20:45:46 |
Pruszków |
Rak DICS nigdy nie daje przerzutów, wykrycie ich wyklucza raka DICS (przedinwazyjnego).
Stwierdzenie ich oznacza raka inwazyjnego lokalnie zaawansowanego, z tym, że taki rak może mieć komponentę DICS. W rakach DICS, w razie zachowania marginesów cięcia w operacji po niej- kończy się leczenie. Raki inwazyjne wymagają zawsze leczenia uzupełniającego. Natomiast są na Forum osoby z lokalnym zaawansowaniem choroby, gdzie odstąpiono od chemioterapii, koncentrując się na silnej tzw. hormonoterapii. Aha, i piszemy małymi literami. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
IRENKA52 (offline) |
Post #13 14-08-2017 - 21:25:43 |
Śląsk |
Ok tylko nie wiem bo skoro jest tak jak piszesz to jak to sie ma do tego co mi za kazdym razem malują na wypisach DCIS???Sugerujesz że mam inwazyjnego? raka?nie za bardzo Cię zrozumiałam z cytujęStwierdzenie ich oznacza raka inwazyjnego lokalnie zaawansowanego, z tym, że taki rak może mieć komponentę DICS.
czy możesz prościej??? Dodam jeszcze tylko że badali ponownie materiał pooperacyjny aby wykluczyc ,komponente inwazyjną ,i powiedziano DCIS .a że na DCIS nie dajemy chemii dlatego jej nie miałam słowa lekarza,No teraz to już mam taki mętlik że hej! edit: scalono posty. Jeżeli nie minęło 15 minut od ostatniego napisanego postu, a chcemy coć dopisać, bądź zmienić - używamy funkcji zmień Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-08-2017 - 18:40:18 przez myszka. |
Tomasz. (offline) |
Post #14 15-08-2017 - 08:49:08 |
Pruszków |
Każdy rak inwazyjny wywodzi się z raka przedinwazyjnego- poprzez np. metaplazję. Jeśli jest stwierdzona w bioptacie komponenta raka inwazyjnego to takie jest rozpoznanie, komponentą DICS nie zawracamy sobie w takiej sytuacji głowy (przyjmujemy zawsze gorszy wariant wyniku).
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
IRENKA52 (offline) |
Post #15 15-08-2017 - 12:21:27 |
Śląsk |
I dalej nie wiem czy mam się martwić ,bo skoro był inwazyjny to sie ma nijak leczenie a skoro DCIS jak piszą cały czas to nie jest tak zle.Wczoraj usłyszałam od mądrej głowy że DCIS G3 może dać przerzut do węzła dlatego robi się przed operacją oznaczenie wartownika ,a tu czytam że cytuję
Rak DICS nigdy nie daje przerzutów, wykrycie ich wyklucza raka DICS (przedinwazyjnego). I jestem w punkcie zero. |
Tomasz. (offline) |
Post #16 15-08-2017 - 12:57:49 |
Pruszków |
Trzeba udać się do lekarza leczącego (lub wykonującego diagnostykę) onkologiczną. W każdym razie jest to rak- czyli nowotwór złośliwy i ich leczeniem zajmują się ośrodki onkologiczne. Tu nie ma (zasadniczo) lekarzy, Forum to grupa wsparcia. Zaś ogólna definicja nowotworu złośliwego jest taka, że to skupisko komórek (najczęściej guz) które rozwija się poza kontrolą organizmu-żywiciela i ma 3 cechy:. 1. Rośnie bez ograniczenia (poprzez angiogenezę tworzy sieć naczyń zaopatrujących guz w krew) 2. Rośnie bez odgraniczenia z otoczeniem (wycięcie wymaga zachowania marginesów cięcia) 3. Ma tendencję to rozwoju przerzutów (ognisk raka w narządach odległych). Tych cech nie mają nowotwory łagodne. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
IRENKA52 (offline) |
Post #17 15-08-2017 - 13:38:46 |
Śląsk |
Tak racja grupa wsparcia,z tego co czytam mam raka i mam się martwić,, zeszło na inne tory, chciałam tylko wiadomość uzyskać ;DCIS a przerzut do węzła, a nie suche fakty co to jest rak w punktach do tego, Rak rakowi nie równy tak mój pan doktor powiada,,,,i nie każdy daje przerzuty,bardzo dziękuję za info.POZDRAWIAM.Gdyby ktoś miał coś do powiedzenia o DCIS z mikroprzerzutem to chętnie łapne wiedzy.
|
Maura (offline) |
Post #18 15-08-2017 - 15:04:07 |
wroclaw |
[breast-cancer.ca] to sie nazywa: microinvasive carcinoma of the breast. DCIS z miminimalna zawartoscia invazyjnego nawet w ilosci 1mm z ktorego komorki inwazyjne juz sobie powedrowaly .Nikt tego nie znajdzie ale rozpoznanie jest po efekcie.
Nie ma DCIS czystego z microprzerzutem bo to przeczy idei przed-inwazyjnego raka dcis tis. |
braja (offline) |
Post #19 15-08-2017 - 17:04:06 |
|
Irenka, nie powiem Ci jak lekarze odrózniają przedinwazyjnego od inwazyjnego, jakos jednak odrózniają. ja miałam jednego guza ale składał się zarówno z raka inwazyjnego jak i przedinwazyjnego, a przerzuty były w 7 węzłach. Tak na "babski' rozum to chyba chodzi o to, że rak przedinwazyjny siedzi sobie wewnatrz tego przewodu czy zrazika i nie ma żadnych wypustek, które wrastałyby w tkanke obok, w naczynia krwionośne czy limfatyczne. Widocznie Twój zaczął się przymierzac do zostania inwazyjnym i dlatego jakas komorka dotarła do węzła.
Rak już wyciety, więc go nie masz, hormonoterapia będzie Cię chronić przez kolejne lata, chemii nie potrzebujesz, wiec leczenie i tak byłoby takie samo bez względu na to na ile on był czy nie byl inwazyjny |
IRENKA52 (offline) |
Post #21 15-08-2017 - 18:45:17 |
Śląsk |
Chemioterapia jest postępowaniem standardowym u pacjentek z przerzutami do węzłów chłonnych. Hormonoterapia to z kolei leczenie skierowane przeciwko receptorom na powierzchni,,,właśnie to wyczytałam
Może ktoś jeszcze miał mikro w wężle i jest bez chemii???niepojęte ,ja się cieszę że chemia mnie ominęła ,ale w sumie to niewiwm czy jest powód do radości.. edit: scalono posty. Jeżeli nie minęło 15 minut od ostatniego napisanego postu, a chcemy coć dopisać, bądź zmienić - używamy funkcji zmień Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-08-2017 - 18:41:55 przez myszka. |
Maura (offline) |
Post #22 15-08-2017 - 21:27:08 |
wroclaw |
Nalezy DCIS-MI traktowac jako stage 1a inwazyjny ...napewno nie 0 ze wzgledu na mikroprzerzut do SNL. ( stage 0 maja tylko czyste (pure) DCIS bez mikroinwazji i mikroprzerzutow) Mikroinwazja moze byc byc nawet < niz 2mm albo > do 3 ognisk < 1mm. Bez tych ognisk nie byloby przerzutu do SNL. Jakie HER2 ? Jezeli HER+++ - herceptyna do rozwazenia z chemia.
Na stronach usa jest forum dla takich parametrow BC ( ale maja HER2 +++). Garstka ludzi Rokowania byloby super 100% ale ten mikroprzerzut i HER2 ? Potrzebne dlatego zapobiegawcze leczenie...spotkalam sie na tym forum ze takie same parametry daly wznowe po 3 latach - wieksza IIIa. |
IRENKA52 (offline) |
Post #23 15-08-2017 - 21:48:50 |
Śląsk |
A ja dalej swoje i teraz mam takie zapytanie czy nie powinno pisac na moich wypisach DCIS Z MIKROINWAZJĄ??? w takim razie??nie rozumię do końca ostatnią wypowiedz a mianowicie cyt,Nalezy DCIS-MI traktowac jako stage 1a inwazyjny ...napewno nie 0 ze wzgledu na mikroprzerzut do SNL. ( stage 0 maja tylko czyste (pure) DCIS bez mikroinwazji i mikroprzerzutow) Mikroinwazja moze byc byc nawet < niz 2mm albo > do 3 ognisk < 1mm. Bez tych ognisk nie byloby przerzutu do SNL. Jakie HER2 ? Jezeli HER+++ - herceptyna do rozwazenia z chemia. Co to jest DCIS-MI????LUB SNL?? WYNIKI ;PODAŁAM DIAGNOZĘ ;DCISpiersi prawej Tis NOMO.Stan po amutacji piersi z SNB[N1a] i to wszystko nic więcej nie piszą mam jeszcze rozpoznanie konsultacyjne UTKANIE RAKA NACIEKAJĄCEGO NIE STWIERDZA SIĘ ,BADANIE IMMUNOHISTOCHEMICZNE TO;SMMS PLUS,PRPROGRESONRECEPTOR TRZY PLUSY[95%SILNA REAKCJA] ERESTROGEN RECEPTOR TRZY PLUSY[90%SILNA REAKCJA] Tyle mam z wyników .
|
Maura (offline) |
Post #24 15-08-2017 - 22:25:14 |
wroclaw |
Napisali co znalezli mikroprzerzut z DCIS czystego(pure) nie istnieje.Musi byc mikroinwazja zawarta w DCIS. Dopytac musisz teraz tego ktory dal taki opis. Zobacz na pieczatce nazwisko histopatologa i to pytanie do niego. Jezeli masz receptory hormonalne okreslone zapomnieli o HER2. Musza byc. Tzn. HER 2 neu(1+) -negative lub HER2 neu(3+) -positive. Moze byc wartosc posrednia HER 2++ graniczne i wtedy musza zrobic drugie badanie na FISH -rozstrzygajace. Ale HER2 musisz miec.To tez do lekarza onkologa ktory wystawial zlecenie na badania hispatu.
SNB (Sentinel Node Biopsy) -biopsja wezlow wartowniczych. Sorki napisalam SNL -myslalam o czyms innym w tym momencie |
braja (offline) |
Post #27 16-08-2017 - 05:17:59 |
|
Irenko, nie jestes jedyna osoba z taka diagnoza, nawet tu na forum tez ktoś taki był (nie pamietam kto). Możesz oczywiście zbadac ponownie, tylko jaki to ma sens? Jeśli częśc inwazyjna była tak mała, że wyciągnieto ją z biopsja, to i tak jej nie znajdą
A oto co mówia na ten temat lekarze na forum zagranicznym: [www.ncbi.nlm.nih.gov] W tym tekscie wymienia się inna możliwość obecności przerzutów- komórki rakowe "zgubione" podczas biopsji |
IRENKA52 (offline) |
Post #28 16-08-2017 - 14:19:56 |
Śląsk |
Matulu nie mam żadnego HER oznaczonego! wyniki podałam i co ja mam teraz zrobić co to jest HER?zawsze się go oznacza? to dlaczego mnie nie oznaczyli? czy to ja mam sie o to jeszcze upomniec?masakra generalnie to mi powiedzieli że w DCIS nie oznacza sie receptorów tylko przy DCIS G3 no a o tym HER to ani swłowa nie było zapomnieli?
jestem po operacji od maja ,CO MAM ZROBIĆ? NA POMOC! |
aquila (offline) |
Post #29 16-08-2017 - 14:26:34 |
|
receptory hormonalne się oznacza, bo nawet przy dcis można zastosować hormonoterapię; ale her nie wiem, może idą na łatwiznę, bo herceptyny i tak nie dadzą? tak gdybam, ja przy przedinwazyjnym miałam badane her, er, pr i ki67, ale u mnie diagnoza przedoperacyjna była zupełnie inna niż pooperacyjna
It's just a ride ... |
IRENKA52 (offline) |
Post #30 16-08-2017 - 14:55:26 |
Śląsk |
Czyli co bo zgłupiałam ,nie wiem co robić teraz chodzę na tomoterapie co dziennie jestem na onko z tym że nie mam możliwości teraz na wizytę do onko powiedziała radioterapeutka że po zakończeniu tomo wyznaczy mi dopiero termin do onkolożki .NIE WIEM CO ROBIĆ Niewiem co to za badania podała aguila her, er, pr i ki67,co to jest?powinnam to mieć?
Określenie HER 2, ER, PR to rutynowe elementy patomorfologicznego badania w raku naciekającym. tak wyczytałam a u mnie piszą cały czas że mam DCIS .JESTEM GŁUPSZA NIŻ BYŁAM edit: scalono posty. Jeżeli nie minęło 15 minut od ostatniego napisanego postu, a chcemy coć dopisać, bądź zmienić - używamy funkcji zmień Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-08-2017 - 18:43:26 przez myszka. |