USG jamy brzusznej, wynik POMOCY
Betii (offline) |
Post #1 25-08-2017 - 15:04:34 |
Tychy |
Witam. Oto mój wynik z USG jamy brzusznej i miednicy małej:
Wątroba wielkości 153 mm, o jednorodnej, prawidłowej strukturze echa i prawidłowym układzie naczyniowym. W okolicy spływu prawej żyły wątrobowej podejrzenie zmiany ogniskowej wielkości ok. 29X23 mm, normoechogenicznej, otoczonej hipoechogenicznym "halo". Pęcheżyk żółciowy echoujemny, cieńkościenny, bez złogów. PŻW , drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe i żyła wrotna nieposzerzone. trzustka widoczne jedynie w zakresie głowy i trzonu, niepowiększona, o równym obrysie i prawidłowej echogeniczności. Aorta brzuszna nieposzerzona. Śledziona niepowiększona, o jednorodnej strukturze echa. Obie nerki ( prawa słabiej widoczna ) - o prawidłowym położeniu , wielkości i strukturze echa, bez cech kamicy i zastoju. Słabe wypełnienie pęcherza moczowego nie pozwala na pełną ocenę narządów miednicy małej, ale w rzucie prawych przydatków widoczna echoujemna struktura wielkości 34X24 mm- torbiel? Wniosek - Podejrzenie zmiany ogniskowej w wątrobie( 9meta?). Prawdopodobnie torbiel prawych przydatków. Wskazana weryfikacja w TK Prosze o pomoc, czy to faktycznie może być przerzut, czy może to być coś innego, niegroźnego? ![]() Życie jest piękne.Szczęśliwa i zadowolona z życia i oby tak było dalej. ![]() ![]() Mam jedno maleńkie marzenie ![]() ![]() "Śpieszmy się kochać ludzi,tak szybko odchodzą" Ks.Jan Twardowski. Moja Kochana Mamusia (*)(*)(*) 03.06.2017 |
mgiełka (offline) |
Post #2 25-08-2017 - 15:32:33 |
Radom |
Betii, jak najbardziej może to być coś innego. To jest wątroba, w niej czasem są naczyniaki, na przykład.
Zrób dokładniejsze badania. I nie popadaj w smutki, choć wiadomo, że ziarenko niepewności już uwiera. To, że napisali o podejrzeniu meta, to norma, tak piszą. Staraj się o TK. Wzmacniam buziakiem przyjacielskim ![]() ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
marzusia (offline) |
Post #3 25-08-2017 - 20:55:28 |
Cieszyn |
Betii, ja w styczniu ubiegłego roku, dwa miesiące po zakończeniu leczenia poszłam sobie prywatnie na usg, żeby zobaczyć jak tam z wątrobą po chemioterapii. Znaleziono mi też zmianę 11mm.Co ja przeżyłam to opisać się nie da. Tomografu i jego wyniku mało co życiem nie przepłacilam. Tomograf wyszedł czysciutki, okazało się ze ta zmiana to niestłuszczony obszar na tle lekko stłuszczonej wątroby. Więc nie denerwuj się,nic złego nie wiadomo
![]() |
blankaIn (offline) |
Post #4 26-08-2017 - 10:38:28 |
Warszawa |
Cześć;
Opisujący najpierw pisze że zmiana ogniskowa co od razu daje podejrzenie złośliwości; potem pisze że normoechogenna jak np torbiele czy krwiaki. Na końcu jednak przychyla się do złośliwości tej zmiany i podejrzewa przerzuty. Zatem jak najszybciej udać się do swojego onkologa. Biopsja rozwialaby wątpliwości. Oczywiście życzę aby zmiana okazała się łagodna ![]() Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018 ![]() |
Al_la (offline) |
Post #5 26-08-2017 - 20:01:31 |
k/Warszawy |
To na razie wynik USG. Myślę, że badanie TK już powinno dać bardziej jednoznaczny wynik.
Moim zdaniem biopsja to ostateczność. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Betii (offline) |
Post #6 06-09-2017 - 18:45:44 |
Tychy |
Jestem po TK głowy, tu wszystko jest w porządku, natomiast TK jamy brzusznej i miednicy :
Wątroba nieco powiększona o zwapniałym brzegu dolnym. W segmencie VII wątroby zmiana ogniskowa o obniżonej gęstości najlepiej widoczna w fazie wrotnej wielkości ok. 1, 8 cm, najpewniej ognisko metastatyczne, zmiana ta zlokalizowana jest tuż przy żyle czczej dolnej. Niewielka ilość płynu w jamie otrzewnowej. Dość duża torbielowata struktura w obrębie lewych przydatków, torbielowata struktura wielkości ok. 10 cm zawierająca kolejną torbiel wewnątrz, najbardziej prawdopodobna zmiana o charakterze gruczolaka torbielowatego surowiczego. W prawym jajniku podobna struktura wile kości ok. 4,5 cm. Tuż powyżej trzonu macicy zmiana ogniskowa lita przylegająca do trzonu, gęstość jej zbliżona do mięsnia macicy, bardziej prawdopodobny niewielki mięśniak , zmiana ok. 1 cm. Reszty nie będe pisać, bo jest w porządku w opisie. Wnioski : Guz wątroby , najbardziej prawdopodobne ognisko metastatyczne. Torbielowate struktury w obu jajnikach do konsultacji ginekologicznej. Prawdopodobny mięśniak macicy zlokalizowany poza zarysami trzonu macicy. Poza tym zmiany jak w treści opisu badania. ![]() Do rozważenia badanie MRI w celu jednoznacznej oceny zmiany ogniskowej w wątrobie. Na dziś mam już dość wrażeń. ![]() ![]() ![]() Co może oznaczać płyn w jamie otrzewnowej? Czy ta zmiana metastatyczna to napewno przerzut? Życie jest piękne.Szczęśliwa i zadowolona z życia i oby tak było dalej. ![]() ![]() Mam jedno maleńkie marzenie ![]() ![]() "Śpieszmy się kochać ludzi,tak szybko odchodzą" Ks.Jan Twardowski. Moja Kochana Mamusia (*)(*)(*) 03.06.2017 |
blankaIn (offline) |
Post #7 06-09-2017 - 22:35:34 |
Warszawa |
Betti,
Płynem w otrzewnej się nie przejmuj. Zobacz, że kolejne badanie wskazuje na przerzut w wątrobie. Betti, zapytaj onkologa o termoablację, bo w tej metodzie ważna jest ilość zmian przerzutowych, naciekanie naczyń i umiejscowienie przerzutu. Z tego co widzę to jest jedna zmiana ok 2 cm czyli kwalifikuje się (do 3cm). Chyba, że możliwa jest resekcja guza/zmiany. pozdr Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018 ![]() |