prosze o pomoc ! pilne
anecia78 (offline) |
Post #1 25-08-2017 - 18:11:56 |
|
witam
jestem po leczeniu nowotworu 4 czerwone 12 tych drugich ( nazwy nie pamietam) typ ponizej G3 (3+2+3) pT2 immunohistochemia: CK AE1/AE3 DODATNIE ER-PS 0 PGR-PS 0 HER2- (0) KiR 67- 80 % W KOMPONENCIE NABŁONKOWYM RAKA WEZEŁ CHŁONNY WARTOWNICZY BEZ PRZERZUTÓW. ostatnio lekarz ginekoog zalecił mi branie leku orgametril z powodu zaburzen miesiaczkowania. lekarz onkolog mowi nie brac , nie pobudzac organizmu hormonoami. gin mowi ze brac bo to jest lek po takim chemicznym leczeniu. i co ja mam robic ?? DZIEKUJE ANETA |
lulu (offline) |
Post #2 25-08-2017 - 18:31:25 |
k/Kwidzyna |
Anecia może tak dla pewności skonsultuj to jeszcze z innym onkologiem i ginekologiem. Jeśli chodzi o mnie, to ja bym pewnie słuchała się onkologa, ale jeśli miałam wątpliwości, to zawsze kontaktowałam się z innymi lekarzami, oczywiście nie mówiąc, że ten, czy tamten coś tam mówił.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
dziubas (offline) |
Post #3 25-08-2017 - 18:32:08 |
Gdańsk |
ja bym słuchała onkologa, tu na forum czytamy o wielu błedach własnie ginekologów którzy mało albo wcale nie znaja sie na onkologii i powodują, że kobiety opóźnieniem rozpoczynaja leczenie...
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Wandka (offline) |
Post #4 25-08-2017 - 19:10:21 |
Warszawa |
Miałam raka niezależnego od hormonów. W trakcie chemioterapii dostałam stanu zapalnego na dole. Ginekolog przepisał mi tabletki dopochwowe, wiedząc że jestem w trakcie leczenia. Wykupiłam tabletki (koszt ponad 50 zł). Po czym przeczytałam ulotkę (min. przeciwskazanie przy nowotworze piersi). Pobiegłam do mojego chemika z pytaniem czy mogę brać te tabletki (zawierały jakieś śladowe ilości hormonów). Mimo, iż mój raczek niezależny hormonalnie to chemik powiedział abym nie brała tych tabletek. Dostałam inne, które też trochę kosztowały. Kontaktuj się zatem z lekarzem onkologiem i jego słuchaj.
|
fianiebieska (offline) |
Post #6 25-08-2017 - 19:26:06 |
Warszawa |
Miałam raka trójujemnego. Jestem po usunięciu przydatków i w trakcie menopauzy. Hormonalna terapia zastępcza wykluczona. Raki czasem się zmieniają i mutują. Nie ryzykuj.
fianiebieska opowiada ![]() |
IRENKA52 (offline) |
Post #7 25-08-2017 - 19:30:03 |
Śląsk |
A były mój ginekolog zawsze mówił że jestem za młoda na skierowanie na mamo miałam 48 lat i słuchałam go bo przecież lekarza należy słuchać! masakra ,piszę byłego bo się z nim pożegnałam przez tego konowała jestem z Wami
![]() |
Tomasz. (offline) |
Post #8 25-08-2017 - 19:35:28 |
Pruszków |
Orgametril to lek o działaniu gestagennym (podobnym do progesteronu)- działa więc przeciwestrogenowo. Na dodatek rak nie jest hormonozależny, nie demonizowałbym tego leczenia.
Natomiast otwarte pozostaje pytanie czy ten lek jest celowo stosować- zwłaszcza, że rak trójujemny i zasadnicze leczenie to chemioterapia i radioterapia. Dojdzie prawdopodobnie do okresowego wyłączenia czynności gonad - co uspokoi nadaktywność estrogenową gonad. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #10 27-08-2017 - 10:21:56 |
Pruszków |
U Ciebie jest rak trójujemny- nie posiada ani receptorów steroidowych (ER-estrogen, PgR-progesteron) i nadekspresji HER2.
Z tego powodu w badanym wycinku (bioptacie) rak Twój nie jest zależny od hormonów (poziomy hormonów nie miały wpływ na te komórki w zakresie jego wzrostu). Raki luminalne (hormonozależne- majace receptor ER lub ER i PgR) są wrażliwe na poziomy hormonów- w ich przypadku podanie leków wpływajacych na poziomy zwł. estrogenu może skutkować wzrostem proliferacji (namnażania komórek). U Ciebie tego w pobranym bioptacie nie ma. Orgametril mający działanie przeciwestrogenowe aktywność estrogenową hamuje (np. w zespołach z niedoborem fazy lutealnej- "ciałka żółtego"- np. w zespołach napiecia przedmiesiączkowego)- więc nie pobudza on receptora ER. Tym niemniej guz to miliony komórek (pobrano ułamek promila komórek) i może się w niepobranych zdarzyć komponenta hormonozależna. Z tego względu ogólnie w rakach uznanych za hormonozależne (np. park piersi, rak prostaty) należy unikać leków wpływających ha układ hormonalny - jednakże w Twoim przypadku ta zależność jest mało prawdopodobna i nie należy jej demonizować jeśłi korzyści z leczenia Orgametrilem są b.duże. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |