Nie wiem co o tym myślec sad smiley

Wysłane przez Zmartwiona22 

Zmartwiona22 (offline)

Post #1

02-01-2018 - 22:22:21

 

Witam , po części już opisałam swoje "przeżycia " w "przywitaj się" . Ale napiszę wszystko jeszcze raz .


Juz jakiś czas podczas mycia się "wydawało mi się" ze czuje coś miedzy piersią a pachą . Było na tyle malutkie ze raz wyczuwalne raz nie . Być może wydawało mi sie .
Po kilku miesiącach czułam to przy każdym myciu lecz nadal było to coś małego . W końcu poszłam na Usg piersi .. Pani Radiolog , bardzo nie miła odrazu popatrzyła na mnie "z góry " ponieważ mam tylko 22 lata . Nie pytała o nic .. Kazała wypełnić ankietę . Zrobiła usg .. Od razu natrafiła na "to" miejsce . Po nApisaniu wyniku na komputerze , dała mi wydruk i powiedziała , że wszystko jest ok . Ze to tylko węzeł chłonny .. I do tego mały i ze albo zniknie albo zostanie bo może taka moja uroda .
W krótkim czasie po tym okolica nad piersią i w okolicy pachy zaczęłam troche puchnąć .. Odczuwałam to bardziej "wewnętrznie " niż wizualnie . W miedzy czasie miałam wizytę u Pani ginekolog .. Która zauważyła puchnięcie pod pachą . Stwierdziła ,że to pewnie od pracy .. Kazała brac paracetamol przez tydzień ktory miałam akurat wolny . Nic się nie zmieniło . Nie mogłam spać na tej stronie ponieważ czułam dyskomfort .. Tak samo przy pracy i podnoszeniu ręki . CzAsem było ok , czasem gorzej . Po 1,5 miesiąca czułam kłócie w okolicy pachy , miedzy piersiami / w klatce piersiowej .Odczekałam jeszcze 2 tyg i Umówiłam się na kolejne usg ( tym razem węzłów chłonnych .. Bo myślałam ,że właśnie w tym problem ) . Radiolog , tym razem Pan .. Odrazu natrafił na coś miedzy pachą , a piersią .. Powiedział ,że dla niego nie wyglada to dobrze .. Jest małe ale na pewno węzeł chłonny ani torbiel to nie jest. Zostałam skierowana na BGI i nie daje mi to spać .. Termin dostałam na Garncarskiej na 30 stycznia .
ZnalaZłam "szybszy " termin , u siebie w prywatnym szpitalu .


Pierwsze Usg .11.09.2017
Piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej bez zmian ogniskowych i litych w SP u podstawy sutka na godz. 10 prawie w lini pachowej przedniej ok 3 mm pod skóra widoczny jest poj o zachowanej zatoce ww chłonny własny sutka o śr. 6,4 x 3,2 mm . Przestrzenie zabrodawkowe i mm. Żebrowe oraz ściany kl. Piersiowej wolne . Przewody mlekowe nieposzerzone . Doły pachowe okolice nad i podobojczykowe wolne
Birads 2 kontrola za 6 miesięcy

Drugie Usg. 14.11.2017
Piersi o budowie tłuszczowo-gruczołowej
Pierś prawa : na godz. 11 ok 6 cm od brodawki w miejscu badanego palpitacyjnje zgrubienia widoczny hypoechogeniczny dobrze ograniczony obszar o wym. 8x6 mm do weryfikacji BGI .
Pierś lewa : podejrzanych zmian ogniskowych nie uwidoczniono
W dołach pachowych i ok. Podobojczykowych podejrzanych węzłów chłonnych nie uwidoczniono .
Wnioski : Birads 4 . WskAzana konsultacja w poradni chirurgii onkologicznej oraz weryfikacja zmiany w piersi prawej (BGI)

Lekarz do którego poszłam na biopsję nie mógł znaleźć niepokojącej zmiany . Znalazł za to coś innego , w co postanowił się wkłuć ..
( w tym samym dniu poszłam na kolejne usg .. I guzek który wyczuwałam , nadal był plus dwie małe torbiele )
Dziś byłam odebrać wyniki biopsji .. "Nie wiadomo czego " .

"TBK, leukocyty , rozmazy bezkomórkowe, kategoria diagnostyczna C1 ( materiał niediagnostyczny ) . "


Doktor powiedział , że można nakłuć jesZcze raz , wyciąć jeśli chce lub obserwować .
Tylko, że to było całkiem inne miejsce niż to w którym faktycznie wyczuwalny jest guzek .
Mam rozumieć , że porostu jest coś jesZxze o czym nie wiedziałam ?
Jak wspomiałam o tym ze w dniu biopsji byłam na usg i radiolog nadal widzi zmianę w innym miejscu niż było nakłucie to powiedział " co lekarz to opinia " .
Chciałam zrobic znów usg .. Kazał umówić się dopiero na za 2 tyg .
Nie wiem juz sama co mam o tym wszystkim myślec .;(

Tomasz. (offline)

Post #2

04-01-2018 - 08:20:46

Pruszków 

Jeżeli jakikolwiek lekarz określił zmianę jako BIRADS4 to należy sprawę wyjaśnić- bez rozstrzygnięcia pozostawić nie można. Albo zmianę wyciąć z marginesami albo poddać się badaniu rezonansem magnetycznym - może to badanie pozwoli wyjaśnić co się w tkance gruczołowej dzieje.



____________

Zmartwiona22 (offline)

Post #3

04-01-2018 - 12:27:19

 

Właśnie przez tą kat . "Birads 4 " drążę temat . Niestety cały czas czuję się zbywana .. I czuje, że to przez wiek sad smiley nie rozumiem podejścia lekarza, który mam wrażenie chce zrobic ze mnie wariatkę mówiąc , że nie ma takiej zmiany w piersi jaką opisał radiolog . Nie potrafię pojąć też tego że zrobił biopsję w innym miejscu bo tam "coś " zobaczył .. O czym wcześniej nie wiedziałam .Poza tym obie piersi nie zostały dokładnie Zbadane .. Tylko ta jedna i to tylko w tej połowie w ktorej jest ten guzek . Nie pozostaje mi nic innego jak tylko czekać ..na wizytę w szpitalu na Garncarskiej . Jeśli tam też zostanę "olana " to nie wiem co zrobię .
A czy taki rezonans mogę zrobić na własną rękę bez żadnego skierowania ?

Może martwię się na zapas i przesadzam .. Ale wole być pewna .. Mam zle doświadczenia z rakiem .. Siostry 9 letni syn od sierpnia leczy się onkologicznie . Początkowo wmawiano jej , że to świnka, potem rzekomo wirus na ktory leczyli go antybiotykiem przez 10 dni .. Gdyby nie moja sisostra ,jej "przewrażliwienie " i drążenie tematu nie wiadomo co by było teraz ..

Tomasz. (offline)

Post #4

04-01-2018 - 17:02:32

Pruszków 

Trzeba podzwonić po większych centrach onkologicznych, gdzie jest rezonans MRI. Próbowałem się dodzwonić na Ursynów, ale mi się nie udało. Uwaga, nie wszystkie aparaty do MRI mają głowice do rezonansu piersi. Trzeba o to pytać, np. wysokopolowy rezonans MRI w Kajetanach nie ma głowicy do badania piersi.



____________

Zmartwiona22 (offline)

Post #5

04-01-2018 - 21:41:24

 

Jeśli nic nie uda mi się "załatwić " 30 stycznia w szpitalu , na pewno na własną rękę zrobię MRI

Zmartwiona22 (offline)

Post #6

02-02-2018 - 22:18:23

 

. Pojechałam we wtorek na garncarska ( miałam ustalony termin na biopsje gruboigłową) Pani doktor do ktorej trafiłam była bardzo miła . Nie było zlewania w stylu jestes za młoda itp .Najpierw kazała pokazać gdzie jest ta zmiana , pomacala i Zrobiła usg . Na jej oko to węzeł chłonny własny , powiększony odczynowo / lub na skutek zapalenia w organizmie . Dla pewności zrobiła biopsje Cienkoigłowa .. Bolało jak cholera .. Na dodatek robiła dwa razy, bo za pierwszym razem pobrało sie za mało materiału . Wynik miał byc z tydzień , ale kazała na wizytę umówić sie na za 10dni dla pewności ze wynik bedzie . Okazało sie przy rejestracji ze pracuje tam koleżanka mojej siostry ( która akurat ze mną była ) i umówiłyśmy sie Ze da znać jak wynik bedzie szybciej . I zadzwoniła juz na drugi dzien i powiedziała ze wynik jest ok . Byłam w szoku ze tak szybko .. I czy to wogole możliwe ? Teraz nie wiem czy mam iść po ten wynik czy nie skoro jest dobrze ? Druga sprawa .. Czy możliwe jest żebym conajmniej pol roku miała "jakies " zapalenie i stad ten węzeł ? bede musiała sie z nim męczyć juz cale życie ? sad smiley wiem , że węzłów tak poprostu sie nie wycina ..



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-02-2018 - 22:21:10 przez Zmartwiona22.

Agaba190 (offline)

Post #7

03-02-2018 - 10:01:34

k/Warszawy 

Oczywiście trzeba iść na wizytę. Rozumiem, że biopsja była z węzła. A co z tym obszarem " Pierś prawa : na godz. 11 ok 6 cm od brodawki w miejscu badanego palpacyjne zgrubienia widoczny hypoechogeniczny dobrze ograniczony obszar o wym. 8x6 mm" ?.
Ja poszłabym jeszcze raz do tego samego lekarza, który robił to USG. I zrobiłabym to przed wizytą na Garncarskiej.
Co do zapalenia węzłów wszystko jest możliwe. Jest wiele sytuacji (chorób nienowotworowych ), w których występuje stan zapalny węzłów. Np. może nastąpić zakażenie bakteryjne, wirusowe, grzybicze z powodu golenia pachy.







Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Załamka (offline)

Post #8

03-02-2018 - 17:57:37

Kraków 

Ale, zaraz, zaraz ... zrobili Ci wreszcie tą gruboigłową? Bo węzeł to odrębna sprawa (dobry wynik cienkoigłowej, niestety, nie przesądza o braku komórek rakowych). Najważniejsze jednak, że coś ruszyło i zostałaś po ludzku potraktowana :-)

marzusia (offline)

Post #9

03-02-2018 - 22:36:35

Cieszyn 

Ja zrozumiałam, że zdaniem radiolog ta zmiana widoczna na usg, z której zrobiono biopsje wygląda jak odczynowy węzeł chłonny



Zmartwiona22 (offline)

Post #10

04-02-2018 - 11:21:58

 

Dokładnie tak jak napisałaś , Na usg była zmiana określona na birads 4 , jako guzek hypoechogeniczny . Na usg przy biopsji jako odczynowy/ zapalny węzeł , stad biopsja cienkoigłowa a nie grubo.

Tomasz. (offline)

Post #11

04-02-2018 - 14:05:01

Pruszków 

Niestety, ilość materiału tkankowego w biopsji cienkoigłowej jest mała i w razie trafienia igłą w obszar niereprezentatywnym - mogą wyjść fałszywe wyniki. Pozostaje zmianę obserwować w aspekcie dynamiki zmiany. Łagodne- rosną do pewnego rozmiaru i ich wzrost ustaje. Zmiany złośliwe wymykają się kontroli organizmu i rosną bez opamiętania. Dokładnie obserwuj czy nie ma wizualnie jakiś cech rozrostu. Możesz w wybranych ośrodkach dokonać rezonansu piersi.



____________

Eśka82 (offline)

Post #12

04-02-2018 - 20:54:01

 

Proszę napiszcie jeśli wiecie co oznacza wynik mammografii - problem z prawidłowym ułożeniem piersi w projekcji. ???

Agaba190 (offline)

Post #13

04-02-2018 - 20:57:39

k/Warszawy 

Cytuj
Eśka82
Proszę napiszcie jeśli wiecie co oznacza wynik mammografii - problem z prawidłowym ułożeniem piersi w projekcji. ???

Tutaj Ci odpowiedziałam
[amazonki.net]







Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

dziubas (offline)

Post #14

04-02-2018 - 21:04:54

Gdańsk 

Eśka!serce Ja bym pytała radiologów... tak





rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Zmartwiona22 (offline)

Post #15

04-02-2018 - 22:29:11

 

Tomasz , a czy mammografia cos tutaj da ? Moze w piersi jest cos czego nie widac w usg i stad ten powiększony węzeł ? 4 Tyg temu miałam już robioną biopsję CIenkoigłową "na oko " ( o ktorej juz wspominałam )bo lekarz nie znalazł tej mojej zmiany , a jakies inne miejsce ktore go zainteresowało i nazwał je " zbitą tkanką" . Wynik był taki :
"TBK, leukocyty , rozmazy bezkomórkowe, kategoria diagnostyczna C1 ( materiał niediagnostyczny ) . "



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-02-2018 - 22:36:02 przez Zmartwiona22.

marzusia (offline)

Post #16

04-02-2018 - 22:45:24

Cieszyn 

Tomaszem nie jestem ale wiem, że mammografia w wieku 22lat nie jest wskazana. Chodzi tu o budowę piersi. U młodych osób jest ona gruczołowa i wówczas wynik jest niemiarodajny i mało wiarygodne.



Zmartwiona22 (offline)

Post #17

04-02-2018 - 22:51:23

 

Mam 22 lata , nie jestem otyła , nie mam nawet nadwagi a piersi mam o budowie "gruczołowo tłuszczowej "

Tomasz. (offline)

Post #18

04-02-2018 - 22:55:36

Pruszków 

Nigdzie nie jest napisane, że mammografia w wieku 22 lat jest niewskazana, czy USG niewskazane powyżej 50 roku życia. Nie ma tu ścisłej zależności wiekowej. Podobnie nie ma takowej odnośnie stosowania Zoladexu- żona miała a była w wieku blisko menopauzy. Determinantem jest budowa piersi a w razie utkania gruczołowego liczy się doświadczenie lekarza opisującego- bo obraz jest trudny do interpretacji. Chodzi o rzetelność i wnikliwość radiologa. Tym niemniej mając wytyczne (ustalenia) z badania USG pozwala się przyjrzeć określonym, podejrzanym lokalizacjom.



____________

Zmartwiona22 (offline)

Post #19

04-02-2018 - 22:59:35

 

A czy ktoś z Was orientuje sie co znaczy ten skrót "TBK" na początku opisu pierwszej biopsji . I te leukocyty ?

dziubas (offline)

Post #20

05-02-2018 - 00:18:58

Gdańsk 

W Googlach nic o TBK nie znalazłam... bezradny





rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Zmartwiona22 (offline)

Post #21

05-02-2018 - 07:29:53

 

Właśnie ja tez nie .. A o leukocytach piszą , że to zapalenie ?

blankaIn (offline)

Post #22

05-02-2018 - 08:45:07

Warszawa 

TBK - Total Body Potassium (K - potas)? Leukocyty to białe krwinki, C1 - to jedna z kategorii diagnostycznych, oznacza że albo obraz jest skąpy, bezkomórkowy albo nieodpowiedni technicznie.



Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%.
Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018wnerwiony, kontynuacja Letrozole i Zometa.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 426
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022