Interpretacja wyniku pooperacyjnego
azalia90 (offline) |
Post #1 08-02-2018 - 09:37:23 |
|
Witam serdecznie,
Moja mama (lat: 59) ma nowotwór piersi prawej, jest po operacji oszczędzającej (grudzień 2017) i do tej pory czekaliśmy na wynik pooperacyjny ze względu na wątpliwy HER2, który musiał być badany metodą FISH, ostatecznie wyszedł ujemny. Bardzo proszę o interpretację wyniku pooperacyjnego, guz kiedy mama sobie go wykryła miał 6 mm, wynik hist.-pat. po operacji: Opis makroskopowy: Frag. piersi 9x4, 5x5 cm, pokryty frag. skóry 7x2,5 cm, na przekroju o budowie tłuszczowej. W okolicy cz. środkowej wycinka obecne ognisko 0,8x0,5 cm, kremowo-białe na przekroju. Marg. górny 0,5cm dolny, 2,5 cm, przyśrodkowy 3 cm , boczny 5 cm, głęboki 3,5 cm. II - dwa w. chłonne 0,8 cm i 1 cm. III poszerzony margines górny: Frag. tk. tłuszczowej 4,5x3x1,5 cm - wyc. od str. guza ozn, tuszem Rozpoznanie hist-pat: pierś prawa z guzem ognisko: Carcinoma invasium NST G3 (3+3+2) około 30 % guza stanowi carcinoma lobulare invasium et carcinoma lobulare in situ 1. cz. przyśrodkowa-włókniste ognisko: Fibrosclerosis 2. skóra znad zmiany 3. marg. górny 4. marg. dolny 5. marg. przyśrodkowy 6. marg boczny 7. marg. głęboki 1-7 ognisk nowotworowych nie znaleziono 8. w. chłonny 0,8 cm: przebadano: 1 węzeł chłonny Ognisk nowotworowych nie znaleziono. 9. w chłonny 1 cm: przebadano: 1 węzeł chłonny Ognisk nowotworowych nie znaleziono. CK (-) 10. pozostała tkanka tłuszczowa: Tkanka tłuszczowa bez utkania chłonnego. 11. poszerzony margines górny: Ognisk nowotworowych nie znaleziono. 12. marg. str. przeciwległe: Ognisk nowotworowych nie znaleziono. Oznaczenie receptorów: Receptor estrogenowy: IS 3 PS 5 TS 8 Receptor progesteronowy: IS 3 PS5 TS8 Her2 2+ Ki67 20% Rodzaj badania: Her2 Dual ISH Sonda: INFORM HER 2 Dual ISH Wynik: Liczba analizowanych komórek: 50 Średnia liczba Her 2 / komórkę: 2,32 Średnia liczba Cen17 / komórkę: 2,12 Stosunek Her 2/ Cen17: 1,09 Interpretacja wyniku: Brak amplifikacji genu Her 2 Bardzo proszę o przetłumaczenie tego wyniku, czy dobrze rozumiem patrząc całościowo, że ten wynik nie wygląda tak źle ?? Z góry dziękuję serdecznie za pomoc i poświęcony czas. |
renatar (offline) |
Post #2 08-02-2018 - 10:02:21 |
sieradz |
Oczywiście że wynik jest bardzo dobry,guz mały marginesy zachowane,węzły czyste, hormonowrażliwość, her ujemny. Jedynie że G jest wysokie bo 3 więc agresywny i Ki 20 procent to może skłaniać lekarzy do podania chemii. Ja to tak ci tylko przybliżyłam ale pewnie napiszą zaraz osoby znające się bardziej bo czy jest to przewodowy czy zrazikowy to nie ugryzę bo za małą mamwiedzę. Pozdrawiam.
T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
renatar (offline) |
Post #4 08-02-2018 - 10:58:12 |
sieradz |
Najlepiej jakby Tomasz rzucił okiem. Jest wysokie G i Ki 20 procent to pewnie lekarze zaproponują. Nie wiem jak procentowo wygląda hormonozależność, wiem tylko że jest ale za nie podaniem chemii przemawia wiek mamy [po menopauzie]. Jeżeli estrogen byłby wysoki to lekarze pewnie zdecydują o radio i tamoksifen lub aromatazy.
T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
azalia90 (offline) |
Post #5 08-02-2018 - 11:03:59 |
|
Dziękuję za tak szybką odpowiedź - po biopsji mammotomicznej było, że receptory estrogenowe są 100% oraz progesteronowe 100% (maksymalnie).
Doktor mówił o naświetlaniach i tabletkach hormonalnych przez 5 lat, ale to było przed operacją i oczywiście mówił, że jeszcze jest to zależne od tego jak wyjdzie wynik pooperacyjny. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-02-2018 - 11:06:34 przez azalia90. |
renatar (offline) |
Post #6 08-02-2018 - 11:48:01 |
sieradz |
Azalia przy takich wynikach receptorów to faktycznie chemia wg mnie jest zbędna. Niepotrzebnie cię zdezorientowałam i przestraszyłam tą chemią ale tak to jest jak się za mało wie a chce się pomóc, bardzo cię przepraszam.
T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-02-2018 - 11:52:49 przez renatar. |
marzusia (offline) |
Post #7 08-02-2018 - 11:58:06 |
Cieszyn |
czyste wartowniki, guz mały, marginesy cięcia zachowane, pomieszany przewodowy ze zrazikowym i LCIS, brak nadekspresji białka Her2, ki67 nie jest wysokie i wg aktualnych wskazań jest to Luminalny A, czyli najlepszy typ nowotworu piersi,najwyższa hormonozależność . W tej sytuacji chemioterapii z pewnością nie będzie jedynie radioterapia bo obligatoryjna przy operacji oszczędzającej i hormonoterapia nawet 10 lat wg obecnych standardów.
|
azalia90 (offline) |
Post #8 08-02-2018 - 17:28:15 |
|
Serdecznie dziękuję za powyższe odpowiedzi. Czy mogę prosić o wytłumaczenie co oznacza, że są te dwa typy (przewodowy ze zrazikowym pomieszane) czy rokowania tutaj są inne niż przy samym przewodowym lub samym zrazikowym ? Czy LCIS oznacza wczesne stadium ?
Jeśli jest to pierwszy przypadek nowotworu w rodzinie i wystąpił u mamy po menopauzie (59 lat) czy ja jako córka jestem w grupie wysokiego ryzyka ? |
marzusia (offline) |
Post #9 08-02-2018 - 17:52:37 |
Cieszyn |
LCIS to wczesne, przedinwazyjne stadium raka zrazikowego. Jeśli chodzi o rokowania i sposób leczenia nie ma większych różnic pomiędzy przewodowym a zrazikowym. Mało prawdopodobne by przy tych receptorach raka była mutacja, ale badania genetyczne zawsze zrobić można, mama powinna dostać skierowanie
|
Tomasz. (offline) |
Post #10 08-02-2018 - 19:06:34 |
Pruszków |
Jest podana graniczna wielkość markera proliferacji Ki67. Przy wyniku >20% są wskazania (ale tylko wskazania) do chemioterapii. Za tym przemawia też duża złośliwość G3. Za niepodjęciem tego leczenia jest przede wszystkim hormonozależność TS=8/8. Daje to dużą ochronę w ramach tzw. hormonoterapii. Sugerowałbym przedłużenie tego leczenia do 10 lat- przy raku zrazikowym leczenie to chroni drugą pierś przed rakiem- zrazikowe lubią występować obustronnie. Do tego obligatoryjna radioterapia na sutek i lożę po guzie. Rokowanie dobre.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |