Interpretacja wyników
Aga32111 (offline) |
Post #1 27-10-2018 - 11:52:25 |
|
Dzień Dobry,
Poczatkiem września wymacałam malutkiego guzka w lewej piersi. Udałam się na badanie usg, potem mamografie, następnie początkiem pażdziernika lekarz zdecydował o biopsji. W ubiegły czwartek odebrałam wynik - bardzo niekorzystny, lekarz powiedział tylko że jest żle. Zlecił badanie her2 metodą fish'a i od ubiegłego tygodnia czekam tracąc nadzieje. W tą środę miałam robiony rezonans magnetyczny, gdzie guzek ma już 35mm x 25mm . Biopsja wskazała: Inwazyjny rak sutka typ NST with medular features, G3 Her 3+, stan graniczny ER brak ekspresji PR brak ekspresji ki67 około 80% Ile czekałyscie na wynik Fisha? |
Tomasz. (offline) |
Post #2 27-10-2018 - 13:14:06 |
Pruszków |
Jest HER2 3+ czy 2+ ?? Wynik 3+ to wynik pozytywny (jest nadekspresja). Może jest 2+ ?? Niezależnie od tego wyniku leczenie zacznie się od chemioterapii.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Smerfetka37 (offline) |
Post #5 28-10-2018 - 12:15:09 |
|
Aga z tego co wiem to na wynik biopsji czeka się nawet do 3 tygodni. Musisz uzbroić się w cierpliwość
|
renatar (offline) |
Post #7 28-10-2018 - 15:41:28 |
sieradz |
W wyniku jest wartość graniczna więc może dlatego chcą powtórzyć badanie. Niestety nie wiem ile się czeka na wynik ale możesz tam dzwonić i ich ponaglać, wiem że to trudne ale niestety czasami trzeba.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
magena85 (offline) |
Post #8 28-10-2018 - 16:34:45 |
Mysłowice |
Kochana masz wyniki bardzo podobne do moich. Naciskaj ich... niech robia konsylium i dają chemię, bo od tego przy tych wynikach zaczniesz. Nie ma sensu czekać na fish bo to teraz nic nie zmieni, nawet jeżeli wyjdzie ci Her 3+ to herceptyne dostaniesz na pewno nie Od pierwszej chemii. Szkoda czasu.
A jak węzły? Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-10-2018 - 16:37:19 przez magena85. |
mgiełka (offline) |
Post #10 28-10-2018 - 17:31:11 |
Radom |
Aga, napisz gdzie się leczysz - może ktoś z nas zna realia tego szpitala. Ja w 2003 roku czekałam na sprawdzenie Her2 metoda Fish tylko tydzień. Czyli tyle czasu potrzebuje laboratorium a reszta to czas przerzucania papierków.
![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
Aga32111 (offline) |
Post #11 28-10-2018 - 21:02:05 |
|
Jutro mam 2 wizytę w Krakowie, Breast Unit, Pierwsza byłą tydzień temu gdzie zlecono zrobienie rezonansu i scyntografii.
Fish'a zlecił szpital poza Krakowem. Od tego uzaleznił dalsze leczenie - no i czekam a to rośnie. Węzły chłonne - na rezonansie wyszło ze jeden podejrzany. |
mgiełka (offline) |
Post #12 28-10-2018 - 23:30:31 |
Radom |
Oj, to myślę że Kraków już jutro zadziała. Breast Unit, będą się starali. Domyślam się, że ten szpital poza Krakowem to w miejscu Twojego zamieszkania, a do Krakowa trafiłaś własną drogą? Breast Unit powinny być dla amazonek miejscami najlepszymi z najlepszych. Jak jest w Krakowie nie wiem, nie mogę Ci nic sugerować. Mogę tylko kciuki potrzymać za to, by rzeczywiście było dobrze.
Daj znać. Przytulam Cię ![]() ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
Aga32111 (offline) |
Post #13 29-10-2018 - 07:47:04 |
|
Zaczynamy kolejny dzień, dziękuje wam że tu jesteście, dzięki temu w pewien sposób nie jestem sama z moimi myślami - czasem najgorszymi.
Tak do Krakowa przy pomocy rodziny się wybrałam. Czekam z niecierpliwością i nadzieją , że w tym tygodniu zacznie się leczenie. Na 7 listopada mam umówioną 1 wizytę w Gliwicach, tu mam mętlik w głowie - bo cięzko podjąc decyzję nie wiedząc jak wszystko wygląda. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-10-2018 - 07:50:35 przez Aga32111. |
Tomasz. (offline) |
Post #14 29-10-2018 - 12:40:10 |
Pruszków |
To, co powiedziano- możliwie szybkie rozpoczęcie chemioterapii jest kluczowe. Operację, radioterapię można w czasie odsunąć- na razie się nimi nie zajmować.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
fianiebieska (offline) |
Post #15 29-10-2018 - 18:44:59 |
Warszawa |
|
mgiełka (offline) |
Post #17 30-10-2018 - 02:27:47 |
Radom |
Aga, napisz coś więcej - czemu druga biopsja, że wolą mieć swoją? I mam nadzieję że gruboigłowa, i że wynik będzie na cito, czyli że szybko go określą. Poproś by wzięli pod uwagę nie tylko to, od kiedy Ty do nich trafiłaś, ale to od kiedy jesteś diagnozowana - może to coś da?
Masz z kim dzisiaj pogadać o operacji - kto by operował, z jakim jest doświadczeniem, kiedy? Piszesz o Gliwicach - masz jakieś konkretne namiary? Chcesz wybierać pomiędzy Krakowem a Gliwicami? Jeśli tak, to załóż może wątek tutaj [amazonki.net] i zapytaj gdzie jest teraz lepiej, szybciej - może odezwie się ktoś z tych miast. Powodzenia jutro, spokoju w miarę możliwości ![]() Zaciskam kciuki mocniej... ![]() ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
Aga32111 (offline) |
Post #18 30-10-2018 - 07:14:50 |
|
Niestety guz rośnie w zastraszająco szybko, jeżeli miała bym wyniki fisha , to jutro dostała bym pierwsza chemię. Niestety wynik fisha pozostaje nieznany, jeżeli miała bym kostki parafinowe to w Krakowie zrobione zostało by to w 24 h, niestety szpital w małym miasteczku sam nie wie od tygodnia gdzie to jest, na jakim etapie itd. Aby nie tracić czasu dziś będę miała kolejną biopsję - gdzie wynik będzie za 5 dni - kolejny stracony tydzień...,
Rozmowa nie była optymistyczna, jeżeli będzie minus to będę miała Her2--- , co żle rokuje. Jestem załamana. |
renatar (offline) |
Post #19 30-10-2018 - 07:30:25 |
sieradz |
Aga to chociaż o tyle dobrze że może w tej drugiej biopsji będzie już wiadomo. Aga czasami tak jest,może cię to pocieszy że ja przy 10cm guzie byłam diagnozowana 2 miesiące [dwie biopsje gruboigłowe i cienkoigłowaa], póżniej chemia całkowicie nietrafiona więc straciłam przez lekarzy około 8 miesięcy i jeszcze wykończali mnie nieotrzebną chemią.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
mgiełka (offline) |
Post #20 30-10-2018 - 11:26:51 |
Radom |
Aguś, a w tym szpitalu w małym mieście rozmawiałaś już z dyrektorem szpitala? Bezpośrednio do osób zarządzających szpitalem idź. Może daj pismo z prośbą o wydanie bloczka? Zaraz powinno się wszystko wyjaśnić. To są Twoje prawa.
![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-10-2018 - 11:27:32 przez mgiełka. |
Tomasz. (offline) |
Post #24 30-10-2018 - 13:50:04 |
Pruszków |
Dziwne procedury. Był wynik FISH (przecież stan graniczny to też określenie!!) - więc czemu nie zbadać próbki powtórnie i na już, na raz rozpocząć leczenie?? Ja bym szukał z tymi wynikami onkologa-chemioterapeuty, który zleci podanie wlewu. Gdy wynik nadekspresji zostanie potwierdzony- dostaniesz z 3-4 ostatnimi wlewami przed operacją - Herceptin. Poprawia to rokowanie. Niepokojące są przedłużające się procedury w guzach o znacznych cechach złośliwości (wysokie Ki, wysoki indeks mitotyczny, obrazowo stwierdzany znaczne tempo wzrostu guza, G3). To samo z rakami zapalnymi. Uważam, że należy zgłaszać, apelować, składać petycje nie tylko odnośnie dostępu do leków innowacyjnych. Też odnośnie b.pilnego traktowania przypadków o jawnie dużej złośliwości. Sorry, wysłałem po ustaleniu leczenia. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-10-2018 - 13:51:26 przez Tomasz.. |
Aga32111 (offline) |
Post #25 30-10-2018 - 14:12:00 |
|
Spokojnie Tomaszu, było mocno nerwowo, wczoraj byłam u złotej kobiety, ona nie zwlekała z leczeniem , dziś po odebraniu fisha i przesłaniu do Krakowa, wszystko było w 1 godzinę załatwione. Wmontowano mi jakieś receptorki do węzła chłonnego i do guza. Pobrana biopsja z węzłów. W tydzień zrobiono 1000% więcej jak w 2 miesiące od sierpnia.
Szpital w moim miescie rodzinnym jescze nawet nie dostał wyniku - oficjalnie otrzymają jutro. Przykro się myśli o poziomie leczenia, gdzie słyszałam ciągle tydzien-dwa nie robią różnicy. Jak szybko rośnie to nic strasznego. Badania to procedury, musza trwać. etc..., Oby wszystko sie w poniedzialek rozpoczeło. |
Krynia58 (offline) |
Post #26 30-10-2018 - 14:35:57 |
Warszawa |
Aga, życzę tego z całego serca. Dobrze ze spotkalaś kogoś kto nie zwlekał, niech to będzie dobra wróżba ![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
RENIA 62 (offline) |
Post #29 31-10-2018 - 12:37:47 |
Radomsko |
Aga321111 świetnie , że trafiłaś wreszcie do odpowiedniej osoby , to podnosi rokowania o co najmniej 80% . Ja miałam prawie takiego samego skorupiaka jak ty z tą różnicą , że potrójnie ujemny był. Ale też G3 , NST z cechami rdzeniastego i Ki 80%. Jestem zdrowa już ponad 2 lata , trzymam kciuki za Ciebie.
miał być suwaczek , ale nie ma ![]() ![]() |