proszę o interpretację wyniku his-pat

Wysłane przez jolanta2013 

jolanta2013 (offline)

Post #1

15-04-2019 - 21:49:51

koszalin 

witajcie, mam pytanko odnośnie usg po chemii. Po ilu dniach czy może tygodniach powinnam zacząć kontrolować czy chemia przedoperacyjna AC działa? Po pierwszym wlewie jakby się uspokoiło i pierś już mi tak nie dokucza, ale nie jestem pewna, czy lepiej jakby bolała bo to by może znaczyło, że guz się zmniejsza?

Róża2018 (offline)

Post #2

15-04-2019 - 22:08:52

Gdańsk 

Jolu moja mama miała zlecone usg po 4 wlewach AC. Guza już nie znaleziono a węzły były zmniejszone o połowę.



Mama - NST,G-3,Er TS 8/8 (w 95%), Pr TS 6/8 (w 25%), HER2 uj, Ki67 - w 50%, wielkość guza - 7,5x6mm.

jolanta2013 (offline)

Post #3

16-04-2019 - 17:15:15

koszalin 

Kochani co dalej
pierwszą chemię AC miałam 10 dni temu, odebrałam dziś wyniki, leukocyty od pół roku mi spadały do 2,0, ale w dniu chemii były 3,3, teraz 1,2
Jeszcze przed chemią mi spadały i nikt nie wie dlaczego, ale co teraz robić bo same to one się raczej nie dźwigną. Hematolog sugerował biopsję szpiku, ale temat stanął w miejscu. Co mam robić bo z tego co czytałam to nie dadzą chemii przy takich wynikach??

Morfologia krwi (C55)
Leukocyty (WBC) ↓↓ 1,2 10^9/L wartość krytyczna 4,0 — 10,0
Erytrocyty (RBC) 4,3 10^12/L 4,0 — 5,0
Hemoglobina (HGcool smiley 13,5 g/dL 12,0 — 16,0
Hematokryt (HCT) 40,7 % 37,0 — 47,0
Wskaźniki czerwonokrwinkowe:
Średnia objętość erytrocytów (MCV) 95,0 fL 80,0 — 100,0
Średnia zawartość HGB w erytrocytach
(MCH) 31,5 pg 26,0 — 34,0
Średnie stężenie HGB w erytrocytach (MCHC) 33,2 g/dL 32,0 — 36,0
Wskaźnik anizocytozy erytrocytów (RDW) ↓ 10,5 % 11,5 — 13,1
Płytki krwi (PLT) ↓ 120 10^9/L oznaczono 2 x 130 — 350
Wskaźniki płytkowe:
Płytkokryt (PCT) 0,1 % 0,1 — 0,3
Wskaźnik anizocytozy płytek krwi (PDW) 21,3 % 18,1 — 22,2
Średnia objętość płytek krwi (MPV) 9,3 fL 6,5 — 10,0
Rozdział automatyczny leukocytów:
Neutrocyty (NEU%) 50,7 % 45,0 — 70,0
Limfocyty (LYMPH%) 38,4 % 20,0 — 45,0
Monocyty (MON%) 4,1 % 3,0 — 8,0
Eozynocyty (EOS%) 4,5 % 1,0 — 5,0
Bazocyty (BASO%) ↑ 2,3 % 0,0 — 1,0
Neutrocyty (NEU) ↓ 0,6 10^9/L 2,5 — 5,0
Limfocyty (LYMPH) ↓ 0,4 10^9/L 1,5 — 3,5
Monocyty (MON) ↓ 0,0 10^9/L 0,2 — 0,8
Eozynocyty (EOS) 0,05 10^9/L 0,04 — 0,40
Bazocyty (BASO) 0,026 10^9/L 0,020 — 0,100
BAND +
Potas (N45) 4,2 mmol/l 3,5 — 5,5
Bilirubina całkowita (I89) 0,57 mg/dl 0,30 — 1,20
Kreatynina (M37) 0,7 mg/dl 0,6 — 1,1
EGFR >=90 ml/min/1,73m^2 >= 60,0

Tomasz. (offline)

Post #4

16-04-2019 - 17:42:22

Pruszków 

Ja bym spróbował z lekami zawierający filgrastym (np. Neupogen czy Zarzio). Dawka - raczej większa (rozpiętości są od 12 do 48 mln j.m.). Układ czerwonkrwonkowy jest na razie w normie- ale zalecana kontrola. Brak też wyników markerów wątrobowych (ALT, GGTP). Co ciekawe- brak też (tym razem często to spotykane- nie wiem czemu) kwasu moczowego. A potrafi on w dużych guzach i dobrze trafionej chemioterapii b.mocno iść w górę, grożąc nawet zablokowaniem nerek.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

jolanta2013 (offline)

Post #5

21-04-2019 - 19:02:16

koszalin 

Dziękuję Tomaszu. w piątek mam termin do szpitala, poruszę temat leków i tych brakujących wyników i mam nadzieję, że leukocyty do tego czasu podskoczą choć trochę.

jolanta2013 (offline)

Post #6

12-05-2019 - 11:07:01

koszalin 

Witajcie, mam pytanie, otóż jestem po dwóch wlewach AC i miałam badania kontrolne-guz zmniejszył się ok 5mm, z ok.30 na 25mm. Znaleziono dwa węzły pachowe 14 i 10mm, gdzie na usg przed chemią był jeden podejrzany 14mm i robiono z niego biopsję, która nic nie wykazała a teraz są dwa węzły?Po chemii ten węzeł wogóle nie zmienił rozmiaru. Druga sprawa-między 1 a drugim wlewem było 5tyg. przerwy bo wyniki miałam słabe. Brałam Neupogen.
Z badań genetycznych mam mutację BRCA1. Jeden z lekarzy sugeruje cisplatynę. Mam trójujemnego z ki 70%, z mutacją BRCA1 i jest sporo publikacji na temat cisplatyny i myślę, że powinnam tego spróbować. Jeszcze nie wiem jak dr, który mnie prowadzi podejdzie do sprawy bo z tego co słyszę nie wszyscy lekarze są do tego przekonani a i na tym forum w poradach ekspertów też są różne porady.
Jakie jest "świeże" podejście do cisplatyny?

Al_la (offline)

Post #7

12-05-2019 - 12:11:15

k/Warszawy 

Jeśli nie cisplatyna, to może karboplatyna.





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Tomasz. (offline)

Post #8

13-05-2019 - 06:35:42

Pruszków 

Cytuj
jolanta2013
Witajcie, mam pytanie, otóż jestem po dwóch wlewach AC i miałam badania kontrolne-guz zmniejszył się ok 5mm, z ok.30 na 25mm. Znaleziono dwa węzły pachowe 14 i 10mm, gdzie na usg przed chemią był jeden podejrzany 14mm i robiono z niego biopsję, która nic nie wykazała a teraz są dwa węzły?Po chemii ten węzeł wogóle nie zmienił rozmiaru. Druga sprawa-między 1 a drugim wlewem było 5tyg. przerwy bo wyniki miałam słabe. Brałam Neupogen.
Z badań genetycznych mam mutację BRCA1. Jeden z lekarzy sugeruje cisplatynę. Mam trójujemnego z ki 70%, z mutacją BRCA1 i jest sporo publikacji na temat cisplatyny i myślę, że powinnam tego spróbować. Jeszcze nie wiem jak dr, który mnie prowadzi podejdzie do sprawy bo z tego co słyszę nie wszyscy lekarze są do tego przekonani a i na tym forum w poradach ekspertów też są różne porady.
Jakie jest "świeże" podejście do cisplatyny?
Wymagana jest sprawność nerek (dbanie o nerki bardzo), dbanie o słuch (kontrole) i silne środki p.wymiotne w skojarzeniu. Natomiast mało tłumi szpik (nie spadają specjalnie białe krwinki) i nie ma wyraźnego wpływu na wątrobę. Cisplatynę dobrze łączyć z lekiem fazowo specyficznym np. gemcytabiną, taxolami.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

jolanta2013 (offline)

Post #9

13-05-2019 - 21:06:05

koszalin 

Dziękuję Tomaszu, jak zawsze konkretnie i na temat uśmiech
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 345
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 5263 dnia 07-04-2018