Biopsja gruboigłowa

Wysłane przez Madzialenka28 

Madzialenka28 (offline)

Post #1

27-03-2019 - 17:26:29

 

Histopatologiczne:
Obraz morfologiczny wraz z immunoprofilem przemawia za rozpoznaniem łagodnego rozrostu o typu UDH (usual ductal hyperplasia)

Płaty i płaciki z komorek nablonkowych bez cech cytologicznej atypii. W tle komorki o morfologi mioepitelium.

Tomasz. (offline)

Post #2

27-03-2019 - 19:59:36

Pruszków 

Nie jest to rak. Tym niemniej bez operacji sama zmiana się nie "rozejdzie". W trybie normalnym starałbym się o zoperowanie zmiany z marginesami- tych ostatnich niemal nigdy nie dość.



____________

Madzialenka28 (offline)

Post #3

03-04-2019 - 22:14:15

 

Witam ponownie. Mama miala robiona wyzej opisana biopsje ale lekarz zlecil mammografie celowana powekszona, wyniku nie mam ale tyle lekarz powiedzial ze wyszlo zaburzenie archotektoniczne lecz musi dokladniej zobaczyc i mamy czekac na wynik. Prawdopodobnie bedzie robiony wycinek chirurgiczny do badania histopatologicznego. Czy jest mozliwe zeby biopsja bag i biopsja cienkoigłowa wyszly zle, zle pobrany wycinek? I moze to byc nowotwór zlosliwy? Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam

Madzialenka28 (offline)

Post #4

23-05-2019 - 15:28:07

 

Witam ponownie. Wyzej opisalam wynik biopsji gruboiglowej i cienkoiglowej. Obydwa wyniki wykazaly zmiane lagodna, inny lekarz skierowal mamę na biopsje mammotomiczna i szok co otrzymaliśmy

Guz ma ok 4cm z usg i mammografi, w wezlach w badaniach niema zmian.

Podejrzany guz piersi prawej BI-RADS 4c
Fragmenty miążsZu sutka z utkaniem naciekajacego raka gruczolowego.

Immunohistochemia
Marker ER estrogen receptor
Wynik (+)
Komentarz reakcja dodatnia w 100%komorek

Marker PR progesteron receptor
Wynik (+)
Komentarz reakcja dodatnia w 70%komorek

Marker HER-2
Wynik (-)
Komentarz reakcja o slabym natężeniu (1+)-ujemny

Marker KI 67
Wynik
Komentarz indeks proliferacyjny ki67<14%

Czemu takie rozne wyniki? Tu niema raka a tu jes? I jaki to rak? Czy z operacji moze wyjsc jeszcze cos innego? Bardzo sie denerwuje.

ewellina2905 (offline)

Post #5

23-05-2019 - 15:51:32

lublin 

Madzialenka, rak niestety jest. Dobrze, że lekarz drążył. Z tych dobrych rzeczy lepiej wiedzieć wcześniej szybciej zacznie się leczenie i lekarz operujacy wie z czym ma doczynienia.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-05-2019 - 15:52:34 przez ewellina2905.

Tomasz. (offline)

Post #6

23-05-2019 - 16:44:46

Pruszków 

To wszystko jest do zoperowania- jak pisałem 27 marca. Widać, że zmiana była niedoszacowana (4C to zmiana bez typowych cech złośliwości, ale o wysokim stopniu ich prawdopodobności). Brak jest stopnia złośliwości wg. skali Blooma-Richardsona. Ponieważ to rak naciekający luminalny (nie mając skali- nie wiemy czy A czy B ) - oprócz operacji z zachowanymi co najmniej 2 mm marginesami wolnymi od choroby i usunięciem węzłów wartowniczych- będzie proponowane leczenie uzupełniające (tu leczenie antyhormonami).
Prawdopodobny schemat leczenia to operacja i antyhormony co najmniej 5 lat (zalecane do 10). W razie operacji oszczędzającej obligatoryjna radioterapia na sutek i lożę po guzie. Jednak takiej operacji bym nie polecał- guz jest duzy i w takim razie może być proponowana chemioterapia- dla zmniejszenia rozmiarów guza. A w rakach luminal A chemioterapia czasem nie przynosi spodziewanych rezultatów. Czego mamy tu na Forum przykłady.
Może też być zaproponowana mastektomia z jednoczasową rekonstrukcją. Wtedy bez radioterapii.
Jeśłi wyniki są takie jak w/w podane to zmiana nowotworowa jest od wielu, wielu miesięcy.
Ja bym rozważył wdrożenie tamoxyfenu (antyhormon) już teraz, przed operacją. Chyba, że operacja odbędzie się szybko (do 6 tygodni). Stosowano wszak inwazyjną diagnostykę i próbę leczenia zmiany u chorej.



____________



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-05-2019 - 16:47:12 przez Tomasz..

Madzialenka28 (offline)

Post #7

23-05-2019 - 17:28:07

 

A czy ktos mi moze powiedziec jak to jest możliwe ze w dwoch mammografiach teraz nie wyszla zadna zmiana tylko birads 1... ? Jakie są rokowania dla takiego raka? Czy jesli węzły w usg sa bez zmian to moga byc juz przerzuty? Mamy do wykonania badania usg brzucha, rtg klatki i scentygrafie kosci



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-05-2019 - 17:28:58 przez Madzialenka28.

Tomasz. (offline)

Post #8

23-05-2019 - 18:11:26

Pruszków 

Raki luminalne cechują się zazwyczaj dobrym rokowaniem. Tu guz jest duży (i jeśli zmian w węzłąch nie ma to stadium jest IIA). Ważny jest duży udział receptorów ER w wykrytej zmianie- duża korzyść dla chorej ze stosowania antyhormonów. A póki nie ma potwierdzonych przerzutów odległych- to leczy się z intencją wyleczenia.
Mammografia jest badaniem, gdzie lekarz-radiolog skupić się powinien na skupiskach mikrozwapnień (ogólnie też mikrozwapnieniom)- rak najczęściej rozwija się w miejscach, gdzie są skupiska mikrozwapnień. Ale to najczęściej. Czasem -jak widać- jest inaczej. Stąd do mammografii diagnostyką uzupełniajacą jest USG i odwrotnie. Być może nałożyło się nierzetelne przeprowadzenie badania łącznie z nietypowym brakiem skupisk mikrozwapnień.



____________



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-05-2019 - 18:15:05 przez Tomasz..

Madzialenka28 (offline)

Post #9

26-05-2019 - 21:03:40

 

Czekamy na wyniki rtg klatki i badanie kośsca. Moje pytanie jeszcze co oznacza w usg i mammografi celowanej opis wezly chłonne nie powiększone i doły pachowe wolne? Czy z tych badan mozna wnioskowac ze niema przerzutu do wezłów?? Czy przy przerzutach wezły zmieniają swoj wyglad i strukture?

Madzialenka28 (offline)

Post #10

26-05-2019 - 21:23:04

 

Usg brzucha w porządku.

dziubas (offline)

Post #11

26-05-2019 - 22:03:39

Gdańsk 

Cytuj
Madzialenka28
Moje pytanie jeszcze co oznacza w usg i mammografi celowanej opis wezly chłonne nie powiększone i doły pachowe wolne? Czy z tych badan mozna wnioskowac ze niema przerzutu do wezłów??

tak własnie!!!



Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 26-05-2019 - 22:04:51 przez dziubas.

Madzialenka28 (offline)

Post #12

26-05-2019 - 22:08:55

 

Sorki ze tak męczę ale zjadają mnie nerwy.. a czy wiec możliwe byc ze jak w węzłach niema przerZutu to moze byc juz jakis przrzut odległy? Boje sie tego wyniku scyntografii.. Czy rak najpierw atakuje węzły..? Dzieki za info ????

dziubas (offline)

Post #13

27-05-2019 - 00:44:25

Gdańsk 

Madzialenko! serce scyntygrafia może wykazać przerzuty jedynie do kośćca, na dzień dzisiejszy nie zostały u Ciebie przerzuty odległe i na tym poprzestańmy! tak

Tomasz. (offline)

Post #14

27-05-2019 - 10:17:13

Pruszków 

Cytuj
Madzialenka28
Sorki ze tak męczę ale zjadają mnie nerwy.. a czy wiec możliwe byc ze jak w węzłach niema przerZutu to moze byc juz jakis przrzut odległy?
Rodzina ma być wsparciem dla osoby chorej. Nie wolno osobom bliskim rozstrząsać sprawy- a jeśłi nie mogą utrzymać nerwów na wodzy- to niech zażyją sobie coś ziołowego na uspokojenie. Były już tu przypadki gdzie rodzina (chyba córka) lamentowała, że chora nie będzie mogła po operacji nosić ważącej 12 kg wnuczki. Ludzie!!. Skupcie się na procedurach terapeutycznych. Czyli na leczeniu. Aby było wdrożone możliwie szybko. U tu trzeba działać, a nie rozstrząsać. W kwestii pytania- mogą być przerzuty odległe bez zmian w węzłach- poprzez drogę krwionośną. Mogą być przerzuty w węzłach innych pięter niż usuwane węzły wartownicze. Mogą być niewykryte mikroprzerzuty do węzłów. Mogą być krążące komórki nowotworowe we krwi- niezagnieżdżone jeszcze w narządach odległych. To wszystko BYĆ MOŻE.



____________

Madzialenka28 (offline)

Post #15

27-05-2019 - 20:36:19

 

Mamy wyniki, kościec w porZądku rtg klatki tez ok, usg brzUcha ok. W poniedziałek konsylium.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-05-2019 - 20:36:42 przez Madzialenka28.

Madzialenka28 (offline)

Post #16

04-06-2019 - 22:59:31

 

Jestesmy po konsylium. Czy ktos mi może doradzic czy to dobre leczenie zaproponowali lekarze.
Chca probowac zmniejszyc guza tabletkami Etruzil, przyjmowanie do 19.08 i kontrola. Jeśli zareaguje i zacznie sie zmniejszac to jeszcze przedluza na 3msc i pozniej zdecydują kiedy operacja oszczedzajaca. A jesli w sierpniu okaze sie ze zero reakcji to operacja calkowita. Czy spokojnie czekac i przyjmować leki do kontroli w sierpniu? A jak zacznie robic przerzuty w tym cZasie?

Tomasz. (offline)

Post #17

05-06-2019 - 06:19:47

Pruszków 

Taki sposób postępowania zaczyna wchodzić do szerszego stosowania i jest postępowaniem nieobciążajacym, a w rakach silnie hormonozalenych- skutecznym. Tak m.in. była leczona Forumowiczka [amazonki.net]. Jeśli kontroluje się wielkość guza- bezpiecznym. Uwaga- zmniejszanie guza następuje po jakimś czasie. Nie naley się denerwować, że nie ma reakcji. Też ważne, aby była menopauza, bez menopauzy ten lek nie działa. Po rozpoczęciu leczenia i kontrolach- ryzyko przerzutów jest znikome/żadne.



____________

Madzialenka28 (offline)

Post #18

01-08-2019 - 19:11:09

 

Witam ponownie. Powoli zbliżamy się z mama do kontroli. Mama jest od konsylium tj 03.06.2019r na tabletkach Etruzil w celu zmniejszenia guza. Badaniem palpacyjnym nie wyczuwa zwiekszenia objetosci guza czy też bez zadnych zgrubien w pachach. Jakie moze byc ryzyko przerzutow przy braniu tych tabletek? Zaczynam sie denerwować co wyjdzie na kontroli.. Przypomnę ze jest to rak hormonozalezy her2 ujemne ki67<14%. Kontrola jest 19.08.2019r czy lepiej juz tetaz zrobić jakies badanie prywatnie typu usg piersi? Czy czekac na wizytę. Doradźccie

renatar (offline)

Post #19

01-08-2019 - 19:43:37

sieradz 

Madzialenka ja bym wymagała skierowania na usg.






T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Madzialenka28 (offline)

Post #20

01-08-2019 - 20:31:45

 

Tylko czy juz teraz czy sie nie denerwowac i czekac do 19 na wizyte i badania??

renatar (offline)

Post #21

01-08-2019 - 20:52:04

sieradz 

Madzialena ja z własnego doświadczenia, bo u mnie w trakcie chemii guz urósł a wszystkie chemiczki które mnie badały przed podaniem chemii twierdziły że guz mięknie i jest dobrze. Dopiero przed ostatnią chemią miałam badanie genetyczne i tam było też badanie usg i szok bo guz urósł. Dlatego tak uczula m na robienie usg, to nie jest straszenie tylko dbanie o dobre leczenie.






T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Madzialenka28 (offline)

Post #22

07-08-2019 - 22:22:49

 

Dzisiaj usg dla wlasnego spokoju. Jestesmy dobrej mysli guz zaczyna sie zmniejszac, ok 0,5cm mniejszy niż dwa miesiące temu. Doly pachowe wolne. Czekamy do 19 sierpnia na kontrole w onkologi.

renatar (offline)

Post #23

08-08-2019 - 07:49:10

sieradz 

Madzialenka to super.






T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Madzialenka28 (offline)

Post #24

18-08-2019 - 17:03:20

 

Jutro kontrola. Jak myslicie czy mogą przedłużyć leczenie tabletkami jesli jest jakiekolwiek zmniejszenie guza? Czy jesli jest nie duzo mniejszy moga zadecydowac juz o operacki radykalnej? Tabletki to etruzil od początku czerwca.

renatar (offline)

Post #25

18-08-2019 - 17:20:35

sieradz 

Madzialenka antyhormony nie działają tak spektakularnie jak chemia że po pierwszej niektórym dziewczynom znikał guz. Najważiejsze że leczenie działa. Chirurg musi zdecydować czy uda mu się wyciąć guza, czy np ruchomy[ u mnie właśnie dlatego można było przeprowadzić bezpieczną operację że guz był ruchomy].






T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #26

18-08-2019 - 20:34:10

Pruszków 

Aby powiedzieć coś więcej (odnośnie antyhormonów przedoperacyjnie) warto szacować objętość guza (pomnożone 3 wymiary) i to samo zrobić po 3-4 miesiącach leczenia. Liczy się procentowa wartość spadku objętości, a nie 0,5 cm- jeszcze nie wiadomo w jakim to wymiarze. Coby nie powiedzieć- każdorazowe zmniejszenie guza (potwierdzona skuteczność) daje też jawny zysk w leczeniu pooperacyjnym (adiuwantowym).



____________
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 392
Największa liczba gości online: 5263 dnia 07-04-2018