Wynik biopsji
ewellina2905 (offline) |
Post #2 27-08-2019 - 13:07:18 |
lublin |
Dee, prawdopodobnie inwazyjny przewodowy.
|
Tomasz. (offline) |
Post #3 27-08-2019 - 13:14:22 |
Pruszków |
Rak inwazyjny, prawdopodobnie przewodowy. Więc to, że to rak- badajacy próbkę his-pat wątpliwości nie mają. Tym niemniej ponad 95% Amazonek tu pisujących miała raka inwazyjnego (to raki, który przerasta błonę podstawną komórki z której się wywodzi). Raki inwazyjne wymagają leczenia uzupełniającego. Raki przedinwazyne- kończą leczenie na samej operacji- jeśłi tylko została przeprowadzona doszczętnie, z zachowaniem wymaganych marginesów.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #5 27-08-2019 - 21:13:07 |
Pruszków |
Nadzieja jest zawsze w wyleczeniu. Dokąd nie stwierdza się przerzutów odległych to leczy się zawsze z intencją wyleczenia. U Ciebie zmiana była za duża i majaca zbyt obciążajace czynniki jak na zmianę łagodną- ja od początkowych Twoich wpisów wietrzyłem raka. Teraz czekanie na receptory i skalę Blooma-Richardsona. To pozwoli dobrać leczenie.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Dee (offline) |
Post #6 13-09-2019 - 11:05:45 |
|
Doczekałam się pozostałych wyników..
Receptor estrogenowy - odczyn ujemny Receptor progesteronowy - odczyn ujemny Nie stwierdza się nadekspresji receptora HER2 (1+) Ki67 - 80% Czego mogę się spodziewać? Jakiego leczenia? Wizyta u onkologa prawdopodobnie we wtorek. |
Tomasz. (offline) |
Post #7 13-09-2019 - 11:34:51 |
Pruszków |
Brak stopnia złośliwości wg Blooma-Richardsona- ale prawdopodobnie będzie G3 (złośliwość najwyższa). Nie ma też szacowanej wielkości guza i szacowanego stanu węzłów. Nie ma też typu raka- ale prawdopodobnie jest najczęstszy- przewodowy. Ogólnie - rak bezreceptorowy (trójujemny). Leczenie zaczyna się od chemioterapii wielolekowej. Po niej operacja. W razie korzystnych warunków- operacja częściowa (BCT) a po niej radioterapia. W razie podejrzenia zmian w węzłach- limfadektomia radykalna. Na koniec radioterapia. Z uwagi na dość rzadko spotykany b.wysoki marker proliferacji Ki67- należy (choćby prywatnie) oceniać stan guza w trakcie leczenia. Brak regresji po dwóch wlewach- pilna weryfikacja planu leczenia. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Dee (offline) |
Post #8 13-09-2019 - 11:51:13 |
|
Rzeczywiście na żadnym wyniku nie mam opisanego stopnia złośliwości. W opisie usg, mammografii i CT węzły wyglądały na czyste. Wielkość guza w USG - 29x24x35mm, w mammografii - 39x32mm.
23/09 mam jeszcze wizytę w poradni genetycznej. Czy powinnam zrobić (dopytać) jeszcze jakieś dodatkowe badania? I jeszcze jedno pytanie - możliwe ze dr, u której mam mieć wizytę, jednak nie będzie w przyszłym tygodniu, wtedy konsultacje będę miała dopiero w poniedziałek 23/09. Czy mogę sobie pozwolić na czekanie, czy raczej szukać innego lekarza? |
renatar (offline) |
Post #9 13-09-2019 - 12:12:34 |
sieradz |
Można już zrobić rtg płuc i usg brzucha [ w 2015r. było to potrzebne żeby podać chemię, ja miałąm robione te badania w trakcie brania paklitakselu], poproś też o badania genetyczne. Przed podaniem Ac [po naszemu czerwonej chemii ] wymagana jest wizyta u kardiologa. Masz wysokie Ki więc pośpiech jest wskazany wiadomo że terminów nie przeskoczysz ale jeżeli jakiś lekarz da ci skierowania to badania już możesz robić.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Tomasz. (offline) |
Post #10 13-09-2019 - 19:49:38 |
Pruszków |
To podaje laboratorium his-pat na podstawie sumowania 3 elementów składających się na złośliwość histologiczną (zdolność do tworzenia cewek, atypia jądrowa i indeks mitotyczny). Jakby jednak nie patrzeć- potrzebna jest pilna chemioterapia neoadiuwantowa z uwagi na sporą szacowaną wielkość guza i b.wysoki marker proliferacji (aż 80% komórek jest w różnych stadiach podziału mitotycznego). ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
tiflufnu (offline) |
Post #11 14-09-2019 - 13:03:04 |
Wrocław |
masz bardzo podobne wyniki do mojej mamy - oprocz wielkosci guza, ale jesli chcesz, zerknij sobie w moja historie choroby, jest opisane co i jak było
![]() Invasive carcinoma NST G3 KI67: 80%, Potrójnie ujemny. cT2cN0 - IIa. . 13/08/2019 Operacja oszczędzająca z wycięciem 5 węzłów wartowniczych. 26/08/2019 Wynik histopatologiczny: Brak utkania raka po leczeniu indukcyjnym. Zatory z komorek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza nieobecne. Liczba zbadanych węzłów chłonnych: 5. Liczba węzłów chłonnych bez komórek raka: 5/5. stadium po operacji: ypT0pN0pMx |
Dee (offline) |
Post #12 20-09-2019 - 12:24:02 |
|
Witam ponownie. Trochę mnie nie bylo, bo musialam sobie poukladać troche w głowie ...
Tiflufnu podczytywałam Twoje wpisy juz wczesniej. Staram sie szukać pozytywów w całej tej sytuacji i byc dobrej mysli. We wtorek zaczynam chemię - 4 x AC, potem 12 x Paclitaxel. Dostałam recepte na Aprepitant Teva. Wczoraj byłam jeszcze na konsultacji u chirurga onkologa w Warszawie (dr Grousa), bo chyba u niego bede chciala być operowana. Zrobił mi usg i niestety guz rosnie bardzo szybko - ma juz prawie 6cm. Boję się. |
Ingun (offline) |
Post #13 20-09-2019 - 13:03:59 |
Poznań |
Dee - wszyscy będziemy za Ciebie trzymać kciuki!
Ja również jestem trójujemna, Ki67 80%. Chemia dała nieźle popalić mojemu guzowi, praktycznie już go nie ma ![]() |
Tomasz. (offline) |
Post #15 20-09-2019 - 20:16:50 |
Pruszków |
Wątki w tym temacie są pod linkami: [amazonki.net] AC: [amazonki.net] taxany: [amazonki.net] Poproś lekarza o receptę na Dexamethasone Krka 8 mg i Zofran czopki 16 mg. To leki zwalczajace nudności i wymioty. Warto je mieć i przynajmniej przy pierwszym podaniu - działać wyprzedzająco (nie dopuścić do wymiotów, liczyć, że się samo, bez leków "rozejdzie" ![]() Przy AC zazwyczaj wystarcza Aprepitant plus Dexamethasone, jeśłi za mało- włączyć można jako trzeci lek Zofran. Lub Aprepitant plus Zofran i Dexamethason w jako potencjalizacja. To są leki oddziaływujące w różny sposób na mechanizm wymiotów- z tego powodu można, a często potrzeba je łączyć. Reakcje na cykl leczenia są rózne. Są osoby pracujące zawodowo po wlewie, a są i takie, które przez 2-3 dni polegują w domu z osłabienia i "zmulenia". Nikt tego nie oceni- nie jest to możliwe. Sprawdź, czy jest gdzieś w Twojej okolicy czepek chłodzący PAX [www.zwrotnikraka.pl]. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Kari (offline) |
Post #16 20-09-2019 - 23:26:49 |
Warszawa |
Dee moją mamę operowal Dr Grous, i pomimo dużego guza, którego nie zmniejszyło leczenie przedoperacyjne hormonami, udało mu się zachować marginesy. dr jest bardzo slowny i cierpliwie odpowiadal na multum moich pytan. trzymam kciuki żeby bylo dobrze.
|
Pollik (offline) |
Post #17 21-09-2019 - 13:41:50 |
Warszawa |
Dee, trzymam kciuki za Twoje leczenie, pozdrawiam serdecznie
![]() Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny... mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi. rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5% Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small] |
Zdziwiona71 (offline) |
Post #18 21-09-2019 - 18:49:30 |
Bialystok |
|
tiflufnu (offline) |
Post #20 20-10-2019 - 14:00:31 |
Wrocław |
Hej Dee - nasz jakieś newsy odnośnie leczenia? Pozdrawiam mocno
![]() Invasive carcinoma NST G3 KI67: 80%, Potrójnie ujemny. cT2cN0 - IIa. . 13/08/2019 Operacja oszczędzająca z wycięciem 5 węzłów wartowniczych. 26/08/2019 Wynik histopatologiczny: Brak utkania raka po leczeniu indukcyjnym. Zatory z komorek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza nieobecne. Liczba zbadanych węzłów chłonnych: 5. Liczba węzłów chłonnych bez komórek raka: 5/5. stadium po operacji: ypT0pN0pMx |