wynik biopsji gruboiglowej

Wysłane przez Happybean 

Happybean (offline)

Post #1

29-10-2019 - 20:27:55

Łódź 

Witam,
u mojej mamy lat 62, wykryto takie paskudztwo:
invasive carcinoma, NST, G3
MBR score ( 3+3+3)
Wyniki Barwień ihc:
ER - 100%
PgR- 95%
E-kadheryna +
Sma -
p63-
her 2 2+
ki67 95%
wielkos 6,5 cm

Lekarz powiedział że albo chemia alb operacja, jutro konsultacja u innego lekarza, do którego mamę skierował.
Węzły chłonne w badaniu palpacyjnym czyste, Wątroba i płuca czyste.
Nie wiem jaka jest procedura, skąd teraz lekarz będzie wiedział że nie ma przerzótow do węzłów?
Ile to wszystko jeszcze potrwa (średnio) zanim mamę zaczną leczyć?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-10-2019 - 20:41:16 przez Happybean.

renatar (offline)

Post #2

30-10-2019 - 06:07:21

sieradz 

Napiszę tylko to co ja wiem i może Ktoś bardziej zaznajomiony się odezwie. Pewnie będziecie musieli poczekać na wynik fish bo her 2plus jest niejednoznaczny [ to przedłuży pewnie podjęcie leczenia]. Przy takim dużym guzie wybrałabym chemię przedoperacyjną [operacja byłaby bezpieczniejsza, jeżeli oczywiście by zadziałała co się sprawdza usg w trakcie chemii]. Ki jest bardzo wysokie więc się trzeba spieszyć. Gdyby fish pokazał her na plusie to będzie potrzebna herceptyna [podaję się ją tylko z chemioterapią]. Jeśli chodzi o węzły to faktyczny stan można określić dopiero po operacji. Er Pr są bardzo wysokie to bardzo dobrze bo można podać antyhormony co zabezpieczy przed nawrotem [w chwili obecnej 10 lat]. Jeśli jesteście z łodzi to w salve na szparagowej jest dużo chemików [ pierwszą wizytę wżcie prywatnie bo będzie szybciej a póżniej wszystko na nfz, mają tam też oddiał chemiczny tzn podawana jest tam chemia w ciągu jednego dnia].

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Happybean (offline)

Post #3

30-10-2019 - 14:15:44

Łódź 

Decyzja dość szybka 07 listopada mama zaczyna chemie. Z dodatkowych badań zlecili ech serca.
Leczenie podjelismy w brzezinach.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-10-2019 - 14:16:36 przez Happybean.

Tomasz. (offline)

Post #4

30-10-2019 - 14:45:53

Pruszków 

Guz jest duży. Do tego 9/9 pkt Blooma-Richardsona (najwyższa złośliwość). Co ciekawe- b.wysoka ilość receptorów ER i PgR, a przy tym Ki67 niespotykanie wysokie w tak morfologicznym guzie.
To, co można doradzić, to obrazowa weryfikacja skuteczności leczenia. Przy najwyższej złośliwości i Ki67 na poziomie 95% (aż tyle komórek raka jest w aktywnym stadium podziałowym) reakcja na wlew powinna być szybka. Ja bym wykonał USG jeszcze przed drugim wlewem (prywatnie). Warto mieć pewność, że w tak obiążającym rokowanie wynikach molekularnych raka leczenie jest skuteczne (efektywne).

Happybean (offline)

Post #5

31-10-2019 - 08:14:48

Łódź 

Chemia ma być najpierw ze względu na wielkość guza, ktora ma go niby wpierw zmniejszyc.
Ale czy paskudztwo sie juz nie roznioslo kto to wie.

Happybean (offline)

Post #6

31-10-2019 - 18:06:24

Łódź 

Jak dlugo ten guz mogł rosnać skoro jest taki duży?

Anna córka Kasi (offline)

Post #7

31-10-2019 - 18:41:59

Warszawa 

Wcale nie musial rosnac dlugo. U mojej mamy przy ki67=50% w ciagu 3 mies. Od diagnozy do operacji urosl 1 cm. Twoja mama ma ki67 dwukrotnie wyzsze ...

Happybean (offline)

Post #8

31-10-2019 - 20:10:51

Łódź 

Eh.. czekaliśmy miesiąc na wyniki biopsji. Wiec teraz to może on nawet wiekszy:/

Post #9

31-10-2019 - 20:30:55

Warszawa 

Nie ma co sie zastanawiac. Chemia przedoperacyjna potrafi zmniejszyc guz tak, ze nie ma co operowac, nie ma co wycinac. I o tym trzeba myslec

Tomasz. (offline)

Post #10

31-10-2019 - 21:38:01

Pruszków 

Happybean
Jak dlugo ten guz mogł rosnać skoro jest taki duży?
Nie ma na to pytanie odpowiedzi. Warto zwrócić uwagę, że najczęściej podawanym wymiarem jest średnica. Tymczasem guz to bryła przestrzenna, mająca objętość. A ta zawiera wymiar w 3 potędze. Nie można porównać proporcji guzów 2 i 4 cm do 3 i 6 cm. A poza tym rak to nie monolit. Zalążki na pewno były wiele, wiele miesięcy temu- kancerogeneza to proces, nie stan. W guzach b.dużych nieznany na dziś czynnik powoduje nagły przyrost tempa dzielenia się komórek. Nie mając obiektywnych badań obrazowych z okresów wcześniejszych nie możemy nic wnioskować o przeszłości. To układanka ze zbyt wielu niewiadomymi.
Stąd należy rozpatrywać to, co chorą czeka. Czeka ją chemioterapia która ma za zadanie m.in. zmniejszenie masy guza. Warto więc sprawdzać jego wielkość- czy efekty leczenia są zgodne ze spodziewanymi.

Tomasz. (offline)

Post #11

31-10-2019 - 21:40:03

Pruszków 

Anna córka Kasi
Chemia przedoperacyjna potrafi zmniejszyc guz tak, ze nie ma co operowac, nie ma co wycinac. I o tym trzeba myslec
Jest wieczorowa pora ale jakoś nie słyszałem, aby rak piersi był chemiowyleczalny. Jednakże mogę się mylić.

Post #12

31-10-2019 - 22:10:35

Warszawa 

Tomasz, chodzilo mi o to, ze guzy w trakcie chemioterapii znacznie zmiejszaja rozmiary, ale nie oznacza to, oczywiscie, ze mozna uniknac operacji

Asia29 (offline)

Post #13

31-10-2019 - 22:58:37

W moim przypadku było tak, że chemia przedoperacyjna zniszczyła wszystko... Ale... Odkąd zaczęłam leczenie, moja Pani doktor wpoiła mi, że docelowym leczeniem jest zabieg operacyjny. W histopacie po operacji okazało się, że wystąpiła całkowita remisja. Guz znikł. Ale zabieg operacyjny także miał miejsce.

Happybean (offline)

Post #14

02-11-2019 - 19:36:29

Łódź 

Czy heroseptyne bierze się w zastrzykach?
Mama mówiła że opócz chemii na następny dzień też zastrzyk?

Tomasz. (offline)

Post #15

02-11-2019 - 20:05:19

Pruszków 

Jest Herceptin do podawania śródskórnego. Ale mogą to być też zastrzyki na odbudowę krwinek.

Happybean (offline)

Post #16

02-11-2019 - 20:49:57

Łódź 

Czemu nie jest chemiowyleczalny?
W sumie na innych narzadach jesli nie ma opcjo operacji to leczenie to tylko chemia

Krynia58 (offline)

Post #17

02-11-2019 - 21:26:33

Warszawa 

Ale jedynie operacja pozwala pozbyć się raka radykalnie. Chemioterapia tylko może ułatwić wycięcie guza zmniejszając go, albo - jeśli jest stosowana po operacji - jako leczenie uzupełniające może usunąć pozostałe w organizmie komórki rakowe. Bo jak piszesz " czy paskudztwo sie juz nie roznioslo kto to wie".

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Tomasz. (offline)

Post #18

03-11-2019 - 21:37:23

Pruszków 

Happybean
W sumie na innych narzadach jesli nie ma opcjo operacji to leczenie to tylko chemia
Wow!. Uaa, jakież teorie. Niesamowite wręcz. A wystarczy to zajrzeć nawet na Wikipedię. Wiele nie trzeba.

Happybean (offline)

Post #19

04-11-2019 - 05:08:50

Łódź 

Tomasz.
W sumie na innych narzadach jesli nie ma opcjo operacji to leczenie to tylko chemiaWow!. Uaa, jakież teorie. Niesamowite wręcz. A wystarczy to zajrzeć nawet na Wikipedię. Wiele nie trzeba.
Ale Pan jest madry. Nie ma to jak dobrze komus odpowiedzieć i poradzić gdzie to zajrzećsmiling smiley

Tomasz. (offline)

Post #20

04-11-2019 - 12:10:38

Pruszków 

Happybean
Ale Pan jest madry. Nie ma to jak dobrze komus odpowiedzieć i poradzić gdzie to zajrzećsmiling smiley
Staram się jak mogę.

Happybean (offline)

Post #21

04-11-2019 - 21:14:25

Łódź 

Ile czasu średnio trwa podawanie chemii? powiedzieli mamie że zajmie to cały dzień...

Kari (offline)

Post #22

04-11-2019 - 21:51:03

Warszawa 

To zależy jaka chemia. Moja mama teraz ma AC
i jest na onkologi od ok 8 do ok 15- 16. rano pobranie krwi, czekanie na wyniki i do lekarza, potem czekanie na chemię, i na końcu samo podanie chemi.

Post #23

04-11-2019 - 22:06:27

Warszawa 

Na youtubie dziewczyna prowadzi bloga Na Chemii. Wpisz: pierwsza chemia. Duzo opowiada i mozna zobaczyc jak to wyglada...

Happybean (offline)

Post #24

06-11-2019 - 20:44:53

Łódź 

mama dostła adriamycyna 120 mg, cyklofosfamidu 120 mg i neulastzna 24 h po chemioterapii, będą 4 takie cykle i potem 12 Paclitaxel +/-trastuzumab/pertuzumab

rozumiem że to leczenie standardowe?
nie było wykonywanych dodatkowych badań FiSh

napisali tylko że wynik HER2 niejednoznaczny

lulu (offline)

Post #25

06-11-2019 - 21:37:11

k/Kwidzyna 

Przy niejednoznacznym żądałabym sprawdzenia metodą Fish, lub zabrała preparat i dała do badania w innym ośrodku.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Happybean (offline)

Post #26

07-11-2019 - 09:38:56

Łódź 

lulu
Przy niejednoznacznym żądałabym sprawdzenia metodą Fish, lub zabrała preparat i dała do badania w innym ośrodku.
Dlaczego?
Czy ta chemia ktora podali moze niepodzialac przy tym niejednoznacznym?
To jest duze cholerstwo i roslo bez leczenia i chyba dlatego wdrozyli szybko nie czekajac juz.
Wszak w tym schemacie leczenia uwzglednili trastuzamb i partuzamb wlasnie na nadekspresje tego HER2

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-11-2019 - 09:46:34 przez Happybean.

renatar (offline)

Post #27

07-11-2019 - 09:42:59

sieradz 

Mimo podania chemii, musicie mieć ten wynik fish. Jeżeli by się okazało że jest a plusie to przysługuje herceptyna dodatkowo do chemii [to bardzo ważne].

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Krynia58 (offline)

Post #28

07-11-2019 - 09:52:27

Warszawa 

Happybean z tego co piszesz sądzę że Mamie zlecono badanie FISH, gdyż w przewidywanym leczeniu jest trastuzumab, stosowany przy dodatnim Her2. Chyba się tego spodziewają. Pytajcie o wynik na wizycie.

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Happybean (offline)

Post #29

07-11-2019 - 10:10:01

Łódź 

renatar
Mimo podania chemii, musicie mieć ten wynik fish. Jeżeli by się okazało że jest a plusie to przysługuje herceptyna dodatkowo do chemii .
W schemacie w drugim etapie jest teastuzamab czyi herceptyna o ile dobze wyczytalam

Happybean (offline)

Post #30

07-11-2019 - 10:45:49

Łódź 

Krynia58
Happybean z tego co piszesz sądzę że Mamie zlecono badanie FISH, gdyż w przewidywanym leczeniu jest trastuzumab, stosowany przy dodatnim Her2. Chyba się tego spodziewają. Pytajcie o wynik na wizycie.
Ale FiSH pobierają z krwi?
Bipsje robiono mamie w zwyklej przychodni, a teraz mama leczy się w Szpitalu i nowej biopsji nie robili.
Nieatey nie jezdze z mama na wizyty, ze wzgledu na brak mozliwosci zwolnienia z pracy. Tata zawozi mame a jako osoby po 60 nie bardzo wiedza o co pytac ani czego oczekiwac, ufaja lekarza. A ja mam to tylko co mi przekaza slownie i co widze na wypisach ze szpitala.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-11-2019 - 10:47:49 przez Happybean.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 381
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024