wynik biopsji gruboiglowej
Tomasz. (offline) |
Post #2 07-11-2019 - 13:00:14 |
Pruszków |
Badanie FISK wykonuje się z materiału guza. Dawki cytostatyków dobiera się według wagi i powierzchni ciała (lekarze mają na to wzory). 120 mg adriamycyny do dawka duża. Natomiast 120 mg cyklofostamidu to dawka mała. Zazwyczaj podaje się 900-1000 mg. Ale decyzję o lekach i dawkach podejmuje lekarz chemioterapeuta. Paclitaxel jest trochę rzadziej stosowany niż docetaxel- jednakże te 2 leki są z tej samej grupy chemioterapeutyków. Takie leczenie (schemat) jest często stosowany. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #4 09-11-2019 - 20:49:07 |
Pruszków |
Tak podejrzewałem, że pomyliłaś się o jedno 0. Są to dawki duże- ale adekwatne do tempa wzrostu i złośliwości. Zadbałbym o zapas leków p.wymiotnych. Szczególnie Zofran w czopkach po 16 mg. Aprepitant (Emend) i dexamethason na pewno przepisze onkolog. Warto przy dużych dawkach mieć dodatkowo w rezerwie właśnie czopek z Zofranu.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Happybean (offline) |
Post #5 10-11-2019 - 06:43:58 |
Łódź |
Narazir przez te pare dni po chemi mama czuje sie dobrze. Oby bylo tak dalej. |
Tomasz. (offline) |
Post #7 13-11-2019 - 10:56:50 |
Pruszków |
Trzeba pilnie zbadać wydolność serca z uwagi na duże dawki adriamycyny i niemłody wiek chorej. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Happybean (offline) |
Post #8 13-11-2019 - 12:53:48 |
Łódź |
Jakie badanie na wydolnosc serca? Miala przed chemia echo serca i ekg. Co zmieni to badanie jesli wlew juz byl? Na kolejnej wizycie mama powie o tych doegliwoaciach i pewnie lekarz zdecyduje co dalej. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-11-2019 - 13:02:24 przez Happybean. |
Tomasz. (offline) |
Post #9 13-11-2019 - 15:56:25 |
Pruszków |
Echo serca da odpowiedź odnośnie frakcji wyrzutowej. Ona ulega zaburzeniu pod wpływem ADM. Zwłaszcza, że chora otrzymała dużą, 120 mg dawkę. Należy w ogóle a zwł. w obciążeniach innymi chorobami wspomagać serce lekami kardioprotekcyjnymi. Np. spironolaktonem czy lekami z grupy ACEI.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Happybean (offline) |
Post #10 13-11-2019 - 17:41:36 |
Łódź |
Onkolog daje te leki? Ty odeśle do kardiologa? |
Tomasz. (offline) |
Post #11 13-11-2019 - 18:04:46 |
Pruszków |
Leki te przepisać może internista- jeśłi chora ma nadciśnienie to leki typowe. Jeśli byłyby problemy- ja zawiózłbym chorą do onknologa, aby wykonać tam echo serca. Chorą czeka jeszcze długi cykl leczenia.
Tomasz. (offline) |
Post #13 16-11-2019 - 16:11:47 |
Pruszków |
Obiektywne jest badanie obrazowe na tym samym aparcie i tym samym lekarzem. I trzeba odczekać 4-5 tygodni. Wtedy coś można powiedzieć.
Happybean (offline) |
Post #14 27-11-2019 - 10:04:35 |
Łódź |
Mama dziś ma 2 chemię. Lekarz nie zlecił badan obrazowych zbadał tylko palpitacyjnie stwierdzając ze guz sie zmniejszyl. Nie zmienił też nic w systemie leczenia, leki na nadciśnienie kazał brać tak jak dotad. |
Happybean (offline) |
Post #15 28-11-2019 - 12:54:09 |
Łódź |
Mama wczoraj także dostała herceptyne w zastrzykach. Aw sumie nikt tego HER 2 nie oznaczał metodą Fish. Czyli takie leczenie w ciemno? |
Happybean (offline) |
Post #16 19-02-2020 - 21:39:22 |
Łódź |
Dziś dopiero doszedł wynik że Mama ma HER ujemnego. Rozumiem że to gorzej? |
MagdaAgata (offline) |
Post #17 19-02-2020 - 22:02:24 |
Bydgoscz |
HER 2 ujemny to zawsze i zdecydowanie lepiej! |
renatar (offline) |
Post #18 20-02-2020 - 06:30:53 |
sieradz |
Happy no to faktycznie jeżeli mamie bez oznaczenia her podawano herceptynę to jestem w szoku. Leczycie się w łodzi to napiszę żebyście uważały na Białek, Sobieszkodę i Smiałowską [średnio oceniam zaangażowanie].
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Tomasz. (offline) |
Post #19 20-02-2020 - 17:25:34 |
Pruszków |
Jedno podanie nic dla chorej nie oznacza dodatkowo- nic złego się nie stało. Ciekawe, jak lekarze rozliczą się z podania dość drogiego leku. I brak nadekspresji to dobra wiadomość.
Safi (offline) |
Post #21 20-02-2020 - 21:09:19 |
|
Brak nadekspresji HER-2 mówi że rak jest mniej agresywny niż ten, który ma nadekspresję (HER-2 dodatni). Są lepsze rokowania. ![]() |
Kama78 (offline) |
Post #23 20-02-2020 - 22:54:52 |
Gdynia |
Happybean, receptory hormonalne są dodatnie, wiec Twoja mama na pewno nie jest trojujemna
![]() Rak typu NST G2 ER ++w 70% PR ++ w 60% Ki67- 40% HER2- E-Catherin + mutacja BRCA1. Za mną 4 AC +2 PXL+3 DCX przed operacją. Mastektomia z rekonstrukcją. Lametta. Radioterapia. styczeń 2021- profilaktyczne usuniecie jajników, kwiecień 2021- profilaktyczna mastektomia lewej piersi |
Tomasz. (offline) |
Post #24 21-02-2020 - 12:43:40 |
Pruszków |
Możesz podać linki z wiarygodnych stron gdzie coś takiego "piszą"?? ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Al_la (offline) |
Post #26 01-03-2020 - 20:52:34 |
k/Warszawy |
Uważa się, że rak potrójnie ujemny ma złe rokowania, bo jest niewielki wybór sposobów leczenia i dość wcześnie daje przerzuty. Miałam takiego raka, więc sporo czytałam i dość często trafiałam na takie artykuły. Na forum często "straszył" ten artykuł [amazonki.net]
Ale każdy przypadek jest inny i należy żyć dalej i nie brać takich artykułów sobie do serca ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Tomasz. (offline) |
Post #27 01-03-2020 - 22:49:04 |
Pruszków |
Zostawiam takie treści bez komentarza. Byłby za dosadny. Jest masa mitów. Prawdą są kwestie związane z wczesnym rozpoznaniem i możliwie szybkim i SLUTECZNYM leczeniu. I braku błędów lekarskich. Ale na to ostatnie to nie mamy za dużego wpływu. Przedmowczyni była leczona schematem FEC a w Polsce ta forma strategii leczenia jest niemal zapomniana. Ostatnio pacjentka zza granicy opisała że będzie leczona tym schematem. U nas standardowo AC plus T. A u Prxedmowczyni była całkowita odpowiedź na FEC. Więc prawdą jest to że do leczenia trzeba mieć też szczęście. Zaś terapią antyhormonalna w rakach hormonozaleznych to forma leczenia uzupełniającego o małym obciążeniu dla organizmu. To niekwestionowana zaleta raków hormonalnie wrażliwych. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #29 05-06-2020 - 13:11:56 |
Pruszków |
Całkowita odpowiedź na leczenie. Węzły wolne od utkania raka. Brak angio i neuro inwazji. Jeśli marginesy cięcia są ponad 2 mm to nic tylko się cieszyć.
Happybean (offline) |
Post #30 10-06-2020 - 09:34:21 |
Łódź |
Marginesy są wieksze niż 2mm Odległość guza od skóry 0,5 cm Margines chirurgiczny tylny od strony powięzi 1 cm Margines górny 0,5 cm Margines dolny 1 cm Margines przysrodkowy 3cm Margines boczny 0,5 cm Czy teraz dobrze wykonać badania jakiś innych częsci ciała? |