Mama ma Raka 2
ASIA_MA (offline) |
Post #1 07-12-2019 - 16:55:28 |
|
Witam ponownie,
udało mi się uzyskać wyniki nowych badań: oznaczenie receptora HER metodą FISH: Her2=74 Cen17= 59 Średnia liczba kopii genu HEr2 na 1 komórkę =3,7 Her2/cen17= 1,25 i dalsze wyniki: ER- silna dodatnia reakcja jądrowa > 90% komórek raka (IS3+PS5+ TS8 wg skali Allreda) PgR- silna dodatnia reakcja jądrowa > 90% komórek raka (IS3+PS5+ TS8 wg skali Allreda) HER2: ciagła reakcja błonowa w > 10 %komórek raka - wynik dodatni (Score 3+) Ki67- ok.5% Prośba o interpretacje wyników. I do tego podwójna bo jak dla totalnego laika w temacie raka piersi. Czy jest to bardzo poważne? Bedę bardzo bardzo wdzięczna za odpowiedź. |
Safi (offline) |
Post #2 07-12-2019 - 23:05:46 |
|
Odpowiedzi na Twoje pytanie udzielił Ci Tomasz kilka dni temu. Choroba nowotworowa (rak inwazyjny) jest zawsze poważna, ale to nie znaczy, że nie mamy z nią szans i nie możemy się wyleczyć. Powodzenia
![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-12-2019 - 23:17:27 przez Safi. |
ASIA_MA (offline) |
Post #3 07-12-2019 - 23:18:52 |
|
Witaj,
wiem,że odpowiedzi na to pytanie udzielił mi Tomasz ale wtedy jeszcze nie było wyniku badania FISH. Dlatego dodałam wyniki badania i zapytałam jak je zinterpretowac bo o chorobie dowiedziałam się 2 tygodnie temu i jeszcze bladze po omacku w kwestii choroby. Dlatego zapytałam tu. |
MagdaAgata (offline) |
Post #6 08-12-2019 - 12:33:40 |
Bydgoscz |
Asiu, ja też jestem laikiem i też mam chorą mamę. Mogę powiedzieć, że wiem, co czujesz i jak się boisz. Do HER za bardzo nie umiem się odnieść, bo my to nie mamy ale chyba faktycznie jest dodatnie, czyli zgodnie z tym, co pisał Tomasz, będzie potrzebny dodatkowy lek. Ale jest wysoka hormonozaleznosc i niskie ki67, czyli aż tak źle nie jest. Poczytaj sobie wątki o receptorach raka. Tam jest m.in. wątek o potrójnie dodatnich.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-12-2019 - 12:34:54 przez MagdaAgata. |
Tomasz. (offline) |
Post #7 08-12-2019 - 19:46:53 |
Pruszków |
Wynik wymaga wyjaśnienia z lekarzem leczącym lub laboratorium opisujacym wyniki.
do 4 kopii genu w komórce – brak amplifikacji, 5-10 kopii genu w komórce – amplifikacja (niska amplifikacja), ponad 10 kopii genu w komórce – amplifikacja (wysoka amplifikacja). [www.czytelniamedyczna.pl] Inne źródło to potwierdza: Na wynik ujemny wskazują: zabarwienie IHC 0 lub (1+), wynik HR mniej niż 4 kopie genu HER2 na jądro dla systemów bez we-wnętrznej sondy kontrolnej lub wskaźnik FISH poniżej 1,8. [www.diagnostykalaboratoryjna.eu] Dlaczego w tym wyniku podane są sprzeczne dane- nie wiem. Bardziej się skłaniam do braku amplifikacji z uwagi na Ki67 na poziomie tylko 5%. Raki HER2 dodatnie mają zazwyczaj (ale zazwyczaj!) wyższy marker proliferacji. Prosiłbym tylko uprzejmie o niepowielanie wątków, a trzymanie się jednego. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-12-2019 - 19:49:06 przez Tomasz.. |
ASIA_MA (offline) |
Post #8 08-12-2019 - 21:34:49 |
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i przepraszam za powielanie wątku.
Jeśli chodzi o sprzeczne dane to udało mi się zajrzeć do badań i okazało się ze badanie FISH jest pogłębionym badaniem piersi prawej (wyniki napisałam w innym wątku - Tomasz udzielił odpowiedzi) A te drugie Wyniki- ER, PgR, Her i Ki67 dotyczyły piersi lewej. Przepraszam jeśli jestem upierdliwa uwierzcie, że najpierw staram się sprawdzić czy ktoś na tym forum miał podobne wyniki ale czasami stres mnie zżera i odpowiedź chciałabym na "cito", żeby wiedzieć czy jest bardzo źle czy w miarę ok (jesli tak w ogóle można napisać w przypadku raka) |
Tomasz. (offline) |
Post #9 08-12-2019 - 23:15:28 |
Pruszków |
W reporterskim skrócie:
1. Rak to nie wyrok 2. Rak to choroba ciężka, podstępna, wymagajaca zdecydowanych i adekwatnych metod terapii 3. Rak to w wielu wypadkach choroba nieprzewidywalna, przed leczeniem nie można w pełni ocenic podatności chorej na plan leczenia. 4. Zdrowie osoby chorej to też jej własna determinacja w leczeniu i dźwiganiu ciężaru metod terapii. Tu nie znamy do końca cech istotnych do rozpoznania. Brak wielkości guza, szacowanego stanu węzłów, ew. niepokoju w okolicach guza (naciekania, angioinwazji martwicy). Ogólnie wysoki wskaźnik Allreda 8/8 pkt rokuje zazwyczaj korzystnie przy niskim, korelującym Ki67. Ale nie można zmniejszać tu czujności!. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |