Carcinoma invasivum NST G3 - czy da się z tym wygrać?
Wysłane przez corka magda
corka magda (offline) |
Post #1 15-12-2019 - 16:19:47 |
Częstochowa |
Cześć,
Wciąż mam wrażenie, że to tylko zły sen, ale nie... Kilka dni temu moja mama odebrała wynik biopsji gruboigłowej: Rozpoznanie kliniczne: D.48.6 Nowotwór o nieokreślonym charakterze (sutek) Rozpoznanie histopatologiczne: Carcinoma invasivum NST G 3 modo Elston - Ellis (3+3+2) Receptory estrogenowe - reakcja silna (PS 5, IS 3) Receptory progesteronowe - reakcja słaba (PS 3, IS 1) Ki - 67 - aktywność prolieracyjna około 40% Hercept Test - reakcja na 1 + Dodam, że niecały rok temu mama miała mammografię, potem biopsję gruboigłową, na której wyszła zmiana 13mm niezłośliwa (...czyżby źle pobrali materiał czy tak szybko to zezłośliwiało...?) Teraz znów była kontrolna mammografia, USG - 16mm, biopsja i taki wynik jak wyżej... W poniedziałek mama ma zgłosić się do szpitala, we wtorek operacja (z węzłami wartowniczymi). Co do dalszego leczenia usłyszała "tabletki i naświetlania". Zdążyłam już trochę się naczytać co to jest, że chyba jest hormonozależne, że łatwo o przerzuty... ehh mętlik w głowie. Da się z tym rakiem 'wygrać' na lata? Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? Ze skutecznością leczenia? Czytałam też o nierefundowanych inhibitorach CDK4/6 ...warto? |
Safi (offline) |
Post #2 15-12-2019 - 16:53:49 |
|
Her2 1+ oznacza że nowotwór jest Her2 ujemny, jest hormonozależny to dobrze. Jest o najwyższym stopniu złośliwości - G3, dosyć szybko rośnie (ki67). Guz nie jest duży. Da się z nim wygrać na lata, czego dowodem żywym jest wiele dziewczyn z tego forum. Głowa do góry
![]() |
Tomasz. (offline) |
Post #3 15-12-2019 - 22:00:23 |
Pruszków |
Przy Ki67=>20% proponuje się chemioterapię. Dodatkowo jest 8/9 pkt. Blooma-Richardsona (złośliwość duża).
Należy ustalić plan leczenia. I należy zacząć od schematu rozległości operacji. Trochę mnie dziwi, że nie napomknięto ani slowem na chemioterapią- a lekarze powinni to uczynić. Chora ma prawo się nie zgodzić - ale powiedzieć powinni. Jednakże jeśli jest ustalony plan leczenia to pozostaje trzymać kciuki za doszczętność operacji wł. BCT (zachowanie wystarczających marginesów cięcia). Radioterapia jest stosowana zazwyczaj w BCT. Więc prawdopodobnie będzie taka operacja. A "tabletki".... Hmm. Nawet w onkologii może to oznaczać tamoxyfen czy któryś z inhibitorów aromatazy (i co nie wyklucza zastrzyków antyhormonalnych). Jednocześnie "tabletki" może oznaczać podawanie cytostatyków np. kapecytabiny, winorelbiny, cyklofosfamidu, metotrexatu... Kto wie co lekarz miał na myśli - w raku hormonalnie zaleznym może być i jedno i drugie. A nawet oba na raz. Plan leczenia - to zwrot kluczowy. Rak w poprzednim badaniu być mógł. Zaaspirować lekarz mógł niereprezentatywną część guza. A może to też być wynikiem dynamiki samej choroby. W raku wszystko jest możliwe. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-12-2019 - 22:02:17 przez Tomasz.. |
Róża2018 (offline) |
Post #4 16-12-2019 - 18:22:30 |
Gdańsk |
Magda na jak długo uda się wygrać walkę z chorobą tego nikt nie wie ale, że jest możliwe ją wygrać to moja mama niech będzie jednym z wielu przykładów na tym forum. Twoja mama ma zbliżone wyniki do mojej i właśnie rok temu zaczęła swoją walkę.
Dziś jest zdrowa, to był ciężki rok , leczenie nie jest łatwe ale z dobrym nastawieniem psychicznym i wsparciem rodziny wszystko jest do przetrwania. Moja mama miała jeszcze dodatkowo zajęte węzły ale również z uwagi na najwyższą złośliwość G3 jak i wysokie Ki67 - 50% musiała być najpierw chemioterapia przed zabiegiem operacyjnym. Także dopytuj o wszystkie szczegóły i walcz o jak najszybsze rozpoczęcie leczenia. Powodzenia ![]() Mama - NST,G-3,Er TS 8/8 (w 95%), Pr TS 6/8 (w 25%), HER2 uj, Ki67 - w 50%, wielkość guza - 7,5x6mm,zajęte węzły.Od 06.12.18r. -4xAC,12xPXL,25.06.19 mastektomia radykalna z usunięciem wszystkich węzłów (15 sztuk) 03.07.19 wynik hist-pat-nie znaleziono komórek nowotworowych, całkowita regresja nowotworu ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-12-2019 - 18:23:00 przez Róża2018. |
corka magda (offline) |
Post #5 17-12-2019 - 10:02:35 |
Częstochowa |
Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi i budujące słowa . Dzisiaj pod wieczór mama ma operację. Zobaczymy jak to będzie i co dalej. Narazie duuużo strachu.
|
dtyiert (offline) |
Post #6 22-06-2022 - 09:12:48 |
|
Naprawdę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi i konstruktywne słowa tutaj.
Super Mario Bros |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
785
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022