Proszę o interpretację

Wysłane przez BB72 

BB72 (offline)

Post #1

05-05-2020 - 15:35:27

Dzień dobry,
Proszę o zinterpretowanie.
Wynik biopsji gruboigłowej:
Kilka fragmentów dł. do 1,5 cm
Mucinous carcinoma, grade 2
Ocena stopnia złośliwości histopatologicznej: tworzenie gruczołów/cewek: 2, pleomorfizm jądrowy: 3, indeks mitotyczny: 1.
ER: dodatni (TS=8/8), odsetek komórek pozytywnych - 100% na 3+
PR: dodatni (TS=6/8), odsetek komórek pozytywnych - 40% na 2+
HER2: 2+
Ki-67: 30%

Po badaniu FISH: HER2: dodatni

Mammografia i USG:

Obie piersi o utkaniu gruczołowotłuszczowym z dość obfitą włókniejącą tkanką gruczołową rozmieszczoną równomiernie, co utrudnia ocenę mammograficzną.

PL - na tle tkanki gruczołowej na godzinie 10/11 widoczne jest owalne zagęszczenie 15x26x20mm (w USG)
Przewody mleczne obustronnie nieposzerzone
W zakresie dołów pachowych oraz okolic obojczykowych powiększonych, patologicznych węzłów chłonnych obustronnie nie widać

Dziękuję

renatar (offline)

Post #2

05-05-2020 - 16:44:13

sieradz 

Witaj BB, fish wyszedł ci dodatni więc potrzebujesz herceptyny [jest ona podawana tylko z chemioterapią]. Ki jest dość wysikie i ono powyżej 20 też jest wskazaniem do chemii. Mucinosum to chyba podtyp śluzowy [też mam takiego]. Bardzo wysoko hormonozależny to bardzo dobrze bo będą antyhormony np tamoksifen. Bardzo dobrze że węzły nie są podejrzane. Grade 2 oznacza średnią złośliwość.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

lulu (offline)

Post #3

05-05-2020 - 16:46:58

k/Kwidzyna 

Wyniki odrobinę zbliżone do moich, jedynie HER2 miałam na minus ale za to PR blisko 80%. Całkiem dobrze się go leczy.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Tomasz. (offline)

Post #4

06-05-2020 - 12:09:10

Pruszków 

Wielkość guza, ki67 i nadekspresja wskazują na potrzebę chemioterapii. Ponieważ jest silna hormonozależność a Ki67 nie jest niebotyczne - ja bym zastosował u siebie w takiej sytuacji schemat TC 6 cykli (bez antracyklin- adriamycyny ze schematu AC). Schemat niewiele mniej skuteczny a mniej obciążą serce i układ krążenia, nie mówiąc o tym, ze jest "lżejszy" w sensie skutków subiektywnych (np. mniejsze zmęczenie czy nudności). Z tym, że ostatnie 3 cykle razem z herceptyną- poprawia to rokowanie. Po operacji kontynuacja herceptyny i antyhormony. W razie operacji częściowej- radioterapia na sutek i lożę po guzie.

BB72 (offline)

Post #5

07-05-2020 - 12:52:20

Dziękuję,
Zlecono mi jeszcze rezonans, z uwagi na niewyraźny obraz z USG I mammografi.

renatar (offline)

Post #6

07-05-2020 - 18:30:12

sieradz 

BB rezonans oczywiście jest potrzebny ale żeby teraz czekanie na wynik nie wydłużyło rozpoczęcia chemii.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #7

07-05-2020 - 19:07:34

Pruszków 

renatar
BB rezonans oczywiście jest potrzebny ale żeby teraz czekanie na wynik nie wydłużyło rozpoczęcia chemii.
Uważam identycznie.

Kasia232 (offline)

Post #8

08-05-2020 - 13:26:24

Witam, proszę o interpretacje wyników hispat. Marginesy wszystkie Margo chirurgica in distantione circa 2 cm Ab carcinomata.
Węzły chłonne Metastases carcinomatosae (4 węzły). Lymphadenitis reactiva (2 węzły)
Dziekuje

BB72 (offline)

Post #9

11-05-2020 - 18:41:27

Wynik MRI:
Na godz. 12 na gł. 2 cm policykliczne ognisko naciekowe wlk 16x15x18 mm o mieszanym sygnale w obrazach T2, silnie wzmacniające się po CM krzywą typu I/II - rozp. rak śluzowych, zmiana silnie ogranicza dyfuzję. Zmiany satelitarnej w wykonanym badaniu nie widać, nie ma cech obrzęku ani pogrubienia skóry.
Węzły chłonne pachowe bez niepokoju.

Czy w związku z tym, że guz okazał się mniejszy: może obyć się bez chemioterapii i herceptyny przed operacją, tylko radioterapia i herceptyna po zabiegu??? czy lepiej byłoby, żeby jednak herceptyna i/lub chemia były przed operacją???
I drugie pytanie: kiedy stosuje się tzw. podwójną blokadę??

Dziękuję

Tomasz. (offline)

Post #10

11-05-2020 - 19:16:47

Pruszków 

BB72
Czy w związku z tym, że guz okazał się mniejszy: może obyć się bez chemioterapii i herceptyny przed operacją, tylko radioterapia i herceptyna po zabiegu??? czy lepiej byłoby, żeby jednak herceptyna i/lub chemia były przed operacją???
I drugie pytanie: kiedy stosuje się tzw. podwójną blokadę??
Nie stosuje się leków anty-HER2 bez chemioterapii. Pisałem o tym nie raz. Ważne aby nie sumowac czynników ryzyka. Np operacja BCT lekarz nie zachowa marginesow w raku o złośliwości znacznej lub z nadekspresja. I konieczność docinki. Wiec nNie kombinować za bardzo. Do rozważenia lżejszy schemat np TC zamiast AC+T. Chemioterapia dwulekowa już jest skuteczna a w raku silnie hormonalnie zależnych wystarczy

xiouken (online)

Post #11

04-10-2024 - 07:00:23

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 456
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024