Proszę o interpretację
BB72 (offline) |
Post #1 05-05-2020 - 15:35:27 |
|
Dzień dobry,
Proszę o zinterpretowanie. Wynik biopsji gruboigłowej: Kilka fragmentów dł. do 1,5 cm Mucinous carcinoma, grade 2 Ocena stopnia złośliwości histopatologicznej: tworzenie gruczołów/cewek: 2, pleomorfizm jądrowy: 3, indeks mitotyczny: 1. ER: dodatni (TS=8/8), odsetek komórek pozytywnych - 100% na 3+ PR: dodatni (TS=6/8), odsetek komórek pozytywnych - 40% na 2+ HER2: 2+ Ki-67: 30% Po badaniu FISH: HER2: dodatni Mammografia i USG: Obie piersi o utkaniu gruczołowotłuszczowym z dość obfitą włókniejącą tkanką gruczołową rozmieszczoną równomiernie, co utrudnia ocenę mammograficzną. PL - na tle tkanki gruczołowej na godzinie 10/11 widoczne jest owalne zagęszczenie 15x26x20mm (w USG) Przewody mleczne obustronnie nieposzerzone W zakresie dołów pachowych oraz okolic obojczykowych powiększonych, patologicznych węzłów chłonnych obustronnie nie widać Dziękuję |
renatar (offline) |
Post #2 05-05-2020 - 16:44:13 |
sieradz |
Witaj BB, fish wyszedł ci dodatni więc potrzebujesz herceptyny [jest ona podawana tylko z chemioterapią]. Ki jest dość wysikie i ono powyżej 20 też jest wskazaniem do chemii. Mucinosum to chyba podtyp śluzowy [też mam takiego]. Bardzo wysoko hormonozależny to bardzo dobrze bo będą antyhormony np tamoksifen. Bardzo dobrze że węzły nie są podejrzane. Grade 2 oznacza średnią złośliwość.
T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
lulu (offline) |
Post #3 05-05-2020 - 16:46:58 |
k/Kwidzyna |
Wyniki odrobinę zbliżone do moich, jedynie HER2 miałam na minus ale za to PR blisko 80%. Całkiem dobrze się go leczy.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Tomasz. (offline) |
Post #4 06-05-2020 - 12:09:10 |
Pruszków |
Wielkość guza, ki67 i nadekspresja wskazują na potrzebę chemioterapii. Ponieważ jest silna hormonozależność a Ki67 nie jest niebotyczne - ja bym zastosował u siebie w takiej sytuacji schemat TC 6 cykli (bez antracyklin- adriamycyny ze schematu AC). Schemat niewiele mniej skuteczny a mniej obciążą serce i układ krążenia, nie mówiąc o tym, ze jest "lżejszy" w sensie skutków subiektywnych (np. mniejsze zmęczenie czy nudności). Z tym, że ostatnie 3 cykle razem z herceptyną- poprawia to rokowanie. Po operacji kontynuacja herceptyny i antyhormony. W razie operacji częściowej- radioterapia na sutek i lożę po guzie.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #7 07-05-2020 - 19:07:34 |
Pruszków |
Uważam identycznie. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
BB72 (offline) |
Post #9 11-05-2020 - 18:41:27 |
|
Wynik MRI:
Na godz. 12 na gł. 2 cm policykliczne ognisko naciekowe wlk 16x15x18 mm o mieszanym sygnale w obrazach T2, silnie wzmacniające się po CM krzywą typu I/II - rozp. rak śluzowych, zmiana silnie ogranicza dyfuzję. Zmiany satelitarnej w wykonanym badaniu nie widać, nie ma cech obrzęku ani pogrubienia skóry. Węzły chłonne pachowe bez niepokoju. Czy w związku z tym, że guz okazał się mniejszy: może obyć się bez chemioterapii i herceptyny przed operacją, tylko radioterapia i herceptyna po zabiegu??? czy lepiej byłoby, żeby jednak herceptyna i/lub chemia były przed operacją??? I drugie pytanie: kiedy stosuje się tzw. podwójną blokadę?? Dziękuję |
Tomasz. (offline) |
Post #10 11-05-2020 - 19:16:47 |
Pruszków |
Nie stosuje się leków anty-HER2 bez chemioterapii. Pisałem o tym nie raz. Ważne aby nie sumowac czynników ryzyka. Np operacja BCT lekarz nie zachowa marginesow w raku o złośliwości znacznej lub z nadekspresja. I konieczność docinki. Wiec nNie kombinować za bardzo. Do rozważenia lżejszy schemat np TC zamiast AC+T. Chemioterapia dwulekowa już jest skuteczna a w raku silnie hormonalnie zależnych wystarczy ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |