Proszę o interpretację biopsji gruboigłowej
Syli1987 (offline) |
Post #1 01-02-2021 - 21:12:46 |
Szprotawa |
Witam. Proszę o interpretację biopsji gruboigłowej mojej mamy lat 59. Moja mama niestety długo ukrywała (około roku), że coś złego dzieje się w piersi. Przyznała się dopiero jak zaczęło boleć. Z TK wyszedł guz piersi wielkości 75mm z naciekami brodawki i skóry. Guzy przerzutowe do:
Węzłów chłonnych - 22mm i 8mm; Płuc po obu stronach - 15mm i 8,6mm; Wątroby - hypodensyjne ogniska meta, największy 21mm; Wyniki biopsji: Rak inwazyjny piersi NST, NHG3 (3+3+3) Immunofenotyp: GATA3+, CKAE1/AE3+, p63 miejscami +, ER 90% jąder komórkowych 3+/2+, PR-, Ki67+ w 80-90% jąder komórkowych HER2 odczyn pozytywny w komórkach raka naciekającego (score=3+) Z góry dziękuję serdecznie za wszelką pomoc. |
Tomasz. (offline) |
Post #2 01-02-2021 - 21:59:24 |
Pruszków |
Rak o najwyższej złośliwości i max. liczbie pkt 9/9 wg Blooma-Richardsona. Występuje obecność naskórkowego czynnika wzrostu w (istotna klinicznie postać nadekspresji HER2) z adekwatnie b.wysokim markerem proliferacji Ki67. To, łącznie z ze stwierdzeniem IV stadium choroby (rak późny) determinuje rokowania. Nie zmniejsza powagi sytuacji obecność receptorów ER.
W tym stadium leczy się chorobę systemowo. Jest to chemioterapia, czasem łącznie z podawaniem antyhormonów. O tego na pewno leczenie się rozpocznie. Nie będzie tu prawdopodobnie w ogóle wchodzić kwestia operacji - nie poprawi ona poważnego rokowania. Ja bym, niezależnie od ośrodka gdzie mama będzie się leczyć- starał się o konsultację odnośnie forsowności chemioterapii. Chodzi o niestosowanie ciężkich schematów leczenia - one nie mają jawnie lepszego rokowania. Znając nasze realia może zostać zaproponowany AC. Jeśłi już to TC lub wręcz sam docetaxel aby uzyskać możliwość dołączenia leków blokujących nadekspresję (trastuzumab, pertuzumab). Taka terapia docetaxelu z Perjetą i Herceptinem da prawdopodobnie najdłuższe przeżycie. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Syli1987 (offline) |
Post #3 01-02-2021 - 22:12:00 |
Szprotawa |
Dziękuje serdecznie. Kwestia leczenia będzie dopiero omawiana w przyszłym tygodniu, ale mówił, że będzie to chemia z immunoterapią. Jednak już dzisiaj onkolog powiedział, że operacji (przynajmniej na razie) nie będzie.
Jakie są rokowania przy takich wynikach? Czytając Pana ostatnie zdanie wydają się zerowe. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-02-2021 - 22:13:03 przez Syli1987. |
Tomasz. (offline) |
Post #4 01-02-2021 - 23:24:52 |
Pruszków |
Immunoterapia to wspomniane trastuzumab i pertuzumab. Najlepiej jak by były one oba. Z docetaxelem. Warto zawalczyć o leczenie skojarzone z dodaniem antyhormonu. Np. Symex. Nie powinno być problemu z uzyskaniem recepty. Koszt ok 20 zł na refundację, 90 zlbez refundacji na miesiąc. Są niskie skutki uboczne a spodziewana skuteczność znaczna. Nic więcej nie da się powiedzieć. Efekty leczenia żalezec będą od podatności na leczenie i działań niepożądanych. Nie wiem co rozumiesz słowo szansa. W sensie wyleczenia to obecną wiedzą medyczna na to nie pozwala. Tym niemniej reakcja na leczenie może być całkiem niezła w sensie realnego wydłużenia życia przy akceptowanie pogorszonej jakości życia z uwagi na obciążające leczenie.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Syli1987 (offline) |
Post #5 04-02-2021 - 16:09:31 |
Szprotawa |
Dzisiaj byłam z Mamą na spotkaniu przed chemią. Leki, jakie będą podawane to Docetaxel + Perjeta + Herceptin. Pierwszy cykl już w przyszłą środę. Pytałam o te antyhormony, to oczywiście padła odpowiedź, że tego nie ma w standardzie, ale Pani Doktor wie, że Prof. Wysocki podaje
![]() ![]() |
Tomasz. (offline) |
Post #6 04-02-2021 - 17:36:41 |
Pruszków |
Czyli jest to co przewidziałem. Czy docetaxel będzie w cyklach 7 czy 21 dni? Warto monitorować obrazowo guza i nacieki nowotworowe na skórze. Pozwoli to ocenić skuteczność leczenia.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Magdaaa (offline) |
Post #8 04-02-2021 - 20:51:20 |
|
Syli, chodzi o to, że warto w trakcie chemioterapii monitorować wielkość guzów. Chodzi o badania obrazowe typu USG, tomograf itp. To badania obrazowe pomogą sprawdzić skuteczność leczenia i reakcję na chemię i warto je w trakcie leczenia za jakiś czas zrobić ponieważ gdyby reakcja była niedostateczna, wówczas są zmieniane leki
![]() |
Tomasz. (offline) |
Post #9 04-02-2021 - 21:08:05 |
Pruszków |
Warto porozmawiać tak, aby lodów tu nie było. Zwłaszcza na linii matka-córka. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Syli1987 (offline) |
Post #10 05-02-2021 - 20:23:22 |
Szprotawa |
Tu jest wszystko dobrze. Moja mama jest osobą skrytą i nie chce zaprzątać nikogo samą sobą. Dlatego powiedziała o guzie dopiero, jak zaczęło boleć. |
Syli1987 (offline) |
Post #11 05-02-2021 - 20:29:05 |
Szprotawa |
Mama została wciągnięta do jakiegoś programu. Ma dodatkowe konsultacje. Lekarz też jest bardzo dobrym specjalistą i myślę, że wie co ma robić ???? Jednak jeżeli po drugim/trzecim cyklu nie zostanie zlecone TK, to napewno się upomnę ???? |
Syli1987 (offline) |
Post #13 06-02-2021 - 22:20:41 |
Szprotawa |
Obie macie okropne charaktery... Naprawdę... Zapewne Ty jak i moja mama macie obok siebie osoby, które Was kochają, które zrobią wszystko żebyście były... Dużo zdrowa dla Ciebie Ranato.. ![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-02-2021 - 22:22:21 przez Syli1987. |
Magdaaa (offline) |
Post #16 22-02-2021 - 11:43:39 |
|
Witaj Elu. Masz można powiedzieć najpowszechniejszego raczka. Z tego co piszesz najpierw będziesz miała chemioterapię, która ma na celu zmniejszyć guzka i go osłabić, aby lekarze mogli bezpiecznie przeprowadzić operację. Po operacji w związku z ER 20-30% będziesz miała przepisane antyhormony, które pomagają w leczeniu. Nie napisałaś o stanie węzłów. W czasie chemii warto monitorować guza tzn. sprawdzać w badaniach obrazowych jego reakcję na leczenie. Nie martw się, na forum jest dużo pań z takim samym typem raka wiele lat po leczeniu i cieszą się dobrym zdrowiem
![]() |
Tomasz. (offline) |
Post #19 23-02-2021 - 14:34:36 |
Pruszków |
FC?? Jest to możliwe, ale to wyjątkowo rzadko spotykany schemat (Fluorouracyl+Cyklofosfamid). Może EC? Ew AC? ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Elcia75 (offline) |
Post #20 08-04-2021 - 02:00:06 |
|
Hej
Mieszkam w Norwegii i Tu die lecze i taki Dostalam FC Niestety okazalo sie sie raczysko nie reaguje A wrecz przeciwnie rosnie ???????????? Dostalam propozycje przejscia od razu na Taxol Co tydzien lub mastektomia .... Co wybrac ???????? Pomocy !!!!!! |
Tomasz. (offline) |
Post #25 08-04-2021 - 10:29:13 |
Pruszków |
Nic tu nie pomożemy bo schemat FC jest w Polsce nie stosowany. Był kiedyś podobny CMF. Ale jest stosowany sporadycznie. Sam taxol to może być za mało. Do rozważenia taxol z karboplatyna. Lub antracykliny z taxolem. Był u nas właśnie schemat AT adriamycyny z taxolem. Monoterapia nie jest optymalna, gdy po jakimkolwiek cyklu chemioterapii Guz rośnie. Tu jest rak trojujemny w leczeniu. Poza chemioterapia i radioterapia nie ma innego leczenia jeśli chodzi o raka wczesnego. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-04-2021 - 10:32:08 przez Tomasz.. |
Tomasz. (offline) |
Post #29 10-04-2021 - 17:01:34 |
Pruszków |
Poczytaj swoje wpisy. Jest sprzeczność danych. Jeśli ER=0 to leczy się takiego raka jak raka trojujemnego.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-04-2021 - 17:03:15 przez Tomasz.. |