usg

Wysłane przez annaannakarolina 

annaannakarolina (offline)

Post #1

19-02-2021 - 12:32:46

witam proszę o interpretację badania usg piersi Piersi o budowie mieszanej. W obu piersiach widoczne pojedyncze zmiany ogniskowe typu BIRADS 2 USG ,Dwie w PP na granicy kwadratów bocznych o wyglądzie torbielek prostych śr 4i 8 mm,W LP na godz, 3 guzek dysplastyczny z przewagą utkania płynowego, Poza tym zmian ogniskowych poszerzenia przewodów mlekowych zmian węzłowych nie uwidoczniono. Czy wynik jest prawidłowy czy zmiany to nowotwór? Bardzo się denerwuję czekam na odpowiedz dziękuje

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-02-2021 - 12:41:11 przez annaannakarolina.

Magdaaa (offline)

Post #2

19-02-2021 - 16:19:49

Witaj. Birads 2 oznacza, że zmian podejrzanych nie uwidoczniono. Skoro masz piersi o budowie mieszanej można też pomyśleć o mammografii.

Post #3

19-02-2021 - 17:21:33

ale co oznacza ten guzek dysplastyczny oraz torbieliki czy to grozne

Post #4

19-02-2021 - 19:25:13

bardzo prosze o odpowiedz odchodze od zmyslów

Safi (offline)

Post #5

19-02-2021 - 19:44:12

Aniu, jak piszą Birads2 to znaczy że jest ok w piersiuśmiechciesz się

Post #6

19-02-2021 - 20:39:49

ciesze sie bardzo ale co oznacza opis usg ze piersi sa budowy mieszanej oraz ten guzek dysplastyczny z przewaga utkania płynowego to mnie martwi

braja (offline)

Post #7

19-02-2021 - 23:37:08

Wątek w złym dziale admini pewnie przeniosą. Budowa mieszana oznacza, że w piersiach jest zarówno tkanka gruczoowa jak i tłuszczowa. Dysplazja oznacza jakieś zmiany zwyrodnieniowe tkanki, może po uderzeniu albo niedawnym karmieniu piersią? Jeśli jednak masz wątpliwości możesz zrobić mammografię lub usg z elastografią

Post #8

20-02-2021 - 07:15:58

Dziekuje za odpowiedzi i jeszcze zapytam czy te zmiany maja charakter nowotworowy?

Magdaaa (offline)

Post #9

20-02-2021 - 10:16:26

Birads 2 oznacza, że wg radiologa zmiany nie mają charakteru nowotworowego.

Post #10

20-02-2021 - 12:59:39

czyli nie mam sie czym przejmować ale z jakiego powodu sie torbiele i guze dysplastyczny pojawil jaka jest ich przyczyna powstawania czy mogą się one wchłonąć czy mają tendensję rozrastania prosze coś napisać na ten temat napomnę ze mam 44 lat czy też to od wieku zależy dziekuję bardzo

Magdaaa (offline)

Post #11

20-02-2021 - 13:12:51

Powiem szczerze, że do końca nie wiadomo skąd takie guzki się pojawiają. Może to mieć związek z hormonami. Ja zawsze mam w USG birads3. Miałam w przeciągu kilkunastu lat usuniętych 8 łagodnych zmian. Teraz mam jedną do obserwacji. W związku z tym mam badania obrazowe robione co pół roku. Zmiany typu litego takie jak gruczolakowłókniaki się nie wchłaniają, natomiast zmiany płynowe typu torbiele mogą się samoistnie wchłonąć. Wg.twojego radiologa skoro wystawił birads 2 nie ma powodu do zmartwień, a ja na twoim miejscu zrobiłam kontrolne USG nie za rok ale za pół roku.

Post #12

20-02-2021 - 14:33:43

Jeszcze zapytam czy ten guzek dysplastyczny z przewagą utkania płynowego to zmiana zaliczana do torbieli czy do innych zmian? Co oznacza ona oraz ten skrót na godz 3 w usg Dzięki

Post #13

23-02-2021 - 15:09:34

Czy ktoś coś wie na ten temat proszę o wypowiedzi

Al_la (offline)

Post #14

26-02-2021 - 20:36:27

k/Warszawy 

Guzki dysplastyczne są następstwem zwyrodnień w tkance piersi. Nie są nowotworem złośliwym, ale wszystkie zmiany w piersi trzeba obserwować, tzn. badać co 3-6 mies.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Post #15

11-03-2021 - 16:09:35

Ale czy te guzki dysplastyczne z przewaga utkania płynowego to tez nastepstwo zwyrodnien czy cos innegi ?

Al_la (offline)

Post #16

13-03-2021 - 11:14:34

k/Warszawy 

Nikt nie zajrzy Ci do piersi, żeby zobaczyć co było przyczyną. Będąc na Twoim miejscu poszłabym do bardzo dobrego radiologa i wykonała USG, a jeszcze lepiej RM.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Post #17

24-03-2021 - 16:35:35

chciałam tylko uzyskac nformacji dodatkowac poniewaz pani radiolog na temat guzka dysplastycznego z przewaga utkania plynowego wypowiedziała sie ze to zmiana lagodna bez ryzyka dysplazji badanie jak by nic nie bylo za rok a na torbieliki proste tez ze zmiany lagone i wszystko jest w porzadku dlatego pytam o te zmiany by potwierdzic wynik usg

Klara35 (offline)

Post #18

18-12-2021 - 17:03:56

Oby tylko wszystko było dobrze u was koleżanki smiling smiley

xiouken (offline)

Post #19

04-10-2024 - 08:40:07

xiouken (offline)

Post #20

09-11-2024 - 07:06:33

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting

xiouken (offline)

Post #21

09-01-2025 - 09:13:48

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 859
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024