Interpretacja wynikow po 4 chemiach czerwonych.

Wysłane przez myślepozytywnie 

myślepozytywnie (offline)

Post #1

23-02-2021 - 10:02:06

 

Erytrocyty: 3.5 norma 3.9-5.2 L
MCV : 101 norma 79-95 H
MCHC: 31.8 norma: 32.2-35.5 L
RDW-SD: 59.0 norma: 36.4-46.3 H
RDW-CV: 16.5 norma: 11.0-16.0 H
Limfocyty: 0.67 norma: 1.00-3.00 L
Limfocyty: 15.6 norma- 20-40 L
Monocyty: 14.7 norma 0.0-12.0 H
Bilirubina calkowita: 0.17 norma 0.30-1.20 L
ALT (ICD-9:I17): 68 norma 0-32 H
AST (ICD-9-I19): 40 norma 0-31 H

Mama jest po 4 chemiach czerwonych. Rak piersi, na ten moment po 4 chemiach po torbiel nie zostało śladu wchłonął się. Jutro jedziemy na 1 biala chemie, bedzie 12 co tydzien. Bardzo proszę o interpretacje wyników, ponieważ martwie sie, bo poprzednie wyniki po chemiach byly znacznie lepsze.

Tomasz. (offline)

Post #2

23-02-2021 - 14:15:21

Pruszków 

Cytuj
myślepozytywnie
Erytrocyty: 3.5 norma 3.9-5.2 L
MCV : 101 norma 79-95 H
MCHC: 31.8 norma: 32.2-35.5 L
RDW-SD: 59.0 norma: 36.4-46.3 H
RDW-CV: 16.5 norma: 11.0-16.0 H
Limfocyty: 0.67 norma: 1.00-3.00 L
Limfocyty: 15.6 norma- 20-40 L
Monocyty: 14.7 norma 0.0-12.0 H
Bilirubina calkowita: 0.17 norma 0.30-1.20 L
ALT (ICD-9:I17): 68 norma 0-32 H
AST (ICD-9-I19): 40 norma 0-31 H

Mama jest po 4 chemiach czerwonych. Rak piersi, na ten moment po 4 chemiach po torbiel nie zostało śladu wchłonął się. Jutro jedziemy na 1 biala chemie, bedzie 12 co tydzien. Bardzo proszę o interpretacje wyników, ponieważ martwie sie, bo poprzednie wyniki po chemiach byly znacznie lepsze.
Jak na chemioterapię to są wyniki dobre. Brak istotnego wyniku - granulocytów obj. (neutrofili). Żaden w/w wynik nie jest wskazaniem do przerwy w leczeniu.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

myślepozytywnie (offline)

Post #3

23-02-2021 - 20:33:22

 

Wie Pan może w jaki sposób można postarać się poprawić wyniki ? Chodzi o domowe sposoby jak np. Sok z buraków.
Czy biala chemia jest lżejsza od czerwonej? Mama przeszla czerwona calkiem nie zle. Boimy się tej białej.

Tomasz. (offline)

Post #4

23-02-2021 - 20:42:50

Pruszków 

1. Przewidzieć się niczego nie da (może być np. wstrząs anafilaktyczny- po AC nie występuje)
2. Sok z buraków, warzywa, owoce- nigdy nie zaszkodzą. Polecam.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

myślepozytywnie (offline)

Post #5

24-02-2021 - 17:07:53

 

Dziękuję za odpowiedzi. Dzis mama przyjęła 1 dawkę białej chemii. Czy to normalne ze bardzo chce jej się spac ? W jakim celu zostały jej podane sterydy w zastrzyku moze pan wie ? Lekarz powiedział że próby wątrobowe wyszły troszke gorzej i przepisal porprazol. Oprócz tego dostala leki przeciw wymiotne.

Magdaaa (offline)

Post #6

24-02-2021 - 17:22:01

 

Senność i mdłości podczas chemii są normalne. To w końcu bardzo silne leki i w związku z tym często podaje się sterydy. U mojej mamy też wątroba trochę szalała. Pomógł Essentiale forte-bez recepty. Nie martw się, te skutki uboczne mijają po leczeniu pociesza

myślepozytywnie (offline)

Post #7

24-02-2021 - 18:33:06

 

Najgorzej bylo po tych zastrzykach regenerujących po czerwonej chemii. Wtedy byly mdlosci i okropny smak w ustach. Dzis bylismy na pierwszej białej chemii i pierwszy raz w sumie byla taka senność. Mam nadzieje ze mama przejdzie ja lepiej niż ta czerwona chyba jest slabsza ? Lekarz przepisal porprazol ale przecież to jest tylko oslonka. To essentiale forte moze brac bez obaw przy tej białej chemii.?

myślepozytywnie (offline)

Post #8

24-02-2021 - 18:34:08

 

Ogolnie na szczęście odpukać nie bylo jeszcze wymiotów przy czerwonej chemii mam nadzieje ze przy białej tez tak będziesmiling smiley watroba nie dokucza a jednak wyniki troszke słabsze.

Tomasz. (offline)

Post #9

24-02-2021 - 18:59:12

Pruszków 

Duże dawki dexamethasonu i clemastyny są niezbędne z uwagi na uniknięcie wstrząsu anafilaktycznego. Dexamethason ma też istotne działania p wymiotne.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Magdaaa (offline)

Post #10

24-02-2021 - 19:30:59

 

Cytuj
myślepozytywnie
To essentiale forte moze brac bez obaw przy tej białej chemii.?[/quote

Moja mama właśnie przy paklitakselu, który przyjmowała co tydz., a miała ich 12 brała essentiale, a poradził jej onkolog. Dawkowała tak jak w ulotce i bardzo jej pomógł, a i ALAT i ASPAT skakał. Po tym leku wszystko ładnie się unormowało uśmiech



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-02-2021 - 19:31:57 przez Magdaaa.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 505
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 5263 dnia 07-04-2018