Prośba o interpretację

Wysłane przez szob3 

szob3 (offline)

Post #1

09-03-2021 - 22:12:23

Witam. Proszę o interpretację - lekarz nic nie powiedział.

Wyniki biopsji gruboigłowej piersi.
Rozpoznanie:
Infiltrating duct carcinoma, NOS. G1 (5pkt) ICD-O 8500/3
Polimorfizm jądrowy NG2 (2pkt)
IM: 2/10 HPF (1pkt)
Architektura utkania 2 pkt.

Marker Ki 67
Wynik (+) 15%

Marker HER2
Wynik (++) zlecono firh

Marker PR progesteron receptor
Wynik (++) średnia/słaba ekspresja w 50% komórek

Marker ER Estrogen receptor
Wynik (+++) silna ekspresja w 100% komórek

Wyniki biopsji cienkoigłowej - węzeł chłonny pachowy
Rozpoznanie: Elementy morfotyczne odczynowego węzła chłonnego.
Opis makroskopowy: Hypoechogeniczny węzeł chłonny w dole pachowym o wymiarze 10x5mm

renatar (offline)

Post #2

10-03-2021 - 05:08:57

sieradz 

Napiszę ci co wiem, rak piersi dawniej nazywany przewodowym, G1 to najniższy stopień złośliwości, Ki nieduże to dobrze, ER wysokie to bardzo dobrze. Najważniejsze teraz określenie Her2 bo od niego zalezy całe leczenie. Nie rozumiem z węzłami za bardzo.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #3

10-03-2021 - 09:30:31

Pruszków 

Węzeł był podejrzany (powiększony) i dobrze się stało, że dokonano biopsji węzła. Patrząc na stosunkowo niskie Ki67, złośliwość na pograniczu G1/G2 i wysokie ER z obecnością PgR to raczej HER2 wyjdzie 1+ czyli ujemny. Jeśli tak by było faktycznie to jest to podtyp luminal A.
Brak istotnej informacji odnośnie szacowanego wielkości guza.
Leczenie to operacja i antyhormony co najmniej 5 lat (zalecenia do 10 lat). W razie operacji oszczędzajacej BCT obligatoryjna radioterapia na sutek i lożę po guzie.
W razie guzów b.dużych (5 cm i więcej) może być zlecona chemioterapia- ale jej skuteczność w takich rakach jest niespektakularna.
Lepszym rozwiązaniem byłyby antyhormony II linii (exemestan, letrozol, anastrozol) z analogiem GnRH (Reseligo) dla zablokowania miesiączki. Leczenie co najmniej 6 miesięcy. Po nim operacja i kontynuacja dalszego leczenia.
W razie guza HER2 dodatniego- w guzach do 10 mm leczenie podobne. W razie guza ponad 10 mm- chemioterapia (sam docetaxel) z trastuzumabem dla zablokowania nadekspresji HER2.

szob3 (offline)

Post #4

16-03-2021 - 12:58:43

Guz w piesi ma 28 mm.

Na USG określającym stopień zaawansowania jama brzuszna czysta. Podejrzany 1 węzeł chłonny.

Na rtg płuc wyszło w polu środkowym płuca drobny guzek 3 mm.
Czy to musi być przerzut?

Magdaaa (offline)

Post #5

16-03-2021 - 14:47:50

Niekoniecznie. Dużo osób posiada takie pozapalne guzki na płucach

Anna córka Kasi (offline)

Post #6

16-03-2021 - 15:00:33

Warszawa 

Magdaaa
Niekoniecznie. Dużo osób posiada takie pozapalne guzki na płucach
To prawda. Moja mama miala guzki na plucu, watrobie. Po wykonaniu PET okazalo sie, ze pozapalne. Pozniej jeszcze wielokrotnie wykonywala MR, ktore potwierdzaly, ze guzki nie stanowia przerzutu.

Tomasz. (offline)

Post #7

16-03-2021 - 15:06:36

Pruszków 

Guzkami w płucach do 5 mm nie na sensu się zajmować.
Przy guzie 28 mm i ujemnym wyniku FISH warto spróbować przy takich wynikach terapii neoadiuwantowej z antyhormonów. Nie znamy wieku chorej.
Albo Reseligo plus 28 dni tamoxyfenu i dalej Reseligo z Symexem (exemestan, ew. letrozol lub anastrozol) przez kolejne 6 miesięcy. Po niej operacja BCT z procedurą węzłów wartowniczych. Z radioterapią na sutek i lożę po guzie po tym.
W razie wieku po menopauzie- od razu Symex (ew. letrozol, anastrozol) przez 7 miesięcy.
Przy tych parametrach (w razie ujemnego FISH) guz rósł całymi miesiącami lub latami do takiego rozmiaru. Na takie guzy chemioterapia często słabo działa.

szob3 (offline)

Post #8

16-03-2021 - 15:47:07

Wiek 38 lat. Wynik fish poznam jutro. Napewno dam znac.

szob3 (offline)

Post #9

16-03-2021 - 18:34:03

Na jutro zaplanowano rozmowa z lekarzem Breast Unit celem przygotowania do konsylium. Czy na takiej rozmowie zostaje przedstawiony plan leczenia? Na razie tylko ciągle badania, które się ciągną tygodniami. Kiedy mogą zostać podane jakieś leki??

krawiec1983 (offline)

Post #10

16-03-2021 - 18:42:00

Tarnowskie Góry 

Moja mama ma taką rozmowę w poniedziałek, zapowiedziano nam że tam wszystko już przedstawia lekarze.

Magdaaa (offline)

Post #11

16-03-2021 - 19:00:15

Szob, musisz niestety czekać na wynik fish. Dobrze, że jutro się dowiesz bo od niego w dużej mierze zależy dalsze leczenie. Moja mama też czekała najpierw na wynik biopsji, potem na fish, potem badania, potem wyniki badań. Od momentu biopsji do leczenia minęły ponad 2 miesiące. Gdzie tu szybka ścieżka onkologiczna?smutny

szob3 (offline)

Post #12

17-03-2021 - 11:28:07

Her wyszedł dodatni. Propozycja chemii przedoperacyjnej: taxoter, cyklofosfamid, herceptyna 6 razy co 3 tygodnie. Czy to dobry plan?

Tomasz. (offline)

Post #13

17-03-2021 - 13:11:16

Pruszków 

szob3
Her wyszedł dodatni. Propozycja chemii przedoperacyjnej: taxoter, cyklofosfamid, herceptyna 6 razy co 3 tygodnie. Czy to dobry plan?
Twój przykład pokazuje, że wszystko jest możliwe. G1, Ki67 15% i przy tym HER2 dodatni. Masz schemat TC. Często to polecam. Terapia bez antracyklin, które obciążają serce a mało co wnoszą w takiej sytuacji. Masz jeden lek blokujący nadekspresje. To wystarczy. Swoją drogą zastanawiam się czy biopsja była z miejsca reprezentatywnego. HER2 dodatni przy niskiej złośliwości i niskim Ki67.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-03-2021 - 13:12:19 przez Tomasz..

szob3 (offline)

Post #14

17-03-2021 - 13:58:41

Biopsja była z guza w piersi. Przed chemia będzie jeszcze pet i mr. To chyba dobrze.

Tomasz. (offline)

Post #15

17-03-2021 - 16:03:47

Pruszków 

Biopsja jest zawsze robiona z guza. A guz nigdy nie jest jednorodny. A badania obrazowe nigdy nie zaszkodzą.

Tomasz. (offline)

Post #16

18-03-2021 - 06:56:57

Pruszków 

szob3
Można jeszcze przedyskutować plan leczenia aby zmniejszyć obciążenie ustroju poprzez pozostanie tylko na samym docetaxelu i trastuzumabie- bez cyklofosfamidu. Ryzyko nie powinno być istotnie większe niż z jego zastosowaniem.

szob3 (offline)

Post #17

23-03-2021 - 14:06:43

Dziś pojawił się wyczuwalny guzek na szyi. Co to może być? Konsylium zaplanowane dopiero na 8 kwietnia

szob3 (offline)

Post #18

16-04-2021 - 20:39:41

Po 2 miesiącach wreszcie zakończono diagnostykę. Po wszystkich badaniach wyszło : cT2m (?) N0M0. G1 LUM B HER2 dodatni.
Zaplanowane leczenie TCH x6.

Później BCT z kotwica+ SNB vs amputacja + SNB Po leczeniu indukcyjnym, w zależności od odpowiedźi lub wskazań poradni genetycznej.

Co sądzicie o takim planowanym leczeniu?
co znaczy cT2m(?) ? Konkretnie co znaczy c i m w tym zapisie???

Ponadto co to BCT z kotwica? Wiem ze to oszczędzająca. Ale co to kotwica?

dziubas (offline)

Post #19

17-04-2021 - 18:40:44

Gdańsk 

BCT = Breast Cancer Traitment inaczej operacja oszczedzająca. Kotwicę zakłada sie przed operacja, zeby lekarz wiedział gdzie ma ciąć. lekarz zakładajacy kotwice celuje w miejsce po biopsji, gdzie został włożony znacznik tytanowy.

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Al_la (offline)

Post #20

26-04-2021 - 13:39:07

k/Warszawy 

c oznacza ocenę metodą kliniczną, a m nie wiem.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Tomasz. (offline)

Post #21

26-04-2021 - 15:21:09

Pruszków 

M (z dużej litery) z np N0 M0, czy N2 M1 (to wyniki krańcowe) oznaczają metatastaze czyli ognisko raka poza guzem w wezlach/narządach odległych.

szob3 (offline)

Post #22

10-11-2021 - 12:21:04

Już 6 tygodni po obustronnej mastektomii z rekonstrukcją. Wszystko ładnie się goi. Dziś wyniki pooperacyjne:
Infiltrating duct carcinoma NOS G1 (4pkt).
Angioinwazja nieobecna. Neuroinwazja nieobecna. DCIS NG-2, cribriform type (5 % utkania).
Stopień zaawansowania ypT1c.

Co to znaczy?

Cechy częściowej odpowiedzi na leczenie przedoperacyjne.

Margines powierzchniowy 1,5mm i głęboki wolne od zmian.
Węzły chłonne bez przerzutów nowotworowych ( badania intronowe i pointronowe).

Zalecenia:
Tamoxifen 1 raz dziennie.
Reseligo co 28 dni.
W planie zmiana na symex + analog LHRH. Co to jest?
Kontynuowana będzie immunoterapia.

renatar (offline)

Post #23

10-11-2021 - 17:06:38

sieradz 

Wg mnie byś została na reselingo plus inhibitory aromatazy [reselingo jest chyba w grupie lhrh].

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #24

17-11-2021 - 08:40:41

Pruszków 

Moim zdaniem wystarczy sam tamoxyfen z Reseligo (to na pewno analog LHRH). Tamoxyfen da mniejsze obciążenie dla kośćca.

szob3 (offline)

Post #25

25-11-2021 - 13:33:47

Dziś zaproponowano dołączenie bisfosfonianow. Warto?

Tomasz. (offline)

Post #26

25-11-2021 - 21:16:25

Pruszków 

szob3
Dziś zaproponowano dołączenie bisfosfonianow. Warto?
Zapobiegawczo- p-ko osteoporozie- tak. Chodzi o osteoporozę po i.aromatazy.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 383
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022