Wynik rezonansu piersi

Wysłane przez Lucynka_ 

Lucynka_ (offline)

Post #1

09-04-2021 - 16:40:36

Opis rezonansu wygląda tak:
Piersi o budowie tłuszczowo-gruczołowej/podścieliska umiarkowane.
W piersi prawej na godz 12 podłużny linijny obszar wzmocnienia dłg Ok 8-9 mm- silnie w pierwszej fazie, w drugiej krzywa typu plateau BIRADS 3. W piersi lewej bez ogniskowych wzmocnień.
W objętych badaniem częściach dołów pachowych powiększonych, radiologicznie podejrzanych węzłów chłonnych nie stwierdza się.
Wnioski: BIRADS 3 dla zmian w piersi prawej, wskazana weryfikacja BM zmian w piersi prawej.

Dodam jeszcze, że zmiana wykryta została podczas badania kontrolnego USG w 07/2020 o średnicy 5 mm (BIRADS 3). Zalecono wówczas kontrolę za 6 m-cy, byłam na kontrolnym USG w 02/2021. Zmiana powiększyła się w porównaniu do badania poprzedniego wymiary 9x4mm. W opisie USG BIRADS 4 i wizyta u onkologa oraz wykonanie MR piersi.

Martwię się, bo wizytę z wynikami z rezonansu mam w przyszłym tygodniu, a kompletnie nie wiem co ten opis znaczy.
Zapomniałam jeszcze, że na tej piersi mam na skórze plamę, ma kształt kolisty, wchodzi na otoczkę brodawki. To mnie nie swędzi ale powiększa swoje rozmiary teraz ma około 3 cm średnicy, a pod piersią pojawiło się kilka takich plamek ale mniejszej średnicy. Tak na miejscu trzustki są te plamki.

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 09-04-2021 - 16:51:49 przez Lucynka_.

Magdaaa (offline)

Post #2

09-04-2021 - 18:25:27

Witaj Lucynko. Dobrze, że miałaś rezonans, bo to najbardziej miarodajne badanie odnośnie zmian w piersiach. Dalszym krokiem będzie wykonanie biopsji gruboigłowej zmiany. Gdyby proponowano Ci biopsję cienkoigłową protestuj, ponieważ biopsja gruboigłowa dokładnie pokaże z czym masz do czynienia i w razie czego da odpowiedź w jaki sposób leczyć tę zmianę. Nie martw się. Zmiana jest malutka i wyłapana w porę. Pamiętaj również, że równie dobrze może okazać się, że to nic złego, ale oczywiście nie wolno tego bagatelizować i trzeba jak najszybciej pogłębić diagnostykę.

Tomasz. (offline)

Post #3

09-04-2021 - 21:36:24

Pruszków 

Z powodu małej zmiany lepszą opcją wydaje mi się mammotom pod kontrolą USG. Szansa na usunięcie zmiany w całości- nie jako działanie li tylko diagnostyczne, ale i terapeutyczne. Dla mnie BIRADS3 w RM jest wiarygodny- najdokładniejsze badanie obrazowe. Można czekać i gdy pojawi się czwórka w BIRADS i wtedy wykonać diagnostykę biopsyjną. Biopsja cienkoigłowa to nieporozumienie zwł w takim przypadku. Na 100% tu pokaże, że nie ma raka. Nic więcej.

Lucynka_ (offline)

Post #4

10-04-2021 - 11:38:57

Dziękuję za Wasze porady.
Wiem dzięki temu trochę więcej, kompletnie nie orientuje się w tych biopsjach, brzmi groźnie - nigdy nie miałam takiego badania.

Lucynka_ (offline)

Post #5

10-04-2021 - 11:53:49

Mam jeszcze pytanie, strasznie boli mnie prawa ręka, cały czas jest odrętwiała i nie mam w niej pełnego czucia. Dodam, że pracuje przy komputerze. Ten ból i osłabienie w ręce nie znika nawet w weekend, gdy nie pracuje.
Myślicie że to może mieć związek z tą zmianą w piersi?

Safi (offline)

Post #6

10-04-2021 - 11:58:35

Wg mnie ma to związek z wykonywaną pracą uśmiech

dziubas (offline)

Post #7

10-04-2021 - 14:56:15

Gdańsk 

ja tez tak uważam! takduży uśmiech jezeli nawet uzywasz na klawiaturze palców obu rak to pisać w dokumentach piszesz prawą chyba...

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-04-2021 - 14:58:13 przez dziubas.

Magdaaa (offline)

Post #8

10-04-2021 - 19:11:25

Ja też swojego czasu miałam takie drętwienie ręki i doszedł do tego ból pleców. Ból i drętwienie okazało się tak dotkliwe, że w końcu odzalowalam i zrobiłam prywatnie rezonans kręgosłupa bo nawet zastrzyki nie bardzo pomogło. Okazało się, że to od kręgosłupa i ucisku na rdzeń.

Lucynka_ (offline)

Post #9

12-04-2021 - 13:34:40

Dziś wizyta u onkologa, trzymajcie kciuki jestem ciekawa co powie...
Trochę poczytałam o tej biopsji mammotomicznej, jestem przestraszona...
Może lepiej wyciąć to chirurgicznie?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 12-04-2021 - 13:37:07 przez Lucynka_.

Lucynka_ (offline)

Post #10

12-04-2021 - 17:51:27

Jestem po wizycie, pani onkolog nie była niestety zbyt rozmowna...Powiedziała tylko, żeby zrobić biopsje mammotomiczna i czekać na wynik.
Mam na to skierowanie na oddział chirurgiczny ogólny, myślicie że zostawiają wówczas w szpitalu?

ira (offline)

Post #11

12-04-2021 - 19:24:02

Pabianice 

Lucynka_ moja siostra wróciła samochodem do domu- po paru godzinach.

Tomasz. (offline)

Post #12

12-04-2021 - 20:02:30

Pruszków 

Lucynka_
Jestem po wizycie, pani onkolog nie była niestety zbyt rozmowna...Powiedziała tylko, żeby zrobić biopsje mammotomiczna i czekać na wynik.
Więc jest tak, jak przewidywałem. To trójka w BIRADS i mammotom pod kontrolą usg pozwoli usunąć trzon zmiany. Czas pokaże, na ile zmiana może mieć tendencję do odnowy. Badania okresowe pozwolą na właściwą kontrolę.

blackcherry (offline)

Post #13

12-04-2021 - 20:24:30

Lucynka_ miałam robioną biopsję mammotomiczną w lutym. Nie ma czego się bać. Jest znieczulenie także prawie nic nie czuć. Po zabiegu posiedziałam 20 minut jak zalecił lekarz i sama wróciłam samochodem do domu.

Lucynka_ (offline)

Post #14

12-04-2021 - 21:57:26

Dziękuję za Wasze wpisy, to duże wsparcie dla mnie, jutro dzwonie się umówić na tą biopsje. Życzę Wam wszystkim spokojnej nocy.

Lucynka_ (offline)

Post #15

21-04-2021 - 14:35:49

Dostałam dziś informację, że biopsja mammotomiczna odbędzie się 29 kwietnia. To juz za tydzień...Co za data, bo wiecie 15 lat temu właśnie 29 kwietnia wyszłam za mąż. Mam nadzieję, że ten dzień będzie równie szczęśliwy jak wtedy i będę mogła odetchnąć, już nie myśleć o tej zmianie...

Lucynka_ (offline)

Post #16

30-04-2021 - 17:21:55

Witam Was, jestem po biopsji mammotomicznej. Była wczoraj i było ciężko. Pani doktor, która przeprowadzała nie mogła się odnaleźć pomimo moich małych piersi. Co chwilę pytała się Pani która obsługiwała USG gdzie jest i jak ma tą igłę ustawić. Miałam wrażenie, że Panie powinny zamienić się miejscami. Co gorsza w tracie pobierania jak uruchamiała to urządzenie czułam w piersi straszny żar i ogień., mimo znieczulenia. Jak już nie mogłam wytrzymać po kilku seriach Pani doktor przerwała. Powiedziała, że wszystko usunęła, ale ja jakoś mam wątpliwości. Powiem więcej, że jestem zawiedziona niekompetencją i tym jak mnie potraktowano. Dostałam krwotoku i zastosowano wkład chłodzący, który przy opuszczaniu szpitala został mi odebrany, bo to przecież własność szpitala. Pani pielęgniarka zaleciła robić w domu okład z mrożonej marchewki... To jest jakaś kpina. Zanim dojechaliśmy do domu cały opatrunek, stanik, bluzka, wszystko przesiąknięte krwią.
Powiem Wam, że już nie wiem czy tylko ja jestem takim beznadziejnym przypadkiem.
I jeszcze to czekanie na wynik 3 tygodnie smutny

Tomasz. (offline)

Post #17

30-04-2021 - 19:14:52

Pruszków 

Można tylko Ci współczuć z powodu tak nieprofesjonalnego pobrania bioptatu. Szok. Po biopsji, jeśli nie ma możliwości chłodzenia należy dłonią uciskać obszar biopsji, aby przytamowac podkrwawianie po naruszeniu ciągłości tkanek.

mgiełka (offline)

Post #18

30-04-2021 - 22:27:41

Radom 

Coraz więcej przypadków dziwnego zachowania służby zdrowia, coraz więcej jakiegoś automatyzmu, podporządkowania schematom - gdzie ludzkie cechy i odruchy? Coś co kosztuje może ze 20 zł musiało zostać na wyposażeniu szpitala, bo nie ma na to przewidzianych procedur????.... Szok. Bez procedur i działania od linijki do linijki, nic już?
Gdzie się leczysz? Współczuję, że taki niefart, ale może po takim starcie potem już tylko lepiej serce

Z amazonki.net od 2006 roku.

Lucynka_ (offline)

Post #19

07-05-2021 - 13:46:59

Biopsje mammotomiczną miałam wykonaną w szpitalu w Wałczu, bo tam mnie skierowała Pani onkolog. To nie jest żaden ośrodek zajmujący się typowo leczeniem chorób sutka. Teraz czekam na wynik biopsji, tydzień juz minął.
Nawet nie szukałam żadnego ośrodka zajmującego się kompleksowo leczeniem zmian w piersiach, a może powinnam? Jak myślicie?
Trochę się martwię, że zawaliłam sprawę, bo tą biopsje tak wykonano jak wykonano...
Najbliższy szpital ode mnie to CO Bydgoszcz. Myślicie że powinnam tam się zgłosić z wynikiem biopsji?

Lucynka_ (offline)

Post #20

15-05-2021 - 17:51:48

Nie wiem czy dobrze, ale dalej pisze w tym samym wątku.
Odebrałam wynik biopsji mammotomicznej:
Materiał łącznej średnicy 2cm
Wykonane badania H1/AN4133
Fragmenty miąższu sutka z torbielami i poszerzonymi przewodami (duktektazje) z przewlekłym naciskiem zapalnym.
Tyle napisali, jest źle?

Lucynka_ (offline)

Post #21

15-05-2021 - 22:46:15

Miało być na końcu z przewlekłym naciekiem zapalnym.

Tomasz. (offline)

Post #22

19-05-2021 - 11:43:35

Pruszków 

To wskazanie do poradni chorób sutka. Są procesy chorobowe jeszcze nie stricte onkologiczne.

Lucynka_ (offline)

Post #23

19-05-2021 - 13:20:41

Dziękuję Tomaszu za odpowiedź.
Nie chcę teraz czegoś zaniedbać, bo moja babcia zmarła z powodu raka. Nie był to rak piersi, a wątroby. Tak przynajmniej mówi mama - było to już 28 lat temu i nie wiem czy ktoś w tamtych czasach analizował temat raka "głębiej" tzn. czy sprawdzane było od czego choroba się zaczęła. Wiem, że babcia zawsze narzekała na bóle brzucha i piła swoje ziołowe herbatki...Zmarła w wieku 54 lat, poszła do szpitala na operację usuniecia woreczka, a jak lekarze otworzyli babcie to spowrotem zaszyli, rak był już wszędzie. Tak opowiada mama. Babcia zmarła 3 m- ce po zabiegu.
Zastanawiam się nad badaniami genetycznymi, czy robić?
Jeśli tak to kto da skierowanie na takie badania?

Tomasz. (offline)

Post #24

20-05-2021 - 13:07:30

Pruszków 

Jeśli nie ma udokumentowanego raka sutka np. matka i jej siostra, czy matka i Twoja siostra, ew. więcej przypadków w dalszej rodzinie po linii genetycznej to poradnia chorób sutka powinna dać skierowanie. Inaczej- to tylko lekarz rodzinny skierowanie do poradni genetycznej. I tam albo na NFZ albo prywatnie badania genetyczne.

Illa (offline)

Post #25

27-08-2021 - 15:16:12

Hej.
Miałam robiony rezonans piersi. Otrzymałam taki wynik i zalecenie aby zrobić rezonans za pół roku. Czy zalecenie jest adekwatne to tego opisu wyniku?
W piersi prawej w 1/3 środkowej w kw górno-wewnetrznym widoczny obszar linijnego, jednorodnego wzmocnienia kontrastowego (NME) o dł. 0,9 cm i krzywej typu II (szybki napływ w początkowej fazie 165%). Obszar wykazuje ograniczenie dyfuzji, wartość ADC - 1,1x10-3mm2/s. BIRADS 3.

renatar (offline)

Post #26

27-08-2021 - 17:55:05

sieradz 

Birads 3 wskazuje na zmianę łagodną, faktycznie musisz troszeczkę przypilnować dalsze badania tzn za te pół roku. Pewnie jakiś gruczolakowłókiak.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #27

27-08-2021 - 17:58:48

Pruszków 

BIRADS3 mówi o konieczności badań obrazowych co 6 miesięcy. Dobrze, że trzymasz rękę na pulsie.

Illa (offline)

Post #28

27-08-2021 - 19:52:10

Tak trzymam rękę na pulsie i pilnuje wszystkich terminów. Bardziej jestem zaniepokojona czy Birads 3 jest adekwatny do opisu tzn ograniczenia dyfuzji i wzmocnienia kontrastowego tego obszaru...czytałam, że te 2 czynniki mogą wskazywać na nowotwór złośliwy.

Magdaaa (offline)

Post #29

27-08-2021 - 20:08:13

Nie wiem jaką masz budowę piersi, ale ja przy np.budowie gruczolowo-tluszczowej zrobilabym na wszelki wypadek mammografię i to w terminie szybszym niz 6 miesięcy.

Tomasz. (offline)

Post #30

27-08-2021 - 21:13:53

Pruszków 

Magdaaa
Nie wiem jaką masz budowę piersi, ale ja przy np.budowie gruczolowo-tluszczowej zrobilabym na wszelki wypadek mammografię i to w terminie szybszym niz 6 miesięcy.
. Nie ma to za bardzo sensu- nawet przy utkaniu gruczołowo-tłuszczowym. RM był wykonany 2x i w obu jest trójka. Więc coś jest, ale bez istotniejszej dynamiki. To nie USG, gdzie lekarz - niekoniecznie mniej rzetelny- może popełnić błędy diagnostyczne. Gdzie po prostu o takie błędy łatwiej z uwagi na niższą rozdzielczość.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 832
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022