Interpretacja wynikow
Joanna32 (offline) |
Post #1 01-05-2021 - 17:11:11 |
Otwock |
Witam ,wczoraj moja tesciowa lat 60 odebrala wynik biopsji gruboiglowej ,bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow.
Inwazyjny rak NST G2 PIERSI Kategoria B5b ER-Silny odczyn niemal w 100% komorek rakowych PGR - brak reakcji Her2(2+) Ki-67-ok 15% Zlecono Fish 6 maja bedzie miala tomograf klatki piersiowej i 14 wizyte z lekarzem prowadzacym |
Magdaaa (offline) |
Post #2 01-05-2021 - 17:51:19 |
|
Witaj Asiu. Nie podałaś istotnej informacji odnośnie wielkości guzka i szacowanego w badaniach obrazowych stanu węzłów chłonnych. Na tę chwilę pozytywnym czynnikiem jest wysoka hormonozależnosc więc będzie można leczyć antyhormonami. Niskie jest ki to też dobrze. Bardzo ważny jest wynik fish bo od tego będzie zależało podanie herceptyny, którą podaje się z chemioterapią. Tomografia klatki piersiowej jest zlecana praktycznie zawsze w przypadku raka piersi. Sprawdza się takie narządy jak płuca, wątroba i ewentualnie kości.
|
Joanna32 (offline) |
Post #3 01-05-2021 - 22:13:27 |
Otwock |
Witam ,wrocilam wlasnie od tesciowej i pokazala mi wszystko z usg wychodzi ze ma dwie zmiany 15mm i 5 mm ,wynik biopsji ktory opisalam wczesniej dotyczy chyba jednego guzka ,bo tesciowa twierdzi ze lekarz czeka jeszcze na jeden wynik ,w badaniu usg jest napisane ze wezly chlonne pachowe nie powiekszone i birdas 5 .Co pokazuje wynik fish?stopien zlosliwosci?
Dziekuje za odpowiedz |
renatar (offline) |
Post #5 02-05-2021 - 05:05:03 |
sieradz |
Ten fish to będzie robiony z tej biopsji którą już mieliście. Od jego wyniku bedzie zależeć czy potrzebny będzie inny lek o nazwie herceptyna. Bardzo dobrze że węzły są czyste.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Joanna32 (offline) |
Post #6 02-05-2021 - 08:50:43 |
Otwock |
Czy taki guz o srednicy 15mm potrzebuje duzo czasu zeby urosnac do takiego rozmiaru,czy kontrolne badania usg potrafi przeoczyc jak juz cos zaczyna sie dziac ?Tesciowa przyznala mi sie ze chodzila na kontole do ginekologa i kierowal ja nie raz na badanie piersi ale ona nigdy nie poszla???? .Mozecie mi podpowiedziec jak przekonac ja do tego zeby powiedziala o swojej chorobie rodzinie ,poniewaz ona chce do ostatniej chwili to ukrywac , mysli ze pojdzie do szpitala wytna jej i bedzie po sprawie....
|
renatar (offline) |
Post #9 02-05-2021 - 09:40:30 |
sieradz |
Teraz wiadomo jest w szoku ale jak się zacznie leczenie to będzie lepiej. Najlepsza byłaby rozmowa z innymi amazonkami żeby mogła się oswoić z tym wszystkim. Może wam się uda czekając pod gabinetem u onkologa poznać i porozmawiać z jakąś chorą na raka piersi.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Magdaaa (offline) |
Post #11 02-05-2021 - 10:23:45 |
|
Asiu, powiedz teściowej, że jej guzki są naprawdę niewielkie, a i czyste węzły w badaniach obrazowych to też pozytywny czynnik. Dobrze, że ma znajomą, która wygrała walkę bo takie pozytywne zakończenia dobrze wpływają na psychikę, która w tym wypadku jest bardzo ważna i pomaga w walce
|
Joanna32 (offline) |
Post #12 02-05-2021 - 11:34:19 |
Otwock |
W takim razie jestem troszke spokojniejsza ,najgorsze to czekanie jeszcze dwa tygodnie do wizyty z onkologiem ,sama jestem spanikowana bo tez ide na usg piersi ,czlowiek dopiero zaczyna rozumiec jakie to jest powazne kiedy to dotkie kogos bliskiego.
|
Tomasz. (offline) |
Post #13 02-05-2021 - 21:28:45 |
Pruszków |
Pamiętaj dla siebie, że USG (podobnie jak i sama mammografia) nie dają pewności wykrycia raka.
Tu [amazonki.net] masz przykład, gdzie USG raka nie wykrywało, a pod mammografią wyszedł guz (zmiana) 7,5 cm. Tak samo jest odwrotnie- pod mammografem nie widać choroby, a USG pokazuje zmianę podejrzaną o rozrost złośliwy. Po prostu trzeba regularnie badać się obrazowo. A najlepiej w 2 technikach obrazowania. Ew. rezonans piersi w sytuacjach wątpliwych. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Joanna32 (offline) |
Post #15 04-05-2021 - 16:18:33 |
Otwock |
Witam ,wracam z usg piersi ,tym razem dostalam skierowanie na mammografie bo oprocz torbieli moj doktor znalazl jeszcze COS.Oczywiscie kazal sie nie przejmowac ,ze trzeba to poprostu sprawdzic ,ale ja oczywiscie w ryk nic nie dalo jego uspokajanie...Na skierowaniu napisane N64 Inne okreslenie choroby piersi ,guzek lity Sl
|
renatar (offline) |
Post #16 04-05-2021 - 17:27:42 |
sieradz |
Joanno a jaki numer birads ci wystaił. Jak u mnie stwierdzono raka to moja córka też zrobiła usg i się okazało że ma gruczolakowłókniaka, wiadomo też wpadłam w panikę.
Joanna32 (offline) |
Post #17 04-05-2021 - 17:44:49 |
Otwock |
Wlasnie o to chodzi ze on mnie dzis przyjal bez wczesniejszego zapisu ,nie w swoim gabinecie tylko w prywatnym tam gdzie pracuje i to usg mi zrobil tak nie oficjalnie zebym nie placila i mam tylko zdjecia z tego usg i z wynikiem mammografi mam sie stawic u niego juz w gabinecie.
|
Tomasz. (offline) |
Post #18 05-05-2021 - 08:56:13 |
Pruszków |
Chodzi o to, abyś pokazała radiologowi od MMG to zdjęcie. Będzie wiedział dokładnie, gdzie jest zmiana podejrzana. Niedobrze byłoby, jakby opisywanie było wyłącznie zdalne. W takiej sytuacji może na dokładnym skanerze zeskanować obraz USG i wypalić na płytce CD? (W max dostępnej rozdzielczości). Obraz elektroniczny można przesłać do lekarza opisującego MMG. Popytaj w punkcie dokonującym MMG.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Joanna32 (offline) |
Post #20 14-05-2021 - 21:42:39 |
Otwock |
Witam,tesciowa wrocila od onkologa z informacja ze 26 Maja ma operacje usuniecia calej piersi 27 wychodzi do domu ,po opracji chemia w tabletkach.Pani doktor powiedziala ze ogolnie ma dobre wyniki,tylko jakis jeden wskaznik z tego badania fish jest nie zbyt dobry i mogla by zrobic operacje oszczedzajaca ale zeby uniknac obciazenia radioterapia i spedzenia duzo czasu w szpitalu lepiej wszystko wyciac.
Ocena genu Her2 metoda fish z bloczka parafinowego Liczba analizowanych komórek :60 Srednia liczba Her2 /komórke=3,0 Sr.liczba Cen17/komórke=2,5 Ratio Her2/CEN17= 1,2 Nie stwierdzono amplifikacji genu her2 Zgodnie z wytycznymi ASCO/CAPz czerwca 2018( Ratio Her2/ cen17<2) i srednia liczba sygnalów her2/kom<4 Grupa 5 Wynik badania :prawidlowy. Czy rzeczywiscie te wyniki sa dobrze rokujace i mozemy byc dobrej mysli???. Z gory dziekuje za odpowiedzi. |
Al_la (offline) |
Post #21 01-06-2021 - 16:49:19 |
k/Warszawy |
Wynik FISH jest dobry, rak nie należy do bardzo agresywnych.
Możecie być dobrej myśli ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Joanna32 (offline) |
Post #23 11-06-2021 - 16:04:44 |
Otwock |
Witam,Tesciowa jest po operacji guza i wartownika.Mamy wynik histopatologiczny po operacji,Pani doktor mowi ze jest wszystko ok i nie trzeba kolejnej operacji ,zlecą radioterapie i hormonoterapie.Prosze o interpretacje wynikow czy naprawde jest juz ok mimo ze jest jakis przerzut.
1.Fragment miąższu piersi z ogniskiem mastopatii włóknisto-Torbielowatej i drobnym ogniskiem "aporcine adenonsis". 2.Rak inwazyjny NST mieszany (G2)piersi. Guz w największym wym.1,5cm o utkaniu średnio dojrzałego raka inwazyjnego NST z komponentem raka zrazikowego inwazyjnego "DCIS-low grade"ok 10-15%. Naciekanie pni nerwowych. Zatory w naczyniach limfatycznych. Marginesy szerokie . 3.Podtorebkowy przerzut raka wielkosci 2.1mm znaleziono w 1/8 węzle chlonnym. Co to wszystko znaczy???sa dwa raki?co z wartownikiem skoro byl przerzut czy nie poszlo tez dalej ??. Bardzo prosze o porady |
Tomasz. (offline) |
Post #24 11-06-2021 - 21:49:19 |
Pruszków |
Poza ogniskiem choroby stwierdzono 1 przerzut w węźle na 8 usuniętych węzłów.
Po opisie widać, że chora przed zachorowaniem nie była na regularnych badaniach kontrolno-obrazowych. Przy względnie niedużym guzie zatory w naczyniach limfatycznych i naciekanie pni nerwowych- proces chorobowy trwał z rok, a może nawet sporo dłużej. Teraz antyhormony. Z uwagi na przerzut do węzła sugerowałbym niesteroidowy inhibitor aromatazy, z ew. Reseligo, jeśli chora jest miesiączkująca. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Joanna32 (offline) |
Post #25 11-06-2021 - 22:27:07 |
Otwock |
Przyznala sie ze NIGDY nie badala piersi ,jest po menopauzie.Co to jest ten niesteirydowy inhibitor ?.jakis rodzaj antyhormonu?.
Czy moze Pan miej wiecej powiedziec jakie leczemie moze zaproponowac lekarz ?ile tych naswietlen i jakie leki jesli nie ten o ktorym Pan Pisze?. Dziekuje za odpowiedzi Panie Tomaszu |
Tomasz. (offline) |
Post #26 12-06-2021 - 09:07:03 |
Pruszków |
Miałem na myśli leki zawierające letrozol lub anastrozol. Tu jest wskazanie do leczenia przedłużonego do 10 lat. A nawet jeszcze dłużej. Ponieważ to luminal B i Ki67 na granicy chemioterapii i nie ma receptorów PgR wymaga regularnego leczenia i kontroli. Bo są to czynniki obciążające rokowanie.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Joanna32 (offline) |
Post #27 12-11-2021 - 23:18:03 |
Otwock |
Witam,teściowa po operacji oszczędzającej w Maju . 3 tyg temu miała kontrolne usg ,powiedziano jej że wszystko jest ok i opis prześlą prosto do onkologa u którego ma wizytę 24 Listopada.Tydzien po tym usg trafiła do szpitala z zapaleniem pluc przez covid,zrobiono jej tomograf komputerowy klatki piersiowej ,dziś wyszła że szpitala I wzięłam do przeczytania cala kartę informacyjana.Wynik tomografu zwalił mnie z nóg...opis .
Guz sutka lewego z Gkz o wym 54×38×27mm naciekający na miesnie piersiowe ze znacznikami metalicznymi w jego wnętrzu.Asymetrycznie większa tkanka gruczołowa lewego sutka względem str. przeciwnej ,w pozostałych kwadratach z cechami obrzęku tkanki tłuszczowej lewego sutka. Liczne ,zlewne z predylecja obwodowa zagęszczenia śródmiąższowe o typie matowej szyby z pogrubieniem przegród zrazikowych w obu płucach -zmiany śródmiąższowe zapalne typowe dla zakażenia covid 19.Liczne powiększone węzły chłonne sródpiersia. Jamy opłucnej wolne od płynu. Bez odmy w obu jamach opłucnej. Czy początek opisu mówi i nowym guzie w tym samym miejscu gdzie były poprzednie ? Możliwe jest to żeby w ciągu pół roku od operacji urósło coś do takiego rozmiaru ,czy to może być poprostu blizna po poprzedniej operacji i zrosty ?. Oczywiście będę w poniedziałek dzwonić z prośbą o przyspieszenie wizyty u onkolog czy też warto pójść pokazać ten wynik chirurgowi który ja operowal ? Proszę o pomoc mądre głowy. Pozdrawiam. |
Magdaaa (offline) |
Post #28 13-11-2021 - 08:27:28 |
|
Witaj Asiu. Jeszcze raz przeczytałam historię choroby twojej teściowej i moim zdaniem błędnie, szczególnie przy dwóch zmianach lekarze podjęli decyzję o operacji oszczędzajacej. Powinna być mastektomia, ale mleko się rozlało i trzeba działać... Dziwne jest to, że niby na USG nie widać tak dużej zmiany. Może teściowa źle zrozumiała lekarza. Tak czy tak dobrze, ze miała tomograf bo gdyby nie covid to badania by nie było i wiedzy o guzie być może też. Pytasz, czy rak może w krótkim czasie bardzo urosnąć, otóż niestety tak, tym bardziej, że w czasie operacji został naruszony, a czasami nawet biopsja, która oczywiście jest niezbędna, ale czasem powoduje szybki wzrost bo guz zostaje naruszony. Były opisywane takie przypadki na forum. Musicie jak najszybciej próbować dostać się na wizytę i rozpocząć leczenie bo guz dosyc duzy.
|
Joanna32 (offline) |
Post #29 13-11-2021 - 09:43:36 |
Otwock |
No właśnie gdyby nie ten tomograf to nic bysmy nie wiedziały ale zeby lekarz prowadzący z covidowego nic mi nie powiedziała że w tomografi widać guza ?tylko tyle że jest zapalenie pluc ?24 Ma wizytę u onkologa ,postaram się przyspieszyć w ale ona po tym zapaleniu musi dojść do siebie, ma nakaz leżenia jeszcze dwa tyg w łóżku.Jeszcze nic jej nawet nie mówiłam co jest napisane w karcie informacyjnej że szpitala ona jest taka słaba teraz
![]() |
Joanna32 (offline) |
Post #30 17-12-2021 - 16:25:30 |
Otwock |
Witam ponownie,Teściowa jest po ponownym tomografie z kontrastem :
Stan po BCT sutka lewego (maj 2021 )i po radioterapii. Pogrubienie skóry lewego sutka .W kgz lewego sutka i dolnej części dołu pachowego lewego widoczna jest plaska struktura tkankowa częściowo otaczającą znaczniki po BTC,o wym.38x49x25mm.Granice zmiany sa nieostre ,spikularne ,szczególnie w wymiarze cc.Charakter zmian w kgz niepewny,słabe wzmocnienie nacieku może sugerować zmiany włókniste, jednak z uwagi na brak możliwości oceny porównawczej w stosunku do badania z dnia 1 listopada 2021( szpital covidowy)badanie ma ograniczona wartość i konieczne jest rozważenie weryfikacji histopatologicznej .Węzły chłonne sródpiersiowe nad i podobojczykowe i pachowe niepowiekszone . Dodatkowo było wykonane usg I mammografia bez zmian podejrzanych . Radioterapia zakończona w Sierpniu . Jak rozumiemc ten opis ,czy radiolog podejrzewa wznowe w miejscu operowanego guza?. Pani doktor skierowała nas na ponowne usg do jakiegoś doktora z dużym doświadczeniem w usg piersi ,który ma zadecydować czy jest potrzeba robić biopsje. |