Interpretacja wyniku
Wysłane przez alice57
alice57 (offline) |
Post #1 13-08-2021 - 20:26:51 |
|
Dzień dobry.
Wczoraj otrzymałam wynik biopsji gruboigłowej. Nowotwór złośliwy. Rak inwazyjny. G2 Receptory estrogenowe i progesteronowe 0% HER2 - +3 KI67 - 30% Wielkość 6mm x 8mm Lekarz proponuje operację oszczędzającą na 12 września, a potem chemioterapia i radioterapia. Czy to dobre rozwiązanie? Z góry dziękuję za pomoc. |
Magdaaa (offline) |
Post #2 13-08-2021 - 22:55:07 |
|
Alice, twój guzek nie jest zależny od hormonów więc trzeba zastosować chemię (która zresztą nie jest taka upiorna jak kiedyś). Zmiana jest malutka więc operacja oszczędzająca jest dobrym rozwiązaniem, zadbaj tylko o to, żeby lekarze zastosowali odpowiednie marginesy. Nie napisałaś nic o węzłach, ale sądząc po wielkości guzka pewnie są "czyste". Dobrze, że wylapalas guzka gdy jest taki malutki bo to bardzo dobrze rokuje. Powodzenia
|
Tomasz. (offline) |
Post #4 14-08-2021 - 15:27:05 |
Pruszków |
Ja bym tylko dodał, że - uwaga!- w razie refundacji leków anty HER2- lepiej jest zastosować chemioterapię przedoperacyjną (neoadiuwant). Podanie trastuzumabu lub pertuzumabu przed operacją poprawia rokowanie.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
alice57 (offline) |
Post #5 14-08-2021 - 17:13:19 |
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() ![]() |
alice57 (offline) |
Post #6 26-08-2021 - 15:23:41 |
|
Byłam dziś u lekarza. Z rezonansu wynika, że guz ma trzech braciszków po ok 2mm. Razem zajmują obszar 20mmx20mm. Poprosiłam o przełożenie operacji i zastosowanie terapii celowanej. Konsylium zdecydowało, że ją zastosują, ale jeszcze badanie kardiologiczne i rezonans wątroby. Tak więc jeszcze raz odbędzie się konsylium i ostateczna decyzja. jest światełko w tunelu
![]() |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.