Pierwsze wyniki rezonansu moduł 1
Wysłane przez JagodaBe
JagodaBe (offline) |
Post #1 20-09-2021 - 18:15:55 |
|
Witam. Mam prośbę. Pierwszy raz robiłam rezonans, ponieważ okazało się, że jestem nosicielem genu BRC1. Mam 29 lat. Proszę o interpretacje wyniku. Rezonans był robiony bez wcześniejszego USG.
Opis : Badanie Mr piersi wykonano w sekwencjach FSE, FseFatSat, Stir, 3D/Disco , DWI w obrazach T1 T2 w projekcji ax i sag oraz badanie dynamiczne po iniekcji dożylnej środka para magnetycznego w sekwencji echa gradientowego 3D bez i z saturacją tłuszczu. USG brak Pacjentka z mutacją BRC1 Badanie wykonano 11 dniu cyklu Pacjentka nie stosuje hormonoterapi. Rak piersi w rodzinie ( siostra ojca) Badanie profilaktyczne bez dolegliwości. Piersi o budowie tłuszczowo-gruczołowej ( ACR 2/typ ![]() Wzmocnienie po kontrastowe tła minimalne ( <25% BLE) W kgz prawej piersi przy ścianie klp obraz węzła chłonnego wewnątrz sutkowego o śr. 7mm , na pograniczu KK zewnętrznych drobne ognisko pokontrastowego wzmocnienia o śr. 6mm , z łagodna charakterystyką krzywej, które może odpowiadać małej zmianie FA lub guzkowi tkanki gruczołowej. Po IV. Iniekcji środka kontrastowego w fazach badania dynamicznego nie uwidoczniono ognisk patologicznego pokontrastowego wzmocnienia podejrzanych w kierunku procesu rozrostowego. Nie stwierdza się asymetrii unaczynienia w piersi w obrazach MIP. Przewody mlekowe nieposzerzone. Skóra piersi niepogrubiała. Okolice przymostkowe i zamostkowe niezmienione. W dołach pachowych drobne węzły chłonne typu odczynowego. BIRADS II - PP zmiany wymagają rozróżnicowania w bad USG BIRADS I- PL. Proszę o informacje. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
490
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022