Interpretacja wyników

Wysłane przez basiah50 

basiah50 (offline)

Post #1

05-11-2021 - 11:37:24

Mam na imię Basia,mam 67 lat i proszę o pomoc w interpretacji wyników:
USG :na godz 10 w piesi prawej nieregularna zmiana 19x13x15 mm (na głębokości 18mm),węzły chłonne obu dołó pachowych bez cech patologicznego powiększenia.
Tomografia: klatka piesiowa i jama brzuszna OK, wwchłonne w dole pachowym ,nad i podobojczykowym niepowiększone,za brodawką w w piersi prawej wzmacniająca się nieregularna zmiana ogniskowa 18x17x17mm
Biopsja gruboigłowa:
ER 100% intensywność odczynu (+++)
PgR ok.15% intensywność (+++)
HER2 1+ nie stwierdza się nadekspresji
Ki67 (MIB1) ok.50%

Bardzo proszę o pomoc czego mogę się spodziewać,, zastanawiam się dlaczego nie oznaczono złośliwości (G)? ,jak rozmawiać z lekarzem i o co pytać ?

Magdaaa (offline)

Post #2

05-11-2021 - 14:21:59

Basiu, z pozytywów guzek niewielki i silna hormonozależność więc będzie duża korzyść w leczeniu antyhormonami (tabletki). Nadekspresji nie ma bo her ujemny więc kolejna rzecz dobra no i czyste w badaniach obrazowych węzły. Ki jest dość wysokie (50%, a im mniej tym lepiej) więc lekarze mogą proponować po operacji chemioterapię. Pewnie wszystko będzie zależało od wyników pooperacyjnych i pewnie po operacji będzie określone G. Ogólnie naprawdę, nie jest źle. Bądź dobrej mysli.

renatar (offline)

Post #3

05-11-2021 - 17:08:39

sieradz 

Dodam że jest super że węzły czyste. Tylko niech się lekarze spieszą z rozpoczęciem leczenia bo to Ki jest wysokie.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #4

17-11-2021 - 08:35:00

Pruszków 

Będzie proponowana chemioterapia. Rak należy do podtypu luminal B HER2 ujemny. Bardzo rzetelna kontrola obrazowa zmiany w trakcie chemioterapii z uwagi na to, ze leczenie takie w wielu rakach hormonozależnych daje wyniki niespektakularne. Wtedy pilna zmiana schematu leczenia.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 434
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022