Interpretacja wyniku biopsji BAC węzłów chłonnych

Wysłane przez Kobietka123 

Kobietka123 (offline)

Post #1

20-11-2021 - 09:32:29

Witam
Jestem 2 lata po mastektomii prawej piersi. Rak nie inwazyjny, wewnątrzprzewodowy DCiS, G3 Nie miałam robionej biopsji węzła wartowniczego bo twierdzono że nie ma potrzeby, bo to rak bezprzerzutowy. Bez radioterapii, chemioterapii, tylko operacja.
Obecnie wynik biopsji węzłów chłonnych BAC po stronie operowanej :
"Wskazane usunięcie całości węzłow chłonnych do oceny histopatologicznej ponieważ obraz cytologii MOŻE odpowiadać przerzutowi".
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem?
Za parę dni mam wizytę u chirurga

Jeśli rak bezprzerzutowy to skąd przerzut ?? Nie rozumiem tego opisu

Jeśli chodzi o badania krwi, usg jamy brzusznej, cytologie i badania ginekologiczne - wszystko jest książkowe.
Nie mam żadnych objawów , nic mnie nie boli.

Tomasz. (offline)

Post #2

20-11-2021 - 16:10:57

Pruszków 

Rak rządzi się swoimi prawami. Stąd w raku niemal wszystko być może. Z rakami DCIS sprawa polega na tym, że nie ma w procesie nowotworzenia stanów jak w np. żarówce. Czyli świeci/nie świeci. Są komórki na różnym poziomie zróżnicowania. Kancerogeneza to proces, nie stan. Tu ostrożność i trzymanie ręki na pulsie jest wskazane z powodu złośliwości G3. Kancerogeneza nie daje tak od razu dużej złośliwości. Moim zdaniem proces chorobowy nowotworzenia toczył się jakiś czas. Ja bym wykonał badanie PET-CT zwłaszcza okolic piersi, pachy i obojczyków. Poza tym nie wiemy, co spowodowało wskazania czy nawet konieczność BAC węzłów. Trzeba to ustalić z lekarzem prowadzącym.
A poza tym. Wykonanie jakiejkolwiek operacji potwierdzonym na raku piersi bez procedury węzła wartowniczego to pójście niemal jak na pole minowe. Ryzyko duże, a koszty wykonania znikome (ręka ma pełną sprawność).

Kobietka123 (offline)

Post #3

20-11-2021 - 16:29:38

Dziękuję za odzew
Byłam świadoma tej złośliwości G3 dlatego miedzy wizytami na Garncarskiej co pół roku, dodatkowo robiłam co 3 mce odrębne usg węzłów chłonnych. I w jednym z takich usg lekarz z Gliwic wykrył 3 niecharakterystyczne węzły z poszerzoną korą, nie powiększone o regularnych rysach (cokolwiek to znaczy) ze rekomendacją ewentualnej biopsji BAC.

Potem na Garncarskiej miałam 2 biopsje pierwsza wyszła niediagnostyczna i wskazanie do powtórzenia. Druga biopsja pokazała wynik j/w.
W międzyczasie zrobiłam też mammografie - nic nie wykazała. Wszyscy 3 radiolodzy twierdzili że węzeł nie ma żadnych cech nowotworowych w usg i mammografii o dziwili się po co te biopsje.
A wynik z biopsji zupełnie inny...
Zwariować można

Kobietka123 (offline)

Post #4

20-11-2021 - 16:46:26

Mam jeszcze pytanie
Czy stosuje się usunięcie całkowite węzłów w celu diagnostycznym ? Tzn czy może się okazać po operacji że w nich jednak nie ma raka?
Czy ten wynik biopsji powyżej już jednoznacznie mówi że tam są komórki rakowe w węzłach?

Magdaaa (offline)

Post #5

20-11-2021 - 19:20:31

Na mój chlopski rozum, wynik nadal jest niejednoznaczny. Może usuną tylko wartownika? W każdym razie równie dobrze może okazać się, że wszystko jest dobrze, ale sprawdzić oczywiście trzeba.

Kobietka123 (offline)

Post #6

20-11-2021 - 19:31:06

Onkolog jeszcze mi mówiła, że w pierwszej biopsji wyszły im komórki atypowe, stąd była konieczność powtórzenia biopsji.
Ci 3 radiolodzy twierdzili że węzeł wygląda na odczynowy i być może jego zmiana wyglądu jest wynikiem szczepienia covid lub jakiegoś stanu zapalnego.
Jestem zszokowana tym wynikiem

Magdaaa (offline)

Post #7

20-11-2021 - 20:42:30

Ja robię USG co pół roku i od kiedy pamiętam zawsze mam węzły odczynowe. Ponoć na USG widać czy to węzeł odczynowy czy coś bardziej groźnego. Mam nadzieję, że w twoim przypadku wszystko skończy się dobrze.

Kobietka123 (offline)

Post #8

20-11-2021 - 21:06:48

Tak bardzo bym chciała żeby to był fałszywy alarm....

Tomasz. (offline)

Post #9

20-11-2021 - 22:15:15

Pruszków 

Nie spotkałem przypadku, aby osoba u której wykryto raka nie miała węzłów odczynowych. One są zawsze.

Kobietka123 (offline)

Post #10

21-11-2021 - 09:10:28

Dziękuję Wam bardzo za odzew
O badaniu PET-CT porozmawiam jutro z chirurgiem
Dziękuję za słowa otuchy, mam nadzieję że jutro dowiem się coś więcej bo narazie to jedna wielka niewiadoma.

Kobietka123 (offline)

Post #11

22-11-2021 - 19:21:12

Jednak konieczna operacja. Wycięcie 1 węzła do weryfikacji
Jak coś w nim będzie to wycięcie wszystkich.
sad smiley

Magdaaa (offline)

Post #12

22-11-2021 - 19:48:37

Czyli usunięcie wartownika... Nie martw się, wiem że to trudne ale staraj się myśleć pozytywnie. Bylam jakiś czas temu u onkologa usunąć brodawkę. Mam super panią doktor która dzwoni osobiście do swoich pacjentów informując o wyniku. Czekając na działanie mojego znieczulenia dzwoniła do swojej pacjentki z informacją, że jej znamie, które było wg rozmowy "paskudne" i wysoce podejrzane okazało się zmianą łagodną. Pacjentka trzy razy dopytywala czy oby na pewno bo po rozmowach lekarzy i patrząc na wygląd znamienia była pewna, że to coś złego... Ta sytuacja pokazuje, że naprawdę może być różnie, ale niekoniecznie źle. Dobrze, że u Ciebie lekarze chcą dokładnie sprawdzić bo lepiej zrobić więcej niż mniej. Trzymaj się pociesza

Kobietka123 (offline)

Post #13

23-11-2021 - 17:01:19

Za 14 dni operacja. W przyszłym tygodniu jeszcze będę miała badanie PET-CT ale tego jednego węzła będą wycinać bez względu na wynik PET, bo zbyt duże ryzyko. Obie biopsje dały podobny wynik "Komórki atypowe mogące budzić podejrzenie raka (przerzut z piersi). Lekarz mówi że ten wynik nie jest jednoznaczny i jedyną gwarancją 100% jest badanie histopatologiczne pooperacyjne.
Jeśli hist-pat cos wykaże to będzie re-operacja i wycięcie wszystkich węzłów i dalsze leczenie.

Tomasz. (offline)

Post #14

24-11-2021 - 22:34:37

Pruszków 

Jeśli PET-CT wykaże zwiększone SUV-y w okolicach pachy to decydowałbym się na usunięcie wszystkich węzłów za pierwszym razem. Rak "kocha" takie leczenie na raty.

Kobietka123 (offline)

Post #15

02-12-2021 - 19:31:10

Mam jeszcze jedno pytanie
Czy ktoś wie może, czy węzeł chłonny usuwa się tylko przy znieczuleniu ogólnym? Czy można ze znieczuleniem miejscowym?

renatar (offline)

Post #16

03-12-2021 - 04:17:08

sieradz 

Nie pamiętam żeby ktoś miała znieczulenie miejscowe przy usuwaniu węzłów.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Kobietka123 (offline)

Post #17

03-12-2021 - 19:32:07

Dziękuję , tak właśnie myślałam sad smiley

Kobietka123 (offline)

Post #18

10-12-2021 - 18:33:19

Już po operacji. Wycięty wartownik + 2 węzły. Wszystkie 3 węzły maleństwa 4 mm. Operacja bez komplikacji, opieka super.
Wynik PET wyszedł prawidłowy, żadnych zmian.
Teraz czekamy na decydujący wynik histo-pat

renatar (offline)

Post #19

10-12-2021 - 19:19:03

sieradz 

No to super.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Kobietka123 (offline)

Post #20

12-12-2021 - 13:44:17

Czy ktoś się orientuje w wyniku PET ?
Od jakiej wartości SUV jest nieprawidlowy?
Węzeł chłonny wyszedł 2,1. Powiedzieli że wszystko ok, ale zżera mnie ciekawość jaka jest skala?

Mroczkowska (offline)

Post #21

13-12-2021 - 04:33:00

USA 

2,5 lub więcej może wskazywać na przerzutową aktywność raka, ale inne czynniki mogą wywoływać odczyty powyżej normy.

Hanna

Przewodowy, invazyjny, G3, TNBC, cT2NOMO, chemia przedoper. 4AC + 12Taxol, Oper. oszczed (VII 2016 r.)., ypT1aN0, radiacja

Tomasz. (offline)

Post #22

13-12-2021 - 13:27:03

Pruszków 

Stany zapalne np przeciążeniowe przy kręgosłupie wykazują podwyższone SUV do ok 2,8

Kobietka123 (offline)

Post #23

13-12-2021 - 19:22:07

Dziękuję

ira (offline)

Post #24

14-12-2021 - 19:26:36

Pabianice 

W 2016 roku stwierdzono u mnie przerzuty do kości i miałam robiony PET. Potwierdził je.
Oprócz tego było takie zdanie: "Pobudzony metabolicznie węzeł lewej wnęki (1,5cm): SUV max FDG=4,5." A we wnioskach: "Pobudzenie węzłów lewej wnęki odczynowe?"
To było ponad 5 lat temu, teraz mi się przypomniało w związku z pytaniem Kobietki 123.

Al_la (offline)

Post #25

27-12-2021 - 18:04:56

k/Warszawy 

Kiedyś powiedział mi lekarz, że jeśli SUV wyjdzie nawet 5, to jeszcze nie ma pewności, że to rak.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Kobietka123 (offline)

Post #26

03-01-2022 - 15:20:14

Jestem załamana
Dziś otrzymałam informację, że w wyciętym węźle wartowniczym znaleziono komórki rakowe przerzutowe. Nie mam jeszcze wyniku w wersji papierowej więc nie wiem nic dokładniej. Jutro jadę na wyznaczenie rerminu usunięcia wszystkich węzłów.
Jestem w ciężkim szoku - przez 2 lata mnie utwierdzano w przekonaniu że biopsji węzła wartowniczego przy mastektomii nie było bo był rak wewnątrzprzewodowy DCiS, nieinwazyjny, nieprzerzutowy. W czerwcu 2021 było usg węzłów prawej pachy identyczne jak w październiku 2021 , w czerwcu stwierdzili że nie ma powodu do niepokoju i wszystko jest ok.
W listopadzie 2021 w biopsji węzła prawej pachy wyszły komórki atypowe, choć 3 radiologów przy pobieraniu twierdziło że te węzły nie mają żadnych cech nowotworowych a odczynowe zapalne. . Badanie PET/CT w grudniu 2021 nie znalazło ognisk wskazujących na przerzut, także w węzłach chłonnych prawej pachy. Wykonano opereacyjne wycięcie węzła wartowniczego, ze wzgledu na wynik biopsji z listpada.
Badanie pooperacyjne węzła wartowniczego prawej pachy pokazuje komorki przerzutowe .
Nie mogę tego zrozumieć

Jestem przerażona i spanikowana tym wszystkim.

Tomasz. (offline)

Post #27

03-01-2022 - 17:46:48

Pruszków 

Przerzuty do 1-4 węzłów niczego jeszcze nie determinują, to nie przerzuty odległe. Istotna jest ilość zmienionych przerzutowo węzłów do węzłów usuniętych. Brata teściowa miała 14/18- choroba w stadium IIIB. Za ok. 9 miesięcy okazało się, że stadium jest IV. Na razie czeka Cię operacja, oby się okazło, że w pozostałych węzłąch są tylko zmiany odczynowe.
A DCIS? Pisałem nie raz, że to nie informatyka na wzór 0/1. Kancerogeneza to proces, nie stan. Wystaczy pobrać próbkę z miejsca niereprezentatywnego i mamy niedoszacowanie,rzadzej przeszacowanie wyniku.
No i wskazanie do co najmniej 10 lat leczenia antyhormonami.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-01-2022 - 17:48:14 przez Tomasz..

Kobietka123 (offline)

Post #28

03-01-2022 - 17:52:48

A możliwe jest, żeby było niedoszacowanie zarówno w BAG jak i w wyniku pooperacyjnym 2 lata temu ? W obu wynikach wtedy wyszło że jest czysty DCiS , bez znamion inwazji.
Nie znam się na tym zupełnie.

Tomasz. (offline)

Post #29

03-01-2022 - 18:32:34

Pruszków 

Rak rządzi się swoimi prawami. Możliwe jest (niemal) wszystko.

Kobietka123 (offline)

Post #30

03-01-2022 - 18:54:52

Dziękuję za informacje
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 469
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024