Prośba o interpretacje wyników
Loony (offline) |
Post #1 20-01-2022 - 19:27:42 |
|
Witam, wszystkich prosba o interpretacje, wykryto u mnie raka piersi, nie mam jeszcze receptorów. Rak jest dwuogniskowy plus naciek na brodawkę, miałam mamografie spektralną.
Wynik: Guzek 1 według usg 16x10x23- rak zrazikowy piersi lewej (e-cadheryna:uj, p120 ekspresja cytoplazmatyczna)NHG2(3+2+1:0mitoz/10HPF,śr.pola widzenia 0,55mm)( B5) Najwiekszy wymiar raka w materiale 14 mm. Guzek2 : wymiar usg 14x7 to samo plus najwiekszy wymiar raka 0,4 cm plus neoplazja zrazikowa ALH 3) biopsja powiekszonego jednego węzła pachowego naciek tego samego raka Biopsja zrobiona 04.01.2022, wynik był juz 12.01.2022 podano mi go 20.01.2022 i dopiero teraz zlecono receptory zrobiłam sama TK klatki piersiowe i usg jamy brzusznej wyszły ok, nie wiem czy je powtórzą,na scentygrafie kosci mam teraz czekac miesiąc |
Magdaaa (offline) |
Post #2 20-01-2022 - 20:45:55 |
|
Witaj Loony. Raki zrazikowe mają to do siebie, że lubią pojawiać się wieloogniskowo lub nawet w dwóch piersiach (dlatego po leczeniu musisz uważnie kontrolować drugą pierś). Jak leczyć będzie zależne od receptorów, jednak może tak być, że nawet jeśli będą dodatnie (to pozytywny czynnik) i niskie ki (im niższe tym lepiej) to ze względu na zajętość węzłów może być proponowana chemioterapia. A na pewno będzie proponowana jeśli któryś guzek okaże się her dodatni 3+. Niestety teraz to dla ciebie trudny czas bo trzeba czekać na wyniki, ale jak już znacznie się leczenie będzie psychicznie lepiej Dobrze, że zrobiłaś już tomograf i USG, natomiast szkoda czekać miesiąc na scyntygrafię. Niektóre dziewczyny miały wdrożone leczenie, a dopiero w trakcie chemii miały scyntygrafię i warto porozmawiać o tym z lekarzem bo wiadomo, liczy się czas.
|
Tomasz. (offline) |
Post #3 20-01-2022 - 20:52:46 |
Pruszków |
Ponieważ to rak dwuogniskowy a na dodatek zrazikowy - będzie operacja radykalna, z jednoczasową rekonstrukcją. Do tego usunięcie wszystkich węzłów.
Co do chemioterapii- trzeba czekać na pełen zestaw receptorów. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Loony (offline) |
Post #4 20-01-2022 - 22:42:50 |
|
Bardzo, bardzo dziekuje za informacje Czy to rzeczywiście powinno tak długo trwać? Od czasu jak zgłosilam się do tej poradni minął miesiac, miałam już swoje wyniki usg i mamografii a zrobiono mi od tego czasu tylko mamografię spektralną i tą biopsje gruboigłową, czekałam 16 dni na wynik ( w miedzyczasie nie zlecono żadnych badań) a teraz znowu 14 na receptory, bo okazało sie że ich nie ma. Postaram sie poprosić o tą chemię szybciej ale chyba jeszcze powinno być jakieś konsylium i czy moze dodatkowe badania poza tą stentygrafia w terminie miesiaca? Boje sie. Pytanie ile potem minie jeszcze od tego konsylium do podania rzeczywiscie tej chemii. Bardzo martwi mnie ten węzeł i jakie wyjdą receptory.
|
renatar (online) |
Post #5 21-01-2022 - 06:20:28 |
sieradz |
Jesli bedą receptory to bez badań scyntygrafii mogą przejść do leczenia. Ja w 2015 roku miałam podaną chemię bez badań, robiłam rtg płuc i usg brzucha w takcie chemii. Nie wiem gdzie się leczysz ale ja w ciągu tygodnia dostałam chemię. U ciebie wszystko zależy od tych wyników więc nie musisz mieć leczenia chemią. Jak bedą ci wymyslać różne badania przed leczeniem to szukaj innego lekarza lub ośrodka.
T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Loony (offline) |
Post #6 21-01-2022 - 08:44:11 |
|
W tej chwili jest 5 tydzien od pierwszej wizyty w poradni szpitala a nie ma jeszcze pełnego wyniku biopsji z receptorami, dowiedziałam się że będzie za dwa tygodnie i wtedy mają ustalić termin konsylium, pytanie kiedy ono będzie i jak szybko po nim podadzą chemię, zaczynam czarno to widzieć. Bardzo to przeżyłam że podstawowy histopat jest z 12.01.2022 a dostałam go 20.01.2022, chyba wzięli zapas czasu na wynik i że nie zlecili w ogóle tych receptorów. Załamałam sie caly czas płaczę, miałam juz raka piersi w rodzinie i nie spałam w nocy czekając na te wyniki. Poza tym mam pytanie czy wynik mutacji Brca1 i Brca2 ma wplyw na rodzaj podawanej chemii, termin w poradni genetyki dostałam na kwiecień, czy poza ta poradnia zbadają mi tą mutacje z krwi?
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 21-01-2022 - 08:53:13 przez Loony. |
Tomasz. (offline) |
Post #7 21-01-2022 - 09:19:30 |
Pruszków |
W przypadku mutacji w dużych genach BRCA spektakularne osiągnięcia ma cisplatyna. Badał to szczególnie prof Lubiński ze Szczecina. A cisplatyna jest sporadycznie podawana jako I linia chemioterapii- jest cytostatykiem "ciężkim". Tym niemniej nie obciąża ustroju jak mało skuteczny cyklofosfamid- składnik najszerzej stosowanej chemioterapii AC.
Są chemioterapie podawane jako chemioterapia ratujaca- ale to raczej w rakach typu zapalnego czy guzach wielkich (ponad 5 cm). Proponuję rozważyć zastosowanie klasycznych antydepresantów (SSRI, wenlafaxyna, trazodon, ew mirtazapina gdy jeść nie możesz). Inaczej stresy będą paraliżować Twe inne działania. Może to przepisać zdalnie lekarz rodzinny. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Lela2021 (offline) |
Post #9 21-01-2022 - 12:50:51 |
okolice Wrocławia |
Loony, Tomasz ma rację-na początek antydepresanty, ja tak zrobiłam za poradą Tomasza-to mądry człowiek. Wykonaj telefon do lekarza rodzinnego, on przepisze i tego samego dnia wykupisz i bierzesz. Mnie i wielu dziewczynom z forum to pomogło. Ja na operację czekałam od momentu zgłoszenia się do onkologa równo 3 miesiące i tylko dlatego, że się przeniosłam gdzie indziej, w DCO miałam jeszcze czekać co najmniej dwa miesiące. Nie wiem skąd jesteś, ja spod Wrocławia i z DCO Wrocław przeniosłam się do Zgorzelca z uwagi na terminy. Tak, jak Ty nie mogłam tak bezczynnie siedzieć i czekać. Na receptory oczywiście musisz zaczekać, nie masz wyjścia. Jak już będą i podadzą Ci może termin konsylium, pomimo jeszcze nie zrobionej scyntygrafii weź antydepresanty i telefon. Podzwoń, popytaj w ośrodkach, popytaj znajomych, czy ktoś zna kogoś, kto się leczył gdzieś i jest zadowolony. Ja od znajomej dostałam namiary i nie żałuję. Nie wstydź się mówić, że masz raka znajomym, sąsiadom i innym. Ludzie na prawdę są pomocni i chętnie często poradzą, Ty decydujesz czy z porady skorzystasz. Popytaj dziewczyny z forum, gdzie się leczą w Twojej okolicy. Z tego ośrodka, gdzie jesteś nie rezygnuj. Zrób rekonesans. Będziesz wiedzieć na czym stoisz.To dobrze działa na psychikę, że coś w kierunku leczenia robisz.
Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek. |
Tomasz. (offline) |
Post #11 22-01-2022 - 08:17:19 |
Pruszków |
Przestaw swoje tory myślenia na inną projekcję. Trzeba (i warto!) być wdzięcznym naukowcom i farmaceutom, że wymyślili wiele leków, które i leczą i poprawiają komfort życia. Że leki psychotropowe to nie wymyślono dla psycholi a dla ludzi cierpiących (psychole-psychopaci mają tak patologiczną osobowość, ze im leki nie pomagają- poza stłumieniem po lekach najsilniej działających). Drugi tor to utrzymanie sił życiowych i skupienie jej na leczenie. Jak wejdziesz w leczenie właściwe z pustymi akumulatorami, to leczenie samo Cię zetnie. Ludzie biorą leki na nadciśnienie, na nerki, cukrzycę, serce, żołądek- itd. A bronią się przed psychiatrą i lekami psychotropowymi. W imię jakiś fałszywych projekcji bronisz się przed pomożeniem sobie samej. Ja osobiście tego nie rozumię. No ale i nie muszę. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Loony (offline) |
Post #12 23-01-2022 - 11:56:56 |
|
Ja nie bronię sie przed lekami tylko ktoś musi mi je zapisać, to właśnie oznacza że chce zorganizować cos na uspokojenie, antydepresyjne też może być. Nie wiem czy rodzinny zapisze coś co nie było wcześniej zapisywane i to w takiej sytuacji. Zawsze tylko przepisywali mi juz zapisane przez specjalistów leki ale napisałam do przychodni.
|
Tomasz. (offline) |
Post #13 23-01-2022 - 13:04:56 |
Pruszków |
Proponuję Sertagen w najmniejszej dawce 50 mg. Cena na 200% to ok 7 zł, na 30% ok 3,60. Dawka od 50 do 200 może być stosowana w domu.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Loony (offline) |
Post #14 24-01-2022 - 12:32:59 |
|
Zadzwoniłam dzisiaj do koordynatorki, powiedziała mi ze 3 lutego bedzie wynik receptorow a potem może w terminie dwóch tygodni konsylium a potem poinformije mnie o wyniku i da mi skierowanie do onkologa a terminy sa długie do misiaca czy ten onkolog skieruje mnie na juz na chemie i w jaki terminie? To juz bedzie co najmniej polowa marca czy to tak jest. Nowotwor mi rozpoznali na usg 20.12.2021
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-01-2022 - 12:43:07 przez Loony. |
Lela2021 (offline) |
Post #16 24-01-2022 - 16:47:54 |
okolice Wrocławia |
Loony, może renatar ma rację. Spróbuj prywatnie. U mnie lekarz powiedział, że prywatna wizyta nic nie da, bo przecież nie wykreśli innej pacjentki. Są natomiast placówki, gdzie czeka się krócej. Musisz podzwonić i się zorientować. Chociaż prywatnie podejść i porozmawiać też nie zaszkodzi, może Cię gdzieś wciśnie. W raku najważniejszy jest czas. Skąd jesteś? Gdzie obecnie się leczysz? Masz gdzieś blisko inną placówkę, albo możliwość dojazdu do jakiejś dalszej? Napisz proszę. Może dziewczyny coś podpowiedzą.
Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek. |
Mariola67 (offline) |
Post #18 20-02-2022 - 21:22:36 |
|
Witam
W październiku na mammografii wykryto zmianę o wymiarach 7x5x4 mm Specjalista podczas USG twierdził że to zwłóknienie,a ja chcialam wykonać biopsję .Pierwsza nie wyszła.....pytali czy dalej chce sie "dziubać"??? A ja miałam jakieś przeczucie??? Trzecia biopsja udana , jestem po kwadantektomii. WYNIK biopsji: Rak przewodowy naciekający NOS, NHG2(3+2+1) Immunofenotyp: CKAE1/AE3+ , GATA 3+, p120+, 3-cadheryna+ , ER95-100% jąder komórkowych 3+ ,PR 40-50% jąder komórkowych 2+/1+ Ki67+ w 70% jąder komórkowych. Oznaczono białko HER2 . Odczyn pozytywny w komórkach raka naciekającego (Score=3+) Bardzo proszę o interpretację. Na jakie leczenie mam się przygotować???? |
Tomasz. (offline) |
Post #19 20-02-2022 - 23:15:22 |
Pruszków |
Rak przewodowy luminal B z nadekspresja HER2. Nie znamy stanu marginesów, stan węzłów wartowniczych, realnej wartości guza.
Z uwagi na b. wysoki wskaźnik marker proliferacji Ki67 będzie proponowana che uzupełniająca. Jeśli guz będzie miał co najmniej 10 mm średnicy to dołączone będzie leczenie anty-HER2. Opcjonalnie pozostaje tylko radioterapia i antyhormony. Ale może to być ryzykowne z uwagi na wysokie Ki67. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |