MR piersi kontrolne

Wysłane przez Ani 

Ani (offline)

Post #1

30-03-2022 - 20:32:10

Poznań 

Hej. Mialam kontrolne Mr piersi. Stan po lewej mastektomii wszystko dobrze. Piers prawa Birads 3, o utkaniu rozproszonym, włóknisto gruczołowym, wzmocnienie podscieliska minimalne. Widoczna jest owalna ostro odgraniczona zmiana ogniskowa 0,7 cm ulegająca niejednorodnemu wzmocnieniu kontrastowemui krzywej typu II (szybki napływ w początkowej fazie 210%) bez cech ograniczenia dyfuzji.
Nie muszę Wam pisać jak się zdenerwowałam. Czy ktoś może mi napisać czy to może być zmiana złośliwa. Wizytę u onkologia mam za tydzień.
Dodam że to mój pierwszy rezonans. W grudniu miałam usg i było wszystko dobrze

Pierś lewa T1C (0,7x0,8x1,1) N1a (sn), G2, ER+ >95%, PR +>95% Her- (1+), Ki67 20%, mastektomia, radioterapia, tamoksifen + reseligo przez 7 miesięcy, obecnie Letrozol, Pierś prawa T1aN0M0 (2 mm) rak cewkowy, G1, ER 100%, PR 60%, HER -, KI67 1% mastektomia, Letrozol

Tomasz. (offline)

Post #2

30-03-2022 - 21:14:16

Pruszków 

Nie da się porównać dokładności badania usg do MRI.
Ja bym wykonał w najbliższym czasie badania genetyczne odnośnie ew mutacji. Poza tym za 4 - 6 miesięcy powtórne MRI do kontroli. I biopsja w razie BIRADS4.

Lela2021 (offline)

Post #3

31-03-2022 - 08:56:59

okolice Wrocławia 

Ani, a Ty nie miałaś również mastektomii prawej piersi? Popatrzyłam w Twoją historię choroby. Ja nie miałam jeszcze MR-też mam w planie. Dla pocieszenia wg USG też mam w drugiej piersi Birads3 i też będę to diagnozować. Rozumiem, jak się denerwujesz, mam to samo. nie umiem Cię pocieszyć, ale rozsądnie myśląc zmiana jest niewielka(tak jak moja) i tak trzeba na to spojrzeć. Jak sama pewnie wiesz, nawet przy zmianie złośliwej taki rozmiar bardzo dobrze rokuje. Birads3 niesie za sobą ryzyko zmiany złośliwej najwyżej 2%. Oczywiście ktoś w tych 2% musi być, ale póki co nic nie poradzimy. Trzeba diagnozować i wycinać. Ja taki mam plan, nie będę tego zostawiać, ponieważ w tej mojej piersi już miałam 6 lat temu ADH-to stan przedrakowy-przed DCIS, więc też wariuję ze strachu(tym bardziej, że ten nieszczęsny marker 15-3 mi trochę wzrósł). Ani-Twoja zmiana mała, nie jest źle, wizytę masz za chwilę, to ciśnij, żeby wyciąć, tak myślę. A i zmiana ostro ograniczona najczęściej przemawia za łagodną-stąd pewnie ten Birads3, a nie 4.
Trzymaj się.

Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.

Ani (offline)

Post #4

31-03-2022 - 18:11:11

Poznań 

Dziękuję Lela. U mnie to się wszystko pomieszało. Już Ci tłumaczę. Z racji że mam mutację to miałam mieć profilaktyczną mastektomię prawej piersi i już byłam przygotowana do szpitala gdy przyplątał się covid, potem okazało się, że mam coś podejrzanego na jajniku więc lekarz stwierdził że najpierw usuwamy dół a potem pierś. I tak jestem po usunięciu dołu w lutym a że moje leukocyty są katastrofalne od wielu lat to lekarz kazał mi teraz ,,dojść do siebie'' i że mastektomię zrobimy we wrześniu. No ale teraz przez tą zmianę co wyszła w MR to będę chciała to przyspieszyć i mam nadzieję że się zgodzą.
Zrób sobie ten MR piersi, też będziesz wiedzieć więcej. A miałaś badania genetyczne?

Pierś lewa T1C (0,7x0,8x1,1) N1a (sn), G2, ER+ >95%, PR +>95% Her- (1+), Ki67 20%, mastektomia, radioterapia, tamoksifen + reseligo przez 7 miesięcy, obecnie Letrozol, Pierś prawa T1aN0M0 (2 mm) rak cewkowy, G1, ER 100%, PR 60%, HER -, KI67 1% mastektomia, Letrozol

Lela2021 (offline)

Post #5

31-03-2022 - 20:58:54

okolice Wrocławia 

MR mam zaplanowany na 29 kwietnia-no kolejki wiadomo. Badanie genetyczne miałam tylko takie podstawowe na BRCA1(6 lat temu) na NFZ-wyszło ok. W mojej rodzinie mama zmarła na raka jelita grubego, jej brat na raka płuc, a siostra mojego ojca miała raka piersi(tak mi mówiła-nadal żyje). Jestem w grupie wysokiego ryzyka, więc jak czytałam w necie, to mastektomia profilaktyczna mi przysługuje. Rozmawiałam na temat badań genetycznych z moim onkologiem i mówi, że teraz to nie ma sensu robić, jak chcę i tak tę pierś usunąć, a skoro tam jest guzek, to trzeba zdiagnozować i się go pozbyć. Pierś mam po ADH w dużej części wyciętą i oszczędzająca operacja wg mnie nie ma kompletnie sensu(piersi i tak miałam niezbyt duże). Także plan póki co jest taki: MR, żeby zobaczyć co to, no i wycięcie-czyli optymalna będzie mastektomia. Niestety guzek jest na granicy poprzedniego cięcia przy ADH, więc już się boję, że ADH(stan przedrakowy) mógł się już stać rakiem(mam też powiększony węzeł pod pachą-radiolog mówi, że nie wygląda jak typowy węzeł meta-stąd ogólnie dał Birads3). Staram się nie panikować, ale strach jest, tak jak u Ciebie. Myślę pragmatycznie, że zmiana mała, nie rośnie, to jakby co, to nadal rokowanie niezłe. Tego się trzymajmy i pilnujmy powycinania wszystkiego, co niepokojące.

Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.

Ani (offline)

Post #6

03-04-2022 - 17:08:24

Poznań 

Lela a czy obecnie jesteś po mastektomii z rekonstrukcją? I tą drugą pierś chcesz też zrobić mastektomię z rekonstrukcją?

Lela2021 (offline)

Post #7

04-04-2022 - 08:46:32

okolice Wrocławia 

Ani, jestem po zwykłej mastektomii. Nie chciałam rekonstrukcji, chociaż chirurg namawiał, bo wiem, że gorzej się obserwuje potem w badaniach obrazowych jakby co, no i zawsze to jakiś stan zapalny, po latach też z implantem różnie bywa(spotkałam kobietę 14 po mastektomii z rekonstrukcją i teraz musi ten implant usunąć-coś się dzieje). Ogólnie to nie chcę już żadnych operacji, jeżeli nie muszę(mam na koncie 20-jestem nimi zmęczona). Brak piersi mi nie przeszkadza. Drugą mastektomię chciałabym tym samym sposobem. Mój chirurg ładnie to robi, ma też w swoim zespole "pomocnika" od ładnego zeszywania, stosuje PIKO-to taki elektroniczny opatrunek, że nie ma potem bliznowca. Kupię sobie drugą protezę do stanika i będę ładnie wyglądać. Nie chcę rekonstrukcji ze względu na późniejsze możliwości powikłań zarówno przy implantach, jak i przy własnej tkance tłuszczowej. Jeżeli coś się dzieje, to z refundowaniem powikłań różnie bywa-NFZ nie w każdym przypadku ma obowiązek płacić. Ja jestem bardzo szczupła, choć jeszcze nie chuda, więc tkanki tłuszczowej prawie nie mam, do rekonstrukcji musiałabym przytyć, a tłuszcz w raku hormonozależnym jest niewskazany. Ogólnie wyciągnęłam wnioski po różnych lekturach i rozmowie własnej z kobietą, o której tu pisałam, że nie chcę rekonstrukcji i już. A Ty miałaś rekonstrukcję? Jak się zapatrujesz na ten temat? No i jak tam byłaś na wizycie z wynikiem MR? Co powiedział lekarz?
A tak w ogóle widzę, że jesteś Poznanianka. Moi rodzice pochodzili z tych stron(już nie żyją), z terenów dawnego woj. kaliskiego-tereny blisko Ostrzeszowa. W dzieciństwie wszystkie wakacje spędziłam tam u babci na wsi. Teraz tam mam ciocię i wujka-rodzeństwo mojej mamy. To tak na marginesie.

Kobietka123 (offline)

Post #8

06-04-2022 - 10:48:33

Po 3 pobytach na chirurgii mogę potwierdzić, że z tymi rekonstrukcjami to nie jest takie hop siup, choć lekarze bardzo zachęcają bo wiadomo że kasa a każdy szpital to biznes.
Poznałam wiele kobiet, które zdecydowały się na rekonstrukcje i borykały się z dziwnymi dolegliwosciami, stanami zapalnymi,problemami z ranami . Często wymagało to codziennego jeżdżenia do szpitala nawet przez miesiąc, na samą myśl było mi gorzej. Sporadyczne przypadki przeszły proces rekonwalescencji przez problemów. Wg mnie to nie przypadek.

Ja też się nie zdecydowałam na rekonstrukcję i ani przez chwilę nie żałowałam patrząc na ich problemy . Ja proces rekonwalescencji przeszłam zupełnie bezproblemowo.
Nie miałam i nie mam żadnego problemu, tym bardziej psychicznego z brakiem piersi.

W drugiej piersi mam cały czas birads 3 , miałam biopsje , wyszła ok. Na szczęscie.
Też cały czas mam problem z tą drugą piersią.

Lela2021 (offline)

Post #9

13-04-2022 - 11:37:42

okolice Wrocławia 

Ani, jak tam po wizycie u lekarza? Co powiedział odnośnie RM?

Ani (offline)

Post #10

13-04-2022 - 22:02:39

Poznań 

Hej, jestem, trochę ostatnio nie miałam czasu wpadać tu. Sprawa się ma następująco. Mój onkolog stwierdził że zmiana do obserwacji i nie mam się martwić, za 3 m-ce mammografia a za 6 ponowny RM. Tylko że ja jestem już spanikowana. Po świętach idę prywatnie jeszcze do mojego radiologa na USG i chce żeby obejrzał te moje wyniki. Myślę też że przyspieszę termin mojej profilaktyczne mastektomii tej piersi, Chirurg mówił że zrobimy we wrześniu ale myślę że zrobię szybciej - idę do niego na konsultacje pod koniec kwietnia. U mnie jest jeszcze problem z leukopenią dlatego chciał odczekać po ostatniej operacji ,,dołu'' jaką miałam w lutym. Jeśli chodzi o rekonstrukcje to miałam proponowaną oczywiście przy lewej piersi ale nie chciałam. Teraz przy tej profilaktycznej mastektomii to mój chirurg będzie niepocieszony jak nie będę chciała rekonstrukcji ale wiesz ja przyznam szczerze że ja nie chcę implantu, nie będę robić coś wbrew sobie. Wiem, że są panie które nie wyobrażają sobie nie mieć piersi i rekonstrukcja jest dla nich czymś oczywistym ale właśnie dlatego mamy wybór, jesteśmy różne, każda z nas ma podejmować decyzje takie które są dla niej najlepsze.

Lela2021 (offline)

Post #11

16-04-2022 - 19:46:58

okolice Wrocławia 

Dzięki Ani za odzew. W takim razie mam nadzieję, że uda Ci się sprawy poprowadzić po Twojej myśli. Chyba lekarz Cię trochę uspokoił. Działaj tak, żeby było "po Twojemu", bo to dla psychiki jest najlepsze. A co do rekonstrukcji, to oczywiście wybiera kobieta czy chce, czy nie. Rekonstrukcja moim zdaniem to super sprawa dla tych, co ją chcą, natomiast, jak ktoś woli być bez piersi, to też ma do tego prawo(no tak, jak my chociażby). Ja się śmieję z moimi synami, że zrobię się na "lekkoatletkę", a co nie mogę?
Jak będę miała zrobiony MR, to też się podzielę wrażeniami. Ale już się stracham, widzę oczami wyobraźni drugiego raka i takie tam, no wiesz, jak to jest.

Lela2021 (offline)

Post #12

16-05-2022 - 07:28:42

okolice Wrocławia 

Właśnie byłam na wizycie po MR. Z opisu MR zmiany, które w nim widać zakwalifikowano jako Birads2, chociaż wg USG trzykrotnym były Birads3. Chciałabym usunąć tę pierś, więc teraz przede mną batalia z badaniami genetycznymi, psychoonkologiem, onkologiem i chirurgiem, bo taką kartę kwalifikacyjną dostałam. Jeżeli wszyscy ci specjaliści podpiszą, że spełniam warunki, to mój chirurg oznajmił, że z przyjemnością mi tę pierś usunie. Jak już pisałam, miałam w tej piersi też stan przedrakowy, więc wszystko się może w niej wydarzyć. Lekarz stwierdził, że pomimo Birads2 gwarancji, że nie ma i nie będzie raka, to mi nie da, bo to nie telewizor czy lodówka-to cytat. Toteż czynię starania o mastektomię profilaktyczną. A jak tam Ani u Ciebie sprawy się mają? Czy będziesz miała wcześniejszy termin niż wrzesień swojej mastektomii? Czy byłaś po świętach u tego swojego radiologa skonsultować? Jestem strasznie ciekawa, jak się u Ciebie sprawy toczą, szczególnie że jesteś "rakowo" taka podobna do mnie.
Pisałaś, że robiłaś prywatnie sekwencjonowanie genów i wyszło mutacja BRCA2. Mam nadzieję, że ja nie będę musiała też tego robić prywatnie, bo to droga sprawa.

Ani (offline)

Post #13

17-05-2022 - 20:59:57

Poznań 

Super że wszystko dobrze w MR. Bardzo dobrze Lela, idź usuń tą pierś, nie ma na co czekać. Ja idę jutro do szpitala i będę miała tą profilaktyczną mastektomię. Przesunęłam ten termin z września. To wszystko nie na moje nerwy. Tak te badania genetyczne to droga sprawa ale jak masz już kartę kwalifikacyjną to będzie z górki. Trzymam kciuki.

Lela2021 (offline)

Post #14

20-05-2022 - 19:15:41

okolice Wrocławia 

Ani, cieszę się, że już lada chwila będziesz mogła odetchnąć pełną piersią(ha, ha) bez stresu. Fajnie, że Ci się udało przesunąć ten termin. Trzymam kciuki za Twoją operację-ta to już jest taka powiem lajtowa, bo trochę tak na zapas i dobrze. Po co nam cycki, skoro mogą odebrać życie.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Pisz proszę, jak wrócisz ze szpitala, jak samopoczucie, no i pisz po wyniku histopatologicznym(oczywiście nie spodziewamy się nic złego)papa

xiouken (offline)

Post #16

09-11-2024 - 08:58:11

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо

xiouken (offline)

Post #17

09-01-2025 - 11:05:58

xiouken (offline)

Post #18

09-02-2025 - 10:13:37

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 376
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024