Bardzo proszę o interpretację wyniku badania
Wysłane przez Dana1969
Dana1969 (offline) |
Post #1 15-07-2022 - 12:17:11 |
Pruszcz |
Dzień dobry.
Jestem po 2 amputacji piersi. Bardzo proszę o interpretację wyniku. Pielęgniarka i lekarz chirurg onkolog pokiwali tylko głową że jest źle że przerzut nastąpił do węzłów chłonnych. Wizytę mam e26.07 po urlopie mojej lekarz. Jakiego mogę spodziewać się leczenia i czy będę miała jakiś wybór? Proszę o podpowiedzi i interpretację. Dziękuję z góry ![]() Wyniki lub [photos.app.goo.gl] |
Tomasz. (offline) |
Post #2 15-07-2022 - 13:07:49 |
Pruszków |
Rak o złośliwości umiarkowanej z 7/9 pkt wg Blooma-Riachardsona. Silnie hormonozalezny dla oby receptorow pełne TS =8/8 pkt. Allreda. Jak na takie cechy to umiarkowana aktywność proliferacyjna na poziomie 25%. Z rego powodu jest to podtyp luminalny B, HER2 ujemny z lokalnymi przerzutami do węzłów, ale bez przekraczania torebek.
Leczenie to antyhormony co najmniej 10 lat z uwagi na meta do węzłów. Powinna być proponowana chemioterapia, jednakże przy pełnej hormonowrazliwosci takie leczenie powinno być wystarczające. Chemioterapia jest mało skuteczna, a poza tym guza rakowego już nie ma. Poza antyhormonami potrzebna operacja docinajaca wszystkie węzły z 3 pięter. Nieco gorszą alternatywa jest radioterapia okolic pachy. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Dana1969 (offline) |
Post #5 22-07-2022 - 10:02:23 |
Pruszcz |
Wstępnie celują na hormonoterapię i radioterapię . Piszę wstępnie gdyż taką mam informację od operatora. Czekam na konsultację z onkologiem. Jaki szkody może dokonać radioterapia i dlaczego będzie gorsza od usunięcia pozostałych węzłów?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi |
Tomasz. (offline) |
Post #6 22-07-2022 - 12:05:44 |
Pruszków |
Usuwając pozostałe węzły kierujemy je do badań his-pat. W nich jest zawarta informacja, czy są w nich zmiany typu meta, czy też nie. To daje informację odnośnie przedłużonego leczenia antyhormonami i ogólnie kwestię czujności odnośnie metastazy odległej. Po radioterapii są zmiany poradiacyjne (formy oparzeń), po operacji zmiany bliznowate. Ale dobra radioterapia nie jest z założenia mniej skuteczna od operacji poszerzającej.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Dana1969 (offline) |
Post #7 26-07-2022 - 14:13:40 |
Pruszcz |
Dzień dobry. Dziś jestem po wizycie i ustalono usunięcie pozostałych węzłów . Także wszystko jest już ustalone. W poniedziałek się stawiam w szpitalu a we wtorek operują. Bardzo dziękuję za trafną diagnozę.
Mam pytanie odnośnie nutridrinków czy są wskazane gdyż mąż mi kupuje te wysoko białkowe twierdząc że się rany lepiej goją. Dziękuję i pozdrawiam |
Kobietka123 (offline) |
Post #8 26-07-2022 - 15:55:42 |
|
Wspomagałam się nutridrinkami po operacji. Ale w moim odczuciu i odczuciu chirurga piorunujące efekty dały ćwiczenia ręki, po stronie usuwanych węzłów . Z tym że ja miałam usuwane najpierw wartowniki a po miesiącu całość węzłów . Ten m-c w każdy dzień ćwiczyłam 2 razy dziennie (ćwiczenia oddechowe i z laską które otrzymałam w szpitalu po mastektomii ) . Po operacji wycięcia wszystkich węzłów rękę miałam tak sprawną na drugi dzień, że rehabilitantka zapytała kiedy będę miała zabieg. Do tej pory nie mam żadnych problemów z ręką, obrzękiem itp. Śpię z klinem, spaceruję i ćwiczę regularnie i chodzę z kijkami nordic walking. Tylko w dzień chemii odpuszczam.
Polecam ćwiczenia ręki już jako przygotowanie do operacji. No i zażywałam rutinoscorbin 2 tygodnie przed operacją i osłonę jelit San Probi IBS. Co do diety w raku piersi to polecam książke "ANTYRAK nowy styl życia" (empik) . Bardzo dobra pozycja napisana przez lekarza - badacza mózgu, który sam przez zupełny przypadek dowiedział się że ma guza mózgu i przez 14 lat prowadzi badania nad różnymi postaciami raka. Żyje pomimo że lekarze dawali mu 3 mce życia. Przytacza tez wyniki badań z Niemiec i USA i opowiada o wpływie diety na pobudzanie/hamowanie komórek rakowych na podstawie własnych badań. Cały jeden rozdział poświęcony jest żywieniu. Ja mocno zmieniłam sposób żywienia - wyszło mi to już na dobre , zwłaszcza jeśli chodzi o wyniki glukozy i inne parametry krwi. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
437
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024