Witam . Czy mogę prosić o interpretację. Dziękuję

Wysłane przez Martuś88 

Martuś88 (offline)

Post #1

27-09-2022 - 20:41:14

Właśnie tak ostatnio pomyślałam, że jako pacjent onkologiczny mój zabieg na okolo 6 tys koszt NFZ został sklasyfikowany. I od razu miałam wrażenie, że tu nie chodzi o zdrowie tylko kasę żeby szpital nabił..... Tylko mnie ratuje fakt, że ja już na docinke się nie nadaje bo już pierś mam mało. Nie zgodzę się na dalej .... docinanie. Tylko na mastektomię. Pozostaje mi czekanie 17 października na wynik histopatologiczny.

Martuś88 (offline)

Post #2

03-10-2022 - 11:20:53

Witajcie, dziś miałam tylko na wgląd na szew. Zadałam pytanie lekarzowi odnośnie komórek które w czasie zabiegu mogłyby pójść w obieg .. to doktor odp mi, że hipotecznie jest znikome prawdopodobieństwo i powinny one mi zniknąć ze względu, że mam przedinwazyjnego raka. Lekko zaskoczyłam go tym pytaniem zadanym ???????? no i nie da już mnie na kolejna docinke tylko na rekonstrukcję jeśli coś wyjdzie coś nie tak znów .... Choć ja mu odp że wolę się nastawiać na ostatni pobyt ....to tylko się uśmiechnął doktorek

Martuś88 (offline)

Post #3

03-10-2022 - 11:49:17

Już umowilam się do onkologa klinicznego w celu aby zobaczył czy mnie dobrze leczy.

Martuś88 (offline)

Post #4

10-10-2022 - 12:13:01

Witajcie . Na razie nie mam papierowej formie wyniku ale wiem, że coś znów wyszło w tym wycinku, że mam nowe Konsylium mieć i w czasie tego konsylium ustala ze mną nowym termin mastektomii. Wiecie co już powiedziałam lekarzowi, że a nie mówiłam aby zmienić rodzaj zabiegu już wcześniej.....to lekarz nie odp mi ....

Majka222 (offline)

Post #5

10-10-2022 - 19:28:37

PS Wg lekarza, który operował moją mamę, marginesy 2mm przy raku przedinwazyjnym nie obowiązują.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-10-2022 - 19:29:44 przez Majka222.

Majka222 (offline)

Post #6

10-10-2022 - 19:30:30

Bardzo mi przykro, że znowu coś wyszło. Śledzę ten wątek i nie mogę się nadziwić.

Martuś88 (offline)

Post #7

10-10-2022 - 20:49:02

Będę mieć wynik to dam tu na forum do wglądu. W czwartek idę do lekarza Onkologa klinicznego zobaczmy yco powie na poczynania doktora który ze mną szaleje ....bo tak mogę grzecznie napisać jak nie inaczej....

Tomasz. (offline)

Post #8

10-10-2022 - 22:37:05

Pruszków 

Martuś88
Witajcie . Na razie nie mam papierowej formie wyniku ale wiem, że coś znów wyszło w tym wycinku, że mam nowe Konsylium mieć i w czasie tego konsylium ustala ze mną nowym termin mastektomii.
Cóż... Pisałem o tego typu problemach 24 lipca i ostatniego dnia sierpnia. Przez skórę śmierdział mi zapach tych lekarzy. Teraz moze jeszcze napiszesz, ze nie jesteś leczona antyhormonami. Już by była kropka nad i.

Martuś88 (offline)

Post #9

10-10-2022 - 23:06:39

Właśnie nie wdrażano mi leków . Tak to jest kropka na i ....i znać co inny lekarz mi odp. Ja już nawet odłączyłam się od myślenia. Na konsylium jasno zadam pytanie czemu nadal nie mam wdrażanych leków.

Lela2021 (offline)

Post #10

11-10-2022 - 10:13:12

okolice Wrocławia 

Zmieniłabym ośrodek.

Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.

Ani (offline)

Post #11

12-10-2022 - 18:15:56

Poznań 

Marta idź może z kimś bliskim do tego lekarza - może Ty faktycznie jesteś tak zestresowana że tracisz głowę w gabinecie. Tak nie może być że bez przerwy jest coś nie tak. Może ktoś pomoże Tobie w ,,dialogu'' z tym lekarzem.
A faktycznie najlepiej by było zmienić ośrodek tak jak pisze Lela i to jak najszybciej. Gdzie Ty w ogóle się leczysz? Ok. Doczytałam że w Radomiu. Czy w Radomiu jest inny ośrodek onkologiczny albo w okolicy?

Pierś lewa T1C (0,7x0,8x1,1) N1a (sn), G2, ER+ >95%, PR +>95% Her- (1+), Ki67 20%, mastektomia, radioterapia, tamoksifen + reseligo przez 7 miesięcy, obecnie Letrozol, Pierś prawa T1aN0M0 (2 mm) rak cewkowy, G1, ER 100%, PR 60%, HER -, KI67 1% mastektomia, Letrozol

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 12-10-2022 - 18:18:09 przez Ani.

Martuś88 (offline)

Post #12

12-10-2022 - 21:16:11

W tym momencie liczę na siebie jeśli chodzi o mnie. no dziś miałam konsylium mam czekać na telefon w sprawie terminu zabiegu będę mieć mastektomię z wycięciem wartownika ze względu na to, że mam wielogniskowosc jak to lekarz orzekł. I dopiero po operacji mam brać lęki taka mają procedurę. Bo się pytalam o to czemu nadal nie biorę leków. Jutro idę na wizytę do lekarza klinicznego i pokażę mu papiery i oceni czy to co robi mój lekarz było dobre. W Radomiu jest jeszcze oprócz RADOMSKIEGO CENTRUM ONKOLOGII mamy oddzial onkologii . Tam nie pójdę bo mam uraz jak podeszeli do mojego taty, który chorowal na raka jelita grubego w znacznym stopniu zaawansowania.

Martuś88 (offline)

Post #13

12-10-2022 - 21:16:47

Pomogą mi Mgiełka,która jest z Radomia także .

Martuś88 (offline)

Post #14

17-10-2022 - 20:48:58

Cześć Wam . Dziś dostałam skierowanie na mastektomie z lsnd i na moją prośbę na drugą połowę w listopadzie, żeby się zabiegł odbył .mam pytanie czy nie powinno być słowo rekonstrukcja w skierowaniu wystawionym?

Tomasz. (offline)

Post #15

17-10-2022 - 20:56:20

Pruszków 

Na skierowaniu ma być adnotacja o jednoczasowej rekonstrukcji. Chirurg inaczej operuje jeśli chodzi o brodawkę z otoczką.

Martuś88 (offline)

Post #16

17-10-2022 - 21:49:58

Czyli muszę się zapytać porządnie. I zapytać się muszę o te węzły o barwienie bo z tego co naczytałam się to albo jeden się zabarwi albo mogą 3 węzły się zabarwić jako wartowniki.

Martuś88 (offline)

Post #17

08-11-2022 - 09:12:18

Witam , podam te wyniki co po 23.09 miałam ost operację a teraz pod koniec listopada czeka mnie podskórna mastektomię z lsnd.
Wynik mikroskopowy :
Dociete marginesy po dcis. Ognisko dcis ng2 oddalone od linii cięcia bocznej 0,5 mm. Ognisko dcis ng1 sred 1mm oddalane od linii cięcia górnej ok 2 mm . Linia cięcia przysrodkowa, dolna i w dnie wolne od nacieku raka. Poza tym w okolicy loży operacyjnej włóknienie, nici chirurgiczne i niewielki przewlekły resorpcyjny odczyn zapalany.
Tak jak moja znajoma sama się wypowiedziela czy nie będzie bezpiecznie jesli oni mi więcej węzłów wytną ? Bo miałam mieć wczoraj wizyte u ordynatora ale musiał odwalać wizyty i mam przełożona.

Tomasz. (offline)

Post #18

08-11-2022 - 11:12:09

Pruszków 

To są wszystko małe marginesy. Minimalne bezpieczne to 2 mm. Co do węzłów. Są amazonki obustronne, mają usunięte wszystkie węzły i żyją. Co nie oznacza, żeby od razu usuwać wszystkie, choć jest na forum chora, gdzie tego nie dokonano i po 2 latach było kilkanaście węzłów zajętych.

Martuś88 (offline)

Post #19

03-01-2023 - 20:53:24

Witam Was po długiej nieobecności.
Jestem po mastektomii z małym komplikacajami i propozycja piątej opercji z której zrezygnowałam . Tylko kazałam im już mnie leczyć .... czekam własnie na radioterpie i na wizytę z onkolog kliczna dr Ludmiła Grzybowska Szatkowska

To moj ost wynik :
Bszar 1: W miąższy piersi w pojedynczych przewodzikach rozrost nabłonka przewodowego z atypia ( adh), margines w linii cięcia przedniej ok.5 mm . W pozostałych miąższy piersi zaznaczone wkłonienie podścieliska, cechy gruczolistości oraz poszerzone przewodziki z cechami metaplazji apokrynowej.
Okolica brodawki w pojedynczych przewodzikach rozrost nablonka przewodowego z atypia (adh) oraz ogniksko dcis ngi sred 3 mm, margines w linii cięcia poprzedniej ok. 5,5 mm. W pozostałym miąższy piersi zaznaczone wkłonienie podścieliska, cechy gruczlistości oraz poszerzone przewodziki z cechami metplazji apokrynowej.

Obszar @; we włókniostym podścielisku rozległa gruczolistość ( adenoza) o wymiarach jak w opisie makroskopowym ( 60=25=55) i rozlany dcis ngi w drobnych przewodzikach, w poszerzonych przeowdzikach z cechami metaplazji apokrynowej i w przewodzikach zajętych brodawczakiem wewnątrzprzewodowym. Raka inwazyjnego, cech angio- i neurinwazji nie znalezione. Margines w linii cięcia dolnej 1 mm , grrnej ok. o,1 mm w dnie ok.5mm. Poza tym w dnie widoczna ściana lozy po poprzednim zabiegu z przewlekłym resorpcyjnym odczynem wokół.
KGW dcisa i raka inwazyjnego nie znaleziono
kdw w pojedynczym przewodziku rozrost nablonka przewodowego a atypia adh
Linia cięcia przyśrodkowa i boczna wolna od dcis i raka inawzyjnego \dodatkowy margines od brodwaki w jednej elektrotrmiczne zmienionej linii ciecia zmiany jak opisano wyzej, przeciwlegly margines wydaje sie byc wolny dcis.
wezły chlonne: trzy weżly chlonne bez przerzutów raka
loza od miesnia piersiowego wolna od dcis i raka inwazyjnego , widoczny przewlekly resorpcyjny odczyn zapalny.

Martuś88 (offline)

Post #20

03-01-2023 - 20:56:51

Zrezygnowałam 5 operacji bo mnie lekarz zdenerwował propozycją usunięcia piersi z implantem . No moja odmowę i tak wiedział, że podziękuję. Chcę leczenia , skierowali mnie do radiologa i klinicznego będę miała 9 stycznia. Radiolog chciał mnie odesłać z powrotem do chiruga ale sie nie zgodziłam argumentując mu, że ja nie wiem jak on mnie zoperuję ...i czy coś mi nie zostawi.... zostawił mnie radiolog

Martuś88 (offline)

Post #21

03-01-2023 - 20:58:51

Radiolog dał mnie na tomograf przed radioterpia

Lela2021 (offline)

Post #22

04-01-2023 - 07:53:22

okolice Wrocławia 

O rany. Współczuję Ci tego, co przeszłaś. Mam nadzieję, że będziesz miała radio i po tym już będzie ok.

Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.

Juna (offline)

Post #23

17-02-2023 - 20:13:20

Witam,

jestem nowa, od jakiegoś czasu przeglądam forum, czytam, bo sama zachorowałam na raka piersi. Jak dla wszystkich był to straszny szok, zrobiłam po prostu mammografię i wyszły mikrozwapnienia, które lekarka kazała mi obserwować przez pół roku. Po upływie pół roku powiększyły się o 2 mm i wtedy szukanie co dalej, ponieważ wszystko robiłam prywatnie. Trafiłam do chirurga onkologa, biopsja stereotaktyczna i wynik: rak śródprzewodowy , typ mikrobrodawkowaty G2 DCIS in situ. Operację miałam 3 tygodnie temu, bez "ruszania węzłów". Po operacji wynik jest następujący: na obszarze 10 mm widoczne są poszerzone, drobne przewody zajęte przez zmiany typu: rozrost walcowatokomórkowy ( columnar cell hyperplasia) ze zwapnieniami, atypia płaska nabłonka ( FEA) ze zwapnieniami oraz w części zmiany spełniające kryteria raka śródprzewodowego typu mikrobrodawkowatego oraz typu przywierającego. DCIS G2. Tak pisze o marginesach: margines powierzchniowy szerokości 1,5 mm
(oraz szerokości 0,1mm dla zmian atypowych na terenie zrazików): - margines głęboki 3 mm , margines godz 3 szer. powyżej 10 mm, godz. 6 szer .4 mm, godz. 9 szer 0,1mm dla zmian typu FEA, godz. 12 szer 7 mm. Dodam że wycięty obszar miał 5x3x1,5cm.

Hormony ER 98%, PR 100%, HER2: 1+ (wynik ujemny), Ki6710 %.

Dzisiaj byłam u radioterapeuty dostałam 15 naświetlań + 4 jakieś których nazwy nie pamiętam i tamoxifen?. Lekarka mi powiedziała że dwa czynniki źle rokujące to G2 i za małe marginesy, dlatego naświetlania. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji tego wszystkiego bo jestem całkiem skołowana, tak właściwie nikt z lekarzy konkretnie nie wyjaśnił mi co i jak , co to wszystko znaczy. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

lulu (offline)

Post #24

18-02-2023 - 00:33:39

k/Kwidzyna 

No specem nie jestem ale ogólnie wynik całkiem dobry. Podobne wyniki miałam w 2007 roku, czyli G2, hormony bliskie 100%, tylko wtedy Ki67 nie było oznaczane. Jak widać mam się dobrze. Dziwię się tylko temu, że nie mogąc zachować odpowiednich marginesów, nie zdecydowano się na amputacje. Ja lekarzom nie zostawiłam wyboru, mastektomia i nie było dyskusji.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Tomasz. (offline)

Post #25

18-02-2023 - 11:19:57

Pruszków 

Juna
Tak pisze o marginesach: margines powierzchniowy szerokości 1,5 mm
(oraz szerokości 0,1mm dla zmian atypowych na terenie zrazików): - margines głęboki 3 mm , margines godz 3 szer. powyżej 10 mm, godz. 6 szer .4 mm, godz. 9 szer 0,1mm dla zmian typu FEA, godz. 12 szer 7 mm. Dodam że wycięty obszar miał 5x3x1,5cm.Hormony ER 98%, PR 100%, HER2: 1+ (wynik ujemny), Ki6710 %.
Obciążające są tylko za małe marginesy. Bezpieczne są co najmniej 2 mm. Moim zdaniem powinna być docinka reoperacyjna. Nic nie jest powiedziane o stanie wartowniczych węzłów. Powinny byz zawsze usunięte.

Juna (offline)

Post #26

18-02-2023 - 16:19:22

Dziękuję bardzo za interpretację Lulu, Tomasz, we środę umówiłam się prywatnie do onkologa, zobaczę co powie. Jeśli chodzi o węzły to nie było biopsji bo lekarz mi powiedział że według procedur przy tym typie nie trzeba. Prosiłam żeby zrobił, ale "procedury" medyczne tego nie wymagają. Na żadnym badaniu USG 2X, rezonans nie wyszły podejrzane. Przyznam, że jestem zdegustowana, bo czuję się taka pozostawiona sama sobie. chirurg onkolog który mnie operował nawet mnie beształ że przesadzam bo się martwię. W dodatku po operacji mam krwiaka, ściągany płyn, krew, w poniedziałek jeszcze kontrola, masakra. Chciałam żeby ciachnął całość ale też mi powiedział że odchodzi się od mastektomii na wszelki wypadek. A jak wygląda ta "docinka" czy to musi być operacja czy wystarczy taki miejscowy zabieg?

Tomasz. (offline)

Post #27

18-02-2023 - 18:26:17

Pruszków 

O rozległości reoperacji decyduje chirurg operator. On ma omówić z pacjentem niezbędny zakres. W bliznach z resztą najczęściej są wznowy raka - onkolog w gabinecie w pierwszej kolejności powinien Zbadać okolice blizny. Niewykonanie procedury węzła Wartowniczego to błąd w sztuce leczenia.

Juna (offline)

Post #28

18-02-2023 - 20:31:31

Dziękuję, nie wiem co myśleć, jeszcze bardziej jestem skołowana. Lekarz który mnie operował ma bardzo dobre opinie i długoletnie doświadczenie, i zajmuje się właśnie piersiami, tym bardziej nie wiem co o tym myśleć. Tak jak pisałam w poniedziałek kontrola krwiaka , środa onkolog. Dziwi mnie tylko że na konsylium gdzie było trzech lekarzy nie zadecydowali o docince tylko o radioterapii. Dziękuję i pozdrawiam

Martuś88 (offline)

Post #29

06-06-2023 - 12:09:49

Pierś prawa o utkaniu tłuszczowo-gruczołowym, o łagodnym wzmocnieniu podścieliska,
na gr.kw.zewnętrznych przy ścianie klp guzek śr. 8 mm o morfologii węzła chłonnego,
poza tym po podaniu środka kontrastowego na tle wzmocnienia tk.gruczołowej drobne ogniska
wzmocnienia kontrastowego bez krzywej o typie wash-out -zm.o typie adenosis?-BIRADS 3
Węzły chłonne pachowe w zakresie badania radiologicznie nie podejrzane.Węzły chłonne przymostkowe
niewidoczne.
Mam pytanie jakie Wasze doświadczenia bo to jest aktualny wynik prawej piersi. Czy można rozmawiać z lekarzem o mastektomii?

Tomasz. (offline)

Post #30

06-06-2023 - 13:32:39

Pruszków 

Przy BIRADS3 żaden lekarz nie wykona mastektomii. Poza jednym przypadkiem. Gdy jest mutacja ktora usposabia do raka. Wtedy dokonuje się operacji tzw wyprzedzającej. Nie podajesz Poza tym, czy były badania w innej technice obrazowania. Od tego bym zaczął.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 521
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024