Interpretacja wyników - proszę o pomoc

Wysłane przez Doriis 

Doriis (offline)

Post #1

06-08-2022 - 11:26:23

Dzień dobry

jestem nowa na forum, proszę o pomoc - nerwy "wyłączyły" mi myślenie, Czytam forum i już nic nie rozumiem.
Mam następujące rozpoznanie histopatologiczne (biopsja gruboigłowa):
Mikroskopowo: Wałeczki (3)dł od 1,5, x2 cm barwy białawo- żółtej

Rak naciekający przewodu NOS G3B (2+3+3)
Ocena czynników predykcyjnych :
ER. 100% IS3
PGR. 100% IS3
HER2 (0) Negatywny
Ki67 50%

czy jest to rak zapalny? Pierś jest zaczerwieniona,cieplejsza, powiększona, piecze, - pogorszyło się po biopsji - mam cukrzycę

Trzy tygodnie temu na usg węzły czyste, 10 dni temu na usg przed biopsją - węzły zmienione - dzisiaj na usg (Instytut onkologii - zgłosiłam się na pierwszą wizytę) węzły powiększone, szczególnie jeden (opis patologiczny) - biopsja cienkoigłowa. Czy ten rodzaj nowotworu leczy się hormonami czy raczej chemią?

Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam wszystkich

Tomasz. (offline)

Post #2

06-08-2022 - 13:19:33

Pruszków 

Rak przewodowy (dawniej bez specjalnego podtypu) o duzej złośliwości G3, luminalny B, HER2 ujemny.
Duża zależność od hormonów TS=8/8 pkt wg Allreda i przy tym - nieczęsto spotykane, duże Ki67=50%
Chemioterapia jest proponiwana zawsze, gdy Ki67=> 20%. Tu ten warunek jest spełniony, poza tym są obecne objawy ogólne z piersi- lekarz musi ocenić, czy to rak zapalny. Ponieważ jest G3 - rak zapalny jest możłiwy (praktycznie nie spotyka się raków zapalnych G2). W takim przypadku chemioterapia jest konieczna.
Ważne, aby pod USG monitorować skuteczność chemioterapii przed 3 wlewem. Powinna być wyraźna regresja. Jeśli jej nie ma to pilna weryfikacja planu leczenia.
Po tym leczenie antyhormonami. Jeśli będą zmiany w węzłach to w raku zapalnym nawet ponad 10 lat. Inaczej do 10 lat.
Operacja- jeśli są jakiekolwiek wątpliwości odnośnie naciekania skóry i tkanek bezpośrednio pod skórą- mastektomia. Nawet bez jednoczasowej operacji rekonstrukcyjnej.

Doriis (offline)

Post #3

07-08-2022 - 09:56:15

Tomasz - dziękuję

wielkość (z USG) to 1,8 na 2,0. Po biopsji mam wrażenie, że się pogorszyło

Pozdrawiam wszystkich

Tomasz. (offline)

Post #4

07-08-2022 - 12:17:01

Pruszków 

Więc chemioterapia będzie proponowana.
W ogóle Twój przypadek jest dość rzadko spotykany. Połączenie przeciwstawnych czynników predykcyjnych. Duża złośliwość przt pełnej hormonozaleznosci. Wysokie Ki67 i brak nadekspresji HER2.

Doriis (offline)

Post #5

07-08-2022 - 20:11:41

Tomasz,

bardzo dziękuję za Twoją wiedzę i poświęcony czas. Czy powinnam zgodzić się na chemię- czy jest inna alternatywa? Jutro poznam wyniki biopsji węzła, od niego uzależnione jest czy będzie wykonany scan całego ciała pod kątem ewentualnych przerzutów. Tyle wiem na dzisiaj. Przy okazji, czy znajdę na forum przypadek równie nietypowy jak mój (podobny, a nawet taki sam)? Z chęcią zgłębię temat.

Pozdrawiam wszystkich

Tomasz. (offline)

Post #6

07-08-2022 - 20:55:16

Pruszków 

Jeśli są objawy "ogólne" (jakikolwiek niepokój w okolicy piersi) to ryzykiem byłoby niepoddanie się chemioterapii. Mimo jej czasem niespektakularnych efektów w rakach silnie hormonozależnych. Jest tak wiele wątków, że przy dobrym układzie w ciagu godziny-kilku godzin znajdziesz taki przypadek. Mnie od wtorku nie będzie- inni mnie z pewnością zastąpią.

Doriis (offline)

Post #7

26-08-2022 - 13:30:29

Dzień dobry

przed chwilą odebrałam telefon - radiolog podczas TK stwierdził liczne małe guzki w płucach o jednorodnym wyglądzie izmiany w węźle obok aorty - jak przekazała Pani doktor radiolog nie stwierdził jednoznacznie, że są to przerzuty ale z doświadczenia i wywiadu wydają się mu one podejrzane. Konsylium w poniedziałek ma zdecydować czy wdrożona będzie chemia czy hormonoterapia oraz czy będzie operacja usunięcia guza z piersi. Pani doktor nie chciała niczego przesądzać, powiedziała że wszystko zależy od reakcji organizmu na wdrożoną terapię i po każdym etapie terapii i jej wyników podejmowane będą dalsze decyzje, operacja też być może zostanie przeprowadzona - napiszcie proszę co o tym sądzić. Podobno rokowania są dosyć dobre - tak usłyszałam, ale nie wierzę w to jestem załamana. O jakie leczenie zabiegać, co najlepiej wyleczy/zadziała na płuca. Jak "doprowadzić" do operacji tzn. do usunięcia guza z piersi i węzłów? Czy po chemii lub hormonoterapii guz i przerzuty mogą całkowicie zniknąć?

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 26-08-2022 - 13:36:33 przez Doriis.

Doriis (offline)

Post #8

26-08-2022 - 14:02:24

czy mogę prosić o odpowiedź na jeszcze jedno pytanie - jeżeli chemioterapia to AC +T czy FEC i wyjaśnienie dlaczego

Tomasz. (offline)

Post #9

26-08-2022 - 15:41:10

Pruszków 

O wyborze chemioterapii rolę kluczową mają rekomendacje. Przed ok 8 laty taxany dopiero wchodziły do leczenia. Są otrzymywane metoda inżynierii genetycznej, stąd są drogie. I były stosowane w wybranych przypadkach raków HER2 dodatnich. Dziś są stosowane powszechnie. Cena spadła, są bardziej dostępne. Stąd schemat FEC, jakkolwiek bardzo skuteczny w rakach HER2 negatywnych jest jaby odstawiony na półkę. A szkoda, wszak prolek 5-FU czyli kapecytabina jest stosowany w raku rozsianym. Istotne jest mniejsze obciążenie serca po epirubicynie do adriamycyny. W płucach potrzebna jest dalsza diagnostyka celem wyjaśnienia charakteru zmiany. Pomóc tu może PET-CT.

Doriis (offline)

Post #10

30-04-2023 - 12:48:26

Dzień dobry

wracam po mastektomii radykalnej + wszystkie węzły i chciałam prosić o Wasze opinie, sugestie, podpowiedzi. Pierwotnie (biopsja gruboigłowa) stwierdzono:
Mikroskopowo: Wałeczki (3) dł od 1,5, x2 cm barwy białawo- żółtej
Rak naciekający przewodu NOS G3B (2+3+3)
Ocena czynników predykcyjnych :
ER. 100% IS3
PGR. 100% IS3
HER2 (0) Negatywny
Ki67 50%
wielkość (z USG) to 1,8 na 2,0
Po zgłoszeniu się do NIO w Warszawie, biopsja cienkoigłowa węzłów - węzły powiększone, szczególnie jeden (opis patologiczny)
Na konsylium stwierdzono - rak zapalny - cheima 4 x czerwon co dwa tygodnie, 12 x biała co tydzień. Po 3 chemii czerwonej USG - zmniejszenie guza do 9 mm, po 7 białej chemii mammografia - BIRDS 0 (nie dostałam ponownego zlecenia na USG). Na konsylium profesor gratulował mi wyniku mammografii (ja byłam sceptyczna po wcześniejszych doświadczeniach z wynikami robionych mammografii).
W marcu br mastektomia radykalna + węzły, 20 kwietnia odbyło się konsylium (nie zostałam o nim powiadomiona) i SMS-owo zostałam powiadomiona o spotkaniu z chirurgiem (otrzymałam wynik badania histo.), spotkaniu z onkologiem (w zastępstwie inny lekarz - okazało się, że mój dotychczasowy onkolog odchodzi) - zostałam poinformowana że zmieniły się parametry nowotworu - najważniejsza zmiana to z HER2 0 na HER2 + (padło stwierdzenie, że to się zdarza),zmiana z G3 na G2.

Wyniki badania histopat. pooperacyjnego:

Wynik makroskopowy:

w kwadracie dolnym obszar o wymiarrach 2,1 x1 x 1 cm barwy szarej, spoisty, położony 6 cm pod skórą, 0,8 cm nad ruchomą powięzią, Skóra nad obszarem niezmieniona.
W pozostałym miąższu tkanka tłuszczowa i mastopatyczna do 10 %.
Brodawka sutkowa makroskopowo niezmieniona.
Znaleziono węzły chłonne średnicy do 1,8 cm.

Wynik mikroskopowy:
1) Mastektomia,
2) Limfadenektomia
Stan po leczeniu systemowym: Komórkowość 40%; RCB 3.34 RCB III
2. Typ histologiczny: Rak naciekający przewodu NOS
3. Stopień złośliwości: G2
różnicowanie gruczołowe: 3
pleomorfizm jądrowy: 3
indeks mitotyczny:1
4. Wymiar raka naciekającego: 2,1 cm
5. Wieloogniskowość: Liczba ognisk: 1
6. Marginesy chirurgiczne: wolne od nacieku nowotworowego
7. Węzły chłonne:
-liczba ocenionych węzłów chłonnych niewartowniczych: 12
- liczba węzłów chłonnych z makroprzerzutami; 3
- średnica największego przerzutu 0,25 cm, średnica nacieku: 0 cm
8. Stopień zaawansowania: y pT2 pN1a L/V0 R0
9. Komentarz!
Neuroinwazja obecna. mikroognisko znalezione w okolicy zabrodawkowej wokół pni nerwowych

Ocena czynników predykcyjnych:
ER: 50% IS3
PGR: 40% IS3
HER2:3+
Ki67: 5%

zaproponowane leczenie to: radiotrapia 20 lam, Etruzil przez 5 lat i Trastuzumab (Herceptyna) przez 58 tygodni - wlew co trzy tygodnie (nie ma możliwości zamiany na zastrzyk).

Czy oprócz zamiast samej herceptyny powinnam otrzymać dostać trastuzumab emtanzynę (T-DM1) w związku ze zmianą raka na HER2 ( gorzej odpowiedziałam na terapię przedoperacyjną, nie osiągnęłam całkowitej remisji i nie wszystkie komórki nowotworowe zostały u mnie zniszczone.
Czy w związku z tym, że pierwotnie był HER2 0 i nie dostałam razem z chemią blokady HER2 choroba mogła się rozsiać?
Czy zdarzyła się komuś z Was zmiana HER2 z -na + jak wytłumaczył to lekarze, jakie leczenie otrzymaliście i czy dało ono dobre efekty?
O co powinnam zabiegać, jakie badania zrobić?

Pozdrawiam

Tomasz. (offline)

Post #11

30-04-2023 - 15:02:47

Pruszków 

Nieczęsto zdarza się, że pierwotnie było HER2 0 a materiału pooperacyjnego jest 3+.
Trastuzumab to składnik leku Herceptin. To właśnie masz dostać. Forma leku amantazyny jako Kadcyla jest rekomendowana dla przerzutów raka HER2 dodatniego. Tam, gdzie planowane jest leczenie wieloletnie. W rakach wczesnych Kadcyla może być stosowana, problemem jest refundacja przez płatnika NFZ. W raku wczesnym stosuje się połączenie trastuzumabu z pertozumabem. Tu ew można prosić o dołączenie leku.
Częściowa odpowiedź na leczenie mnie nie zaskakuje. Nie wiem co dostałaś czy AC+T czy coś innego, ale guzy hormonalnie zależne czasem nie spektakularne reagują na chemioterapię i co przewidziałem. Nie była kontrola skuteczności leczenia i nie został zmieniony schemat leczenia np na FEC czy zamiana cyklofosfamidu na karboplatyne. W tej chwili to leczenie jest zasadniczo optymalne - patrz pertuzumab. Letrozol jest dobrym rozwiązaniem, prawdopodobnie jesteś po klimakterium i nie ma potrzeby dodania analogu GnRH- blokującym cykl miesiączkowy.

Magdaaa (offline)

Post #12

30-04-2023 - 19:18:43

Ja czegoś nie rozumiem. Jednak kontrola była, bo w trakcie chemii jednak zrobiono USG i pisze, że guz zmniejszył się do 9 mm, potem za jakiś czas mammografia wyszła birads 0 (czyli powinno być drugie badanie obrazowe). Po operacji wynika, że guz jednak nie zmiejszył swojego rozmiaru. U mojej mamy też tak było. Niby badania obrazowe pokazywały znaczne zmniejszenie guza (robiliśmy dodatkowe prywatnie oprócz tych w szpitalu), a po operacji zmiana niewielka. W takim razie jakie badania obrazowe robić, aby wiedzieć czy chemia działa i czy warto walczyć o ewentualną zmianę leczenia. Rezonans???

Doriis (offline)

Post #13

30-04-2023 - 19:20:08

dziękuję za odpowiedź, jako kontrolę lekarz potraktował USG i mammografię jak pytałam lekarz stwierdził, że te badania wystarczą - jakie badania powinnam wówczas wykonać jako kontrolne? Podpowiedz mi proszę powinnam ubiegać się o dołączenie pertuzumabu czy może Letrozolu? Który z nich będzie korzystniejszy dla mnie?

Tak jestem po menopauzie. Dostałam:

4 x Doxorubicin o 115 mg w części kursu 4/4 AC Endoxan 1150 mg (wlew chemii wg programu ADM 115 mg iv CTX 1150 mg iv
12 x Paclitaxel 150 mgl w części kursu 12/12 PCL
Jak pisałam onkolog prowadzący mnie odszedł, do nikogo jeszcze mnie nie przypisali - może podpowiesz mi do kogo uderzyć w sprawie poszerzenia leczenia o pertuzumab? Czy wystarczy zgoda lekarza na poszerzenie leczenia, czy zgodę musi wydać konsylium?
Bardzo Cię proszę o udzielenie odpowiedzi na ww pytania, muszę zebrać argumenty do dyskusji w sprawie leczenia.

Dziękuję

Doriis (offline)

Post #14

30-04-2023 - 19:46:35

zastanawiam się również nad ponownym zbadaniem bloczków z biopsji gruboigłowej (Szpital Bródnowski) i bloczków z materiału pooperacyjnego bo sama ma wątpliwości co do wyników tych badań (wiem, że niestety zdarzały się pomyłki). Czy w jednym guzie mogą być komórki nowotworowe o różnych parametrach HER 2 - i +? Zastanawia mnie również, dlaczego lekarz nie poinformował mnie o możliwości zrobienia badań genetycznych - zrobiłabym je prywatnie, aby tylko podnieść swoje szanse.

Tomasz. (offline)

Post #15

30-04-2023 - 20:59:55

Pruszków 

Można poprosić o przebadanie cech molekularnych guza z biopsji. To wynik bardziej miarodajny- po chemioterapii komórki wykazują (lub powinny przynajmniej wykazywać) cechy uszkodzenia po leczeniu. W warunkach optymalnych nie można po chemii rozpoznać żadnych cech z powodu zabicia komórek raka. W tej chwili leczenie to letrozol co najmniej 10 lat. Letrozol=Etruzil. Herceptin w razie cech HER2 3+ ma wskazania z powodu cech inwazji. Przeszłaś forsowny schemat leczenia, dałbym spokój z pertuzumabem. Organizm też musi odpocząć. Rzetelne okresowe badania obrazowe i leczenie antyhormonami plus to adiuwantowe leczenie trastuzumabem.

xiouken (online)

Post #16

04-10-2024 - 11:07:56

xiouken (online)

Post #17

09-11-2024 - 09:32:40

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 816
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024