Interpretacja wyników

Wysłane przez Majka1959 

Majka1959 (offline)

Post #1

14-08-2022 - 06:22:43

Witam serdecznie

Jestem po amputacji piersi i docince węzłów pachowych. Otrzymałam wyniki pooperacyjne i chciałabym wiedzieć jakie mogę mieć dalsze leczenie. Wiem na pewno, że hormonoterapia, ale czy chemioterapia ew. radioterapia też? Mam taką cichą nadzieję, że ktoś mi coś podpowie...będę wdzięczna.

ER 80% PGR 80% HER 2(-) Ki67 10%

Wynik badania patomorfologicznego po usunięciu piersi i węzła wartowniczego:

Rak zrazikowy inwazyjny G2 cT2N1 Luminalny A śr.3,2 cm brak angio i neuroinwazji Marginesy : od powięzi 0,3 cm,górny 0,5 cm, przedni 2 cm, dolny 4 cm, boczny 3 cm, przyśrodkowy 10 cm. Pobrane wycinki z tk.włóknistej znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie guza -ogniska raka zrazikowego /fragment pierwotnego guza/. Węzeł wartowniczy z makroprzerzutem. Naciek obejmuje torebkę węzła.

Wynik badania patomorfologicznego węzłów dołu pachowego:

jeden węzeł /nr 7/ z przerzutami raka, tkanka okołowęzłowa bez nacieków nowotworowych. Klasyfikacja pTx, N1mi.
Mam 63 lata.

Al_la (offline)

Post #2

14-08-2022 - 11:23:06

k/Warszawy 

Witaj

Na pewno będzie hormonoterapia, bo rak jest hormonozależny i w dodatku zrazikowy, który gorzej odpowiada na chemioterapię.
Chemioterapii mogłabyś uniknąć, ponieważ rak jest luminalny A, ale z uwagi na zajęty węzeł wartowniczy może lekarze zadecydują o chemioterapii, a może radioterapii na pachę bez chemii myśli

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Tomasz. (offline)

Post #3

14-08-2022 - 16:30:38

Pruszków 

Chemioterapia jest tu zbędna. Tzn przyniesie więcej kosztów niż pożytku. Musi być docinka wszystkich węzłów albo radioterapia na okolice pachy. Rak był późno wykryty. On siedział z rok czasu. A może o więcej. Nie były wykonywane systematyczne kontrole mmg lub USG. Przy przerzutach do węzłów zastosował bym 2 linie leczenia. I. A
I goserelins w razie miesiączki.

Majka1959 (offline)

Post #4

14-08-2022 - 21:17:23

Dziękuję bardzoróże

Majka1959 (offline)

Post #5

14-08-2022 - 21:25:42

Dziękuję Panie Tomaszu za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, czy IA to są inhibitory CDK4/6 ?

A odnośnie wycinki węzłów, to tak, jak napisałam wcześniej - miałam usunięte /było 20 -to chyba wszystkie/ i 1 był z przerzutem.

Miesiączki nie mam od 10 lat. Pozdrawiam.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-08-2022 - 21:27:17 przez Majka1959.

Tomasz. (offline)

Post #6

14-08-2022 - 21:33:52

Pruszków 

I.A. nie są inhibitorami CDK4/6
Powodują hipoestrogenizm, który działa leczniczo na raka hormonozaleznego.
Warto pamiętać o zapobiegawczych wlewach kwasu zolendronowego (jeden wlew co 3-6 miesięcy). Pozwoli to uniknąć dużego rzeszotowienia kości i samozłamań kręgosłupa. Przy 1 zajętym węźle chemioterapia jest zbędna.

Majka1959 (offline)

Post #7

14-08-2022 - 22:25:16

Tomasz.
I.A. nie są inhibitorami CDK4/6
Powodują hipoestrogenizm, który działa leczniczo na raka hormonozaleznego.
Warto pamiętać o zapobiegawczych wlewach kwasu zolendronowego (jeden wlew co 3-6 miesięcy). Pozwoli to uniknąć dużego rzeszotowienia kości i samozłamań kręgosłupa. Przy 1 zajętym węźle chemioterapia jest zbędna.

Rozumiem, idę we wtorek do onkologa i jestem ciekawa, co mi zaproponuje. Jeszcze raz pięknie dziękuję...

Majka1959 (offline)

Post #8

18-08-2022 - 16:24:46

Witam, jestem po wizycie u onkologa i radiologa. Onkolog przepisała mi Etruzil i zaproponowała chemię, ale na chemię się nie zdecydowałam, więc dostałam jeszcze skierowanie do radiologa na konsultację w sprawie ew. radioterapii. Oprócz tego będę miała wlew kwasu zolendronowego i tomografię z kontrastem jamy brzusznej oraz klatki piersiowej.
Radiolog zdecydował o radioterapii.
Tak wygląda na tą chwilę mój plan leczenia, o ile oczywiście wynik z tomografii mi nie zamiesza / mam nadzieję, że nie/.
Dziękuję za uwagę i za pomoc w rozszyfrowaniu wyników.
A może moja historia też komuś się przyda.

mgiełka (offline)

Post #9

18-08-2022 - 23:04:24

Radom 

Co przeważyło, że zdecydowałaś się odrzucić propozycję chemii?
Warto przed taką decyzją zasięgnąć jeszcze konsultacji u innego onkologa klinicznego

Z amazonki.net od 2006 roku.

Kobietka123 (offline)

Post #10

18-08-2022 - 23:17:57

Ja też bym tą chemie jeszcze skonsultowała u innego onkologa.

Majka1959 (offline)

Post #11

19-08-2022 - 15:58:09

Oczywiście, że skonsultowałam to z innym onkologiem i dlatego też tutaj poprosiłam o opinię. To jest zbyt poważna sprawa, żebym mogła podjąć taką decyzję sama. Wcześniej też szukałam informacji w internecie, czytałam opracowania naukowe, więc też byłam trochę przygotowana. Z doświadczeń innych osób wiem, że trzeba też samemu szukać rozwiązań i opinii, a nie polegać na opinii tylko jednego lekarza. Wydaje mi się, że radioterapia jest bardziej zasadna w moim przypadku, choć myślałam ,że mnie ominie, no ale tu akurat 2 lekarzy dało takie zalecenie, więc to mnie przekonuje.

Tomasz. (offline)

Post #12

19-08-2022 - 16:31:09

Pruszków 

Czyli jest tak, jak pisałem 14 sierpnia- chemioterapia zbędna. Dobrze się stało, że jej nie przepisali, bo dałoby to więcej, dużo więcej kosztów niż korzyści. Trzeba się trzymać antyhormonów II linii leczenia (I.A.) plus kwas zolendronowy. No i wykonywać zalecone badania kontrolne.

Majka1959 (offline)

Post #13

19-08-2022 - 17:03:37

Tomasz.
Czyli jest tak, jak pisałem 14 sierpnia- chemioterapia zbędna. Dobrze się stało, że jej nie przepisali, bo dałoby to więcej, dużo więcej kosztów niż korzyści. Trzeba się trzymać antyhormonów II linii leczenia (I.A.) plus kwas zolendronowy. No i wykonywać zalecone badania kontrolne.

Dokładnie, Pana opinia była dla mnie bardzo ważna przed wizytą u onkologa i radiologa, bo na tych wizytach /niezależnych od siebie/ dostałam potwierdzenie Pana wskazań. Jestem wdzięczna i jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam...

Majka222 (offline)

Post #14

23-08-2022 - 21:25:05

A co w przypadku, gdy rak jest hormonozależny (80% i 60%), brak jest przerzutów do węzłów wartowniczych, operacja radykalnie wycięła guza (T1c), a Ki64 wynosi 30% - czy chemia powinna być z uwagi na Ki64? Dodam, że mama jest po 70. i ma choroby przewlekłe, stąd nasze obawy przed chemią.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-08-2022 - 21:25:57 przez Majka222.

Majka222 (offline)

Post #15

23-08-2022 - 21:37:03

PS Oczywiście jeszcze nie mamy wskazań lekarzy, one będą decydujące, tak pytam - jak Waszym zdaniem - bo nie wiemy, czego się spodziewać.

Tomasz. (offline)

Post #16

23-08-2022 - 23:05:53

Pruszków 

Majka222
PS Oczywiście jeszcze nie mamy wskazań lekarzy, one będą decydujące, tak pytam - jak Waszym zdaniem - bo nie wiemy, czego się spodziewać.
W takiej sytuacji wskazań do chemioterapii nie ma też.

Majka222 (offline)

Post #17

24-08-2022 - 09:05:52

Tomasz.
PS Oczywiście jeszcze nie mamy wskazań lekarzy, one będą decydujące, tak pytam - jak Waszym zdaniem - bo nie wiemy, czego się spodziewać.W takiej sytuacji wskazań do chemioterapii nie ma też.

Dziękuję za szybką odpowiedź smiling smiley

xiouken (offline)

Post #18

04-10-2024 - 11:10:22

xiouken (offline)

Post #19

09-11-2024 - 09:35:06

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.ru
gangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.rugeartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.ru
geophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ru
halfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ruhangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ru
hartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.ru
jobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.rujournallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.ru
kerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ru
knowledgestate.rukondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.ru
laissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.rulanguagelaboratory.rulargeheart.ru
lasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.ru
mailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.runameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.ru
navelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ru
onesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.rupapercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ru
quasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.ru
recessioncone.rurecordedassignment.rurectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ru
scarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.rustungun.ru
tacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkas
ultramaficrock.ruultraviolettesting.ru

xiouken (offline)

Post #20

09-01-2025 - 11:43:05

xiouken (offline)

Post #21

09-02-2025 - 10:50:41

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.ru
gangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.rugeartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.ru
geophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ru
halfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ruhangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ru
hartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.ru
jobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.rujournallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.ru
kerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ru
knowledgestate.rukondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.ru
laissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.rulanguagelaboratory.rulargeheart.ru
lasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.ru
mailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.runameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.ru
navelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ru
onesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.rupapercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ru
quasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.ru
recessioncone.rurecordedassignment.rurectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ru
scarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.rustungun.ru
tacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkas
ultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 924
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024