Interpretacja wyniku biopsji

Wysłane przez madzia130385 

madzia130385 (offline)

Post #1

21-12-2022 - 17:30:02

Warszawa 

Witam. Proszę o choćby kilka słów na temat wyniku biopsji.
rozpoznany rak SL g 2 - śr ok 30mm- lum B, er 100% pr 100% Her 2 ujemny, Ki30%,. Niejednoznacze wezły chłonne LDP,
nowa, twarda, podejrzana zmiana na skórzeSL (meta?) , podejrzane ognisk w sp g 8 sr od12mm
Wynik biopsji

1 ologobiopsja węzeł chłonny LDP badanie histopatologiczne
Odczynowy węzeł chłonny. Utkania nowotworowego nie obserwowano
2BACC węzeł chłonny LDP

2. OCENA WG. STANDARDÓW BETHESDA:
JAKOŚĆ ROZMAZU: Niezadawalająca
OCENA OGÓLNA ROZMAZU: rozmazy bezkomórkowe, zawierają jedynie pasma białka i
erytrocyty.
ROZPOZNANIE: Brak materiału diagnostycznego
3. Barcice węzeł chłonny LDP

K. OCENA WG. STANDARDÓW BETHESDA:
JAKOŚĆ ROZMAZU: Niezadawalająca
OCENA OGÓLNA ROZMAZU: rozmazy bezkomórkowe, zawierają jedynie pasma białka i
erytrocyty.
ROZPOZNANIE: Brak materiału diagnostycznego
4 Bacc skóra twarda zmiana w skórze
OCENA OGÓLNA ROZMAZU: rozmazy bogatokomórkowe zawierają liczne komórki linii
limfocytarnej na różnych etapach pobudzenia i przekształceń. Między nimi liczne, pojedyncze
oraz w gniazdach komórki nabłonkowe z cechami cytologicznej atypii.
ROZPOZNANIE: Przerzut raka do węzła chłonnego
KATEGORia diagnostyczna c5
Wynik biopsji piersi lewej
Rak inwazyjny gruczolu piersiowego tupu NOS
Stopień złośliwości w skaliBloom Richardsona wmodyfukacjj Elston Ellisa (3+2+1)G2
Ogniska Dcis nieobecne
Inwazja naczyniowa nie
Inwazja perineutralna nie

Matwica nie

Utkania raka w wszystkich waleczkach
Zlecono barwienie IHC w celu charakteystyki nowotwory
Kategoryzacja rozpoznań b5
Receptor estrogenowy 100%
Receptor progesteronowy 100%
Her 2 0%
Ki67 >30%
Zgody dziękuję za odpowiedź
Miałam mieć 5 stycznia operacje ale po wyniku biopsji prawdopodobnie zacznę od chemioterapii.

madzia130385 (offline)

Post #2

21-12-2022 - 17:53:51

Warszawa 

Guz w piersi ma wielkość 35 mm według mammografii

Lela2021 (offline)

Post #3

21-12-2022 - 22:03:59

okolice Wrocławia 

Witaj madzia130385,
Twój rak, to luminalny B z powodu podwyższonego Ki. Guzek nie jest mały, więc mogą proponować chemię. Luminalny-to znaczy hormonozależny o wysokiej zależności 100%, co jest na plus dla Ciebie, więc po operacji i ewentualnej chemii przed czy pooperacyjnej będziesz dostawać leczenie hormonalne. W tym przypadku lepsze są inhibitory aromatazy niż Tamoksyfen, z tym, że jeżeli nie jesteś po menopauzie, to dodatkowo np. Reseliego(goserelina) w celu zablokowania jajników, króre produkują estrogeny żywiące Twojego raka. Co do operacji ja bym nie decydowała się na operację oszczędzającą, nawet, jak będzie dobra odpowiedź na ew.leczenie chemią, bo jest podejrzana druga zmiana g 8 sr od12mm. Przy wieloogniskowości lepsza raczej mastektomia, gdzie można od razu mieć rekonstrukcję. Do tego złośliwość G2-czyli średnia w trzystopniowej skali. Jesteś her-ujemna, więc rak jest mniej agresywny, niż gdyby był her+++. Jedno jest pewne, leczenie trzeba rozpocząć jak najszybciej. W węzłach póki co nic nie znaleziono. Jeżeli nie stwierdzono przerzutów odległych-tzn wątroba, płuca, kości, to będziesz leczona z intencją wyleczenia.
To tyle, co ja wiem.
Na pewno odezwie się jeszcze tutaj Tomasz, który z racji swojej przeogromnej wiedzy pewnie dopisze jeszcze coś mądrego.

Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.

madzia130385 (offline)

Post #4

22-12-2022 - 05:41:32

Warszawa 

Dziękuję za odpowiedź. Biopsja drugiej piersi( zmiana około 12 mm) w opisie jest brak komórek nowotworowych.
Reasumując guz w lewej piersi ok 35 mm plus zmiana guz na skórze tej samej piersi gdzie w opisie ma komórki nowotworowe opisane przeze mnie w powyższym poście.
Czy ten guzik mały oznacza że ten pierwotny guz daje przerzuty?

Tomasz. (offline)

Post #5

23-12-2022 - 09:01:35

Pruszków 

Jest stwierdzona biopsyjne metastaza w BACC pkt 4. Czyli jest inaczej przerzut lokalny. Z tego powodu, a także z dość dużego guza i Ki67 będzie chemioterapia.
Nie jest dla mnie do końca jasne, czy meta jest na skórze, czw w węźle. W pkt 4 jest BACC "zmiana w skórze" a pod spodem "przerzut raka do węzła chłonnego". Jeśli zmiana metastatyczna jest na skórze a dodatkowo są odczynowe węzły chłonne to cackanie się z tym rakiem może się okazać tym, co stąpanie po polu minowym. Więc raczej operacja radykalna z pełną limfadektomia i nawet bez operacji jednoczasowej odtwórczej.
Druga kwestia to schemat chemioterapii. Dla własnego dobra powinnaś zadbać (nawet bardzo zadbać) o badania usg guza. U dobrego radiologa od diagnostyki raka piersi. Przed chemioterapia, druga na kilka dni przed trzecim wlewem. W czy problem?. Raki takie czasem mają niezadowalająca odpowiedź na leczenie. I w razie takiej sytuacji walczyłbym dla siebie o zmiane schematu leczenia. Lekarze przeważnie każą czekać i trwają w forsowaniu AC, mimo słabej reakcji. W razie odpowiedzi pełnej przed 3 wlewem jest wyraźne zmniejsze wymiaru guza.

madzia130385 (offline)

Post #6

24-12-2022 - 15:14:27

Warszawa 

Dziękuję Tomaszu za odpowiedź.
W wyniku biopsji jest napisane Przerzut do węzłów chłonnych bo biopsja miała być węzłów ale pojawił się guzek na skórze więc pobrano materiał z tego guzka bez skierowania przy biopsji węzłów i dlatego wynik jest dość dziwnie opisany. 5 stycznia mam operacje. Wynik TK pokazuje że wszystko jest czyste tj płuca jama brzuszną miednica mala

Tomasz. (offline)

Post #7

25-12-2022 - 13:11:59

Pruszków 

Rozpoczęcie leczenia od operacji?
Jeśli tak, to ciekawe, czy nie zaproponują moze operacji BCT z procedurą węzłów....

madzia130385 (offline)

Post #8

24-01-2023 - 16:55:10

Warszawa 

Witam. Jestem po operacji oszczędzającej. Dziś odebrałam wyniki histopatologiczne. Proszę o kilka słów co będzie ze mną, co teraz mnie czeka.
1. Materiał fragmenty tkanek
topografia guzek piersi prawej
data pobr 05.01.2023
data przyj 09.01.2023
2. materiał fragmenty tkanek
topografia guzek piersi lewej
data pobr 05.01.2023
data przyj 09.01.2023
3. Materiał fragmenty tkanek
topografia węzły wartownicze pachy lewej
data pobr 05.01.2023
data przyj 09.01.2023
1 Fragment miąższu sutka o wymiarach 11x4,5x6cm pokryty płatem skóry o długości 8 cm i oznaczony nićmi chirurgicznymi. na przekrojach , 1,5cm pod skórą, kremowy guz o wymiarach 4,5x4x3cm. marginesy resekcji chirurgicznej; przeciwległy do 1 nici - 0,1 cm; od powięzi-1cm; pozostałe >1 cm.
01-02- guz +margines przeciwległy do 1 nici
03- guz +margines od powięzi

2. Fragment miąższu sutka o wym 8x5x2,5 cm. Na przekrojach tkanka włóknista na obszarze o największym wymiarze 7 cm
06-08- miąższ

3. 04-I węzeł chłonny wartowniczy
05- II węzeł wartowniczy

1. Tkanka piersi z naciekiem raka NTS G2, Elston, Ellis 2+2+2=6, nie zaleziono obrazów angioinwazji nowotworowej.
Guz usunięto w całości z najmniejszym 2 mm marginesem tkanki wolnej od raka.

2. tkanka piersi z włóknieniem podscieliska.
Zlecono dobranie dodatkowych wycinków (ocena zmiany skóry piersi)
Dobrane wycinki:d1 do d3( dnia 17,012023)
W ww dodatkowo pobranych wycinkach ze skóry piersi: Włókniejąca skóra z drobnymi brodawkowatymi rozrostami naskórka bez cech atypowych, pod naskórkiem skąpe nacieki zapalne z limfocytów, mieszki włosów zawierają dosyć liczne Domodex folliculorum.
3. W 1/2 węzły chłonne widoczny przerzut raka, tkanka przerzutowego guza przekracza torebkę tego węzła chłonnego.
Guz piersi o zaawansowaniu pt2 N1(sn).

Z góry dziękuje za odpowiedz.

renatar (offline)

Post #9

25-01-2023 - 11:12:17

sieradz 

Madziu na moje oko potrzebna jest docinka węzłów, nie przerażaj się bo często tak się zdarza.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #10

25-01-2023 - 12:02:11

Pruszków 

Opis jest nieco niespójny. Raz jest podany margines resekcji chirurgicznej 0,1 cm, niżej jest podane, że guz usunięto w całości z najmniejszym 2 mm marginesem. Przyjmuje się, że operacja ma cechy doszczetnosci z minimalnym marginesem co najmniej 2 mm.
Starałbym się to wyjaśnić.
Wykonanie procedury węzła Wartowniczego gdy jest wizualnie stwierdzony przerzut to cóż, szastanie zdrowiem i życiem chorej. Czeka cię reoperacja węzłów.

madzia130385 (offline)

Post #11

25-01-2023 - 12:11:50

Warszawa 

Dziękuję RenataR za odpowiedź. Za tydzień idę na operację wycięcia wszystkich węzłów po stronie guza. Wiem, że ma też być chemioterpia i radioterapia. Ale czy jest to konieczne?

madzia130385 (offline)

Post #12

25-01-2023 - 12:31:26

Warszawa 

Mi też ten opis się nie podoba. Tym bardziej, że w opisie mam pomyloną lewą pierś z prawą. Bo raka mam w lewej piersi.
Po za tym wcześniej w wynikach biopsji nie było przerzutów do węzła.W wyniku biopsji jest napisane Przerzut do węzłów chłonnych bo biopsja miała być węzłów ale pojawił się guzek na skórze więc pobrano materiał z tego guzka bez skierowania przy biopsji węzłów i dlatego wynik jest dość dziwnie opisany.
A teraz po badaniu histopatlogicznym okazało się, że jest przerzut do węzła a ten guzek na skórze nie jest przerzutem tylko jakąś zmianą dermatologiczną.
Więc za tydzień idę na drugą operację wycięcia wszystkich węzłów chłonnych po stronie guza. Potem mam mieć radioterapie i chemioterpie. Czy to jest konieczne?

Tomasz. (offline)

Post #13

25-01-2023 - 15:17:23

Pruszków 

To, co można jeszcze dodać, że jest realna korzyść z przedłużonego leczenia antyhormonami do 10 lat. Zwłaszcza że jest duża hormonozaleznosc. I radioterapia na sutek i loze po guzie. Niektóre ośrodki proponują leczenie radioterapia okolic pachy zamiast operacji. Przed wynikiem his-pat węzłów nie decydował bym się na chemioterapię. Przy masowym rozsiewie do węzłów chemioterapia warta rozważenia. Na razie pilne włączenie antyhormonow.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-01-2023 - 15:20:00 przez Tomasz..

madzia130385 (offline)

Post #14

25-01-2023 - 17:17:54

Warszawa 

Tomasz, lekarz w ogóle nie proponował mi jeszcze terapi antyhormonalnej. Nic o tym nie wspominał. Co do operacji mam już termin na 1 lutego. A jeżeli chodzi o chemioterpie to lekarz powiedział, że chemioterpia będzie bo wystarczy, że jest jeden przerzut do węzła.

madzia130385 (offline)

Post #15

25-01-2023 - 17:57:52

Warszawa 

Co oznacza guz piersi o zaawansowaniu pt2 N1(sn).

Tomasz. (offline)

Post #16

25-01-2023 - 22:11:33

Pruszków 

Średnica 2-5 cm (tumor), N1 to do 4 zajętych przerzutów węzłów.

Tomasz. (offline)

Post #17

25-01-2023 - 22:20:33

Pruszków 

madzia130385
Tomasz, lekarz w ogóle nie proponował mi jeszcze terapi antyhormonalnej. Nic o tym nie wspominał. Co do operacji mam już termin na 1 lutego. A jeżeli chodzi o chemioterpie to lekarz powiedział, że chemioterpia będzie bo wystarczy, że jest jeden przerzut do węzła.
Przerzut do jednego węzła o niczym nie świadczy. Guz był duży, stąd ja na samym początku mówiłem o chemioterapii ale odnośnie zmniejszenia rozmiarów guza. Teraz guza nie ma. Nie wiem na co bym się zdecydował. Chyba-antyhormony na już, operacja węzłów, i w razie ponad 4 zmienionych przerzutów węzłów-odstąpienie od antyhormonow do momentu zakończenia chemioterapii.

madzia130385 (offline)

Post #18

25-01-2023 - 23:05:14

Warszawa 

Tomaszu dziękuję za szybką odpowiedź.
A co z radioterapią?

Tomasz. (offline)

Post #19

26-01-2023 - 07:31:08

Pruszków 

Radioterapia 2 - 3 tygodnie po operacji. Z tego wszystkiego najszybsze to antyhormony. Operacja węzłów kolejna.
Stąd Twoja kolejność i plan leczenia nie szły optymalnie. Zwłaszcza nieprzeprowadzenia pełnej limfadektomii za pierwszym razem. Gdy niepokój w okolicy był, a guz duży- więc ryzyko lokalnego rozprzestrzenia się jest wyraźne.

madzia130385 (offline)

Post #20

26-01-2023 - 13:54:30

Warszawa 

A w razie przerzutów do węzłów z węzła wartowczniczego czy jest możliwość, że przerzuty rozeszły się na inne części ciała?Czy zainfekowane są tylko węzły?

Tomasz. (offline)

Post #21

26-01-2023 - 16:05:41

Pruszków 

Rak rządzi się swoimi prawami i ma w nosie nasze życzenia.
Przy takiej wielkości guzie należałoby zacząć leczenie od chemioterapii. Aby oczyścić przedpole do operacji. Jeśli tego nie zrobiono, nie sprawdzono stanu węzłów i konieczna jest reoperacja to wyjścia są dwa. Albo możliwie prędko antyhormony i bardzo skrupulatne leczenie nimi co najmniej 10 lat. Albo chemioterapia i po niej antyhormony.

madzia130385 (offline)

Post #22

26-01-2023 - 16:35:07

Warszawa 

Dziękuję za odpowiedź.

Magdaaa (offline)

Post #23

26-01-2023 - 17:41:37

Madzia, tak gwoli pocieszenia. Moja mama miała wykrytego raka piersi w 2020 r. Miała dwa guzy w tym jeden podobnej wielkości i o podobnych parametrach jak twój guz. Z tym, że u niej było trochę mniejsze ki, ale za to obecna angioinwazja i neuroinwazja niestety. Mamy rok 2023. Na obecną chwilę jest dobrze. Bądź dobrej myśli serce

madzia130385 (offline)

Post #24

26-01-2023 - 18:19:59

Warszawa 

Magdaaa dziękuję za słowa otuchy. Boję się chemioterpii i radioterapii.

Magdaaa (offline)

Post #25

26-01-2023 - 18:45:16

Wiem, że się boisz, to zrozumiałe. Ale też różnie się chemię przechodzi. Moja mama (wiek 66 lat w chwili zachorowania) przez cały okres chemioterapii pracowała ( pracuje w księgowości) i ani razu nie wymiotowała, a była to forsowna chemia, no i ten wiek... Radio też przeszła wzorowo. Pamiętaj, że każdy wlew to przepustka do zdrowia. Dasz radę serce

Tomasz. (offline)

Post #26

26-01-2023 - 20:46:40

Pruszków 

W razie operacji BCT zawsze jest radioterapia. A przecież Ty sama się zgodziłaś na BCT.
Jeśli chodzi o obciążenie ustroju to radioterapia jest zdecydowanie mniejszym obciążeniem niż chemioterapia.

madzia130385 (offline)

Post #27

26-01-2023 - 20:51:29

Warszawa 

Magdaaa dziękuję. Ja też mam nadzieję, że będę mogła chodzić do pracy. Pracuję w szkole i stresuję się brakiem włosów.

madzia130385 (offline)

Post #28

26-01-2023 - 20:59:58

Warszawa 

Tomaszu, lekarz tak zadecydował. A, że mam duże piersi podjął decyzję o BCT z myślą o moim kręgosłupie. Wiedział też po biopsji, że w drugiej piersi nie ma raka więc pewnie dlatego podjął taką decyzję.

Magdaaa (offline)

Post #29

27-01-2023 - 00:05:24

Madzia, teraz są fajne turbany i peruki które perfekcyjnie można dobrać. Z mamą na oddziale były dwie Panie, jedna starsza, druga bardzo młoda, jak się później okazało obie były w perukach. W życiu bym nie pomyślała. Wyglądały naprawdę ładnie i bardzo naturalnie. Moja mama do pracy chodziła w peruce, po domu w ozdobnych czepkach, które jej kupiłam. Pamiętaj, że do peruki dokłada NFZ. Moja mama zmieściła się w tej kwocie i obie te Panie również. Można też dołożyć i kupić perukę z naturalnych włosów. Mamie już w trakcie wlewów tzw.bialej chemii włosy zaczęły odrastać. Mało tego, odrosły KRĘCONE????. Potem z biegiem czasu się wyprostowały i wyglądają teraz tak jak przed chemią.

madzia130385 (offline)

Post #30

27-01-2023 - 08:38:03

Warszawa 

Magdaaa bardzo dziękuję.????
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 454
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022