Czy chemia jest konieczna - prośba o interpretację

Wysłane przez Sara007 

Sara007 (offline)

Post #1

20-01-2023 - 05:08:50

Proszę o interpretację wyników biopsji i usg piersi prawej. Mam 39 lat.

Diagnoza mikroskopowa wraz z rozpoznaniem
Rak zrazikowy sutka High grade (8520/3)
Wykonano odczyny immunohistochemiczne:
ER (+) dodatni w 70% komórek nowotworu, wg skali Allreda PS5+IS3=8 (wynik pozytywny)
PR (+) dodatni w 80% komórek nowotworu, wg skali Allreda PS5+IS3=8 (wynik pozytywny)
HER2 (2+) do weryfikacji metodą FISH
Ki67 (+) dodatni w 60% komórek nowotworu
Określenie podtypu biologicznego po weryfikacji metodą FISH

Obecnie czekam na wynik HER2 metodą FISH z pobranego do biopsji gruboigłowej materiału oraz czekam na biopsję cienkoigłową węzłów chłonnych.

Onkolog stwierdził, że to rak luminalny A. Czy na podst. tych danych można stwierdzić luminalny A?
Wg tego, co czytam luminalny A ma niski Ki67 (poniżej 20%), u mnie jest wysoki. Oraz nie ma jeszcze wyniku HER2.
Onkolog zaleca chemioterapię przedoperacyjną, której bardzo chciałabym uniknąć. Czy jest szansa, że hormonoterapia przedoperacyjna by wystarczyła i dałaby dobrą odpowiedź? Czy w przypadku hormonoterapii guzy się zmniejszają?
Proszę o sugestie. Pozdrawiam wszystkich smiling smiley

USG piersi:
"Piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej. W prawej na godz. 9 obszar zaburzonej architektury (łącznie o wymiarach ok. 48x18x36 mm z wypustkami), w jego obrębie hypoechogeniczne nieostro odgraniczone zmiany: największa nadpowięziowo o wym. 12x9x15 mm, powyżej o wym. 8x5x7 mm, w sasiedztwie brodawki wewnątrzprzewodowo kolejna o wym. 10x5x6 mm i powyżej normo/hypoechogeniczna o wym. 13x9x10 mm - BIRADS 4c, do dalszej diagnostyki, w tym BG.
Poza tym w obu piersiach torbiele:
- w prawej śr. do 8 mmna godz. 6
- w lewej śr. do 9 mm na godz. 3
Przewody wyprowadzające nieposzerzone, prawidłowe. Czytelność okolic zabrodawkowych dobra. W prawym dole pachowym węzły z zachowanymi wnękami max 17x6 mm z pogrubiałą do 4 mm warstwą korową, podobne morfologicznie w lewym dole pachowym max. 12x4 mm, warstwa korowa do 4 mm.
Wn. BIRADS 4c - do dalszej diagnostyki."

Tomasz. (offline)

Post #2

20-01-2023 - 12:08:35

Pruszków 

To z całą pewnością rak luminalny B, i wszystko na to wskazuje, że to jest rak HER2 dodatni. DO tego złośliwość duża G3.
Chemioterapia jest proponowana zawsze przy Ki67 ponad 20%. Tu mamy 3 razy tyle, dodatkowo guz (jeśli prawidłowo ocenili go radiolodzy) jest duży.
Operacja to mastektomia z jednoczasową rekonstrukcją. Po jej wykonaniu leczenie antyhormonami co najmniej 5 lat. A w zasadzie to 10 lat,z uwagi na drugą pierś jako prewencja. Ponieważ guz jest duży jest prawdopodobne, że są mikro przerzuty do węzłów. W takiej sytuacji jest stosowana reoperacja na węzłach, lub radioterapia okolic pachy.
Przy raku zrazikowym dość często występuje rak w drugiej piersi. Stąd potrzebna jest czujność i kontrola obrazowa na zlecenie onkologa. Wykonanie operacji częściowej na piersi z wykrytym rakiempowoduje przeważnie kancerogeneze pozostałych zrazikow i jest wznowa choroby, mimo radioterapii pooperacyjnej.
W trakcie chemioterapii należy kontrolować reakcję na leczenie. Przed 3 wlewem guz musi być znacznie zmniejszony, a w razie czego powinna być pilna weryfikacja schematu leczenia. W przypadku potwierdzenia nadekspresji HER2 należy 3 ostatnie wlewy chemioterapii połączyć z lekiem anty-HER2. Poprawia to rokowanie.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-01-2023 - 12:12:16 przez Tomasz..

Sara007 (offline)

Post #3

20-01-2023 - 23:26:10

Tomasz, bardzo dziękuję za odpowiedź.
Z radiologami był problem - bo 2gi lekarz przy badaniu nie zauważył raka sad smiley W sumie mam 3 usg zrobione na przestrzeni 14 dni.

1sze usg - ginekolog, do którego się zgłosiłam w zw. z wykryciem guzka.
W usg piersi prawej zobaczył guzek śr. 15 mm, podejrzany onkologicznie. Powiedział, żebym pilnie zgłosiła się do kliniki onkologicznej. Stwierdził, że guzek jest mały, węzły chłonne czyste i będzie operacja oszczędzająca.

2gie usg - radiolog
"Piersi o budowie gruczołowej.
W piersi prawej: 5 cm od brodawki na godz. 12 torbielka o śr. 4 mm, podobna zmiana na godz. 2 śr. 6 mm, 3 cm od brodawki na godz. 6 torbielka śr. 6 mm.
Poza tym:
W obu piersiach nie uwidoczniono zmian ogniskowych litych ani torbielowatych.
W obu dołach pachowych nie uwidoczniono ultrasonograficznie nieprawidłowych węzłów chłonnych.
BIRADS 3"
Stwierdził, że guzek, który czuję to "torbielka". Na moje niedowierzanie i pytania odpowiedział, że mogę odczuwać "torbielkę jako guzek", ale "mogę iść się napić, bo najadłam się strachu, wszystko jest w porządku, następna kontrola za 6 miesięcy".

3cie usg, zrobione przez kolejnego radiologa napisałam w 1. poście. Tu już był konkret i po badaniu padły słowa o chemii i operacji.

Następnie rezonans magnet. piersi z kontrastem:
"Piersi o budowie gruczołowej. o umiarkowanym stopniu wzmocnienia podścieliska.
W prawej piersi na godz. 8 w tylnej części stożka gruczołowego ( w odl. 13 mm od powięzi m. piersiowego, 5 mm od skóry i 40 mm od brodawki) nieregularna masa o gładkim, częściowo policyklicznym i częściowo spikularnym zarysie wielk. 26x51x38mm (sdxapxcc), w obr. T2-zal o pośrednim sygnale, w obr. T1-al izointensywna z tk. gruczołową, skonsolidowana, z retrakcją sąsiednich tkanek, o niehomogennym wczesnym silnym i b.silnym wzmocnieniu (najsilniej wzmacnia się część zlokalizowana najbardziej dogłowowo), z krzywą plateau w II fazie, ograniczająca dyfuzję - spełnia radiologiczne kryteria złośliwego procesu rozrostowego.
W sąsiedztwie zmiany w odl. 6 mm w kierunku brodawki owalny guzek 12x8mm o słabszym wzmocnieniu niż ww. masa, również z krzywą plateau i ograniczeniem dyfuzji - satelitarny.
Pierś lewa bez litych zmian ogniskowych, w szczególności bez cech malignizacji.
Węzły chłonne pachowe w uwidocznionym zakresie niepowiększone (doły pachowe uwidocznione fragmentarycznie).
Wn.: BIRADS 5"

Obecnie czekam na wynik HER2 metodą FISH, biopsję cienkoigłową węzłów chłonnych oraz wynik badań genetycznych.

Lekarze, z którymi się konsultowałam zalecają mi chemioterapię przedoperacyjną. Jeden stwierdził, że możemy zrobić bez chemii - ale wtedy ryzyko wznowy w moim przypadku wynosi 70% i prawdopodobnie rak za rok wróci.

Ginekolog, który zrobił 1sze usg i stwierdził podejrzany guzek śr. 15 mm - na bieżącym usg zdiagnozował, że guzek powiększył się do 25 mm. Czyli wg jego badań guzek powiększył się o 1 cm w 2,5 miesiąca.
Strasznie długo to wszystko trwa, na wynik BAG czekałam 5 tygodni sad smiley

Chciałabym poddać się mastektomii obu piersi (lewej, zdrowej - profilaktycznie) z zachowaniem skóry i brodawki, z jednoczasową rekonstrukcją.
Tomasz, czy uważasz, że jeśli guz znacznie się zmniejszy w wyniku chemioterapii - to mam szansę na mastektomię z zachowaniem skóry i brodawki? Wg RM guz jest umiejscowiony 5 mm od skóry - czy to nie jest czynnik dyskwalifikujący do tego rodzaju mastektomii?
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Tomasz. (offline)

Post #4

21-01-2023 - 08:41:59

Pruszków 

Nie wiem jakie czynniki warunkują pozostawienie brodawki. Wiem, że minimalne marginesy cięcia to co najmniej 2 mm aby operacja była radykalna. Są tu opisywane przypadki, gdzie guz jest umiejscowiony zabrodawkowo i wtedy jej Zachowanie jest niemożliwe. Jeżeli skóra jest nienaciekana to nie ma problemu z operacją odtwórczą jednoczasową. Problemem jest mała wielkość piersi do dużego guza-logiczne.
Co do operacji wyprzedzającej piersi niezajętej rakiem to bez stwierdzenia mutacji są niewielkie szanse na jej wykonanie. Tym niemniej antyhormony hamować będą w niej rozwój raka hormonozaleznego.
Ja bym się starał choćby u rodzinnego o 1 op Tamoxyfenu. Będziesz go brać (lub I. A.) na pewno. Duża korzyść z antyhormonow w tym przypadku - pełna hormonozaleznosc 8/8 wg Allreda . I brał go do pierwszego wlewu chemioterapii.

xiouken (online)

Post #6

09-11-2024 - 09:57:17

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkas
сайтсайт

xiouken (online)

Post #7

09-01-2025 - 12:03:55

xiouken (online)

Post #8

09-02-2025 - 11:11:33

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkas
сайтсайт
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 629
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024